Η κουζίνα είναι το πιο πολυάσχολο δωμάτιο του σπιτιού, που όχι μόνο περνάμε πολλές ώρες αλλά κυρίως, δημιουργούμε και μοιραζόμαστε. Το δωμάτιο που η έμπνευση, η θετική ενέργεια και η άνεση, πρέπει να πρωταγωνιστούν. Εάν το δικό σου δεν έχει τα παραπάνω ή ψάχνεις για νέες εμπνεύσεις, τότε είσαι στο σωστό σημείο.

Θέλεις να ανακαινίσεις την Κουζίνα σου; Μάθε τα πάντα σε 4 μόνο λεπτά :)

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσων θέλουν να αλλάξουν ριζικά ένα δωμάτιο και ειδικά την κουζίνα, είναι πως δεν ξέρουν από πού να αρχίσουν. Είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να σκεφτούν και να κάνουν, που πραγματικά σηκώνουν τα χέρια ψηλά ή προσλαμβάνουν ειδικούς να το αναλάβουν εξ’ ολοκλήρου.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό αρκεί όμως να ξέρεις τί θέλεις. Πριν ζητήσεις τη βοήθεια οποιουδήποτε ειδικού, χρειάζεσαι ένα καλό πλάνο που θα περιλαμβάνει με σειρά προτεραιότητας και κάθε λεπτομέρεια, τί ακριβώς θα αλλάξεις και γιατί.

Και γι’ αυτό ακριβώς, είμαστε εμείς εδώ. Για τις αποφάσεις του πλάνου σου. Για κάθε σημείο του πλάνου που θα φτιάξεις, θα σου δώσουμε επιλογές, έξυπνες λύσεις και σχέδιο δράσης. Πάμε λοιπόν!

Το Σχέδιο

Πριν από όλα, πριν ακόμη από το στιλ ή γενικά την αισθητική της κουζίνας σου, θα πρέπει να αποφασίσεις το σχέδιό της. Πόσο μεγάλη είναι, τί χώρους θα χρησιμοποιήσεις, θα είναι ανοιχτή με πάσο, κλειστή και κυρίως ποιοί θα είναι οι αποθηκευτικοί χώροι της;

Ιδέες

Στις μέρες μας το κλασικό τετράγωνο ή ορθογώνιο δωμάτιο-κουζίνα έχει αντικατασταθεί από τρία πιο χρήσιμα σχέδια καθώς οι χώροι μας ολοένα και μικραίνουν. Έτσι, μπορείς να φτιάξεις κουζίνα L, U ή G.

Τα τρία αυτά γράμματα δηλώνουν το σχήμα της κουζίνας με μικρότερη την L η οποία είναι η κλασική μακρόστενη ανοιχτή κουζίνα των μικρών διαμερισμάτων, δηλαδή ένας μόνο τοίχος-κουζίνα χωρίς τραπέζι και χωρίς πλάτη.

Και παρόλο που στην αρχή είχε θεωρηθεί μικρή ή δύσχρηστη, πλέον είναι ένα από τα βασικά σχέδια κουζίνας διότι με τα χρόνια, έγινε αναγκαία και πανέμορφη ενώ όλες οι συσκευές και λειτουργικοί χώροι κατάφεραν να προσαρμοστούν γύρω από αυτήν.

Οι κουζίνες U και G είναι προεκτάσεις της L, με έναν ακόμη τοίχο ή έπιπλο/πάγκο που την συμπληρώνει. Μπορούν να είναι ανοιχτές ή κλειστές και είναι λειτουργικότερες για όσους χρειάζονται μεγαλύτερους χώρους εργασίας, αποθηκευτικούς χώρους και ντουλάπια.

Προτού διαλέξεις όμως σχέδιο, κατέγραψε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που θα εντοιχίσεις στην κουζίνα σου για να δεις ποιό σχέδιο σε καλύπτει καλύτερα. Στη συνέχεια αποφάσισε τον ελάχιστο αριθμό ντουλαπιών που θα χρειαστείς και στην συνέχεια, αφού σιγουρευτείς πως θα χωράει τα πάντα, μπορείς να προχωρήσεις στο σχέδιο που σου αρέσει.

