Η μόνωση είναι μια από τις πιο σημαντικές και έξυπνες επενδύσεις για το σπίτι, το γραφείο αλλά και κάθε χώρο, διότι καλύπτει ένα πολύ μεγάλο φάσμα πλεονεκτημάτων, από την υγεία και τον κλιματισμό μέχρι... την τσέπη σου! Σοβαρά.

Ρίξε μια ματιά στον πλήρη οδηγό που σου ετοιμάσαμε ακόμη μια φορά εδώ στο AtYourService, για τα πάντα γύρω από τη μόνωση.

Hint: μην το καθυστερείς άλλο. Ο Χειμώνας έρχεται! :)

Γιατί να κάνω μόνωση;

Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε έναν ή δυο λόγους για να μονώσει κανείς το σπίτι του. Όμως αν κάνεις αυτήν την ερωτησούλα στους φίλους σου, θα διαπιστώσεις με έκπληξη όπως κι εγώ, πως λίγοι ξέρουν όλα τα σημαντικά οφέλη της μόνωσης. Ας δούμε λοιπόν την πλήρη εικόνα:

Για προστασία από την ηχορύπανση

Η μόνωση βοηθάει έναν χώρο να προστατευτεί από τους έντονους και ενοχλητικούς ήχους της πόλης εξασφαλίζοντας μια ήρεμη και ήσυχη διαβίωση.

Η μόνωση μπορεί να πετύχει πολλά επίπεδα αποκλεισμού των ήχων. Υπάρχει η τέλεια ηχομόνωση που θα συναντήσεις για παράδειγμα σε στούντιο ηχογράφησης αλλά και η κανονική που σου επιτρέπει την ησυχία που χρειάζεσαι, τουλάχιστον όσο τα παράθυρα και οι πόρτες σου είναι κλειστά.

Για οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος

Έχει υπολογιστεί πως σε ένα σπίτι, η οικονομία στην ενέργεια με μία καλή μόνωση μπορεί να φτάσει μέχρι και 60%! Ένα σπίτι που οι συσκευές του αγωνίζονται να διατηρήσουν μια σταθερή θερμοκρασία έχει πολύ υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος.

Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως ακόμη κι αν το σπίτι σου είναι καινούργιο, η μόνωση είναι απαραίτητη διότι πάντοτε υπάρχουν απώλειες θερμότητας ή ψύξης σε έναν χώρο, που με τον καιρό πολλαπλασιάζονται. Καλό είναι λοιπόν να το προλάβεις.

Για έλεγχο της υγρασίας

Είτε λόγω παλαιότητας, είτε λόγω έλειψης επισκευών η υγρασία έχει την ιδιότητα να μπαίνει παντού και να καταστρέφει τα υπάρχοντά μας, να εμφανίζει μούχλα, να διαβρώνει το ίδιο το κτήριο αλλά φυσικά και την υγεία μας όπως θα δεις αμέσως παρακάτω.

Για καλύτερη υγεία

Η υγρασία και η μούχλα μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα όπως άσθμα, αναπνευστικά, αλλεργίες, προβλήματα στα οστά κ.α. Ο έλεγχός της με μια καλή μόνωση ειδικά εάν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά είναι απαραίτητος.

Για προστασία του περιβάλλοντος

Όταν χρειάζεσαι λιγότερους ενεργειακούς πόρους και ειδικά ρυπογόνους όπως η ηλεκτρική ενέργεια, τότε το περιβάλλον παίρνει μια βαθιά ανάσα και σε ευχαριστεί που το σκέφτεσαι. :)

Πώς γίνεται η μόνωση;

Τα συστήματα μόνωσης ποικίλουν ανάλογα το σημείο που θα μονωθεί, το κλίμα της πόλης που μένεις αλλά και την εταιρεία ή τον επαγγελματία και τα υλικά που προτιμά. Επίσης, είναι διαφορετικά για κτήρια υπό κατασκευή και υφιστάμενα κτήρια.

Σε γενικές γραμμές, ένα ολοκληρωμένο σύστημα μόνωσης μπορεί να περιλαμβάνει από θερμομονωτικά panel, ειδικές γόμες, πολυστερίνες, μεταλλικούς σκελετούς ή πλέγματα από υαλονήματα, ειδικά αστάρια, πετροβάμβακα ή/και κάλυψη με γυψοσανίδα.

Η λογική είναι να «ντυθεί» κάθε τοίχος ή σημείο με ένα αδιαπέραστο στρώμα υλικών επένδυσης ώστε να κρατηθούν μακριά ήχοι, νερό, υγρασία και αέρας. Όταν ένα κτήριο χτίζεται, η μόνωση γίνεται μέσα στους τοίχους. Σε ένα υφιστάμενο κτίσμα όμως, αναγκαστικά η μόνωση θα γίνει από πάνω σε στρώματα.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν χρειάζονται. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις όμως καλά και να σε ενδιαφέρει πιο πολύ απ΄όλα, δεν είναι η διαδικασία και το είδος των υλικών. Είναι εάν τα υλικά που θα επιλέξει ο επαγγελματίας είναι ποιοτικά και συμβατά με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Εάν όχι, μην τα προτιμήσεις σε καμία περίπτωση, διότι εκτός από κακή ποιότητα, μπορεί να περιέχουν βλαβερές ουσίες και να κάνουν κακό στο περιβάλλον και στην υγεία σου.

