Το καθάρισμα των χαλιών, ειδικά όταν γίνεται από επαγγελματίες, είναι μια απαραίτητη υπηρεσία αν θέλεις να κρατήσεις τα χαλιά σου σε τέλεια κατάσταση αλλά και απαραίτητο για την υγεία της οικογένειάς σου.

Δες πόσο βρώμικο στ’ αλήθεια μπορεί να είναι ένα χαλί, πόσο συχνά να προσλάβεις ειδικούς για το καθάρισμα των χαλιών σου, τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους καθαρίσματος που χρησιμοποιούν οι κορυφαίοι επαγγελματίες της Κύπρου και συμβουλές για να διατηρήσεις περισσότερο τα αποτελέσματα.

Ειδικά στην Κύπρο που ο χειμώνας είναι πολύ πιο σύντομος από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και που οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν τα χαλιά τους κυρίως για διακοσμητικούς σκοπούς, πολύ λίγοι γνωρίζουν τα βασικά για το καθάρισμα των χαλιών. Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ιδέα για το τί μπορούν να κρύβουν τα βρώμικα χαλιά και πώς μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας.

Νομίζουμε πως καθαρίζοντας τα χαλιά μας μια φορά το χρόνο είναι υπεραρκετό. Φυσικά, στην περίπτωση που η βρωμιά φαίνεται, τα καθαρίζουμε όσο συχνά χρειαστεί. Οπότε, αφού διευκρινίσουμε όλους τους τύπους “βρωμιάς” που μπορεί να παγιδευτεί σε ένα χαλί, θα δούμε αμέσως μετά πόσο συχνά οι επαγγελματίες συνιστούν να καθαρίζουμε τα χαλιά, τα κιλίμια ή τα πατάκια μας.

Ας διευκρινήσουμε τί μπορεί να σημαίνει “βρωμιά” σε ένα χαλί

Οι βρωμιές όπως η λάσπη και το χώμα, ή ακόμη η σκόνη, δεν είναι προφανώς οι μόνοι τύποι βρωμιάς που συγκρατεί ένα χαλί. Και παρόλο που θα βάλουμε ηλεκτρική σκούπα, θα τα ξεσκονίσουμε ή ακόμη θα τα πλύνουμε αμέσως μόλις δούμε λεκέ, η αλήθεια είναι πως όλα αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.


Δες παρακάτω τί άλλο μπορεί να κρύβει η βρωμιά:

Ρύποι

Ένα βρώμικο χαλάκι ή μοκέτα μπορεί να κρύβει πολλούς τύπους ρύπων όπως βακτήρια, μικρόβια και αλλεργιογόνα από ζώα και έντομα, ενώ σε μερικές περιτπτώσεις, μολύνσεις από ακάρεα και τοξικά αέρια. Περπατώντας πάνω στο χαλί σου είναι αρκετό για να απευλευθερώσεις όλους τους παραπάνω ρύπους στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σου.

Μερικοί από εμάς, μπορεί να νομίζουμε πως το συχνό καθάρισμα με την ηλεκτρική σκούπα μπορεί να διατηρήσει καθαρά τα χαλιά μας αλλά αυτό δεν είναι σχεδόν ποτέ αρκετό. Όταν είναι βρώμικα τα χαλιά σου, η ηλεκτρική σκούπα μπορεί να κάνει χειρότερα τα πράγματα διότι αντί να καθαρίσει θα αναταράξει το χαλί και θα μολύνει τον αέρα του σπιτιού ακόμη περισσότερο.

Και έτσι, όποιος μένει στο σπίτι σου δεν μπορεί να αποφύγει επαφή με τους ρύπους, είτε στο δέρμα είτε με εισπνοή. Αλλεργίες, μολύνσεις και άσθμα είναι οι πιο συνηθισμένες καταστάσεις υγείας που μπορεί να προκληθούν από βρώμικα χαλιά, μοκέτες και κιλίμια.

Επιπλέον, εάν εσύ ή κάποιος στην οικογένειά σου ήδη υποφέρει από αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργίες, ειδικά στη σκόνη, τότε όπως καταλαβαίνεις, ένα βρώμικο χαλί θα είναι μόνιμη πρόκληση εξάρσεων της ασθένειας.

Μούχλα

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα για την υγεία σου, ειδικά σε χώρους με αυξημένα επίπεδα υγρασίας, είναι η δημιουργία μούχλας. Σε αυτήν την περίπτωση η ηλεκτρική σκούπα και το καθάρισμα, θα βοηθήσουν με τη μούχλα πολύ αλλά δεν είναι αρκετά. Είναι επίσης σημαντικό να αερίζονται κάθε μέρα τα δωμάτια ενώ πρέπει οπωσδήποτε μετά το καθάρισμα να είναι τελείως στεγνά τα χαλιά αλλιώς η μούχλα θα εμφανιστεί ξανά.

