Οι Ξυλουργοί,οι τεχνίτες του ξύλου ενός οικονομικού και φυσικού υλικού που ομορφαίνει και «ζεσταίνει» μοναδικά κάθε χώρο, μπορούν να σε βοηθήσουν με κάθε κατασκευή. Γνώρισέ τους μέσα από τον λεπτομερή οδηγό του AtYourService!
 
Ο περισσότερος κόσμος, θεωρεί το επάγγελμα του πελεκάνου, ένα απλό και εύκολο επάγγελμα. Όμως πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες εργασίες.

Για σκέψου λιγάκι, οτιδήποτε κι αν θέλεις να φτιάξεις με ξύλο, χρειάζεσαι γερή σκέψη για να σκεφτείς όλες τις λύσεις και άψογη γνώση μαθηματικών και γεωμετρίας για να μετρήσεις και να φτιάξεις σωστά τα σχέδιά σου.
 
Πρόσθεσε και λίγο από αρχιτεκτονική, κάτι ακόμη από σχέδιο και βεβαίως, να «πιάνει» το χέρι σου στις ακριβείς μετρήσεις. Τέλος, να έχεις οπωσδήποτε ταλέντο στη διακόσμηση και το δούλεμα του ξύλου. Δεν είναι παίξε-γέλασε!
 
Για να καταλάβεις τί απαιτείται για το επάγγελμα του πελεκάνου, πάρε μερικές σανίδες ξύλο και δοκίμασε να φτιάξεις κάτι απλό, όπως ένα τραπέζι ή ένα γραφείο.

Ή που θα παιδευτείς πολύ ή μεταξύ μας, μην το επιχειρήσεις καν, είναι κρίμα να πάνε στράφι τα υλικά σου. :)
 
Έτσι λοιπόν, ένας καλός επαγγελματίας πελεκάνος, ουσιαστικά κάνει πολλά επαγγέλματα μαζί, με μεγάλη δεξιοτεχνία και ακρίβεια, οπότε για να πάρεις το αποτέλεσμα που θες, χρειάζεσαι τους καλύτερους. 

Ποιός είναι ποιός

Μια ξυλουργική εργασία φυσικά, μπορεί να αφορά πάρα πολλές κατασκευές και γκάμα προϊόντων. Ο περισσότερος κόσμος τα μπερδεύει, καθώς έχουμε πολλές λέξεις που περιγράφουν το επάγγελμα και τις διάφορες κατηγορίες του: μαραγκός, ξυλουργός, επιπλοποιός και πελεκάνος! :)
 
Γενικά βέβαια, για τον πολύ κόσμο όλα αυτά σημαίνουν περίπου τα ίδια πράγματα με μικρές διαφορές ανάλογα την κάθε περιοχή και τί λέξεις συνηθίζονται ή ίσως το είδος των κατασκευών και προϊόντων που κατασκευάζουν ή εμπορεύονται.
 

Για παράδειγμα, ένας επιπλοποιός, πιο πολύ να φτιάχνει και πουλάει έτοιμα έπιπλα κι ένας ξυλουργός ίσως να ασχολείται περισσότερο με την προετοιμασία και το εμπόριο της ξυλείας, όμως τίποτε από αυτά δεν είναι απόλυτο.
 
Γενικά για να ξέρεις, υπάρχουν τριών ειδών ξυλουργικές εργασίες:

- οι βαριές ξυλουργικές εργασίες όπου σχετίζονται περισσότερο με τη δημιουργία σκελετών κτηρίων και μεγάλων κατασκευών, όπως πλοίων

- οι ξυλουργικές εργασίες φινιρίσματος που έχουν έχουν να κάνουν με τα φινιρίσματα στο εσωτερικό ενός σπιτιού όπως κάσες, πόρτες, παράθυρα και οτιδήποτε ξύλινο βλέπεις στο εσωτερικό ενός κτηρίου και

- οι ξυλουργικές εργασίες που αφορούν τη δημιουργία επίπλων ή μικρότερων κατασκευών είτε για λειτουργικούς είτε για διακοσμητικούς σκοπούς.

