Εάν θέλεις κι εσύ να βιντεοσκοπήσεις τον γάμο σου, καλό είναι να ξέρεις μερικά πράγματα για τα βίντεο γάμου, για τον δημιουργό που επέλεξες καθώς και τις πιο μοδάτες ιδέες για να κάνεις το δικό σου βίντεο να ξεχωρίσει!

Στην εποχή των παππούδων μας, το πολύ να έβλεπες μερικές φωτογραφίες του γεγονότος. Λίγο μετά, οι φωτογραφίες πλήθυναν, έγιναν έγχρωμες και κατάφερνες να ξεχωρίσεις ακόμη και το κραγιόν της νύφης. Σύντομα, έκαναν το ντεμπούτο τους και τα βίντεο όπου με μία κάμερα βιντεοσκοπούσαν κάθε δευτερόλεπτο του μυστηρίου, έτσι για το αρχείο.

Σήμερα, στα πιο απίθανα μέρη βλέπεις νύφες και γαμπρούς που ντύνονται έτσι και την επόμενη μέρα για τις πιο «δημιουργικές» γαμήλιες φωτογραφίες και τις κινηματογραφικές, σχεδόν Χολυγουνιανές σκηνές του γαμήλιου βίντεο. Κρέμονται σε γκρεμούς, τσαλαβουτάνε στις θάλασσες και ποζάρουν ανέμελοι στο αστικό τοπίο, το οποίο συνήθως τους κοιτά αμήχανο.  :)

Προτού λοιπόν αποφασίσεις να ακούσεις τις φίλες ή τους φίλους σου και να προσλάβεις τον καλλιτέχνη που σου προτείνουν για το βίντεο του γάμου σου, προτού να πεις το μεγάλο ναι στον φωτογράφο του γάμου σου που προσφέρει το βίντεο στο πακέτο του και πριν κοιτάξεις τιμές, έχουμε μερικές ιδέες για σένα.

Εάν μάλιστα δεν έχεις ξανασκεφτεί για τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις προδιαγραφές ενός βίντεο γάμου ή δεν ξέρεις ακριβώς για ποιό λόγο το θες, τότε μερικά καλά ερωτήματα για εσένα και τον δημιουργό του βίντεο, θα βοηθήσουν να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα.

Θυμήσου πως θέλεις το βίντεό σου να έχει σκοπό, ρυθμό, ενδιαφέρον και κάτι τέλος πάντων, διαφορετικό από μια απλή καταγραφή του μυστηρίου. Απ΄την άλλη, δεν θες να το παρακάνεις, δεν πρόκειται για ταινία και σίγουρα δεν πρόκειται για κωμωδία! Ή μήπως όχι;  :)

Ερωτήσεις για εσένα

Για ποιούς λόγους θέλεις το βίντεο του γάμου σου;

Παρότι ένα βίντεο γάμου θεωρείται αυτονόητο πλέον, το κάθε ζευγάρι έχει διαφορετικούς λόγους που το θέλει.
Κάποιοι θέλουν βιντεοσκοπημένη μια ρομαντική ταινία της πιο όμορφης στιγμής της ζωής τους ενώ άλλοι θέλουν κάθε στιγμή του γάμου τους με κάθε λεπτομέρεια ώστε να παρακολουθήσουν μετά όλα τα γεγονότα που τυχόν δεν είδαν.

Απ΄την άλλη, μερικά ζευγάρια θέλουν το βίντεο γάμου ώστε να το στείλουν σαν δώρο σε φίλους και συγγενείς. Τελευταία πάλι, κάποιοι θέλουν να δημοσιεύσουν το βίντεό τους στα social media, το website ή το blog τους. Άρα πρέπει να είναι σύντομο και να περιέχει τα πιο σημαντικά σημεία της βραδιάς.

Ανάλογα λοιπόν τις ανάγκες που θέλεις να καλύψεις, έχεις περίπου μια ιδέα τί μπορεί να χρειάζεσαι. Μονάχα, μην ξεχάσεις να αναφέρεις αυτές τις ανάγκες και στον δημιουργό του βίντεο.

