Τα αλουμίνια είναι μια από τις πιο έξυπνες προσθήκες σε ένα κτήριο διότι το ασφαλίζουν, το προστατεύουν, το μονώνουν και το ομορφαίνουν ασύγκριτα, με τα τόσα νέα πολύ υψηλής αισθητικής σχέδια που υπάρχουν πλέον στην αγορά.

Mέσα από τον νέο, κατατοπιστικό οδηγό που σας ετοιμάσαμε, θα μάθετε τα πάντα γύρω από το εκπληκτικό αυτό μέταλλο, τις “μαγικές” ιδιότητές του, τις πολλαπλές εφαρμογές του σε μεταλλικές κατασκευές κάθε τύπου, καθώς και όλες τις επιλογές σας για να καλύψετε κάθε ανάγκη του σπιτιού ή οποιουδήποτε χώρου σας!

Ένα μέταλλο τόσο ελαφρύ – σκέψου ότι το βάρος του είναι όσο το ένα τρίτο του ατσαλιού - αλλά και τόσο δυνατό θα ήταν αδύνατο να μην τραβήξει την προσοχή όλων. Φαντάσου πως όταν πρωτοκυκλοφόρησε, ήταν ακριβότερο από τον χρυσό και την πλατίνα!

Πλέον το αλουμίνιο είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα μέταλλα και όχι χωρίς λόγο. Ή μάλλον, για πολλούς λόγους! Το αλουμίνιο είναι ελαφρύ, είναι ευέλικτο, τοποθετείται εύκολα και είναι πολύ ανθεκτικό ακόμη και σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Συγκριτικά με τα χρόνια ζωής του, θεωρείται μια οικονομική και πολύ συμφέρουσα επένδυση για κάθε κτήριο. Ειδικά για παλιότερα κτήρια με πολλές απώλειες αέρα από πορτοπαράθυρα, οι κατασκευές αλουμινίου μπορούν να προσφέρουν σημαντικά αποτελέσματα μόνωσης με αποτέλεσμα την σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και άρα λιγότερα έξοδα για ψύξη ή θέρμανση!

Ας δούμε όμως πρώτα όλες τις ιδιότητές του υπέροχου αυτού μετάλλου, προτού αναλύσουμε ένα – ένα όλα τα πλεονεκτήματα που σου προσφέρει το αλουμίνιο, ως υλικό κατασκευών αλλά και ως  τελικό προϊόν για εμάς τους καταναλωτές.

Ιδιότητες

Ελαφρύ σαν πούπουλο

Παρότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος που σηκώνει μια μασίφ σιδηροκατασκευή, το αλουμίνιο είναι ένα πολύ δυνατό μέταλλο και στις περισσότερες περιπτώσεις θα αντέξει το βάρος που χρειάζεσαι. Επίσης, με διάφορες προσμίξεις στη σύστασή του, πλέον οι περισσότερες κατασκευές γίνονται όλο και πιο δυνατές.

Αυτή η ιδιότητά του, είναι ένας από τους κύριους λόγους που το αλουμίνιο προτιμάται πολύ στα οχήματα, σε πολλά κινητά αντικείμενα ή συσκευές λόγω εύκολης μεταφοράς και στα έπιπλα.

Ανθεκτικό στη σκουριά

Από τη φύση του, το αλουμίνιο διαθέτει μεγάλη αντίσταση στη σκουριά, γι’ αυτό θα το δεις πολύ σε κατασκευές εξωτερικών χώρων. Για να γίνει όμως σούπερ ανθεκτικό, πλέον οι βιομηχανίες το επιστρώνουν με ειδικά υλικά, ανάλογα τη χρήση που προορίζεται.

Τέλειο ως αγωγός

Το αλουμίνιο είναι πολύ καλός αγωγός της θερμότητας και του ηλεκτρισμού, ακόμη περισσότερο κι από τον χαλκό, που είναι το κατ’ εξοχήν μέταλλο που χρησιμοποιούμε για αυτή τη συγκεκριμένη ιδιότητα. Πλέον το αλουμίνιο προτιμάται για την κατασκευή καλωδίων και ειδικά μεγάλης τάσης.

