Είναι η πιο αγαπημένη οικιακή συσκευή όλων, η πρώτη που θα διαλέξεις για το σπίτι σου και η τελευταία που θα σβήσεις το βράδυ κι αυτό, μερικά μόνο βράδια αλλιώς θα χάσεις τον ύπνο σου. Όμως πόσο καλή αγορά έκανες; Πόσα γνωρίζεις για τα κλιματιστικά και ποιές γνώσεις θα σε γλιτώσουν κόπο και χρήματα;

Διάβασε τον οδηγό μας ώστε το νέο κλιματιστικό σου, να είναι το σωστότερο που μπορείς να αγοράσεις!

Οι ακραίες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την σκόνη, την ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγαλύτερες πόλεις και τις ιδιαίτερες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε, όπως π.χ. ένα μέλος της οικογένειάς μας που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (βρέφη, ηλικιωμένοι και ασθενείς), κάνει τα κλιματιστικά κάτι παραπάνω από απαραίτητα.

Παρόλα αυτά, ο φουσκωμένος λογαριασμός του ηλεκτρικού ή το δωμάτιο που δύσκολα δροσίζει από το air-condition που τοποθέτησες, είναι ένα καλό σημάδι πως μάλλον πρέπει να το ψάξεις παραπάνω! Τουλάχιστον, να μάθεις εάν η επιλογή σου ήταν σωστή και να την βελτιώσεις όσο μπορείς.

Κατηγορίες κλιματιστικών

Μπορεί τα ονόματά τους να είναι πολλά περισσότερα ανάλογα την αγορά και την μάρκα, όμως οι κύριες κατηγορίες κλιματιστικών είναι μόνο πέντε:

Φορητός κλιματισμός

Πρόκειται για την πιο απλή κατηγορία κλιματιστικών που αποτελούνται από μία μόνο μονάδα. Έχουν διάφορα μεγέθη και ονόματα, μπορεί να τα ακούσεις και ως coolers και τοποθετούνται σε όποιο σημείο του χώρου επιθυμούμε, διότι μεταφέρονται εύκολα.


Συν και πλην: Εύχρηστα, εύκολα και γρήγορα, τα κλιματιστικά αυτά είναι ιδανικά αλλά μόνο για άμεση ανάγκη. Αυτό, διότι συγκριτικά είναι ακριβά, σπαταλούν πολλή ενέργεια, έχουν χαμηλή απόδοση και αφορούν μόνο μικρούς χώρους. Συνήθως χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματικός κλιματισμός για έκτακτες καταστάσεις.

Αυτόνομος κλιματισμός ή split

Τα γνωρίζουμε όλοι καθώς πρόκειται για τον τύπο κλιματιστικού τοίχου που έχουμε όλοι σπίτι μας. Αποτελείται από μία εσωτερική και μία εξωτερική μονάδα και λειτουργεί με ψυκτικά υγρά. Η εξωτερική μονάδα τοποθετείται είτε κάτω είτε επίσης, στον τοίχο.


Συν και πλην: Αυτόν τον τύπο κλιματιστικού θα τον βρεις κυριολεκτικά παντού και σε κάθε τιμή. Εάν ξέρεις ακριβώς τα BTU που θα χρειαστείς τότε πραγματικά δεν έχεις να φοβηθείς τίποτε. Ίσως ένα μικρό αρνητικό είναι οι επιδαπέδιες εξωτερικές μονάδες. Καλύτερα να προτιμήσεις αυτές που μπαίνουν ψηλότερα στον τοίχο (σε σκιά όμως) διότι σπαταλούν λιγότερο χώρο.

Κλιματισμός Multi

Συμπεριφέρεται και αποδίδει ακριβώς όπως ο αυτόνομος κλιματισμός τοίχου με τη μόνη διαφορά πως δίνει τη δυνατότητα σε όσους διαθέτουν μικρό εξωτερικό χώρο, να συνδέσουν όλες τις εσωτερικές τους μονάδες σε μόνο μία εξωτερική.


