Ένας αρχιτέκτονας είναι το Α και το Ω για να υλοποιήσεις το κτίσμα που φαντάστηκες από τη στιγμή που θα το οραματιστείς μέχρι τη στιγμή που θα περάσεις την πόρτα του. Ο σχεδιασμός, η μελέτη, οι άδειες, η επίβλεψη… και πολλές ακόμη χρήσιμες υπηρεσίες που δεν έχουν περάσει από το μυαλό σου, είναι όλα δουλειά του αρχιτέκτονα!

Ο οδηγός μας, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα όλα αυτά που μπορεί να κάνει για σένα ένας αρχιτέκτονας και ένα αρχιτεκτονικό γραφείο, αλλά και να μάθεις όλες τις πιθανές επιπλέον υπηρεσίες που μπορεί να σου προσφέρει ένας καλός επαγγελματίας.

Αλλά ποιά είναι ακριβώς η δουλειά ενός αρχιτέκτονα;

Για να μπεις λίγο πνεύμα, κοίταξε έξω από το παράθυρό σου και σκέψου μονάχα πως όλα όσα βλέπεις είναι δουλειά του αρχιτέκτονα. Όλα τα σπίτια, καινούργια ή παλιά τα σχεδίασε ένας αρχιτέκτονας. Το ίδιο και τα μεγάλα κτήρια, τα γήπεδα, τα θέατρα, τα mall, όλα!

Όμως σκέφτηκες ποτέ, τι ακριβώς πρέπει να ξέρει ένας αρχιτέκτονας και τι του ζητάμε να κάνει; Όμορφα κτήρια; Είναι δηλαδή καλλιτέχνης; Δεν πρέπει επίσης να ξέρει καλή γεωμετρία και να μετράει; Είναι δηλαδή και επιστήμονας;  

Επίσης δεν θα ‘πρεπε να έχει μια ιδέα από γεωλογία, πετρώματα,  και γενικά το υπέδαφος και φαινόμενά του, όπως… σεισμούς;  Κι από νόμους επίσης;
Ο περισσότερος κόσμος όταν σκέφτεται το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, σπάνια τον συνδέει με κάτι περισσότερο από έναν καλό σχεδιαστή.

Στην πραγματικότητα όμως, το επάγγελμα του αρχιτέκτονα είναι η άριστη γνώση μιας μεγάλης σειράς πραγμάτων, αρκετών επιστημονικών γνώσεων σε διάφορες επιστήμες, αλλά σίγουρα όλα αυτά, σε συνδυασμό με καλλιτεχνική φλέβα!


Ας δούμε λοιπόν, όλα όσα πρέπει να έχει στο κεφάλι του αυτός που του ζήτησες να σου φτιάξει ένα κτήριο.

Τι οφείλει να λαμβάνει υπόψη του ένας καλός αρχιτέκτονας


Ασφάλεια

Σίγουρα κι εσύ θα έχεις ακούσει εκείνες τις – σπάνιες, είναι αλήθεια – ειδήσεις των κτηρίων που στα καλά καθούμενα βουλιάζουν ή γκρεμίζονται, αρκετές φορές με πολλά θύματα. Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως η ευθύνη ενός ανθρώπου που θα σχεδιάσει ένα κτήριο είναι τεράστια, διότι αν ποτέ και για οποιονδήποτε λόγο, που δε σχετίζεται με ακραία φυσικά φαινόμενα, η κατασκευή του δεν είναι καλή και καταρρεύσει, ο αρχιτέκτονας είναι ο κύριος υπαίτιος.
­
Θα πρέπει λοιπόν, προτού σχεδιάσει ένα κτήριο να λάβει υπόψη όλες εκείνες τις παραμέτρους του που σχετίζονται με την ασφάλεια, όπως το γερό υπέδαφος και τη στατικότητα του κτηρίου, σε συνδυασμό με τη χρήση του και πόσο βαριά αντικείμενα θα πρέπει να σηκώνει. Επίσης εάν η περιοχή είναι σεισμογενής και εάν τα υλικά είναι ποιοτικά και ταιριάζουν με όλα τα παραπάνω.

