Πήρες την μεγάλη απόφαση να ανανεώσεις τον χώρο που ζεις; Είτε μόνο μερικές αλλαγές και βελτιώσεις, είτε ριζική ανακαίνιση, όλα θέλουν ιδέες και τους σωστούς επαγγελματίες, μα κυρίως έναν οδηγό από το AtYourService για να ξέρεις τί, πως, πού, ποιός και πόσο. Πάμε!

Κάνε το σωστά

Οτιδήποτε κι αν έχεις σκεφτεί να αλλάξεις στο σπίτι σου, πρώτα θα πρέπει να έχεις στον νου σου ότι δεν είναι “παιχνιδάκι”. Κυρίως διότι ζεις μέσα σε αυτό, οπότε κάθε αλλαγή θα δυσκολέψει τη ζωή σου.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που συνήθως αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς τί χρειαζόμαστε, προσλαμβάνουμε χωρίς σκέψη όποιον μας υποσχεθεί τον λιγότερο χρόνο εργασιών και πληρώνουμε πάρα πολλά χρήματα για να τελειώνουν μια ώρα αρχίτερα.

Όμως, είναι όλα θέμα γνώσεων και προετοιμασίας. Αν γνωρίζεις ακριβώς τις εργασίες που χρειάζεσαι, τους χρόνους κάθε εργασίας και πώς να τις συντονίσεις, τότε επιλέγεις εσύ πότε σε εξυπηρετεί να γίνουν και από ποιούς και δεν χρειάζεται να πεις ναι σε υψηλά κόστη.

Γιατί;

Οι λόγοι που κάποιος αποφασίζει να ξεκινήσει εργασίες στο σπίτι του είναι κυρίως πρακτικοί αλλά και όχι μόνο. Τους συνοψίζουμε μήπως και πάρεις ιδέες ή κάτι παρέλειψες να σκεφτείς:

Αλλαγή Χώρων

Ανάλογα τις νέες ανάγκες σου, μπορείς να μεγαλώσεις ή να μικρύνεις τους χώρους σου, να χωρίσεις δωμάτια στα δύο με γυψοσανίδες, μπορείς να γκρεμίσεις τοίχους ή να “χτίσεις” ένα μπαλκόνι για να μεγαλώσεις κάποιο δωμάτιο.


Το μυστικό εδώ πριν κάνεις οτιδήποτε, είναι να ρωτήσεις έναν ειδικό για όλες τις εναλλακτικές που μπορεί να σου προσφέρει το σχέδιο του σπιτιού σου, διότι σίγουρα εκείνος θα σου δώσει λύσεις για εκμετάλλευση χώρων, που δεν έχεις καν σκεφτεί.

Βελτίωση συνθηκών

Ένα σπίτι που είναι πολύ κρύο ή έχει προβλήματα υγρασίας και έλειψη σκιάς, χρειάζεται άμεσα βελτιώσεις ώστε να είναι πιο ευχάριστο αλλά κυρίως να μην κινδυνεύει η υγεία των ενοίκων.

Τέτοιου είδους αλλαγές δεν πρέπει να τις καθυστερείς, είναι άμεση ανάγκη να κάνεις για παράδειγμα μια μόνωση ή να φροντίσεις να προστατεύεται το σπίτι σου από τον καύσωνα διότι η υγεία έχει πάντοτε προτεραιότητα.

Αναβάθμιση

Εάν το σπίτι σου είναι το ίδιο για πάνω από μία εικοσαετία, τότε πέρα από τις φυσικές φθορές, σίγουρα θα θέλεις να αναβαθμίσεις λίγο και τα συστήματά του. Ένα μοντέρνο σύστημα σκίασης ή βελτιωμένες υδραυλικές και ηλεκτρολογικές υποδομές θα κάνουν τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη.