Μόδα

Εξωτερική κουζίνα! Είναι μια από τις πιο trendy κουζίνες και πραγματικά δεν φαντάζεσαι τί περνούν οι λάτρεις του, των βορειότερων χωρών για να την φτιάξουν. Εσύ όμως, έχοντας υπέροχο καιρό τους περισσότερους μήνες του χρόνου, εάν διαθέτεις κήπο και λίγο χώρο, ίσως  με μερικές προσωρινές μετατροπές για τις κρύες μέρες του χρόνου, μπορείς να έχεις μία τέλεια εξωτερική κουζίνα.


Σκέψου ότι έτσι ο κήπος σου αποκτά χρηστικότητα, κερδίζεις ένα επιπλέον δωμάτιο στο σπίτι και το κυριότερο, το μαγείρεμά σου γίνεται με μοναδική θέα και κυριολεκτικά μέσα στη φύση! Επίσης, καταλαβαίνεις ποιό σπίτι θα προτιμούν οι φίλοι για τις μαζώξεις, έτσι;

Μυστικό

Ανεξάρτητα από το σχέδιο που θα επιλέξεις και ανάλογα τον χώρο που διαθέτεις, το “νησί”, δηλαδή ένας μακρόστενος ή τετράγωνος πάγκος στη μέση της κουζίνας σου, θα αναδείξει το στιλ, θα σου προσθέσει λειτουργικούς χώρους και επιπλέον, μπορεί να λειτουργήσει και ως τραπέζι για την οικογένειά σου.

Μπορείς σε αυτό να προσαρμόσεις ντουλάπια, ηλεκτρική κουζίνα, απορροφητήρα, καρέκλες ή σκαμπό, ενώ τα στιλ και οι διακοσμήσεις που μπορείς να κάνεις είναι πραγματικά εκπληκτικές!

Το Στιλ

Εάν η νέα κουζίνα σου ήταν πίνακας, τί τίτλο θα του έδινες; Σκέψου καλά το όραμά σου και αποφάσισε το στιλ που θα καθορίζει το καθετί που θα μπει στη νέα κουζίνα σου. Μην το προσπεράσεις, πρόκειται για πάρα πολύ σημαντικό βήμα από το οποίο θα εξαρτηθούν σχεδόν όλα τα παρακάτω, εάν θέλεις το αποτέλεσμα να είναι αισθητικά και κυρίως λειτουργικά σωστό.

Ιδέες

Υπάρχουν πάρα πολλά στιλ να ακολουθήσεις, με τα περισσότερα να επικεντρώνονται στα υλικά όπως ξύλο ή/και πέτρα για χωριάτικο στιλ, έγχρωμο μέταλλο για αστικό ή έγχρωμο ξύλο για στιλ εποχής αλλά και νησιώτικο.

Επίσης, έχεις δεκάδες ιδέες να ακολουθήσεις για το μοντέρνο στιλ που όμως μπορείς να κάνεις ξεχωριστό και πιο προσωπικό, με μικρές πινελιές που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Πολύ ωραία ιδέα είναι και το ethnic στυλ. Αν για παράδειγμα τρελλαίνεσαι για κινέζικη κουζίνα γιατί να μην αποκτήσεις μια… κινέζικη κουζίνα; ;)


Όμως, από εξοχικό στιλ έως υπερμοντέρνο αστικό, το στιλ της κουζίνας σου θα πρέπει απαραίτητα να ταιριάζει έστω λίγο, με το υπόλοιπο σπίτι. Δε γίνεται δηλαδή το σαλόνι δίπλα να έχει “βαριά” σκούρα έπιπλα και η κουζίνα να γίνει όλη από ατσάλι και αλουμίνιο επειδή θέλεις οπωσδήποτε να της δώσεις στιλ “επαγγελματικό”.

Εν ανάγκη, ζήτησε τη γνώμη ενός διακοσμητή ώστε να σε βοηθήσει να “δέσεις” τα διαφορετικά στιλ μεταξύ τους.

Μόδα

Η “πράσινη” κουζίνα. Αν το σκεφτείς, είναι το δωμάτιο που προσφέρεται περισσότερο για οικολογικά προϊόντα, ανακύκλωση και εξοικονόμηση ενέργειας. Από φυτώριο βοτάνων και συσκευές κλάσης Α+ έως πλακάκια και ντουλάπια από ανακυκλωμένα υλικά ή ακόμη και ειδικοί χώροι για τη συλλογή ανακυκλώσιμων, η κουζίνα σου μπορεί να γίνει ένας πανέμορφος, οικολογικός παράδεισος.