Μόνος σου ή θα προσλάβεις ειδικούς;

Πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να καθαρίσουν τα χαλιά μόνοι τους αλλά τις περισσότερες φορές αυτό δεν πάντοτε εύκολο, οικονομικό ή αρκετά αποτελεσματικό.


Εάν αποφασίσεις να καθαρίσεις μόνος/η τα χαλιά σου και για να είσαι το ίδιο αποτελεσματικός/ή, θα πρέπει να το κάνεις πιο συχνά και έτσι απαιτείται περισσότερος από τον χρόνο σου, ενώ ίσως σου κοστίσει περισσότερ αφού πρέπει να αγοράσεις τα εργαλεία και τα ειδικά προϊόντα καθαρισμού.

Επίσης, μπορείς να προκαλέσεις ζημιά στα χαλιά σου εάν είναι πολύ ευαίσθητα, εάν τα καθαρίζεις πολύ συχνά ή εάν χρησιμοποιείς τα λάθος εργαλεία ή καθαριστικά. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς επίσης, οι ρύποι που έχουν παγιδευτεί βαθιά στο χαλί σου δεν μπορούν να καθαριστούν εντελώς χωρίς τα επαγγελματικά εργαλεία και μεθόδους.

Επιπλέον, ένας ειδικός από το καθαριστήριο χαλιών, μπορεί να επιθεωρήσει ολόκληρο το σπίτι σου ώστε να είναι σε θέση να πει, εάν υπάρχουν ή θα υπάρξουν επιπλέον προβλήματα για τα χαλιά σου, όπως μούχλα ή ξεθώριασμα λόγω της απευθείας έκθεσης στο ηλιακό φως.

Μερικές ερωτήσεις και μια επιτόπια έρευνα στο σπίτι σου θα είναι αρκετή για εκείνους να ξέρουν επακριβώς πόσο συχνά θα πρέπει να καθαρίσεις τον τύπο των χαλιών σου όπως και την ανάλογη μέθοδο καθαρίσματος για κάθε τύπο λεκέ και βρωμιάς όπως μούχλα, σκόνη, ακάρεα κτλ.

Ως συμπέρασμα, ο επαγγελματικός καθαρισμός χαλιών θα κάνει καλό σε σένα και τα χαλιά σου, είναι πιο οικονομικός και ο μόνος τρόπος να σιγουρευτείς πως κάνεις το καλύτερο που υπάρχει για να κρατήσεις τα χαλιά σου όμορφα για περισσότερο χρόνο και την οικογένειά σου υγιή.

Παρόλα αυτά, αυτό που μπορείς να κάνεις εσύ από την πλευρά σου, είναι να ακολουθήσεις κατά γράμμα τις οδηγίες τους και να κάνεις το απαραίτητο ελαφρύ καθάρισμα που είναι σημαντικό για να διατηρήσεις τα χαλιά σου υγιή και στην καλύτερη κατάσταση πριν την επόμενη επίσκεψη από το συνεργείο καθαρισμού.

Μέθοδοι επαγγελματικού καθαρισμού χαλιών

Ατμός

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος επαγγελματικός τρόπος καθαρισμού χαλιών με τη χρήση βραστού νερού που εκτοξεύεται στα χαλιά με μεγάλη πίεση. Αμέσως μετά μία επαγγελματική ηλεκτρική σκούπα μεγάλης ισχύος απορροφά το νερό με όλη τη βρωμιά και αφήνει το χαλί σχεδόν στεγνό και καθαρό. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του ατμού, όλα τα βακτήρια, τα μικρόβια και άλλοι μικροοργανισμοί σκοτώνονται ενώ η βρωμιά απελευθερώνεται και απομακρύνεται πιο εύκολα.

Σαμπουάν

Ένα ειδικό αφρώδες προϊόν καθαρισμού απλώνεται στα χαλιά και τρίβεται απαλά με επαγγελματική βούρτσα. Με αυτή τη μέθοδο, ο αφρός δεν απορροφάται και έτσι χρειάζεται καλό ξέπλυμα και καθάρισμα με ηλεκτρική σκούπα μετά, όπως και χρόνο για να στεγνώσει. Αυτή είναι μια κλασική μέθοδος αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο ο καθαρισμός με ατμό.

Στεγνό καθάρισμα

Για ευαίσθητα, από φυσικές ίνες ή ακριβά χαλιά, το στεγνό καθάρισμα είναι η καλύτερη λύση μακράν. Δεν χρησιμοποιείται καθόλου νερό, ενώ ένα ειδικό καθαριστικό με μια επαγγελματική βούρτσα μπορούν τέλεια να αφαιρέσουν κάθε βρωμιά η οποία απορροφάται αμέσως με μία ηλεκτρική σκούπα υψηλής ισχύος. Αυτή η μέθοδος μπορεί επίσης να σκοτώσει τους μικροοργανισμούς και να απολυμάνει.