Αποτελεσματικό στην αντανάκλαση

Για κατασκευές με σκοπό την αντανάκλαση του φωτός, το αλουμίνιο είναι από τα καλύτερα μέταλλα. Γι’ αυτό, αλλά και διότι είναι πολύ καλός αγωγός της θερμότητας, οι θερμικές μεταλλικές κουβέρτες που θα δεις να χρησιμοποιούν πυροσβέστες και διασώστες, είναι από αλουμίνιο.

Ελαστικό στην επεξεργασία

Το αλουμίνιο λιώνει σε χαμηλότερη θερμοκρασία από πολλά μέταλλα και έχει μικρή πυκνότητα. Γι’ αυτούς τους λόγους, είναι πολύ ελαστικό στην επεξεργασία και άρα, δίνει την ελευθερία στις βιομηχανίες αλλά και στους αλουμινάδες να το φέρουν ακριβώς στα μέτρα και το σχέδιο που χρειάζεσαι, κάτι δύσκολο για τα περισσότερα μέταλλα.

Αδιαπέραστο από νερό και μυρωδιές

Το αλουμίνιο είναι απολύτως αδιάβροχο αλλά και δεν αφήνει να ξεφύγουν μυρωδιές. Επίσης, είναι μη-τοξικό και δεν έχει άρωμα ή γεύση. Όλα αυτά, το κάνουν ιδανικό για φύλαξη και μεταφορά ευαίσθητων υλικών όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Για να καταλάβεις καλύτερα τις ιδιότητές του αυτές, σκέψου το αλουμινόχαρτο. Όσο λεπτό κι αν είναι, ποτέ δεν το διαπερνά το νερό αλλά και ποτέ δεν θα έχεις μυρωδιές από το φαγητό που τύλιξες, στο ψυγείο ή την τσάντα του γραφείου.

Φιλικότατο στο περιβάλλον

Τα κουτάκια αλουμινίου της μπίρας και των αναψυκτικών συλλέγονται μανιωδώς από τη βιομηχανία αλουμινίου, ενώ αρκετοί άνθρωποι καταφέρνουν να έχουν εισόδημα από αυτήν ακριβώς τη συλλογή. Αυτό, διότι όσες φορές κι αν λιώσεις το αλουμίνιο και το ξαναχρησιμοποιήσεις, στο τέλος θα πάρεις το ίδιο μέταλλο, στην ίδια ακριβώς ποιότητα και με τις ίδιες ιδιότητες που είχε πριν το πειράξεις.

Ακόμη, η ενέργεια που χρειάζεται κάποιος για να το λιώσει και να το επεξεργαστεί, είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα περισσότερα μέταλλα. Άρα είναι εξαιρετικά οικονομικό υλικό ενώ ποιοτικά, θα παραμείνει εξίσου καλό.

Το αλουμίνιο είναι λοιπόν ένα μέταλλο 100% ανακυκλώσιμο, κάτι που το κάνει ακόμη πιο πολύτιμο για τη βιομηχανία και τις κατασκευές μας.

Το αλουμίνιο… στην πράξη!

Τώρα λοιπόν που μάλλον πείστηκες για την υπεροχή του αλουμινίου ως μέταλλο, πάμε να δούμε πως όλες αυτές οι ιδιότητες μπορούν να σε ωφελήσουν στην πράξη με τελικά προϊόντα και κατασκευές.

Αλουμίνιο στα κουφώματαΑυτή είναι ίσως η πιο διαδεδομένη κατηγορία αλουμινίου στην αγορά!
Η μεγαλύτερη απώλεια ενέργειας ενός κτηρίου γίνεται από τα κουφώματα. Καθώς λοιπόν το αλουμίνιο μπορεί να μένει ανέπαφο από τα στοιχεία της φύσης και καθώς μπορεί να ακολουθήσει κάθε σχέδιο κατασκευής, τα κουφώματα από αλουμίνιο έγιναν η πιο διαδεδομένη εφαρμογή του αλουμινίου και μάλιστα, πάρα πολύ γρήγορα.

Πλέον, σχεδόν όλοι έχουμε στο σπίτι μας κουφώματα από αλουμίνιο ενώ η αισθητική τους είναι πλέον κορυφαία. Σε συνδυασμό κυρίως με το γυαλί, και με λύσεις που εκτείνονται σχεδόν σε όλο τον χρωματικό κατάλογο, τα πορτοπαράθυρα από αλουμίνιο, κατέχουν την κορυφαία θέση στην αγορά, ενώ μπορούν να ταιριάξουν απόλυτα με κάθε στιλ σπιτιού και διακόσμησης, από το πιο μοντέρνο μέχρι το πιο παραδοσιακό.