Πού να κάνεις μόνωση

Η μόνωση και η θερμομόνωση γενικά, χωρίζεται σε εσωτερική και εξωτερική και μπορεί να κοστίσει από 50€ έως και 80€ το τετραγωνικό μέτρο. Αυτό το εύρος στις τιμές υπάρχει διότι είναι διαφορετικά τα υλικά που απαιτούνται για τις εξωτερικές ή τις εσωτερικές συνθήκες και τις διαφορετικού βαθμού ανάγκες.

Ως προς τη διαδικασία όμως, παρόλο που η εξωτερική μόνωση απαιτεί περισσότερα και πιο ογκώδη υλικά, θεωρείται πιο εύκολη να την κάνεις από την εσωτερική. Αυτό, διότι κάθε εργασία μέσα στο σπίτι έχει περισσότερη φασαρία, δηλαδή καθάρισμα, σκόνη, ανθρώπους σε όλα τα δωμάτια και ξεβόλεμα.

Παρόλα αυτά, πρόκειται γενικά για γρήγορες και σχετικά εύκολες εργασίες που αν σκεφτείς το άμεσο κέρδος σου από την επόμενη κιόλας ημέρα, θα σου φανούν παιχνιδάκι! Χώρια που ένας σωστός επαγγελματίας, θα «ενοχλήσει» ελάχιστα, θα καθαρίσει τα πάντα και θα σου παραδώσει το σπίτι καλύτερο απ΄όταν το παρέλαβε.

Μπορείς λοιπόν να κάνεις μόνωση στους τοίχους αλλά και σε όποιο σημείο εντός ή εκτός κτηρίου φανταστείς. Ας δούμε όμως μερικά ακόμη σημαντικά σημεία:

Ταράτσα

Για ακόμη καλύτερη προστασία από την υγρασία και το νερό, στην ταράτσα σου εκτός από μόνωση, έχεις και μια «ενισχυμένη» επιλογή. Εδώ, μπορείς να επιλέξεις μόνωση και στη συνέχεια στεγάνωση που κοστίζει επιπλέον, περίπου 15 -25€ το τετραγωνικό μέτρο.

Η στεγάνωση γίνεται με την επίστρωση ενός επιπλέον υλικού που την σφραγίζει τελείως στο νερό ή εάν θες κάτι πιο οικονομικό μπορεί να γίνει ακόμη και με πλακάκια.

Ξύλινα πατώματα

Μπορεί το παρκέ να είναι πανέμορφο και ζεστό για έναν χώρο, όμως τα κενά του πολλές φορές είναι μεγάλα και δημιουργούν μεγάλες απώλειες. Υπάρχει λοιπόν, ειδική μόνωση για τα ξύλινα πατώματα.

Μπορείς να τα «γεμίσεις» έτσι ώστε να κλείσει κάθε εσοχή που επιπλέον θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής τους διότι η μόνωση θα τα προστατέψει από την υγρασία και τα έντομα.

Σοφίτες

Οι σοφίτες ευθύνονται για ένα μεγάλο μέρος απωλειών και ειδικά θερμότητας, οπότε αν δεν κάνεις κάτι γι’ αυτό, ίσως η θέρμανσή σου να πηγαίνει «περίπατο» χωρίς να το γνωρίζεις. Αν δεν έχεις το ακούσει ως σήμερα λέγεται το «φαινόμενο της καμινάδας».

Κατά το φαινόμενο αυτό, ο ζεστός αέρας (που έχεις ακριβοπληρώσει τον χειμώνα) πηγαίνει πάντοτε ψηλά και άρα, αν η σοφίτα δεν έχει μόνωση είναι ο πρώτος που χάνεις από το σπίτι και άρα, θες τουλάχιστον διπλάσια ενέργεια για να κρατήσεις το σπίτι ζεστό.

Κεραμοσκεπές

Οι στέγες από κεραμίδι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μονωθούν διότι το κεραμίδι είναι πορώδες υλικό και επιτρέπει στην υγρασία να φωλιάσει στην στέγη.

Οι περισσότερες τέτοιες στέγες σήμερα γίνονται για λόγους ομορφιάς, εάν όμως δεν γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ώστε να μονωθεί η στέγη πριν μπουν κεραμίδια τότε μια μόνωση αμέσως, κυριολεκτικά θα σου σώσει το σπίτι.

Μικρομονώσεις

Μόνωση δεν είναι μόνο οι μεγάλες επεμβάσεις αλλά και κάθετί που μειώνει τις απώλειες  στον χώρο σου και το σφραγίζει από τις εξωτερικές συνθήκες. Ακόμη λοιπόν κι αν ο χώρος σου έχει μονωθεί πλήρως, ζήτα μια επιτόπια έρευνα από έναν επαγγελματία διότι υπάρχουν σίγουρα κι άλλες μικρομονώσεις που πρέπει να γίνουν.


