Οι θερμοκρασίες στην Κύπρο χτυπούν “κόκκινα” κάθε καλοκαίρι και το ίδιο κάνει και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικά όχι μόνο το καλοκαίρι. Αυτοί είναι οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες που οδήγησαν τη ζήτηση για τους ανεμιστήρες στα ύψη. Καθώς όμως η τεχνολογία τους έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, καλό είναι να ξέρεις τί θα βρεις στην αγορά προτού τους προτιμήσεις κι εσύ.

Ο ανεμιστήρας δεν δροσίζει μόνο. Βοηθά επίσης πολύ στον εξαερισμό ενός χώρου ειδικά εάν υπάρχουν καπνιστές, ελέγχει και κρατά την υγρασία του δωματίου σε χαμηλά επίπεδα ενώ μας γλιτώνει με φυσικό τρόπο από τα κουνούπια χωρίς τη χρήση χημικών σκευασμάτων!

Παλιότερα, υπήρχε φόβος και άγνοια για τη χρήση τους. Καθώς και κακή χρήση. Όλοι, πριν την επέλαση των air condition θυμόμαστε κάποιον που έπαθε ψύξη από τη λάθος χρήση τους ή τη γιαγιά που δεν έβαζε στο σπίτι ανεμιστήρα για να μην «αρρωστήσει». Όμως πλέον, με τις νέες τεχνολογίες και την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, οι ανεμιστήρες κατακτούν και πάλι τη θέση που τους αξίζει.

Επίσης, η ευαισθητοποίηση για την υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς και η στροφή των καταναλωτών προς πιο οικολογικές και φυσικές λύσεις για τις ανάγκες της καθημερινότητας, ενισχύει επιπλέον τη χρήση τους.

Τύποι Ανεμιστήρων

Οι ανεμιστήρες που είναι διαθέσιμοι στην αγορά, λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια ενώ κυρίως χωρίζονται σε δύο είδη: αέρα και νερού. Οι πρώτοι, είναι οι κλασικοί  όπου μέσω ενός μοτέρ παράγουν κίνηση στην έλικα και διοχετεύουν αέρα ή πιο δροσερό αέρα. Αυτοί, διαθέτουν κάδο για την προσθήκη νερού ή παγωμένου νερού ενώ κάποιοι τέτοιοι ανεμιστήρες γεμίζουν και με παγάκια! :)Οι δεύτεροι, εκτοξεύουν σταγονίδια νερού ενώ υπάρχουν και οι ανεμιστήρες που συνδυάζουν τα δύο αυτά είδη, διοχετεύοντας σταγονίδια νερού και (δροσερό) αέρα μαζί.

Πρόσφατα, έκανε το εντυπωσιακό ντεμπούτο του στην αγορά ένας νέος τύπος ανεμιστήρα, το λεγόμενο “δαχτυλίδι” που επίσης διοχετεύει αέρα, αλλά χωρίς λεπίδες. Κάνει την ίδια δουλειά με τον κλασικό μα με μεγαλύτερη δύναμη, σπαταλά λιγότερο ρεύμα, είναι ασφαλέστερος λόγω έλλειψης λεπίδων και σχεδόν αθόρυβος.

Προς το παρόν ως κάτι νέο και επαναστατικό, πρόκειται για ακριβή λύση σε σχέση με τις τιμές των υπολοίπων ανεμιστήρων όμως υπερτερεί πολύ σε εμφάνιση και ποιότητα.

Πέρα όμως από την τεχνολογία τους, υπάρχουν πολλοί τύποι ανεμιστήρων ανάλογα τον χώρο που θα λειτουργήσουν και τις ανάγκες που πρέπει να καλύψουν.