Μυστικό

Μην δεσμευτείς πολύ από το στιλ σου! Μία χωριάτικη κουζίνα εποχής είναι μόνο ένα θέμα διακόσμησης και δεν σημαίνει όπως πολλοί νομίζουν ότι θα πρέπει να μαγειρεύεις στα ξύλα! :)
Επίσης, το στιλ της κουζίνας σου θα πρέπει να αντανακλά πρώτα εσένα και το lifestyle που διατηρείς, μετά την χρήση που της κάνεις και μετά τις ανάγκες.

Αυτό σημαίνει για παράδειγμα, πως εάν είσαι μοντέρνος τύπος, δεν μαγειρεύεις συχνά και μένεις μόνο, μια παραδοσιακή φιλόξενη κουζίνα ίσως να είναι περιττή, ενώ μια μικρή μοντέρνα κουζίνα με επώνυμο hi tech εξοπλισμό είναι ακριβώς αυτό που σου “πάει”.

Το Χρώμα

Μπορεί ως τώρα να θεωρούσες πως δεν έχεις πολλές επιλογές χρώματος για την κουζίνα σου, όμως πλέον ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. Ναι, πρέπει να είναι χαρούμενη και φωτεινή όμως έχεις πολλούς τρόπους να της δώσεις τους τόνους που λατρεύεις.

Ιδέες

Χρώμα ή πλακάκια, όλα πάντοτε εξαρτώνται από το στιλ που θα επιλέξεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, εκτός από την ομορφιά δες και την πρακτικότητα της επιλογής σου. Το πλακάκι είναι μεν ακριβότερο και ίσως έχει φθορές αλλά καθαρίζει ευκολότερα και είναι πιο όμορφο.

Το καλύτερο είναι να συνδυάσεις πλακάκια και χρώμα που θα είναι οικονομικότερη λύση, θα αναδείξει όποιο στιλ διαλέξεις και θα είναι λειτουργικά.

Ο γενικός κανόνας λέει, πως τα πλακάκια μπαίνουν συνήθως στο σημείο μεταξύ νεροχύτη και ντουλαπιών. Σε εκείνο το σημείο μπορείς να κάνεις πραγματικά θαραλέες παρεμβάσεις με όσο έντονες ή έγχρωμες σου αρέσουν. Θα τραβούν το μάτι και δεν θα κουράζουν διότι θα καλύπτουν μικρό κομμάτι.

Για τον χρωματισμό των τοίχων, θυμίσου να επιλέξεις οικολογικές μπογιές. Πρόκειται για το δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται πολύ και επιπλέον θα αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες λόγω μαγειρέματος, οπότε καλό είναι να αποφύγεις τυχόν τοξικά υλικά.

Μόδα

Μπορεί να μην είσαι λάτρης αλλά βρισκόμαστε στην εποχή του κίτρινου και του πράσινου όταν αναφερόμαστε στα πιο μοντέρνα χρώματα κουζίνας. Και μάλιστα, όχι στις απαλές γλυκιές τους αποχρώσεις αλλά στις πιο έντονες και “επιθετικές”.

Η αλήθεια είναι πως φτιάχνουν ένα πολύ χαρούμενο αποτέλεσμα, γι’ αυτό τα προτιμούν οι περισσότεροι, ενώ εάν συνδυαστούν με λίγα έπιπλα ακριβώς ίδιας απόχρωσης πραγματικά το απογειώνουν.

Μυστικό

Πάντοτε όταν βάζουμε πλακάκια, και ειδικά σε σπάνια χρώματα ή σχέδια, αγοράζουμε μερικά έξτρα και τα κρύβουμε στην αποθήκη μας. Έτσι, θα έχουμε να τα αντικαταστήσουμε σε περίπτωση σπασίματος ή φθοράς ακόμη και μετά από δεκαετίες που πιθανόν να μην υπάρχουν πια στα μαγαζιά.