Αισθητική

Εάν ανήκεις σε αυτούς που “βαριέται εύκολα το μάτι τους” ή εάν ζεις με την ίδια διακόσμηση για πάνω από μία πενταετία, τότε μια ανακαίνιση που θα αλλάξει εντελώς τους χώρους που μένεις, θα ανεβάσει την ψυχολογία κατακόρυφα και σε εσένα αλλά και σε όλους τους ενοίκους του σπιτιού.

Από έπιπλα και ταπετσαρίες για τους τοίχους μέχρι νέο στιλ διακόσμησης για όλο το σπίτι σου, ή έναν εντελώς διαφορετικό κήπο και χρώμα για το εξωτερικό του σπιτιού σου, κάθε ιδέα θέλει φαντασία, σκέψη και τον ειδικό να σε συμβουλέψει.

Οικονομία

Εάν συνειδητοποίησες ότι έχεις ένα ενεργοβόρο σπίτι και πως μπορείς να κάνεις σημαντική οικονομία αρκεί να εκμεταλλευτείς τις νέες τεχνολογίες και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, τότε το σίγουρο είναι πως η ανακαίνισή σου, θα κάνει γρήγορα απόσβεση. Αρκεί να είσαι καλά ενημερωμένος/η για όλες τις επιλογές σου!

Ασφάλεια

Ένα σπίτι που δεν τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας δεν παρέχει την ηρεμία και την γαλήνη για να ζει καλά κάποιος σε αυτό. Άλλαξε πόρτες, κλειδαριές, παράθυρα και παντζούρια, γενικά ζήτα από έναν ειδικό να σου υποδείξει όλες τις αναγκαίες αλλαγές για να κάνεις το σπίτι σου όσο ασφαλές χρειάζεται αλλά και χωρίς υπερβολές.

Και τώρα που γνωρίζεις τους λόγους και τις ανάγκες που οδηγούν τους περισσότερους να προχωρήσουν σε μια μικρή ή μεγάλη ανακαίνιση, ας δούμε πώς πρέπει να συνεχίσεις.

Η καταγραφή

Είναι αναγκαία η πλήρης και λεπτομερή καταγραφή όλων των εργασιών που θέλεις να περιέχει η ανακαίνισή σου.

Αυτή η λίστα, θα σε βοηθήσει πολύ για πολλούς λόγους: ο εργολάβος θα αναγκαστεί να σου ιεραρχήσει σωστά τις δουλειές σε κάθε δωμάτιο και να σου δώσει χρόνους για το καθετί. Θα μπορείς να πάρεις τιμές για πακέτα εργασιών και να συντονίσεις ευκολότερα δουλειές που μπορούν να γίνουν παράλληλα από ένα συνεργείο.

Ακόμη, εάν όλα τα αναλάβει ένας εργολάβος, θα μπορείς να διαπραγματευτείς πολύ χαμηλότερη τιμή απ΄ότι 10 διαφορετικοί επαγγελματίες. Επίσης, όσο λιγότερα συνεργεία τόσο πιο εύκολα συντονίζονται και τόσο λιγότερο χρόνο χρειάζονται. Το σημαντικότερο, θα ξέρεις τί δουλειά γίνεται και τί θα ακολουθήσει ώστε να ελέγχεις τις εργασίες.


Ο σωστός τρόπος καταγραφής είναι κατά δωμάτιο. Ξεκινάς από το κτίσμα και καταλήγεις στα περιεχόμενά του. Ξεκίνησε λοιπόν, ανάλογα το είδος της ανακαίνισης που θες να επιτύχεις, να γράφεις τις αλλαγές σου.

Για παράδειγμα: 1. Μπάνιο: Ξήλωμα πλακάκια, στοκάρισμα, βάψιμο οροφής, νέα πλακάκια αγορά, τοποθέτηση, αγορά ειδών υγιεινής, αλλαγή σημείου μπανιέρας, νέες υδραυλικές υποδομές, τοποθέτηση ειδών υγιεινής.