Ο κύριος λόγος πάντως για την μεγάλη προτίμηση σχεδόν όλων μας, είναι η έξοχη μόνωση που προσφέρουν, μετατρέποντας κάθε κτήριο σε “φρούριο” καθώς μειώνουν δραστικά την απώλεια ενέργειας, δηλαδή του θερμού ή ψυχρού αέρα. Ακόμη, το γεγονός πως μπορείς να έχεις κουφώματα απλά ή θερμομονωτικά, κατά παραγγελία, όσο δύσκολο ή πολύπλοκο είναι το σχέδιο του κτηρίου σου, αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα.

Τα κύρια είδη των κουφωμάτων αλουμίνιου είναι:

α. Συρόμενα κουφώματα
Πιάνουν λιγότερο χώρο, μπορείς να τα κάνεις μονόφυλλα, δίφυλλα, ή πολύφυλλα, να τους προσθέσεις εξωτερικό ρολό, σήτα για τα κουνούπια, παντζούρι και τζάμι ενώ διαλέγεις αν τα θες χωστά (χωνευτά) στους τοίχους σου ή εξωτερικά.

β. Ανοιγόμενα κουφώματα
Είναι γενικά πιο ασφαλή και δέχονται και αυτά εξωτερικά ρολά, τζάμι και παντζούρια. Με τα ανοιγόμενα, αντικαθιστάς εύκολα τα παλιά ξύλινα κουφώματά σου, ενώ μπορείς να τους βάλεις και μηχανισμούς για να ανοιγοκλείνουν αυτόματα.


γ. Κουρμπαριστά ή καμπυλωτά ή τοξωτά κουφώματα
Η αισθητική τους είναι υψηλότερη όμως λειτουργικά δεν προσφέρουν τόσα όσα οι υπόλοιποι τύποι κουφωμάτων. Θέλεις πολύ έμπειρο επαγγελματία και πολύ προσεκτική μελέτη, κατασκευή και τοποθέτηση για να γίνουν τέλεια.

δ. Σταθερά
Είναι πολύ όμορφη λύση και προσφέρουν περισσότερη φωτεινότητα στους χώρους σου όσο μεγάλοι και αν είναι, διότι τα σταθερά κουφώματα δεν έχουν περιορισμούς μεγέθους ή κατασκευής.

ε. Ειδικά κουφώματα
Εδώ, έχεις τη δυνατότητα να παραγγείλεις όποια ειδική κατασκευή χρειάζεσαι χωρίς να μείνεις σε έναν μόνο τύπο και να «παίξεις» ακόμη και με τις ιδιότητες που θέλεις να έχουν. Για παράδειγμα, μπορεί η κύρια ανάγκη σου να είναι η στεγανότητα και η θερμομόνωση ενώ να μην σε νοιάζει τόσο η ασφάλεια ή εάν θα μπαίνουν εξωτερικά ρολά και παντζούρια. Απλά παραγγέλνεις αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι!

Αλουμίνιο στις εξωτερικές πόρτες

Μια πόρτα, είτε εισόδου, είτε γκαράζ, είτε εργοστασίου που φτιάχνεται από αλουμίνιο, μπορεί να είναι θερμομονωτική, να έχει μοναδικό design, μπορεί να έχει γυαλί, παράθυρο, σταθερά κομμάτια (μισά ή ολόκληρα) μα σίγουρα, είναι σημαντικά ελαφρύτερη. Όχι όμως λιγότερο ασφαλής. Οι προδιαγραφές της για την ασφάλεια είναι ακριβώς ίδιες με κάθε άλλη πόρτα ασφαλείας, ειδικά όταν πρόκειται για θωρακισμένη, ενώ, λόγω των ιδιοτήτων του αλουμινίου θα σου κρατήσει και πιο πολλά χρόνια!