Τί ακριβώς θέλεις να βιντεοσκοπήσεις;

Θέλεις σε βίντεο όλη την διάρκεια του γάμου σου ή μονάχα μερικές στιγμές; Θα συμπεριλάβεις το κοκτέιλ πάρτι ή την προετοιμασία στο σπίτι της νύφης ή/και του γαμπρού; Θα συνεχίσει η βιντεοσκόπηση στον χώρο δεξίωσης; Μήπως θα ήθελες και μερικές σκηνές από τα πάρτι εργένηδων που κάνατε λίγες μέρες πριν;

Συνολικά, πόση ώρα θέλεις να διαρκεί η ταινία σου;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος διάρκειας για τα βίντεο γάμου. Άλλα διαρκούν 30 λεπτά και άλλα 3 ώρες. Μπορείς όμως εάν το δικό σου βγει πολύ μεγάλο, να ζητήσεις από τον δημιουργό και ένα δεύτερο που να περιέχει μόνο τα highlights.

Επίσης, εάν θέλεις το βίντεο να περιλαμβάνει στην αρχή μερικές εικόνες από το παρελθόν σας, τότε οφείλεις να τις υπολογίσεις και αυτές στον συνολικό χρόνο.

Ερωτήσεις για τον δημιουργό

Τις δουλειές του

Πρέπει οπωσδήποτε να του ζητήσεις να σου στείλει μερικές προηγούμενες δουλειές του, διότι μπορεί να ισχυριστεί πολλά πράγματα για τη δουλειά του, όμως όπως συμβαίνει σε όλες τις τέχνες, η αισθητική του κάθε ανθρώπου είναι συχνά υποκειμενική.  Μπορεί δηλαδή για αρκετά ζευγάρια να θεωρείται φοβερός καλλιτέχνης αλλά εσένα να μην σου ταιριάζει το δικό του στιλ.

Το κόστος

Πολλές φορές η τιμή είναι ο βασικός λόγος για να κάνουμε την επιλογή μας και ειδικά όταν πρόκειται για γάμο. Αυτό, γιατί είτε δεν ξέρουμε πολλά πράγματα και όλα τα βίντεο μας φαίνονται ίδια, είτε γιατί πρόκειται για πακέτο μαζί με τις φωτογραφίες σε πολύ συμφέρουσα τιμή.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να είναι συστημένος από φίλη ο δημιουργός, οπότε πάνω-κάτω ξέρεις περίπου τί χρέωσε.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ρώτα και μάλιστα ας είναι από τις πρώτες ερωτήσεις σου ώστε να καταλάβει πόσο σημαντικός είναι αυτός ο παράγοντας για εσένα.

Τί περιλαμβάνει η τιμή του

Σπάνια η τιμή που θα ακούσεις από τον δημιουργό του βίντεο γάμου αφορά μόνο το βίντεο καθεαυτό. Συνήθως, περιλαμβάνει και ένα «πακέτο» άλλων υπηρεσιών που μπορείς να έχεις σε δύο κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία αφορά την βιντεοσκόπηση. Η τιμή λοιπόν, αφορά πόσες κάμερες, πόσα σημεία, πόσες ώρες και τί ακριβώς θα βιντεοσκοπηθεί από την ημέρα του μυστηρίου. Επίσης, εάν θα χρειαστεί να βιντεοσκοπήσει και κάποιες μέρες πριν ή ακόμη και το ταξίδι του μέλιτος!

Η δεύτερη κατηγορία, αφορά το τελικό προϊόν. Τί είδους μοντάζ θα γίνει, εάν θα προστεθούν εφέ, παλιές φωτογραφίες ή βίντεο, στιγμιότυπα από τον αρραβώνα, η μουσική υπόκρουση, πόσα αντίγραφα θα σου παραδοθούν κτλ.


Τέλος, κάποιοι στην τιμή συμπεριλαμβάνουν και ένα δεύτερο βίντεο μόλις λίγων λεπτών που θα περιέχει μόνο τις μεγάλες στιγμές της βραδιάς καθώς και ένα τρίτο teasing βίντεο δευτερολέπτων που μπορεί το ζευγάρι να δημοσιεύσει στα social media προτού ετοιμαστεί το κανονικό.

Τα ραντεβού του

Εάν ο καλλιτέχνης που προτιμάς έχει κλείσει κι άλλον γάμο την ημέρα του δικού σου και μάλιστα με ελάχιστη ώρα διαφορά, τότε καλό θα ήταν να το σκεφτείς σοβαρά πριν προχωρήσεις μαζί του. Δεν θέλεις να βιάζεται, ούτε να είναι κουρασμένος και κυρίως δεν θέλεις να αναθέσει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του σε υπαλλήλους! Ρώτα τον λοιπόν ώστε να ξέρεις.