Φυσικά, σε αυτήν την κατηγορία θα βρεις και εκείνους που απλά πουλάνε ή επισκευάζουν οτιδήποτε από ξύλο.
 
Οπότε, όπως κι αν είναι o σωστός τίτλος, ας δούμε πρώτα όλο το εύρος των υπηρεσιών όλων των επαγγελματιών του ξύλου για να ξέρεις τί έχεις στη διάθεσή σου:

Ξυλουργικές εργασίες και προϊόντα

Το ξύλο είναι ένα πανέμορφο φυσικό υλικό που «ζεσταίνει» και «γλυκαίνει» μοναδικά τους χώρους, τρομερά ευέλικτο για κατασκευές κάθε τύπου, σχήματος και δυσκολίας και σχετικά, οικονομικό. Γι’ αυτό και είναι τόσο περιζήτητο.
 
Οι κυριότερες υπηρεσίες ενός μαραγκού / επιπλοποιού / πελεκάνου / ξυλουργού, περιλαμβάνουν: 

Έπιπλα

Είδη: Ντουλάπες, ράφια, πόρτες, έτοιμα έπιπλα κουζίνας, έπιπλα μπάνιου, σαλόνια, τραπεζαρίες κτλ.
Υπηρεσίες: Πώληση ετοίμων επίπλων, παραγγελία επίπλων για δημιουργία στα μέτρα σου, αναπαλαίωση και επισκευή.

Κατασκευές

Είδη: ραμποτέ σε οροφές και τοίχους, ξύλινα πατώματα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, κουφώματα, παράθυρα, πατζούρια, πέργκολες, πλατφόρμες αυλής, στέγαστρα, πάγκοι, εντοιχισμένα έπιπλα, πατάρια, παραβάν ή κάλυψη χώρων.
 
Φυσικά, και κάθε είδους ειδικές κατασκευές όπως για παράδειγμα, να φτιάξεις ένα κρυφό πατάρι στο λουτρό ή να επενδύσεις έναν άσχημο τοίχο με ξύλο.


Υπηρεσίες: Μελέτη, σχεδιασμός, δημιουργία στα μέτρα σου, τοποθέτηση, συντήρηση, επισκευές, προσθήκες, μεταποίηση.

Πολύπλοκες κατασκευές

Το καλό του ξύλου σαν υλικό, είναι πως μπορεί να ενσωματωθεί σε κάθε στιλ και δεν σε περιορίζει στην διακόσμηση. Μπορεί δηλαδή να είναι από κλασικό, επιβλητικό και αριστοκρατικό μέχρι χωριάτικο, υπερμοντέρνο ή ακόμη και αντίκα ή να φαίνεται και πολύ παλιό.
 
Έτσι, μπορείς να επιλέξεις το ξύλο ως το βασικό σου υλικό και με αυτό να «χτίσεις» τη νέα εικόνα του καταστήματός σου, να ανακαινίσεις το σπίτι σου ή ακόμη και να φτιάξεις ένα ολόκληρο δωμάτιο (επένδυση και έπιπλα) από ξύλο, όπως π.χ. ένα παιδικό δωμάτιο.

Ανακαίνιση καταστήματος

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καταστημάτων, θέλουν να δώσουν έναν τόνο ζεστασιάς και φυσικής ομορφιάς στον χώρο τους και γι’ αυτό επιλέγουν το ξύλο ως κύριο υλικό για την ανακαίνιση του καταστήματός τους.
 
Η γκάμα προϊόντων και κατασκευών στη διάθεσή σου, είναι μεγάλη.

Από ξύλινα ράφια και επένδυση πατώματος και τοίχων, μέχρι πολύπλοκες κατασκευές εντοιχισμένων επίπλων για αποθήκευση, πάγκους κάθε σχεδίου και ειδικές θήκες/ράφια φτιαγμένα ειδικά για τα προϊόντα τους, όπως για παράδειγμα ένας μοναδικός ξύλινος τοίχος -  κελάρι με υποδοχές για δεκάδες φιάλες, για την πώληση κρασιών.
 