Ένα μεγάλο κομμάτι της ασφάλειας επίσης είναι και η πυρασφάλεια ώστε να διασφαλίσει πως το σχέδιό του περιλαμβάνει όλες εκείνες τις οδηγίες που απαιτούνται για την πρόληψη αλλά και την έξοδο των ανθρώπων σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Για παράδειγμα, το πρώτο πράγμα που οφείλει να σχεδιάσει ένας αρχιτέκτονας σε ένα νέο κτήριο είναι οι έξοδοι κινδύνου, ώστε να μπορούν όλοι να διαφύγουν γρήγορα και με ασφάλεια αν υπάρξει κίνδυνος. Και δεν αφορά μόνο την πυρκαγιά η έξοδος κινδύνου, αλλά κάθε περίπτωση που απαιτεί άμεση διαφυγή.


Πέρα από τον σωστό και ασφαλή σχεδιασμό όμως, ο αρχιτέκτονας θα πρέπει να είναι και παρόν σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής του κτηρίου, ώστε να εξασφαλίσει πως ο εργολάβος δεν  θα σε ξεγελάσει χρησιμοποιώντας φθηνότερα υλικά, ή ότι οι υπόλοιποι επαγγελματίες ακολουθούν κατά γράμμα το σχέδιό του.

Διότι η ευθύνη του, δεν σταματά μόνο στον σχεδιασμό αλλά και στην ασφαλή υλοποίηση του σχεδίου του.

Γεωλογία

... το μικροκλίμα και η περιοχή.  Θέλεις να χτίσεις δίπλα στη θάλασσα, σε πλαγιά του Τρόοδος, κοντά σε ποτάμι ή στο κέντρο της Λευκωσίας; Με άλλα λόγια, ο αρχιτέκτονας καλείται ακόμη να σκεφτεί την τοποθεσία του κτηρίου σου και ειδικά την μορφολογία της, διότι αυτό θα καθορίσει σχεδόν τα πάντα, από το σχέδιο μέχρι τα υλικά.  

Αν για παράδειγμα, το έδαφος δεν είναι πετρώδες, αλλά πολύ μαλακό, τότε θα πρέπει να σχεδιάσει ενισχυμένα τα θεμέλια και να χρησιμοποιήσει πιο γερά υλικά ώστε να μην έχει προβλήματα καθίζησης ή στατικότητας σε μερικά χρόνια.

Επίσης, ο αρχιτέκτονας θα πρέπει να λάβει υπόψη του και επιπλέον πράγματα, σε σχέση με το σημείο που θέλεις να κτίσεις, όπως για παράδειγμα, τον σχεδιασμό ενισχυμένης μόνωσης εάν υπάρχει μεγάλο θέμα υγρασίας στο σημείο του κτηρίου, όπως π.χ. ένα ποτάμι ή θάλασσα, ή να προσθέσει ηχομόνωση εάν θέλεις να χτίσεις μέσα σε μια μεγάλη πόλη.

Οι καλές γνώσεις γεωλογίας, υλικών, πετρωμάτων αλλά και πώς θα επηρεάσουν τα στοιχεία της φύσης το κτήριό σου άμεσα ή σε βάθος χρόνου, είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις του επαγγέλματος αυτού.

Νομοθεσία

Πόσους ορόφους θέλεις να έχει το κτήριό σου; Το οικόπεδό σου επιτρέπει τη δόμηση, κι αν ναι, τι δόμηση ακριβώς επιτρέπεται και σε τι ποσοστό; Με λίγα λόγια, το κράτος θα σου δώσει την πολυπόθητη άδεια για το σπίτι που ονειρεύεσαι;


Μάντεψε λοιπόν, ποιος θα πρέπει θα «τρέξει» για σένα όλες τις πολύ απαιτητικές διαδικασίες ώστε να εγκριθεί! Σωστά, ο αρχιτέκτονας! Και όλα αυτά περιλαμβάνουν μια σειρά από εργασίες όπως να σε συμβουλέψει για το καλύτερο σχέδιο σε σχέση με τη νομοθεσία, να ετοιμάσει το σχέδιο στην κατάλληλη φόρμα για να κατατεθεί, να λάβει υπόψη του κάθε μικρή οδηγία του νόμου και να έχει να κάνει με τις δημόσιες υπηρεσίες πολλές φορές για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια.

Περιβαλλοντική ευαισθησία

Μπορεί να είσαι ο πιο περιβαλλοντολογικά ευαίσθητος άνθρωπος, να ανακυκλώνεις και να μην πετάς σκουπίδια από το αυτοκίνητό σου στον δρόμο. Όμως, όταν έρχεται η στιγμή να χτίσουμε, η αγάπη προς το περιβάλλον δεν αρκεί.