Κάπως έτσι, και με την σειρά που πιστεύεις σωστή, βάλε τις δουλειές που σκοπεύεις να κάνεις κατά προτεραιότητα και κατά δωμάτιο. Άσε μετά τους εργολάβους να δουν ποιες εργασίες μπορούν να γίνουν παράλληλα στα δωμάτια καθώς και τον τελικό χρόνο που θα χρειαστούν.

Οι προτεραιότητες

Αφού συμπλήρωσες τη λίστα σου με την παραμικρή λεπτομέρεια, τώρα ήρθε η στιμή του ρεαλισμού. Υπογράμισε με τρία διαφορετικά χρώματα τα “Ναι”, τα “Ίσως” και τα “Όχι” της λίστας σου.

Στα “Ναι” θα βάλεις όλα όσα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν, δεν γίνεται να περιμένουν και σίγουρα θα αφιερώσεις κάποιο μέρος του budget για αυτά. Στα “Ίσως” βάλε όσα δεν είναι μεγάλη προτεραιότητα και δεν υπάρχουν πολλά χρήματα για αυτά, αλλά θα ήθελες πολύ να γίνουν εάν περισσέψουν.

Στα “Όχι” βάλε όλα αυτά που θες να γίνουν αλλά σίγουρα δεν υπάρχει ο προϋπολογισμός, μα θα τα κάνεις κάποια στιγμή στο μέλλον.

Οι τιμές

Είτε πλησιάσεις εσύ τους επαγγελματίες, είτε δημοσιεύσεις την πλήρη λίστα σου στο AtYourService για να λάβεις άμεσα προσφορές, φρόντισε να ζητήσεις κόστος ξεχωριστά για το καθετί, έτσι ώστε ανάλογα τον προϋπολογισμό σου, να αποφασίσεις τί θα κόψεις και τί θα αφήσεις.


Μην αναφέρεις τα “Ναι”, τα “Ίσως” και τα “Όχι” της λίστας σου, αυτά είναι μόνο για να τα ξέρεις εσύ και να αποφασίσεις χωρίς να επηρρεαστείς, αφού μάθεις χρόνους και κόστος.

Οι τιμές που θα ζητήσεις να λάβεις πρέπει να είναι είναι δύο ειδών: υλικά και εργασίες. Αυτό, διότι οι εργολάβοι συνηθίζουν να δίνουν ένα συνολικό ποσό για όλες τις εργασίες και τα υλικά μαζί, οπότε εάν αυτό το ποσό είναι πολύ έξω από προσδοκίες σου ή κάποιες αλλαγές δεν είναι τόσο επείγουσες, δεν ξέρεις πως να διαπραγματευτείς.

Ενώ αν ξέρεις τί είναι αυτό με το μεγαλύτερο κόστος και τί είναι μεγάλη ανάγκη να γίνει, τότε μπορείς να του πεις πώς να ξεκινήσει και τί να αφήσει έξω.

Εάν πάλι δεις ότι οι τιμές του εργολάβου σου φαίνονται πολύ υψηλές, τότε δεν έχεις να χάσεις τίποτε να ζητήσεις τιμές ξεχωριστά από πολλούς μικρούς επαγγελματίες, που μπορείς να εντάξεις στο πρόγραμμα του συνεργείου και να σου κοστίσει λιγότερα χρήματα.

Για παράδειγμα, εάν ο εργολάβος σου χρεώνει πολλά για να τοποθετήσει πλακάκια αλλά στα προσφέρει μισοτιμής, πες ναι στην αγορά τους αλλά την τοποθέτηση δώσε την σε κάποιον φθηνότερο μάστορα που θα φέρεις τις δύο αυτές συγκεκριμένες μέρες του προγράμματός σου, να κάνει τη δουλειά.