Για παράδειγμα, πρέπει να κλείσουν τα ανοίγματα γύρω από τις υδραυλικές σωληνώσεις, κάθε τρύπα στους τοίχους, τα τυχόν ανοίγματα για φωτιστικά στα ταβάνια, ραγίσματα ή ανοίγματα μεταξύ των τοίχων ή τοίχων και ξύλινων δαπέδων ή γύρω από τα ντουλάπια και τις ντουλάπες.

Γενικά, θα ανακαλύψεις πολλά σημεία που απαιτούν μικρομόνωση και βελτιώνουν σημαντικά τα αποτελέσματα της μόνωσής σου, κάνοντας σε συχνά να νομίζεις πως δεν ήταν αποτελεσματική.
 

Τί μάλλον δεν ξέρεις για τις μονώσεις

1.

Τα λάθη στη μόνωση, δεν διορθώνονται. Ειδικά όταν πρόκειται για τις μονώσεις σε εξωτερικούς τοίχους και μάλιστα κατά την κατασκευή ενός σπιτιού, εάν μπουν λάθος ή μη αποτελεσματικά υλικά, μετά δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα.

Γι’ αυτό θα σου συνιστούσαμε να ρωτήσεις έναν εγγυημένο επαγγελματία προτού προχωρήσεις σε οποιουδήποτε τύπου μόνωση για να προλάβεις κάθε τέτοια περίπτωση.

2.

Καλό είναι εάν προχωρήσεις στην μόνωση, να βοηθήσεις κι άλλο το αποτέλεσμα αλλάζοντας τα παράθυρα και τις πόρτες σου σε ενεργειακά, αν είναι παλιά. Διότι όσο καλή μόνωση κι αν κάνεις, αν τα παραθυρά σου είναι 20ετίας, τότε η απώλειές τους θα συνεχίσουν να σου δημιουργούν θέματα υγρασίας, απώλειας κλιματισμού και αυξημένων λογαριασμών.

3.

Το πάχος της μόνωσης έχει πάντοτε να κάνει με την περιοχή που μένεις. Άλλο πάχος θα έχει ένα σπίτι ψηλά στις Πλάτρες και άλλο στο κέντρο της Λεμεσού. Γι’ αυτό, καλό είναι να μην επέμβεις σε τόσο εξειδικευμένα τεχνικά θέματα και να αφήσεις τον επαγγελματία, σύμφωνα με την κλιματική ζώνη που ανήκει το σπίτι σου, να επιλέξει το είδος των υλικών και το πάχος της μόνωσης που χρειάζεσαι. Στην ποιότητα βέβαια, να επέμβεις!

4.

Συνήθως μετά τη μόνωση, σου δίνεται εγγύηση για δεκαετία ή λίγο παραπάνω. Όμως, μην μείνεις σε αυτό. Αν θέλεις άψογο αποτέλεσμα της μόνωσής σου, καλό είναι κάθε 5 χρόνια το πολύ να ζητάς τη γνώμη ενός ειδικού που θα εξετάσει τον χώρο σου και την αποτελεσματικότητά της.

5.

Οποιοσδήποτε τύπος μόνωσης «τρώει χώρο» αναγκαστικά από το σπίτι σου. Είτε από την αυλή είτε από τους εσωτερικούς χώρους. Δεν μπορείς να το αποφύγεις αυτό και ούτε υπάρχει κάποιο άλλο «επαναστατικό» υλικό που με ένα πέρασμα θα κάνει δουλειά.


Επίσης, μην πιέσεις σε καμιά περίπτωση τον επαγγελματία να σου κάνει λεπτότερη τη μόνωση για να μη χάσεις καθόλου χώρο διότι ενδέχεται να το «πληρώσεις» σε απώλειες.

Τέλος, εάν ακόμη το σκέφτεσαι, σκέψου και αυτό:

Για οποιονδήποτε λόγο κάνεις μόνωση σε ένα νέο ή υφιστάμενο κτήριο, η απόσβεση της επένδυσής σου μπορεί να γίνει από μόλις τρία χρόνια έως το πολύ σε οχτώ.

Όμως, από το πρώτο δευτερόλεπτο κιόλας, με μία καλή μόνωση, η αξία και η ανθεκτικότητα του κτηρίου σου έχουν ανέβει κατακόρυφα.

Ψάχνεις για κάποια Υπηρεσία;

Κάνε κλικ στο Μενού μας και θα σε βοηθήσουμε να βρεις τις καλύτερες Υπηρεσίες στις καλύτερες Τιμές

1 2 3

Γράψε τι Ψάχνεις & θα κάνουμε εμείς τα υπόλοιπα


 

Ο οδηγός αυτός έχει φτιαχτεί με την υποστήριξη του Leroy Merlin. Κάνε κλικ εδώ για να δεις το Φυλλάδιο με τις Ειδικές Προσφορές Ανακαίνισης