Ας δούμε λοιπόν τους κυριότερους τύπους ανεμιστήρα:

Κλασικός

Πρόκειται για τον γνωστό σε όλους μας ανεμιστήρα με έλικα που είτε με πόδι, είτε με μπράτσο που προσαρμόζεται στον τοίχο, είτε με πολύ μικρή βάση για το τραπέζι ή το γραφείο, τοποθετείται σχεδόν σε κάθε σημείο του σπιτιού και διοχετεύει αέρα.

Αερόθερμο

Πρόκειται για συνήθως μικρό ανεμιστηράκι εντός πλαισίου που προσαρμόζεται στον τοίχο ή το πάτωμα και εκτός από κρύο, διοχετεύει και θερμό αέρα. Χρησιμοποιείται συχνότερα για να ζεστάνει γρήγορα, μικρούς χώρους όπως το μπάνιο μα λόγω της αντίστασης που καίει πολύ ρεύμα, δεν πρόκειται για ιδιαίτερα οικονομική λύση ώστε να γίνει η κύρια θέρμανση του σπιτιού.

Παραθύρου

Ο ανεμιστήρας αυτός, συνήθως μικρού μεγέθους, τοποθετείται ή “χτίζεται” σε ένα παράθυρο με σκοπό να βοηθήσει στον εξαερισμό του χώρου, ανανεώνοντας τον εσωτερικό αέρα.

Πύργος

Πρόκειται για στενές στήλες με γρίλιες οι οποίες διαθέτουν εσωτερικό ανεμιστηράκι που είτε διοχετεύει αέρα, είτε σταγονίδια νερού ή και τα δύο. Είναι κομψή λύση και δεν χρειάζεται τόσο χώρο όσο ο κλασσικός ανεμιστήρας άρα πρόκειται για ιδανική λύση για γραφείο ή μικρούς χώρους.

Οροφής

Οι ανεμιστήρες αυτοί συνήθως προσαρμόζονται στο ήδη υπάρχον φωτιστικό ή μπαίνουν αυτόνομοι με τον δικό τους φωτισμό. Τα στυλ και τα σχήματα είναι πραγματικά πολλά,  συνήθως δεν έχουν πλαίσιο ή άλλο προστατευτικό (δεν χρειάζεται λόγω θέσης) και είναι ίσως η ιδανική λύση για κάθε δωμάτιο, διότι το σημείο της οροφής κάνει πολύ αποτελεσματική τη δουλειά τους.

Από προσωπική πείρα, φροντίστε ώστε η έλικα να τοποθετηθεί πάνω από τα φώτα του δωματίου και όχι κάτω από αυτά γιατί τη νύχτα οι περιστρεφόμενες λεπίδες που φωτίζονται, θα μετατρέπουν το σπίτι σε club! :)

Χειρός

Τα χαριτωμένα αυτά ανεμιστηράκια είναι πολύ διαδεδομένα σε ζεστές χώρες ενώ μετά την “εισβολή” της Κίνας στις παγκόσμιες αγορές και κυρίως online, κατέκτησαν την αγορά. Σε κάθε σχέδιο και χρώμα, οι πρακτικότατοι ανεμιστήρες χειρός δουλεύουν με μπαταρίες και μπορεί να διαθέτουν ακόμη ειδικό δοχείο νερού για να εκτοξεύουν σταγονίδια νερού.

Ρυθμίσεις

Κάθε τύπος ανεμιστήρα έχει τις βασικές ρυθμίσεις του, όπως για παράδειγμα, η ένταση του αέρα που διοχετεύει αλλά και κάποιες άλλες, που δεν θα βρεις σε όλους.Έτσι λοιπόν, ανάλογα τις ανάγκες σου, ψάξε για ανεμιστήρες:

 • με ρυθμιζόμενες λεπίδες που επιτρέπουν στον χρήστη να τις στρέφει προς συγκεκριμένα σημεία
   
 • με έξτρα λειτουργία ιονιστή αέρα που φιλτράρει και φρεσκάρει τον αέρα του χώρου
   