Για εμάς τους απλούς ανθρώπους αρκεί ένα προϊόν να έχει την ένδειξη eco, green, bio και αμέσως το θεωρούμε κατάλληλο και οικολογικό. Στα δομικά υλικά όμως, οι ενδείξεις αυτές δεν φτάνουν.

Οι εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτούνται για όλη τη γκάμα των οικολογικών δομικών υλικών, είναι τόσες πολλές και θέλουμε τόσο διάβασμα, που αν ο αρχιτέκτονας δεν μας τα προτείνει, δεν θα τα μάθουμε ποτέ.

Για παράδειγμα, τα ενεργειακά αλουμίνια, λίγοι ξέρουμε τι είναι και τι κάνουν, αλλά ένας αρχιτέκτονας ξέρει τα πάντα γι’ αυτά και γνωρίζει πόσο θα σε οφελήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας εάν τα συμπεριλάβει στον σχεδιασμό του.

Έτσι λοιπόν, όλοι οι καλοί αρχιτέκτονες είναι ενημερωμένοι ως προς τη σύγχρονη δόμηση και τα νέα υλικά οικοδομής, ώστε να σχεδιάσουν πάνω σε αυτά, κτήρια πραγματικά φιλικά στο περιβάλλον.

Το κόστος του κτηρίου σου

Ο αρχιτέκτονας δεν παίρνει το μολύβι για να κάνει τον ζωγράφο  όπως θα έχεις διαπιστώσει, αλλά θα λάβει υπόψη του όλα τα παραπάνω, πάντα όμως σε σχέση με τα χρήματα που θέλεις να ξοδέψεις.


Αυτό, είναι μεγάλη πρόκληση διότι οφείλει να είναι πολύ δημιουργικός, έξυπνος και εφευρετικός ώστε να καταφέρει να σου παραδώσει το σχέδιο που ονειρεύεσαι στα χρήματα που διαθέτεις.

Επίσης, θα πρέπει να είναι τρομερά οργανωτικός διότι θα πρέπει να κάνει σωστό καταμερισμό του κόστους κάθε πράγματος, και μιλάμε για εκατοντάδες πράγματα που απαρτίζουν ένα κτήριο. Από υλικά και εργατικά κόστη, μέχρι εγκαταστάσεις (υδραυλικές, ηλεκτρικές, κτλ.) και σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και η επίπλωση και τα είδη υγιεινής.

Πόση ενέργεια θα ξοδεύει το κτήριό σου;

Μερικοί από εμάς, το τελευταίο που σκεφτόμαστε είναι πόση ενέργεια θα σπαταλά το σπίτι μας. Περισσότερο μας ενδιαφέρει αν θα είναι όμορφο,  μεγάλο, λειτουργικό και γενικά, αν θα έχει όλα τα στοιχεία που ονειρευτήκαμε ή αν θα μας χωράει, παρά ας πούμε, πόσο μεγάλοι θα είναι οι λογαριασμοί του ρεύματος.

Όμως, ένας αρχιτέκτονας θα πρέπει να προσπαθήσει από το πρώτο κιόλας προσχέδιο να διασφαλίσει την λιγότερη δυνατή σπατάλη ενέργειας του κτηρίου σου, πάντοτε σε σχέση φυσικά με το κόστος του αλλά και το πόσο πολύπλοκες υποδομές θα χρειαστεί.

Ακόμη, ανάλογα  τη θέση του οικοπέδου σου, θα σκεφτεί και θα σου προτείνει εναλλακτικές πηγές ενέργειας που θα κάνουν το σπίτι σου λιγότερο ενεργοβόρο και πιο αυτόνομο.

Αν για παράδειγμα, είναι κατάλληλο το σημείο, μπορεί να συμπεριλάβει στο σχέδιό του υποδομές γεωθερμικής ή ηλιακής ενέργειας και να σου λύσει με ελάχιστο κόστος την θέρμανση ή γενικά την ενέργεια του κτηρίου σου, μια για πάντα!

Τι άλλο μπορεί να κάνει για σένα ένας αρχιτέκτονας;

Πέρα από την σύλληψη και την υλοποίηση ενός νέου κτηρίου, ένας αρχιτέκτονας μπορεί να σε βοηθήσει με πολλά ακόμα πράγματα. Για ρίξε μια ματιά:

Διακόσμηση

Πολλοί αρχιτέκτονες και ειδικά τα περισσότερα αρχιτεκτονικά γραφεία, αναλαμβάνουν και την εσωτερική διακόσμηση των κτηρίων που χτίζουν αλλά και για κάθε υφιστάμενο κτήριο. Συνήθως συνεργάζονται στενά με εξειδικευμένους interior designers και όπως καταλαβαίνεις οι ιδέες μιας τόσο  προχωρημένης ομάδας μπορούν να κάνουν κυριολεκτικά θαύματα στο σπίτι σου.