Ο Φωτισμός

Συνήθως είναι το τελευταίο που αφήνουμε στις ανακαινίσεις και γι’ αυτό, όταν δούμε ότι μπορεί να κοστίζει, είναι εκείνο που τελικά το αφήνουμε στην άκρη. Μην κάνεις το ίδιο λάθος. Ακόμη και χωρίς καθόλου ανακαίνιση, ο φωτισμός από μόνος του έχει τη δύναμη να την κάνει να δείχνει καινούργια ή μπορεί ακόμη να καταστρέψει την νέα σου κουζίνα!

Ιδέες

Ένας πανέμορφος πάγκος μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο λειτουργικός εάν το φως δεν σε βοηθά να μαγειρέψεις. Το ίδιο και οι αποθηκευτικοί σου χώροι. Τι να τα κάνεις τα βαθειά ντουλάπια όταν έχουν μαύρα σκοτάδια;  :)

Υπάρχουν δύο είδη φωτισμού που θα χρειαστείς για την κουζίνα σου πέρα από τον απαραίτητο κεντρικό φωτισμό. Ο πρώτος είναι ο καθαρά λειτουργικός που θα φωτίσει συγκεκριμένες επιφάνειες εργασίας και κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους και ο δεύτερος, ο διακοσμητικός που θα αναδείξει το στιλ που επέλεξες και θα προσθέσει βάθος σε συγκεκριμένα σημεία της κουζίνας σου.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να γεμίσεις λάμπες το δωμάτιο, απλά είναι σημαντικό να ξέρεις τί κάνει το κάθε φως και γιατί το επέλεξες.

Μόδα

Έχεις δει τα αυτοκίνητα με το φως από κάτω; Κάτι τέτοιο. :) Η μόδα προστάζει λοιπόν, να βάλεις φώτα κάτω από τις συσκευές και τα έπιπλα σε όλη την επιφάνεια της κουζίνας σου. Θα δημιουργήσουν ένα στρώμα φωτός στο πάτωμα που θα το ομορφύνει, θα δώσει αίγλη, ύψος στο δωμάτιο και θα λειτουργήσει και ως ένας άψογος νυχτερινός φωτισμός.

Μυστικό

Μην βάλεις δέκα διαφορετικούς φωτισμούς για κάθε σημείο ή χρήση στην κουζίνα σου. Βάλε μόνο έναν που θα ρυθμίζεις τη θέση και την έντασή του ανάλογα την χρήση που θέλεις.


Ένα δυνατό φως σε έναν πάγκο εργασίας, μπορεί να γίνει απαλότερο σε ώρες που δεν μαγειρεύεις και θέλεις απλά να φωτίσεις το δωμάτιο ή να στραφεί αλλού και να φωτίσει γλυκά μια γωνιά με αντίκες όταν περιμένεις καλεσμένους.

Οι Συσκευές

Κουζίνα, ψυγείο, απορροφητήρας… αλήθεια τί συσκευές θα βάλεις στην κουζίνα σου; Σκέφτηκες αν έχεις χώρο για μία επαγγελματική εσπρεσιέρα ή αν αξίζει τον κόπο να χαραμίσεις μισό πάγκο για τον φούρνο μικροκυμμάτων; Θα είναι εντοιχισμένες ή όχι; Τί άλλες λύσεις έχεις;

Ιδέες

Η πικρή αλήθεια είναι πως ακόμη και τρεις κουζίνες αποκλείεται να χωρέσουν όλες τις συσκευές του εμπορίου. Μπορεί να λατρεύεις τον αρτοπαρασκευαστή ή την παγωτομηχανή σου αλλά το πιθανότερο θα τα “φάει” το σκοτάδι των ντουλαπιών σου λόγω έλειψης χώρου.

Προτού λοιπόν ξοδέψεις χρήματα, κατέγραψε σε ένα χαρτί τις συσκευές που έχεις, ποιές ακόμη πρέπει να αγοράσεις, ποιές να αντικαταστήσεις με νέες και ποιές θα εντοιχιστούν. Οι εντοιχισμένες συσκευές χαρίζουν ομοιομορφία και χώρο.

Απ΄την άλλη, εάν σου αρέσει το ιδιαίτερο design, θυσίασε τις πολλές συσκευές για λίγες μα πολύ καλές. Έτσι, η νέα σου κουζίνα μπορεί να συνδυάζει λίγες εντοιχισμένες για εξοικονομηση χώρου και αρκετές μικρότερες μα επώνυμες, που θα λειτουργούν και διακοσμητικά.