Αλουμίνιο στη σκίαση

Το αλουμίνιο στα στόρια, τις περσίδες, τις τέντες αλλά και σε κάθε προϊόν σκίασης, είναι πραγματικά ιδανικό. Αντανακλά μοναδικά τον ήλιο, ενώ είναι πολύ ελαφρύ ώστε να μην επιβαρύνει πολύ τις μεταλλικές ή ξύλινες κατασκευές για τέντα ή πέργκολα. Τα φύλλα αλουμινίου που χρησιμοποιούνται σε πολλά συστήματα σκίασης, είναι πάρα πολύ λεπτά ενώ σχεδιαστικά, μπορούν να ομορφύνουν πολύ το σπίτι ή το γραφείο σου.

Αλουμίνιο στην οικοδομή

Η σύγχρονη δόμηση δείχνει μια σημαντική στροφή προς το αλουμίνιο και ειδικά από τους αρχιτέκτονες που το προτιμούν διότι πέρα από τα πολλά πλεονεκτήματά του, μπορούν να δώσουν στα μοντέρνα κτήριά τους, κυριολεκτικά ό,τι σχήμα θέλουν αλλά και να αναπαλαιώσουν όποιο κτήριο θέλουν, όσο ιστορικό κι αν είναι, χωρίς να χαλάσουν τις περίτεχνες κατασκευές του.

Έτσι, σήμερα στην αγορά θα βρεις πολλά προϊόντα οικοδομής από αλουμίνιο αλλά και κράματα με την πρόσμιξη συνήθως πυριτίου, μαγγανίου και μαγνησίου για ακόμη μεγαλύτερη πλαστικότητα, αντοχή στο βάρος,  αλλά και ανθεκτικότητα στη διάβρωση.

Αλουμίνιο στα σκεύη

Το αλουμινόχαρτο και τα σκεύη μιας χρήσης όπως τα ταψάκια και οι φόρμες για κέικ, είναι αρκετά διαδεδομένα για τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω αλλά και γιατί είναι οικονομικά, μπαίνουν με την ίδια άνεση και στον φούρνο αλλά και στο ψυγείο και βοηθούν να μην αλλοιώνεται εύκολα το φαγητό.

Αλουμίνιο στα οχήματα

Ακριβώς επειδή είναι ελαφρύ, το αλουμίνιο το προτιμούμε και στα οχήματα. Φαντάσου πόσο πιο γρήγορο είναι ένα αυτοκίνητο ή πόση λιγότερη βενζίνη καίει εάν είναι πολύ πιο ελαφρύ από ένα συμβατικό όχημα!

Αλουμίνιο στα έπιπλα

Η γκάμα των επίπλων από αλουμίνιο και ειδικά των επίπλων κήπου ή εξοχής πλέον, είναι πάρα πολύ μεγάλη διότι το αλουμίνιο είναι σχεδόν ιδανικό για έπιπλα που βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένα και ειδικά στην υγρασία.

Στην μεγάλη προτίμηση των καταναλωτών παίζουν ρόλο όλοι οι παραπάνω λόγοι, μα ο κυριότερος είναι η ελαφριά κατασκευή και ειδικά για τα πτυσόμενα και εκείνα που μεταφέρονται.Σήκωσε μια καρέκλα αλουμινίου και θα καταλάβεις αμέσως γιατί τις λατρεύουμε!  :)

Αλουμίνιο… παντού!

Πέρα από τις παραπάνω κύριες κατηγορίες στις οποίες το αλουμίνιο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, θα βρεις και σε άλλα είδη επιλογές με αλουμίνιο, που ίσως για την δική σου δουλειά ή το σπίτι να σε ενδιαφέρουν!

Μπορείς λοιπόν να βρεις ολοκληρωμένες κατασκευές και προϊόντα αλουμινίου με όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, για βιτρίνες, φράχτες, φεγγίτες, τζαμαρίες, κιόσκια, προσόψεις, χωρίσματα, αίθρια, ηλιακές κατασκευές, αντικουνουπικά, παντζούρια, γυάλινα κάγκελα αλουμινίου, είδη τεχνολογίας, μηχανήματα αλλά και κάθε τύπου ειδική κατασκευή για όποια χρήση μπορείς να φανταστείς!

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ρωτήσεις έναν ειδικό για να λάβεις όλες τις πιθανές λύσεις που το αλουμίνιο μπορεί να σου προσφέρει!

