Μπορεί η υπόθεση εύρεσης Baby Sitter να ακούγεται κάτι δύσκολο για εσένα, όμως ακολουθώντας μια σειρά απλών βημάτων και μεθόδων, κόβεις χρόνο από τη διαδικασία, προστατεύεις το παιδί σου και φροντίζεις να το αφήνεις σε καλά χέρια.

Ως τώρα, οι περισσότερες μητέρες για να βρουν νταντά είτε εμπιστεύονται τις συστάσεις φίλων, ή επέλεγουν μια συγγενή που πολλές φορές είναι μια άπειρη έφηβη, κυρίως για λόγους εμπιστοσύνης και οικονομικούς, αντίστοιχα. Εάν δεν υπάρχουν οι παραπάνω λύσεις δημοσιεύουν αγγελίες και μετά από μια σειρά συνεντεύξεων καταλήγουν στην κατάλληλη που σπάνια όμως αποδεικνύεται τέτοια.

Τί φταίει; Πώς μπορείς να κρίνεις ένα άγνωστο άτομο καλύτερα; Ποιά είναι τα σημεία που προσέχεις σε μια νταντά; Από πού να αρχίσεις;

Πάρε το ζήτημα από την αρχή, ακολούθησε τα απλά βήματα παρακάτω και θα δεις που θα κάνεις καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή νταντάς.

Προσόντα και Αξίες

Πέρα από τα τυπικά προσόντα και αξίες, μπορεί να σου φανεί παράξενο αλλά αυτά που μετράνε για σένα δεν μετρούν για όλες τις μητέρες. Αυτά που εσύ θεωρείς σημαντικά προσόντα και μάλιστα με την σειρά προτεραιότητας που τα θεωρείς, μπορεί να μην βρίσκονται καν στη λίστα μιας άλλης μητέρας.

Αν για παράδειγμα, η νταντά που ψάχνεις θέλεις να έχει γνώσεις διασκεδαστή παιδικού πάρτι ή μουσικές γνώσεις και μάλιστα πιάνου, πιθανόν αυτό να είναι αδιάφορο σε άλλες μητέρες.

Το ίδιο και οι αξίες σου. Για παράδειγμα, η καθαριότητα. Για κάποια είναι νούμερο ένα για το παιδί της ενώ για κάποια άλλη μαμά, αδιάφορο εάν το μικρό της κυλιέται στη λάσπη, αρκεί να περνάει καλά.


Σκέψου λοιπόν και βάλε τα προσόντα και τις αξίες σου σε σειρά. Διατροφή, συνήθειες, “σχολή” διαπαιδαγώγησης, ψυχαγωγία για το παιδί σου που προτιμάς, κτλ. 

Αγγελία

Βάλε την αγγελία σου σε στοχευμένα σημεία και όχι οπουδήποτε. Για παράδειγμα, online, προτίμησε ιστότοπους αφιερωμένους σε μητέρες, στην ανάπτυξη του παιδιού, στην εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση ή ακόμη, σε ιστοσελίδες - clubs που μοιράζονται περιεχόμενο μόνο με συνδρομή ή εγγραφή.

Εάν πάλι θέλεις να δημοσιεύσεις την αγγελία σου στο χαρτί, προτίμησε ένα σοβαρό περιοδικό ή εφημερίδα, ίσως εξειδικευμένων θεμάτων σε σχέση με τη μητρότητα, την εκπαίδευση ή το παιδί και γιατί όχι, ίσως τα λίγο πιο ακριβά.

Όλα αυτά, διότι τα άτομα που θέλεις να προσελκύσεις δεν είναι τυχαίοι άνεργοι που δεν θα έλεγαν όχι να κερδίσουν λίγα έξτρα λεφτά, είναι μόνο επαγγελματίες που βλέπουν σοβαρά το επαγγελμά τους, τους αρέσει το αντικείμενό τους και είναι εγγεγραμένα, αναγνωρίσιμα και ενεργά μέλη μιας τέτοιας κοινότητας με φροντισμένο προφίλ. Ακόμη καλύτερα, εάν πληρώνουν και μάλιστα κάτι παραπάνω για να διαβάζουν όλα τα νέα γύρω απ΄ αυτό.

Σημαντικό: μην ξεχάσεις να ζητήσεις στην αγγελία σου πιστοποιητικό για το λευκό ποινικό μητρώο των υποψηφίων!