Μόδα

Ακριβώς αυτή η “τακτοποιημένη” εικόνα που δίνουν οι εντοιχισμένες συσκευές, παρότι είναι πολύ βολικές και ενσωματώνονται σε κάθε στιλ, είναι ο λόγος που η μόδα ξεκινά να τις απορρίπτει. Το νέο trend στις οικιακές συσκευές είναι “συνδύασε τα ασυνδύαστα”.


Γέμισε τους πάγκους σου με αταίριαστες συσκευές όλων των χρωμάτων και σχεδίων, πρόσθεσε το πιο τρελό ψυγείο που θα βρεις, έναν απορροφητήρα με animal print και έναν αυτόματο πωλητή με τσίχλες  και φτιάξε μια ευχάριστα busy κουζίνα που θα σου βελτιώνει τη διάθεση όλων κάθε πρωί!

Μυστικό

Εάν κι εσύ λατρεύεις τις μικροσυσκευές, ζήτησε από τον επιπλοποιό να σου προσθέσει μερικά μεγάλα και φαρδιά συρτάρια κάπου ανάμεσα στα ντουλάπια σου. Ναι, σωστά κατάλαβες, οι συσκευές πλέον τοποθετούνται σε ειδικά συρτάρια με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που ανοίγουν και λειτουργούν ως έξτρα πάγκοι, μόνο όταν τις χρειαστείς.

Σκέψου τα από πριν

  • Μπορεί να σκέφτηκες σχεδόν τα πάντα για την ανακαίνιση ή τη νέα κουζίνα σου, όμως πάντοτε μερικά και σημαντικά θα μας διαφεύγουν. Σου γράφουμε εδώ μερικά που ξεχνάμε συχνότερα και ίσως σου κάνουν τη ζωή δύσκολη εάν δεν τα σκεφτείς:
  • Τί ψυχαγωγία θα έχει η κουζίνα σου; Τηλεόραση, ραδιόφωνο, ένα laptop ή… όλα; Φρόντισε να έχεις υποδομές και χώρο για τις συσκευές αυτές.
  • Εάν έχεις παιδιά μην σχεδιάσεις όλη την κουζίνα στα δικά σου μέτρα. Μερικά ψηλά σκαμπό ή ένας μικρός πάγκος εργασίας στο ύψος τους για τα δικά τους μαγειρέματα θα τα ενθουσιάσει!
  • Πόσο εύκολα λερώνει/καθαρίζει το κάθε υλικό; Πολύ σοφά, βασικό επιχείρημα των παλιότερων γυναικών για καθετί καινούργιο στο σπίτι ήταν εάν θα καθάριζε εύκολα. Ίσως οι νεότεροι θα πρέπει να δεχτούμε ότι δεν είχαν άδικο. Ρώτησέ το κι εσύ.
  • Ποτέ μη βάλεις ηλεκτρική κουζίνα και γενικά πηγές θερμότητας ή/και υδρατμών, δίπλα σε ντουλάπι με τρόφιμα. Θα αλλοιώνονται ευκολότερα.
  • Για το χτίσιμο ή την ανακαίνιση της κουζίνας σου μη σκεφτείς μόνο τις ανάγκες σου τώρα αλλά και εκείνες που πιθανά θα έχεις για τα επόμενα 10 χρόνια. Εάν δηλαδή σκοπεύεις να αποκτήσεις οικογένεια και παιδιά για παράδειγμα, θα πρέπει ίσως να τα ξανασκεφτείς τα άσπρα μάρμαρα. :)

Για όλες τις εργασίες που θα χρειαστεί η κουζίνα σου, μην βιαστείς και μη βασιστείς στον οποιονδήποτε. Γράψε τί θα χρειαστείς, δημοσίευσέ το και πάρε προσφορές. 

Ψάχνεις για κάποια Υπηρεσία;

Κάνε κλικ στο Μενού μας και θα σε βοηθήσουμε να βρεις τις καλύτερες Υπηρεσίες στις καλύτερες Τιμές

1 2 3

Γράψε τι Ψάχνεις & θα κάνουμε εμείς τα υπόλοιπα

 

Ο οδηγός αυτός έχει φτιαχτεί με την υποστήριξη του Leroy Merlin. Κάνε κλικ και δες το φυλλάδιο με τις Προσφορές Κουζίνας