Οι αποφάσεις

Βάλε τώρα κάτω τις προσφορές όλων των εργολάβων, τους χρόνους που θα χρειαστούν για το καθετί, τα “Ναι”, τα “Ίσως” και τα “Όχι” της λίστας σου και ένα ημερολόγιο. Μην κοιτάξεις όμως μονάχα την τιμή.


Πέρα από την μεγάλη πείρα και την αξιοπιστία που οφείλουν να έχουν όλοι όσοι συνεργαστείς, πρέπει να σου ταιριάζουν και οι χρόνοι που θα σου δώσουν σε σχέση με την τιμή. Τί να το κάνεις εάν σου παραδόσουν το μπάνιο σου μισοτιμής εάν πρέπει εσύ και τα τέσσερα άλλα μέλη του σπιτιού σου να ζείτε χωρίς μπάνιο για 4 μήνες;

Άρα, προτού πάρεις τις αποφάσεις σου σκέψου κάθε βήμα καλά και κατέγραψέ τα στο ημερολόγιό σου. Π.χ. από 1η έως 4 Αυγούστου θα γίνει βάψιμο σαλονιού, τοποθέτηση πατώματος κουζίνας και τοποθέτηση γυψοσανίδας για διαχωρισμό παιδικού δωματίου.

Έτσι, θα ξέρεις π.χ. πόσο δύσκολα θα είναι να μένεις στο σπίτι σου στις 1- 4 Αυγούστου οπότε ίσως θα ήταν καλύτερα να υπολογίσεις στο budget σου και κάποιο μίνι οικογενειακό ταξιδάκι. ;)

Τα έργα

Όλοι γνωρίζουμε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα όταν πρόκειται για εργασίες στο σπίτι και ειδικά όταν είναι πολλές πως συνήθως δεν τηρούνται οι χρόνοι. Όλοι έχουμε έναν συγγενή που κυνηγάει ακόμη εργολάβους να τελειώσουν όσα υποσχέθηκαν ή να διορθώσουν πράγματα που αλλιώς τα είχαν υποσχεθεί.

Πολλές φορές όμως, δεν φταίει ο εργολάβος. Φταίμε κι εμείς διότι άλλα είχαμε δει/ φανταστεί/ καταλάβει και κυρίως, διότι για να μας ευχαριστήσει ο εργολάβος, χρειάστηκε παραπάνω χρόνο και εργασίες. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, βαρέθηκε και μας παράτησε σύξυλους.

Για να αποφύγεις λοιπόν παρεξηγήσεις και μπερδέματα, κάνε ένα συμβόλαιο με τον εργολάβο ή τους επαγγελματίες που θα προσλάβεις και θα αφορά πολύ συγκεκριμένες εργασίες και ημερομηνίες.

Έτσι, διασφαλίζεις πως δεσμεύεται για συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένο χρόνο και διασφαλίζει κι εκείνος πως ξέρεις τί ζητάς και δεν θα τον τρελάνεις στα έξτρα.

Τα δύσκολα, τελειώνουν κάπου εδώ. Έχεις τις εργασίες σου, το πλήρες σχέδιό σου, το λεπτομερές χρονοδιάγραμμα και τους τρόπους να ψάξεις τους καλύτερους επαγγελματίες και εργολάβους της Κύπρου.

Ακόμη εδώ είσαι; Απάντα σε λίγες ερωτήσεις και ξεκίνα τώρα ;)


Ψάχνεις για κάποια Υπηρεσία;

Κάνε κλικ στο Μενού μας και θα σε βοηθήσουμε να βρεις τις καλύτερες Υπηρεσίες στις καλύτερες Τιμές

1 2 3

Γράψε τι Ψάχνεις & θα κάνουμε εμείς τα υπόλοιπα

 

Ο οδηγός αυτός έχει φτιαχτεί με την υποστήριξη του Leroy Merlin. Κάνε κλικ εδώ για να δεις το Φυλλάδιο με τις Ειδικές Προσφορές Ανακαίνισης