Άη... ποιός;

Ρώτα τον οπωσδήποτε εάν έχει ξανατραβήξει βίντεο στην εκκλησία που θα παντρευτείς και στον χώρο της δεξίωσης. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να ξέρει και να έχει δουλέψει τους χώρους που καλείται να βιντεοσκοπήσει διότι θα ξέρει καλά πού έχει το καλύτερο φως, πόσες κάμερες να φέρει, πού να μην στριμωχτεί και ποιός παπάς είναι δύστροπος.  ;)

Τί εξοπλισμό έχει

Μπορεί να μην έχεις ιδέα τί είναι όλα αυτά που θα σου πει αλλά και μόνο το γεγονός πως ρωτάς, θα φοβήσει αρκετά έναν κακό επαγγελματία. Κι αν θες περισσότερη σιγουριά, γράψε ό,τι σου λέει σε ένα χαρτί και μετά ρώτησε κάποιον φίλο σου που γνωρίζει, για την ποιότητά του εξοπλισμού.

Πόσες κάμερες θα τραβούν το γεγονός; Θα έχει περισσότερες από μία κάμερες, καθώς και κάποιους βοηθούς να βιντεοσκοπούν εκτός από εκείνον; Ανάλογα το αποτέλεσμα που θέλεις, ο δημιουργός θα ορίσει και τις κάμερες που χρειάζεται.

Για παράδειγμα, μια απλή καταγραφή δεν θέλει πολλές κάμερες, όμως μια περισσότερο κινηματογραφική λήψη χρειάζεται οπωσδήποτε κάμερες διότι θα χρειαστεί να εστιάσει σε πολλές λεπτομέρειες του χώρου και να «τραβήξει» ταυτόχρονα πολλές σημαντικές γωνίες και σκηνές του μυστηρίου.

Τί να μάθεις μόνος/η σου

Τώρα λοιπόν που έμαθες όσα χρειάζεσαι από τον δημιουργό του βίντεο, καιρός είναι να τα διασταυρώσεις ώστε να σιγουρέψεις ακόμη περισσότερο το καλό αποτέλεσμα της δουλειάς του. Βρες λοιπόν ζευγάρια που έχουν συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν και μάθε τα παρακάτω:

Τις προηγούμενες δουλειές του

Εκτός από τις δουλειές που θα σου δείξει ο ίδιος καλό είναι να δεις και μερικές από εκείνες που... δεν σου έδειξε. Διότι σε πολλές περιπτώσεις, οι φωτογράφοι/βιντεοσκόποι δείχνουν ένα ή δύο πολύ καλά βίντεο, όμως το πραγματικό αποτέλεσμά τους είναι κατά πολύ διαφορετικό. Έτσι, ένα-δύο βίντεο ακόμη από φίλες ή γνωστές χωρίς την παρέμβαση του ίδιου του καλλιτέχνη, θα σου δώσουν μια πλήρη εικόνα για την ποιότητα της δουλειάς του.

Πόσο ευέλικτος είναι

Η προσωπικότητα του δημιουργού παίζει μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα. Μπορεί να ταιριάζετε και να του έχεις τυφλή εμπιστοσύνη, άρα τον αφήνεις να κάνει ό,τι του αρέσει, μπορεί όμως να θέλεις να ακολουθήσει τις δικές σου οδηγίες.

Μάθε λοιπόν αν είναι ο τύπος ανθρώπου που θα κάνει αυτό που θες. Μπορεί χωρίς καμία οδηγία να τα καταφέρει τέλεια; Ή αν θέλεις συγκεκριμένα πράγματα, δέχεται οδηγίες από το ζευγάρι;

Πάντως σε γενικές γραμμές να ξέρεις πως εάν σου αρέσουν οι παλιότερες δουλειές του, μην επέμβεις. Καλό είναι να του πεις δυό-τρία πράγματα για αυτό που περιμένεις αλλά μετά, άσε τον ελεύθερο να δημιουργήσει. Υποτίθεται τον προσλαμβάνεις για τις γνώσεις και την μεγάλη εμπειρία του, μην του κόψεις τα φτερά.

 

Πόσο χρέωσε

Σίγουρα οι τιμές διαφέρουν ανάλογα την περίπτωση και τις ανάγκες, όμως καλό είναι να έχεις μια ιδέα τί περίπου χρέωσε και για ποιές ακριβώς υπηρεσίες τα άλλα ζευγάρια. Έτσι, θα αποφύγεις την περίπτωση υπερχρέωσης.