Πρόκειται για εξαιρετικά οικονομική λύση σε σχέση με άλλα υλικά, και εάν ο τεχνίτης είναι έμπειρος, έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει εντελώς την εικόνα ενός καταστήματος.

Ολόκληρα σπίτια

Φυσικά, σημαντικό κομμάτι των ξύλινων προϊόντων και εργασιών είναι τα πανέμορφα προκατασκευασμένα σπίτια. Συνήθως, προέρχονται από Σκανδιναβικές εταιρείες Σκανδιναβικές και είτε μεταφέρονται, είτε συναρμολογούνται σε κάθε χώρα.
 
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία από τις πιο διαδεδομένες λύσεις σε προκάτ καθώς τα σπίτια από ξύλο, είναι υγιεινά, ανθεκτικά, ευέλικτα όπως κάθε προκατασκευασμένη κατοικία αλλά θυμίζουν περισσότερο φύση και είναι φτιαγμένα εξ’ ολοκλήρου από ένα φυσικό υλικό!
 

Ανακαίνιση σπιτιού

Ντουλάπες, ντουλάπια κουζίνας, πάγκοι, εσωτερικές και εξωτερικές πόρτες, ράφια, και εντοιχισμένα έπιπλα, όλα αυτά τα ζητάς συνήθως από κάθε επαγγελματία του ξύλου, ανάλογα την εξειδίκευση και την εμπειρία του σε κάθε τύπο κατασκευής.
 
Υπάρχουν μαραγκοί που είναι εκπληκτικοί στα ντουλάπια κουζίνας αλλά σπάνια θα τους προσλάμβανες να σου φτιάξουν και ραμποτέ οροφής ή πάτωμα με παρκέ. Θέλεις δηλαδή τον μαραγκό εκείνο που έχει εξειδίκευση στην κατασκευή που ζητάς.

Επίσης, με το ξύλο μπορεί να καταπιάνονται και άλλοι μάστορες ή μικροκατασκευαστές που αναλαμβάνουν σχεδόν τα πάντα και μάλιστα με επιτυχία, όμως εάν θες πιο μεγάλη ή πιο επαγγελματική δουλειά, καλό είναι να πας κατευθείαν σε έναν τεχνίτη του ξύλου.

Ο μαραγκός είναι σαν τον ράφτη.

Ποτέ δεν θα πάρεις κάτι «έτοιμο», το ύφασμα θα είναι πολύ καλύτερης ποιότητας και το κοστούμι θα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου.

Ένας καλός μαραγκός, συνήθως είναι ο πρώτος άνθρωπος που καλείς για κάθε αλλαγή στο σπίτι, το οποίο το φτάνει να το ξέρει καλύτερα από εσένα.
 
Εάν λοιπόν ακόμη δεν έχεις χτίσει μια τέτοια πολύτιμη σχέση, να τί να ψάξεις για να βρεις τον δικό σου οικογενειακό μάστορα, καλό μαραγκό:

Τί να περιμένεις από έναν καλό μαραγκό

Να τον βρίσκεις όταν τον χρειάζεσαι

Το αστείο με τους τεχνικούς που είναι τόσο δυσεύρετοι όσο οι γιατροί - και κοστίζουν ακόμη περισσότερο - δεν είναι και τόσο πολύ αστείο εάν χρειάζεσαι κάποιον άμεσα.
 
Έτσι, εκείνος ο τίμιος και ευσυνείδητος μαραγκός που θα έρχεται σε λογικό χρόνο να σου δώσει λύσεις ή και τις υπηρεσίες του είναι μεγάλο πράγμα στις μέρες μας.

Να σου προτείνει τις καλύτερες δυνατές λύσεις για σέναΜπορεί λόγω εποχής, οι έτοιμες λύσεις που θα βρεις στο εμπόριο, να είναι πραγματικά πολλές, όμως μερικές φορές χρειάζεσαι λύσεις φτιαγμένες για τον δικό σου χώρο, είτε γιατί θέλεις ένα σχέδιο που δεν υπάρχει, είτε απλά γιατί θέλεις να κρύψεις ένα πρόβλημα.
 