 • με επιπλέον προστατευτικό για την ασφάλεια των παιδιών
   
 • με τηλεχειριστήριο για να τον λειτουργείτε από μακριά
   
 • με λιγότερο θορυβώδες μοτέρ
   
 • με εγγύηση αγοράς που θα διασφαλίσει την ποιότητά του αλλά και την καλή λειτουργία του για πολλά χρόνια
   
 • με χρονόμετρο ώστε να κλείνουν μόνοι τους έπειτα από κάποια συγκεκριμένη ώρα
   
 • με διακόπτη που ελέγχει τη φορά που περιστροφής του έλικα
   
 • με δυνατότητα κίνησης ώστε να περιστρέφεται κατά τη λειτουργία και να δροσίζει πολλά σημεία του δωματίου
   

Στην αγορά του τόπου μας θα βρεις όλους τους τύπους ανεμιστήρων με επιλογή όλων των παραπάνω έξτρα ρυθμίσεων. Εκτός όμως από την τεχνολογία, την εμφάνιση και την καλή λειτουργία τους, οι ανεμιστήρες πρέπει να χρησιμοποιούνται και υγιεινά.
 

4 Κανόνες Υγείας

Λίγοι γνωρίζουν ή τηρούν τους κανόνες για τη σωστή χρήση τους, όμως είναι τόσο απλοί. Γενικά, τέσσερις είναι οι βασικοί κανόνες για να είμαστε υγιείς χρησιμοποιώντας τους:

1.

Πίνουμε νερό. Ο ανεμιστήρας ενδέχεται να αφυδατώσει το σώμα μας με τη διοχέτευση αέρα, οπότε φροντίζουμε να κρατάμε το σώμα μας ενυδατωμένο.

2.

Αποφεύγουμε να καθόμαστε ή να κοιμώμαστε μπροστά στον ανεμιστήρα για μεγάλο διάστημα και ειδικά εάν είμαστε ιδρωμένοι διότι είναι πιθανό να αρρωστήσουμε.

3.

Ποτέ δεν αφήνουμε παιδιά και ανεμιστήρες μόνα σε ένα δωμάτιο ενώ φροντίζουμε να βάζουμε πάντοτε προστατευτικό στους έλικες.

4.

Σε περιπτώσεις ακραίου καύσωνα, ανεμιστήρας και κλειδαμπαρωμένο δωμάτιο είναι κάτι επικίνδυνο διότι διοχετεύει καυτό αέρα στο σώμα μας, δεν το δροσίζει και το αφυδατώνει. Επίσης, μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία μας και να μας κάνει κακό. Σε αυτήν την περίπτωση, έχουμε πάντα ανοιχτά παράθυρα ή παράλληλα με τον ανεμιστήρα, χρησιμοποιούμε και επιπλέον μεθόδους για να δροσιστούμε.
 

Έξυπνα:

 • Εάν βάλεις τον ανεμιστήρα μπροστά στο παράθυρο, ο αέρας που θα φυσά θα είναι δροσερότερος διότι θα τον διοχετεύει από έξω και όχι από το ήδη ζεστό δωμάτιο. Αρκεί φυσικά να μην έχει καύσωνα.
 • Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά τον χειμώνα ο ανεμιστήρας πρέπει να κινείται δεξιόστροφα για να συμπιέζεται ο ζεστός αέρας κάτω ενώ το καλοκαίρι αριστερόστροφα για να κυκλοφορεί ο δροσερός αέρας που είναι πιο “βαρύς”.
 • Εάν χτίζεις το σπίτι σου, το ανακαινίζεις ή κάνεις όνειρα για να το βελτιώσεις, κάνε μια ερώτηση στους ειδικούς του AtYourService για το πώς μπορεί η προσθήκη ανεμιστήρων, εξαερισμών και ανεμιστήρων οροφής να το κάνει οικονομικότερο, υγιεινότερο και κυρίως, δροσερότερο!