Ξεκαθάρισμα

Σύμφωνα με την λίστα σου ως προς τα προσόντα και τις αξίες που θέλεις να έχει η δική σου νταντά, συγκέντρωσε τα βιογραφικά που θα λάβεις και ειδικά εάν πήρες πολλά, άρχισε να απορρίπτεις.

Επίσης, μην λάβεις υπόψη μόνο τα “ορατά” προσόντα. Πέρα από “χτυπητά” λάθη που χαντακώνουν ένα βιογραφικό όπως π.χ. τα ορθογραφικά, ψάξε και για εκείνο που στο δικό σου μάτι φαίνεται άσχημο και απρόσεκτο. Ακόμη κι αν έχει όλα όσα θες, το πιθανότερο αφορά άτομο που δεν ταιριάζεις.

Εάν στην αγγελία σου ζήτησες και φωτογραφία, ποτέ μα ποτέ μην κρίνεις από αυτή. Εάν διαθέτει όλα όσα ζητάς, είναι τουλάχιστον άδικο να μην δώσεις την ευκαιρία σε έναν σωστό επαγγελματία να σε κερδίσει.

Συστάσεις

Οι συστάσεις είναι ξεχωριστό κομμάτι σε αυτόν εδώ τον οδηγό για να καταλάβεις την μεγάλη σπουδαιότητά τους. Χωρίς συστάσεις μην δεχτείς νταντά. Ακόμη κι αν όλοι οι επαγγελματίες babysitting χρειαστεί να εργαστούν δωρεάν σε συγγενείς για να τις εξασφαλίσουν, εσύ θα έχεις μια καλή λίστα από ανθρώπους να επικοινωνήσεις και να ρωτήσεις τα πάντα για το άγνωστο αυτό άτομο στο οποίο σκοπεύεις να εμπιστευτείς το παιδί σου.

Ναι, σωστά κατάλαβες. Δεν αρκεί να έχει συστάσεις αλλά πρέπει να είναι πάνω από τρεις, να επικοινωνήσεις εσύ προσωπικά με όλες και να μην σου μείνει αμφιβολία για τίποτε. Α, και μια και θα κάνεις τον κόπο, μάθε μερικά ακόμη χρήσιμα, όπως π.χ. αν η παλιά οικογένεια έμοιαζε με τη δική σου (ηλικίες και αριθμός παιδιών), αν τα ενδιαφέροντα ήταν παρόμοια κτλ.

Μη διστάσεις να τα κάνεις όλα αυτά, στην άλλη γραμμή θα είναι επίσης γονείς, θα καταλάβουν και συνήθως θα σου πουν πολλά περισσότερα και με μεγάλη χαρά!

Συνέντευξη

Η μεγάλη ημέρα έφτασε. Είναι κρίσιμο το στάδιο να περνάς από ένα απλό χαρτί στην πραγματική γνωριμία ενός ανθρώπου. Το παρουσιαστικό, η γλώσσα του σώματος, ίσως κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του όπως η αυτοπεποίθηση αλλά και η γενική εικόνα του είναι πολύ δυνατά σημεία και πολλές φορές κρίνουν μια πρόσληψη πολύ περισσότερο από τα προσόντα και τα πτυχία.

Απλά αναλογίσου πόσο συχνή για όλους μας είναι  η ερώτηση “από πού είσαι;” και πόσο θετικά βλέπεις κάποιον αυτόματα, εάν κατάγεστε από το ίδιο μέρος! Φαντάσου λοιπόν κιόλας, να δεις μια νταντά που να σου θυμίζει για παράδειγμα τη γιαγιά σου. Δεν θα έχουν απολύτως καμία τύχη οι υπόλοιπες υποψήφιες. Οπότε, δέξου πως μπορεί να συμβεί και συγκρατήσου! :)

Ερωτήσεις

Για να μην πάει η συζήτηση στα τυφλά, φτιάξε από πριν το δικό σου ερωτηματολόγιο για τις υποψήφιες σύμφωνα με τις λεπτομέρειες για τα προσόντα τους. Πέρα από τα βασικά όπως η διαθεσιμότητα, το οικονομικό, επιπλέον αρμοδιότητες όπως μαγείρεμα, μπάνιο των παιδιών και οποιοδήποτε στοιχείο δεν αναφέρει το βιογραφικό, να μερικές καλές ερωτήσεις να κάνεις:

1.