Ο δικός σου μαραγκός οφείλει να μελετήσει τον χώρο και τις ανάγκες σου, να προτείνει λύσεις στα μέτρα σου και να μπορεί να σου φτιάξει κατασκευές όπως ακριβώς τις θες.

Να τελειώσει στην ώρα του

Η μεγάλη ζήτηση στο επάγγελμα του μαραγκού, και ειδικά όταν πρόκειται για έναν καλό μαραγκό,  πολλές φορές του δημιουργεί πρόβλημα στο να κρατά τις υποσχέσεις του και τις ημερομηνίες παράδοσης.
 
Ο δικός σου μαραγκός θα πρέπει να είναι επαγγελματίας όχι μόνο στην τεχνική του. Θα πρέπει δηλαδή, να γνωρίζει πότε θα πει όχι, αν αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στους πελάτες και τη φήμη του.

Να σου προσφέρει κορυφαίες πρώτες ύλες, φθηνότερα

Ως επαγγελματίας και με σαφώς μεγαλύτερη κατανάλωση σε πρώτες ύλες ξυλείας, έπιπλα και άλλες κατασκευές, ο δικός σου μαραγκός θα πρέπει να προμηθεύεται για τη δουλειά σου το καλύτερης ποιότητας ξύλο και συναφή υλικά, σε πολύ καλύτερες τιμές απ΄ότι εάν το αγόραζες εσύ.
 
Εάν λοιπόν, σε χρεώνει πολύ παραπάνω απ΄ότι ένα κατάστημα λιανικής, ίσως να πρέπει να το συζητήσετε.

Να συνεργάζεται και με άλλους επαγγελματίες

Στην περίπτωση που χρειαστεί συνδυασμός των κατασκευών του με άλλες, όπως για παράδειγμα, μια πέργκολα από μέταλλο και ξύλο ή ένας ταπετσέρης για να βάλει ύφασμα στον καναπέ σου, θα πρέπει να είναι σε θέση να σου προτείνει τις δικές του λύσεις και συνεργάτες.

Γενικά, ο σωστός τεχνίτης του ξύλου, πρέπει να έχει ένα δίκτυο από έμπιστους ανθρώπους να σου συστήσει ώστε να συνεργαστούν καλά.


Από προσωπική πείρα, δοκίμασε να προσλάβεις έναν μπογιατζή να σου βάψει την κουζίνα και ταυτόχρονα έναν μαραγκό να σου αλλάξει τα ντουλάπια και ζήτα τους να συνεργαστούν για να σου παραδώσουν σε μια βδομάδα. Σαν τον σκύλο με τη γάτα! :)

Να είναι έμπειρος στην ασφάλεια κατασκευών

Πολλές ξυλουργικές εργασίες, αφορούν κατασκευές με τις προδιαγραφές ασφάλειας που τηρεί και ένας οικοδόμος. Αν για παράδειγμα, χρειάζεσαι ένα γκαράζ από ξύλο, τότε η κατασκευή αυτή, πρέπει να είναι γερή και ασφαλής.
 
Άρα, ρώτησέ τον ή δες τις προηγούμενες δουλειές του για να σιγουρευτείς ότι γνωρίζει από κατασκευές κτηρίων και ασφάλεια.

Μην ξεχάσεις

Γραπτά όλα

Εάν πρόκειται για κατασκευή στα μέτρα σου, οφείλεις να ζητήσεις ένα συμβόλαιο που να αναγράφει οπωσδήποτε το είδος της κατασκευής που συμφωνήσατε, τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει, τα χρήματα που θα πληρωθεί και για ποιό σκοπό (υλικά, εργατικά, εργαλεία, βοηθοί) και τέλος, την ημερομηνία παράδοσης.
 
Εάν τώρα πρόκειται για αρκετά μεγάλη δουλειά, που θα κοστίσει πολύ και θα τραβήξει σε χρόνο, πρέπει επίσης να διασφαλιστείς σε περίπτωση ζημιάς, καταστροφής ή ακόμη και ατυχήματος κατά τη διάρκεια των εργασιών. Επίσης, σιγουρέψου πως περιέχει αποζημίωση σε περίπτωση που αργήσει η παράδοση του έργου.