Τι να προσέξω πριν βάλω αλουμίνια

Ο περισσότερος κόσμος, προτού παραγγείλει ή αγοράσει αλουμίνια για το σπίτι ή οποιοδήποτε χώρο του, σπάνια λαμβάνει υπόψη κάποιους παράγοντες που θα καθορίσουν το είδος, το μέγεθος αλλά ακόμη και το κόστος της κατασκευής.

Είτε λοιπόν στο κτήριο που πρόκειται να χτίσεις, είτε σε ένα έτοιμο, καλό είναι να πάρεις την απόφασή σου για τις κατασκευές αλουμίνιου που θα χρειαστείς, παρέα με έναν ειδικό. Εάν χτίσεις, μίλησε πρώτα με τον αρχιτέκτονα ή μηχανικό, ή σε άλλη περίπτωση με τον αλουμινά σου, τον οποίο θα ενημερώσεις για τα εξής:

1. τον τύπο της οικοδομής σου
2. τους πολεοδομικούς περιορισμούς της περιοχής σου
3. τις κλιματολογικές συνθήκες
4.το είδος κατασκευής που θες (για παράδειγμα, το είδος των κουφωμάτων που προτιμάς)
5. το στιλ που έχει ή θα έχει το κτήριό σου (μοντέρνο, παραδοσιακό κτλ.)
6. τα χρήματα που θέλεις να ξοδέψεις

Οι προδιαγραφές του κτηρίου σου

Για να τοποθετήσεις κατασκευές αλουμινίου, αφού καταλήξεις σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να έχεις στο νου σου και μερικά ακόμη πράγματα για το κτήριό σου ώστε να ταιριάξουν απόλυτα και να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα.

Τα ανοίγματα
Είναι έτοιμος ο χώρος που θα μπει η κατασκευή σου; Μήπως χρειάζεσαι μεγαλύτερα ανοίγματα, ή προετοιμασία, όπως για παράδειγμα να τα «ντύσεις» με μάρμαρο ή ξύλο ώστε να είναι έτοιμα να δεχτούν τα κουφώματά σου;

Τις διαστάσεις
Έχεις λάβει υπόψη σου τα ύψη, τα πλάτη και γενικά τα μεγέθη των σημείων που θα μπουν οι πόρτες τα παράθυρα και οι κατασκευές σου; Οφείλεις να είσαι προσεκτικός εδώ, διότι ας πούμε, αν επέλεξες παράθυρα που ανοίγουν και όχι συρόμενα θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο πλάτος για να ταιριάξουν ακριβώς με το κτήριό σου και να μην έχεις θέματα με τη λειτουργικότητά τους.

Και φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνεις εσύ τις μετρήσεις και τους υπολογισμούς ακόμη κι αν πρόκειται για έτοιμα προϊόντα αλουμινίου από εταιρείες. Αυτή είναι δουλειά μόνο για τους ειδικούς διότι είναι πολλά ακόμη που πρέπει να ξέρεις για να μην τρέχεις μετά!

Και η τιμούλα του;

Σε σχέση με τα υπόλοιπα μέταλλα, γενικά, οι κατασκευές αλουμινίου θεωρούνται λίγο ακριβότερες και αυτό είναι λογικό, διότι το αλουμίνιο προσφέρει πολλά περισσότερα απ΄ ότι ένα κοινό μέταλλο όπως για παράδειγμα, το σίδερο ή το ατσάλι.

Όταν όμως δεν μιλάμε για απλά αλλά για επεξεργασμένα μέταλλα, όπως για παράδειγμα το ανοξείδωτο ατσάλι, τότε το αλουμίνιο είναι οικονομικότερο.


Σε γενικές γραμμές, εάν ψάχνεις ένα εύπλαστο, αξιόπιστο μέταλλο με εξαιρετική αντοχή στον χρόνο, τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τη διάβρωση αλλά και προϊόντα πολύ προχωρημένα από άποψη design, τότε σταμάτησε το ψάξιμο, το αλουμίνιο θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο.

Ψάχνεις για κάποια Υπηρεσία;

Κάνε κλικ στο Μενού μας και θα σε βοηθήσουμε να βρεις τις καλύτερες Υπηρεσίες στις καλύτερες Τιμές

1 2 3

Γράψε τι Ψάχνεις & θα κάνουμε εμείς τα υπόλοιπα