Συν και πλην: Κοστίζει λιγότερο γιατί αγοράζεις μόνο μία εξωτερική μονάδα, σου χαρίζει χώρο στο μπαλκόνι ή την αυλή αλλά θέλει μεγάλη προσοχή στην αγορά του. Πρέπει να ξέρεις από την αρχή την ισχύ της εξωτερικής μονάδας διότι εάν δεν είναι αρκετή, οι εσωτερικές δεν θα καλύπτουν όλους τους χώρους.

Ημικεντρικός κλιματισμός

Πρόκειται για ακριβώς ίδιου τύπου, μονάδων και λειτουργίας κλιματιστικών με την κατηγορία split, με τη διαφορά πως καλύπτει αρκετά μεγαλύτερες επιφάνειες από εκείνες που καλύπτουν τα απλά οικιακά κλιματιστικά. Επίσης, τοποθετούνται σε διάφορα σημεία και άρα μπορεί να τα ακούσεις και ως «κασέτες» (διότι κάποιοι τύποι αυτών τοποθετούνται και σε ψευδοροφές με πολλαπλές εξόδους αέρα), ή «ντουλάπες», «καναλάτα», «δαπέδου» κλπ.

 


Συν και πλην: Πρόκειται για οικονομικότερη λύση εάν ο σκοπός σου είναι να κλιματίσεις έναν επαγγελματικό χώρο, σε σχέση με τα spit. Όμως, ο σχεδιασμός της αγοράς και της λειτουργίας τους δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας. Άρα, υπολόγισε και ένα επιπλέον κόστος για την μελέτη και την τοποθέτησή του που βέβαια, θα αποσβέσεις πολύ σύντομα με την αποδοτική και οικονομική λειτουργία του!

Κεντρικός κλιματισμός

Πρόκειται για πολύ μεγάλα σε ισχύ μηχανήματα που δουλεύουν με νερό. Θα τα συναντήσεις σε πολλούς τύπους αλλά αυτό που κυρίως σε ενδιαφέρει είναι πως μπορούν να καλύψουν κάθε χώρο έως και ολόκληρα κτήρια.


Συν και πλην: Είναι σχετικά ογκώδη μηχανήματα και σίγουρα αφορούν επαγγελματικούς χώρους και μάλιστα μεγάλους. Όμως και εδώ, εάν εξαιρέσεις το κόστος της μελέτης και της τοποθέτησης η οικονομία και απόδοσή τους είναι άριστη.

Για σκέψου κάτι ακόμη όμως, όταν πήγες να αγοράσεις το κλιματιστικό σου, πώς το διάλεξες;
Πώς καθόρισες τη δύναμη που πρέπει να έχει, την ενεργειακή κλάση, το είδος ή γενικά την τεχνολογία του; Λογικά όπως όλοι μας, βασίστηκες στον πωλητή. Για να δούμε λοιπόν, σε καθοδήγησε σωστά;

Πόσα BTU?
Συνήθως για να επιλέξουμε την ισχύ του κλιματιστικού μας, απλά αναφέρουμε στον πωλητή τα τετραγωνικά του δωματίου που θέλουμε να καλύψει. Σε γενικές γραμμές αυτό δεν είναι λάθος, όμως καλό είναι να ξέρεις πως υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρρεάζουν την δύναμή του κλιματιστικού και ίσως θα πρέπει να τους λάβεις κι αυτούς υπόψη. Ρίξε μια ματιά παρακάτω και θα καταλάβεις:

Τί καθορίζει τα BTU?

Ο αριθμός και οι ηλικίες των ανθρώπων

Ποιοί θα ζουν/εργάζονται στον χώρο αυτό; Δύο μικρά παιδιά και ένα βρέφος σε ένα παιδικό δωμάτιο παραδείγματος χάρη, ή ένας κατάκοιτος ηλικιωμένος έχουν σαφώς άλλες ανάγκες κλιματισμού από το γραφείο ενός εργένη.

Τα υλικά κατασκευής του σπιτιού

Ένα προκατασκευασμένο σπίτι για παράδειγμα, έχει πολύ λιγότερες ανάγκες ψύξης-θέρμανσης από μία κατοικία 20ετίας και χωρίς μόνωση.