Ρώτησε αν έχει δικά της παιδιά ή γενικά παιδιά στον στενό κύκλο της οικογένειάς της. Αν ναι, εάν είναι κορίτσια ή αγόρια και τί ηλικίες.

2.

Ρώτησε ποιές είναι οι δραστηριότητες με τις οποίες απασχολεί τα παιδιά.

3.

Ρώτησε σε ποιά σημεία έχει συναντήσει δυσκολίες στο παρελθόν και ποιά ήταν η δυσκολότερη στιγμή της, κάνοντας αυτή τη δουλειά.

4.

Ρώτησε πώς αντιδρά στις παρακάτω περιπτώσεις: όταν ένα παιδί κλαίει, όταν ένα παιδί αρνείται να υπακούσει και όταν ένα παιδί χτυπά ή αντιμιλά σε εκείνη ή άλλα παιδιά.

5.

Ρώτησε την σχέση της με τα ζώα και εάν έχει πρόβλημα με κάποιο κατοικίδιο.

6.

Ρώτησε εάν γνωρίζει Πρώτες Βοήθειες, εάν ξέρει να κολυμπά και εάν γνωρίζει όλους τους τηλεφωνικούς αριθμούς Άμεσης Ανάγκης.

7.

Ρώτησε εάν γνωρίζει να οδηγά, κι αν ναι, πόσο καιρό οδηγά και εάν είχε ατυχήματα ή πρόστιμα. Επίσης εάν έχει αυτοκίνητο και σε τί κατάσταση είναι.

8.

Ρώτησέ την τη φιλοσοφία της για το μεγάλωμα των παιδιών. Δες εάν ταιριάζει με τη δική σου και εάν όχι, ρώτησε εάν είναι σύμφωνη να ακολουθήσει πιστά τις δικές σου οδηγίες και να βάλει στην άκρη τη δική της φιλοσοφία.

Τεστ

Οι ερωτήσεις όμως δεν φτάνουν διότι μπορεί να πάρεις τις απαντήσεις που θες μα να μην είναι ο τύπος ανθρώπου που ψάχνεις. Μερικά τεστ ίσως σου δείξουν κάτι παραπάνω. Να μερικά τεστ να κάνεις:

1.

Ζήτησε από την υποψήφια να κρατήσει δοκιμαστικά το παιδί για 15 λεπτά.
Η κατάλληλη Baby Sitter: Θα δεχτεί με μεγάλη χαρά, άλλωστε ο χρόνος είναι πολύ μικρός και δεν θα την καθυστερήσει.

2.

Κατά το 15λεπτο αυτό, παρακολούθησε την υποψήφια στην πρώτη της γνωριμία με το παιδί σου.
Η κατάλληλη Baby Sitter: Θα είναι ευγενική, ήρεμη και αντί να το αγγίζει, να το φιλάει, να το αγκαλιάζει ή να το σηκώνει, αντιθέτως θα δώσει στο παιδί σου τον χρόνο να επιλέξει εκείνο τα όρια της πρώτης συνάντησης μαζί της.

3.

Ζήτησε από την υποψήφια να έρθει για μία δοκιμή, όποια ημέρα την εξυπηρετεί για λίγες ώρες. Φυσικά θα πληρωθεί αλλά θα βρίσκεσαι κι εσύ στο σπίτι.
Η κατάλληλη Baby Sitter: Θα δεχτεί μετά χαράς και την ημέρα εκείνη θα απασχολήσει τα παιδιά με πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Θα ταιριάξει η χημεία σας, δεν θα χρειαστεί να μιλάς πολύ ή να δίνεις οδηγίες ενώ τα παιδιά θα τη συμπαθήσουν και κατά μαγικό τρόπο δεν θα κρέμονται από πάνω σου και ίσως σε ξεχάσουν για λίγο ή πολύ!

Τέλος, έχοντας κάνει όλα τα παραπάνω, ήρθε η στιγμή για να πάρεις τη μεγάλη απόφαση.
Κάνε ένα βήμα πίσω και ρώτα το ένστικτό σου, είναι εκείνη το άτομο που θα ένιωθες άνετα να αφήσεις τα παιδιά σου μαζί της;


Καλή επιτυχία! :)

Ψάχνεις για κάποια Υπηρεσία;

Κάνε κλικ στο Μενού μας και θα σε βοηθήσουμε να βρεις τις καλύτερες Υπηρεσίες στις καλύτερες Τιμές

1 2 3

Γράψε τι Ψάχνεις & θα κάνουμε εμείς τα υπόλοιπα