Τί να ρωτήσεις πριν προσλάβεις έναν μαραγκό

Εάν η προσφορά του είναι η τελική τιμή

Πολλοί επαγγελματίες, ακόμη και αφού συζητήσουν με λεπτομέρεια τη δουλειά σου και αφού έχουν συμφωνήσει τα πάντα μαζί σου, μπορεί να σε χρεώσουν μια διαφορετική τιμή στο τέλος, ισχυριζόμενοι πως η προσφορά τους ήταν απλά μια εκτίμηση και όχι η τελική τιμή.

Ρώτα εάν πρόκειται λοιπόν για την τελική του τιμή και επίσης ρώτα εάν θα υπάρχουν επιπλέον κόστη κατά τη διάρκεια της δουλειάς.

Να αναλύσει το κόστος του

Πρέπει να ξέρεις πόσο ακριβώς θα χρεωθείς για κάθετι που περιλαμβάνει η δουλειά, ώστε εάν χρειαστεί να διαπραγματευτείς να ξέρεις από πού θα κόψει και τί ακριβώς.

Εάν θα αναλάβει προσωπικά

Πολλοί εργολάβοι δεν έχουν δει σανίδα ποτέ από κοντά. Θα σε ενημερώσουν για την τιμή και θα βάλουν άλλους να κάνουν τη δουλειά. Οπότε, πρέπει να ρωτήσεις εάν εκείνος είναι ο μαραγκός και εάν όχι, ποιοί είναι οι επαγγελματίες που θα εργαστούν για τη δουλειά σου, οι ικανότητες και οι προηγούμενες δουλειές τους.

Τί θα σε χρεώσει ο μαραγκός

Μιλώντας για υπηρεσίες, συνήθως το κόστος μιας ξυλουργικής εργασίας εξαρτάται από πολλά πράγματα. Ένας μαραγκός θα σε χρεώσει για όλα ή κάποια από τα παρακάτω:
- την επιτόπια εκτίμηση
- την μελέτη και τις λύσεις που θα προτείνει στα μέτρα σου
- το κόστος των υλικών
- τα εργατικά του
- τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει (ενοικίαση μηχανημάτων κτλ.)
- τους εργάτες που θα προσλάβει για την δουλειά σου

Έτσι, όπως καταλαβαίνεις είναι από δύσκολο έως αδύνατο να υπολογίσεις κόστη εάν δεν ξέρεις επακριβώς τί θα κατασκευάσει. Αλλά ακόμη κι αν υποθετικά, όλα ήταν έτοιμα και ήθελες μόνο να γνωρίζεις τα εργατικά του, η χρέωση μπορεί να είναι από 20€ την ώρα έως και 80€.
 
Γιατί τόση μεγάλη διαφορά από μάστορα σε μάστορα; Σίγουρα εξαρτάται από τη δουλειά και τη δυσκολία της αλλά και για τον ίδιο ακριβώς λόγο που ένας μεγαλογιατρός θα σε χρεώσει τα τριπλάσια από τους υπόλοιπους. :)
 

Βέβαια, υπάρχει και η δοκιμασμένη λύση που θα σου βρει κορυφαίους πελεκάνους σε δίκαιες τιμές.

Δημοσίευσε δωρεάν τη δουλειά που χρειάζεσαι στο AtYourService και πάρε δίκαιες προσφορές, από τεχνίτες του ξύλου, που το κοινό έχει αξιολογήσει και βαθμολογήσει.

Κι επειδή ο τεχνίτης ξέρει ότι θα τον βαθμολογήσεις κι εσύ στο τέλος θα δώσει πάντα τον καλύτερο του εαυτό έγινε ήδη η μισή σου δουλειά!

Α! Και μην ξεχάσεις το σημαντικότερο που στατιστικά θα σιγουρέψει την επιτυχία της δουλειά σου: πολλά παγωμένα καφεδάκια για το συνεργείο και γλυκό κιτρομηλάκι της μαμάς! :)