Ένας διακοσμητής μόνος του θα σου προτείνει για παράδειγμα, μια περίτεχνη κατασκευή με γυψοσανίδες αλλά ο αρχιτέκτονας θα ξέρει επακριβώς όλα τα σωστά υλικά αλλά θα στην σχεδιάσει κιόλας. Έτσι, εάν θέλεις μια διακόσμηση από το μηδέν ή σκοπεύεις να αλλάξεις εντελώς τη διακόσμησή σου, απευθύνσου σε έναν αρχιτέκτονα και ετοιμάσου να τα χάσεις!

Ανακαίνιση

Το νέο σου γραφείο ήταν παλιά… κομμωτήριο και θέλει αλλαγές από τη ρίζα; Για κάθε είδους ανακαίνιση, και ειδικά για αλλαγή χρήσης, όταν δηλαδή πρόκειται για έναν χώρο που θέλεις να παραμείνει λειτουργικός αλλά με διαφορετικό ρόλο, ένας αρχιτέκτονας μπορεί να σου δώσει τις καλύτερες ιδέες.

Επέκταση κτηρίου

Παλιότερα, οτιδήποτε χρειαζόμασταν να χτίσουμε στο σπίτι μας, απλά καλούσαμε μερικούς χτίστες και το κάναμε. Ή αν θέλαμε ένα παραπάνω δωμάτιο, γκρεμίζαμε, χτίζαμε και όλα αυτά, σε λίγες μέρες. Σύντομα όμως όπως κατάλαβες, αυτό άλλαξε διότι είναι πολύ επικίνδυνο να γκρεμίζεις κολώνες μόνο και μόνο επειδή ας πούμε, θέλεις ένα τρίτο μπάνιο.

Αν λοιπόν, θέλεις χτίσιμο ή γκρέμισμα στο σπίτι σου, όπως ένα νέο δωμάτιο ή να χτίσεις δύο ακόμη ορόφους, τότε ο αρχιτέκτονας είναι ο άνθρωπός σου.

Πρώτα – πρώτα, για λόγους ασφάλειας, θα μελετήσει σε βάθος τα σχέδια του κτηρίου σου και σε συνεργασία με τον μηχανικό, θα σου δώσει τα καλύτερα δυνατά σχέδια ώστε να μην επιβαρύνει πολύ το κτήριό σου, να μη «φάει» παραπάνω χώρο από αυτόν που χρειάζεται και να μην πειράξει τίποτε που θα έθετε σε κίνδυνο τη στατικότητα του κτηρίου σου.


Δεύτερον, για λόγους γνώσης, εμπειρίας και επίβλεψης. Θέλεις κάποιον που ξέρει να στο σχεδιάσει, να το εξηγήσει σε όλους τους επαγγελματίες που θα το υλοποιήσουν αλλά και να επιβλέπει τις εργασίες τους ώστε όταν σου παραδοθεί να μην έχεις εκπλήξεις. Δυσάρεστες, δηλαδή.  :)

Αποκατάσταση κτηρίου

Είτε πρόκειται για ένα ιστορικό κτήριο, είτε για το παλιό σπίτι των παππούδων σου, ο αρχιτέκτονας ξέρει ακριβώς πώς να το αποκαταστήσει χωρίς να χαλάσει ούτε στο ελάχιστο την περίτεχνη ή παραδοσιακή ομορφιά του.

Ακόμη, ξέρει τους τρόπους να το ενισχύσει ώστε να διατηρηθεί για πολλά χρόνια ακόμη ή να βελτιώσει τους εσωτερικούς του χώρους με μοντέρνες τεχνικές ώστε να γίνει εξαιρετικά λειτουργικό και να μπορεί άνετα να ζήσει ή να εργαστεί κάποιος στο εσωτερικό του.

Αρχιτεκτονική τοπίου

Όλοι οι εξωτερικοί χώροι ενός κτηρίου, από τον κήπο του σπιτιού σου μέχρι τη λειτουργικότητα της αυλής, το είδος και το μέγεθος της σκάλας, τους χώρους της πισίνας αλλά και του παιδότοπου, μπορούν να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο από έναν αρχιτέκτονα.