Εάν είναι ειλικρινής

Πολλοί δημιουργοί τάζουν πολλά για να κλείσεις μαζί τους τη δουλειά και μετά δεν κάνουν ούτε τα μισά. Μπορεί για παράδειγμα, να έχεις συμφωνήσει σε συγκεκριμένο εξοπλισμό και βοηθών για το δικό σου μυστήριο όμως για να αποφύγεις δυσάρεστα που έχουν συμβεί, ρώτα το ζευγάρι που συνεργάστηκε, εάν πραγματικά ήρθαν  όλες οι κάμερες και οι βοηθοί.

Ρώτα επίσης, σε πόσο καιρό παραδόθηκε το βίντεο, εάν στ’ αλήθεια γίναν όλα όπως τους τα είπαν και εάν χρεώθηκαν επιπλέον για κάποια από αυτά.

Καταπληκτικές ιδέες

Το δικό σου βίντεο γάμου δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο. Πώς; Αρκεί να ακολουθήσεις ένα ή και όλα από τα παρακάτω trends!

Παρελθόν

Βάλε στο δικό σου βίντεο ένα χρονοδιάγραμμα της ζωής σας έως την ημέρα αυτή. Σκηνές από παιδικά βίντεο, φωτογραφίες που ξεκινούν από τα πρώτα χρόνια σας, την εφηβεία, τα φοιτητικά χρόνια, την γνωριμία, τον αρραβώνα κτλ.

Αφήγηση

Εκτός από μουσική, πρόσθεσε στο βίντεο αφήγηση! Μπορεί να είναι σε μορφή σχολιασμού από τον γαμπρό και τη νύφη για καθετί που συμβαίνει ή ακόμη ένας διάσημος αφηγητής που με ρομαντικά λόγια περιγράφει το μεγάλο γεγονός και λέει την ιστορία του ζευγαριού.

Για τους πολύ τολμηρούς, μπορεί ακόμη να είναι ένας κωμικός που θα σχολιάζει τη νύφη, τον γαμπρό, μέχρι την κάλτσα της θείας της Ευτέρπης. :)

Συνεντεύξεις

Ζήτα από όλους τους συγγενείς, τους φίλους και τους γνωστούς να σου στείλουν ένα πολύ σύντομο βίντεο, απαντώντας μία μόνο ερώτηση διαφορετική για τον καθένα. Δες μετά προσεκτικά όλα τα βίντεο και ενσωμάτωσε στο δικό σου τα πιο καλά.

Ένα τέτοιο βίντεο γάμου μπορεί να γίνει ιδιαίτερα συγκινητικό και ενδιαφέρον εάν περιλαμβάνει και συνεντεύξεις ανθρώπων που ζουν πολύ μακριά.

Θυμήσου πως αρκεί να ρωτήσεις τις κατάλληλες ερωτήσεις για να προκαλέσεις τις ανάλογες απαντήσεις. Σκέψου καλά λοιπόν.

Χορογραφία


Πολλοί το θεωρούν υπερβολικό αλλά το τελικό αποτέλεσμα μιας χορογραφίας είναι πολύ καλό και απογειώνει το βίντεο αλλά και την εκδήλωση. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι, ανάλογα το θέμα του γάμου σου να επιλέξεις την χορογραφία και τα κοστούμια που ταιριάζουν.

Για παράδειγμα, εάν το θέμα του γάμου σου είναι ρετρό, μια χορογραφία West Side Story με ανάλογα κοστούμια την ώρα της δεξίωσης θα είναι τέλεια.

Διάλεξε όσους περισσότερους φίλους μπορείς, επέλεξε χορογράφο ή σχολή χορού, διάλεξε τραγούδι και οργανώστε πρόβες. Εκτός από τη νύφη που δεν θα βγάλει το νυφικό, όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει τουλάχιστον την ώρα της χορογραφίας να φορούν κοστούμια.

Μάθε επίσης, ότι στους γάμους με θέμα το Αιγαίο, το Mama Mia κάνει θραύση!  ;)

Χολυγουντιανή ταινία

Εάν ως ζευγάρι έχετε φλογερό ταμπεραμέντο και αρκετό χιούμορ, πάρτε μολύβι και χαρτί και γράψτε ένα σενάριο. Σοβαρά! Οι ταινίες γάμου κάνουν θραύση και έχουν πολλή πλάκα.

Σχεδιάστε απαγωγές, αποδράσεις, δράματα και βιβλικές καταστροφές, γενικά κάντε ό,τι σας αρέσει, αρκεί να μην ξεχάσετε το happy end που θα είναι φυσικά, τί άλλο; Ο Γάμος!  :)

Η ώρα η καλή!