Πού «βλέπει» το δωμάτιο και η θέση του στο σπίτι

Ένα δωμάτιο που βλέπει τον Βορρά ή βρίσκεται σε ένα διαμπερές σπίτι στον 5ο όροφο σπάνια θα χρειαστεί τις ανάγκες ψύξης ενός ανατολικού δωματίου σε σπίτι 1ου ορόφου μιας δίπατης κατοικίας. Τον χειμώνα όμως, τα πράγματα αντιστρέφονται.

Ο «ανταγωνισμός» στο δωμάτιο

Εάν θέλεις να ζεστάνεις για παράδειγμα, μια κουζίνα στην οποία υπάρχει και ένα πλυντήριο πιάτων, ένα ρούχων, μια ηλεκτρική κουζίνα και ένα ψυγείο, τα πράγματα είναι εξαιρετικά εύκολα γιατί όλες αυτές οι συσκευές εκπέμπουν θερμότητα. Εάν όμως θέλεις να δροσιστείς, την πάτησες! :)

Ο ειδικός

Εάν σε μπέρδεψαν τα παραπάνω ή δεν έχεις ακόμη καταλήξει στην ισχύ που ταιριάζει στις ανάγκες σου, καλύτερα θα ήταν να ρωτήσεις έναν ειδικό, ηλεκτρολόγο ή μηχανικό και να τον εμπιστευτείς απόλυτα.

O πίνακας

Εάν θέλεις λίγη ακόμη βοήθεια, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω προτεινόμενες τιμές και τρόπους υπολογισμού, που θα σε βοηθήσουν να μην πέσεις πάρα πολύ έξω στην αγορά του air condition για τους χώρους σου:

Τετραγωνικά δωματίου        Ελάχιστα προτεινόμενα BTU
  9 έως 13 m2                          7.000 BTU
14 έως 18 m2                           9.000 BTU
19 έως 25 m2                         12.000 BTU
26 έως 40 m2                         18.000 BTU
41 έως 50 m2                         21.000 BTU
51 έως 65 m2                         24.000 BTU


Εάν το δωμάτιο:
- είναι για εργασία, υπολόγισε επιπλέον 600 BTU για κάθε υπάλληλο που θα φιλοξενεί
- είναι κουζίνα, πρόσθεσε κι άλλη ισχύ, περίπου 4.000 BTU
- το χτυπάει ο ήλιος αρκετές ώρες της ημέρας, ανέβασε τα BTU  κατά 10%
- είναι σκιερό, κατέβασε 10% BTU από την ισχύ του

Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό, η εξωτερική μονάδα θα πρέπει να είναι πολύ κοντά στην εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού σου αλλιώς χάνεις πολύ σε ισχύ!

Ποιάς κλάσης;

Μια σημαντική πληροφορία για το μελλοντικό κλιματιστικό σου είναι και η κατάταξή του ως προς την ενεργειακή του κλάση. Τί σημαίνει όμως αυτό ακριβώς; Η κλάση, όπως σε όλες τις συσκευές σου είναι με λίγα λόγια, η σχέση απόδοσης με την κατανάλωση. Στην περίπτωσή μας, για ψύξη ή θέρμανση.

Την καλύτερη βαθμολογία θα την βρεις σε όσα κλιματιστικά καταφέρνουν με την λιγότερη κατανάλωση να έχουν την καλύτερη απόδοση. Βέβαια, στην βαθμολογία αυτή συντελούν και άλλοι δευτερεύοντες παράγοντες όπως εάν χρησιμοποιούν εξελιγμένες τεχνολογίες, τα επίπεδα θορύβου της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας του.

Έτσι, μπορεί εσύ να επιλέγεις από Α+++ (που είναι η καλύτερη) μέχρι G κλάση σύμφωνα με την τσέπη σου, αλλά πλέον γνωρίζεις ακριβώς τί παίρνεις και κανείς πωλητής δεν μπορεί να σε πείσει για την τέλεια λειτουργία ενός π.χ. κλιματιστικού κλάσης G. Σημείωσε μόνο, πως το ίδιο κλιματιστικό μπορεί να έχει άλλη κλάση για τη ψύξη του και άλλη για την θέρμανση. Μπορεί δηλαδή να αποδίδει καλύτερα στο ένα αλλά όχι στο άλλο.