Μπορεί εσύ να θέλεις μια ωραία ξύλινη πλατφόρμα και μια μεγάλη πέργκολα για την αυλή σου και να ξέρεις πολλούς επαγγελματίες που θα αναλάβουν κάθε κομμάτι ξεχωριστά, αλλά ο αρχιτέκτονας είναι εκείνος που το αναλάβει εξ’ολοκλήρου και θα στο φτιάξει τέλεια.

Για παράδειγμα, θα εξετάσει τα επίπεδα υγρασίας σε κάθε σημείο, θα ξέρει τι υλικά αντέχουν και θα φροντίσει να ταιριάζουν με το στιλ του σπιτιού σου, θα λάβει υπόψη του τα χρήματα που διαθέτεις και σίγουρα, πέρα από την ομορφιά, θα σου έχει προτείνει τις καλύτερες λύσεις για να γίνει και λειτουργικό.

Αυτό που ονειρεύτηκες σε 3D

Είτε θέλεις να χτίσεις, να ανακαινίσεις, να αλλάξεις χρήση ή διακόσμηση, μπορείς ακριβώς αυτό που ονειρεύτηκες να το συζητήσεις με έναν αρχιτέκτονα και να το δεις να παίρνει σάρκα και οστά σε μορφή 3D.

Οι περισσότεροι αρχιτέκτονες, για να σιγουρέψουν πως σχεδίασαν αυτό που θέλεις, χρησιμοποιούν τρισδιάστατα σχεδιαστικά προγράμματα ικανά να σου δείξουν κάθε λεπτομέρεια ενός κτηρίου όπως θα σου παραδοθεί. Βέβαια, παρόλο που σε αρκετά αρχιτεκτονικά γραφεία, αυτό είναι πλέον μια από τις υποχρεωτικές διαδικασίες, σε άλλα πρέπει να το ζητήσεις.

Όμως, σε κάθε περίπτωση, αν θέλεις μια πλήρη σχεδιαστική εμπειρία του νέου σου σπιτιού, κάνε το και αυτό που θα δεις θα είναι σχεδόν αυτό που θα πάρεις. Κάτι δύσκολο βέβαια αλλά τρομερά καινοτόμο και βοηθητικό για τη δουλειά του αρχιτέκτονα.

Και άλλα πολλά…

Η λίστα των εργασιών ενός αρχιτέκτονα είναι πραγματικά ατέλειωτη. Από στατικές μελέτες και μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, μέχρι αστικό σχεδιασμό ολόκληρων οικισμών, ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, επιμετρήσεις ποσοτήτων, προσχέδια και μια γιγάντια λίστα γραφειοκρατικών διεκπεραιώσεων όπως πιστοποιητικά και συμβόλαια.

Τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθεις τι σημαίνει “Αρχιτέκτονας”!  :)


ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ = Αρχή της Τέχνης ή ἄρχω (είμαι πρώτος, πηγαίνω πρώτος, προηγούμαι |οδηγώ ) των Τεχνών, ο επικεφαλής των αρχιτεκτόνων, ο επιβλέπων τις εργασίες, ο επιστάτης στις οικοδομικές εργασίες.
 

Εν αρχή λοιπόν… είναι ο Αρχιτέκτονας

Αυτό που προσπαθούμε να σου πούμε με όλα τα παραπάνω, είναι πως οποτεδήποτε σκέφτεσαι σπίτι ή κτήριο, ο αρχιτέκτονας πρέπει πάντοτε να βρίσκεται στην αμέσως επόμενη σκέψη σου, αν θέλεις να είσαι ασφαλής, αν θες να δεις σε 3D αυτό που ονειρεύεσαι και αν δε θες γραφειοκρατικούς πονοκεφάλους ή κυνήγι με τους μάστορες.Κυρίως, ένας αρχιτέκτονας είναι μακράν η καλύτερη λύση εάν θες ένα οικονομικό, οικολογικό και πανέμορφο κτήριο.

Ψάχνεις για κάποια Υπηρεσία;

Κάνε κλικ στο Μενού μας και θα σε βοηθήσουμε να βρεις τις καλύτερες Υπηρεσίες στις καλύτερες Τιμές

1 2 3

Γράψε τι Ψάχνεις & θα κάνουμε εμείς τα υπόλοιπα