Συμβουλή: Προτίμησε πάντοτε τα κλιματιστικά με την τεχνολογία Inverter, φυσικά ενεργειακής κλάσης Α. Μέσω της τεχνολογίας αυτής, το κλιματιστικό σου θα προσαρμόζει τις λειτουργίες του σύμφωνα με τις συνθήκες και άρα θα εξοικονομεί πολύ περισσότερη ενέργεια, κάνοντας οικονομία.

Θέλεις να κάνεις λίγη ή... αρκετή οικονομία;

Ακολούθησε μερικές απλούστατες συμβουλές οικονομίας των ειδικών για να δεις άμεσα διαφορά στην απόδοση του κλιματιστικού σου σε σχέση με την κατανάλωσή του:

Βάλε την εξωτερική μονάδα στη σκιά. Ναι,  λίγος ήλιος παραπάνω στην εξωτερική μονάδα σπαταλά ενέργεια.

Πες όχι σε συνθήκες ψυγείου. Ακόμα κι αν ο καύσωνας «καίει την πέτρα», εσύ μην πέσεις κάτω από τους 26 βαθμούς Κελσίου διότι πρώτον, δε θα καταφέρεις πολλά, δεύτερον θα καταστρέψεις γρηγορότερα το κλιματιστικό σου και τρίτον, μόλις δεις τον λογαριασμό ηλεκτρικού, θα σου ξανανέβει η θερμοκρασία στα σίγουρα! :)

Μην αφήνεις ανοιχτά πορτοπαράθυρα. Σκέψου το κλιματιστικό σου όπως το ψυγείο σου. Αν ανοίγεις συνέχεια την πόρτα του, η ψύξη πάει περίπατο. Το ίδιο και με τα δωμάτια που δουλεύει το κλιματιστικό.

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά και μισή οικονομία. Εάν τα καθαριζόμενα φίλτρα του κλιματιστικού σου αστράφτουν, τότε γλιτώνεις αρκετή ενέργεια και μειώνεις τις απώλειες.

Μην αναβοσβήνεις συνέχεια το κλιματιστικό σου. Μπορεί το 50% της κατανάλωσής του να προέρχεται μόνο και μόνο από αυτήν την ενεργοβόρα συνήθεια.

Και ποτέ μα ποτέ μην ξεχνάς την συντήρησή του. Φρόντιζε μία φορά τον χρόνο τουλάχιστον, το ειδικό συνεργείο να κάνει την απαραίτητη συντήρηση για να λειτουργεί σωστά, χωρίς απώλειες και άρα οικονομικά!


Όπως είδες, σε γενικές γραμμές υπάρχουν λύσεις κλιματισμού για κάθε πιθανή ανάγκη σου και κυρίως για κάθε τσέπη.
Αυτό όμως τελικά που είναι σημαντικό δεν είναι η μάρκα του όπως όλοι νομίζαμε έως σήμερα, αλλά κατά πόσο είναι το κατάλληλο για τις ανάγκες μας.

Έτσι λοιπόν, στην επόμενη εξόρμησή σου για κλιματιστικό, κατέγραψε λεπτομερώς τις ανάγκες όπως π.χ. τα τετραγωνικά μέτρα καθώς και όλα τα χαρακτηριστικά του χώρου σου και αφού αποκλείσεις τους τύπους που δεν σε καλύπτουν, τότε μόνο μπορείς άφοβα να προχωρήσεις στην επιλογή του κλιματιστικού που είναι επώνυμο, πολύ φθηνό ή σου αρέσει περισσότερο!


Ψάχνεις για κάποια Υπηρεσία;

Κάνε κλικ στο Μενού μας και θα σε βοηθήσουμε να βρεις τις καλύτερες Υπηρεσίες στις καλύτερες Τιμές

1 2 3

Γράψε τι Ψάχνεις & θα κάνουμε εμείς τα υπόλοιπα