Καθάρισμα με “ομίχλη”

Πρόκειται για μία πολύ αποτελεσματική μέθοδο που δεν μπορεί όμως να φτάσει σε βάθος και η οποία συχνά συγχέεται με το στεγνό καθάρισμα αλλά είναι πολύ διαφορετική. Μπορεί επίσης να την ακούσεις και ως “bonnet” ενώ γίνεται κυρίως με τη χρήση ανθρακούχου νερού σε συνδυασμό με ειδικά καθαριστικά προϊόντα.

Όταν απλώνεται στο χαλί, η εμφάνισή του μοιάζει με ένα παχύ στρώμα ομίχλης που έπειτα τρίβεται απαλά από μία βούρσα με απορροφητικό κάλυμα και η οποία αντικαθίσταται κάθε φορά που λερώνεται. Αυτή η μέθοδος συνηθίζεται μεταξύ επαγγελματικών καθαρισμών για να διατηρηθούν περισσότερο τα αποτελέσματα.

Πόσο συχνά θα πρέπει να προσλαμβάνω επαγγελματίες;

Η καλύτερη απάντηση είναι μόνο μια φορά! :) Το καθάρισμα των χαλιών σου θα πρέπει ιδανικά να γίνεται από μόνο έναν επαγγελματία που θα επισκέπτεται το σπίτι σου ή τις επαγγελματικές σου εγκαταστάσεις όσο συχνά χρειάζεται για να κρατήσει τα χαλιά σου στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Ένας επαγγελματίας ή μία εταιρεία που με τον καιρό θα ξέρει πώς να καθαρίσει καλύτερα τα χαλιά σου και πόσο συχνά. Οπότε προσπάθησε όταν δημοσιεύσεις μέσω του AtYourService το αίτημα για προσφορά για το επαγγελματικό καθάρισμα των χαλιών σου, να επιλέξεις κάποιον που θα το δει ως συνεχόμενη δουλειά και που θα σου δώσει προσφορά για τις υπηρεσίες και τις συμβουλές του για όλον τον χρόνο. Αυτή η δουλειά βλέπεις δεν είναι μια κι έξω.

Παρόλα αυτά, εάν θες να πάρεις μια ιδέα πόσο συχνά τα χαλιά απαιτούν επαγγελματική φροντίδα, παρακάτω είναι όλοι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τη συχνότητα:

Η χρήση

Το χαλί σου είναι τοποθετημένο μπροστά στην πόρτα του ξενοδοχείου σου ή στην καμπίνα δύο δωματίων πάνω στο βουνό που επισκέπτεσαι μία φορά τον χρόνο; Η χρήση των χαλιών σου είναι ο πιο βασικός παράγοντας και η πρώτη ερώτηση που θα σου κάνουν οι επαγγελματίες καθαριστές για να σου δώσουν μια πρώτη ιδέα για το καθάρισμα που απαιτείται.

Ο τύπος

Είναι τα χαλιά σου συνθετικά ή ολόμαλλα; Κάθε υλικό έχει διαφορετικές ανάγκες καθαρίσματος, απαιτεί διαφορετικές μεθόδους και μερικές φορές, μπορεί να καθορίσει και τη συχνότητα καθαρίσματος. Είναι όπως με τα ρούχα. Μερικά υφάσματα μπορεί να επιδέχονται μόνο στεγνό καθάρισμα ενώ άλλα δεν έχουν κανένα πρόβλημα ακόμη και στους 90 βαθμούς Κελσίου.

Το χρώμα

Τα περισσότερα χαλιά θα κρατήσουν τα ζωντανά τους χρώματα για πέντε χρόνια ή και παραπάνω εάν δεν εκτεθούν σε δύσκολους λεκέδες, ηλιακές ακτίνες και γενικά, εάν χρησιμοποιηθούν και καθαριστούν σωστά. Παρόλα αυτά, εάν τα χαλιά σου είναι ανοιχτόχρωμα, τότε ίσως χρειάζεται να πρέπει να τα καθαρίζεις πιο συχνά διότι οι λεκέδες είναι πιο εμφανείς.

Ο λεκές

Μελάνι, μπογιές, καφές, κτλ, από τη στιγμή που κάποιοι λεκέδες είναι πιο δύσκολοι από άλλους, ίσως το συνεργείο επαγγελματικού καθαρισμού θα πρέπει να σε επισκεφθεί μία ακόμη φορά εάν υπάρξει κάποιος λεκές που δεν μπορείς να αφαιρέσεις και υπάρχει φόβος να αφήσει σημάδι εάν δεν φύγει άμεσα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι σε θέση να σε συμβουλέψουν τί να κάνεις μόνος σου για τους περισσότερους τύπους λεκέδων αλλά σε κάθε περίπτωση, έχε υπόψη σου πως θα έχεις βοήθεια όποτε τη χρειαστείς.

Επίσης, έχε υπόψη σου πως τα ούρα των ζώων στα χαλιά και τις μοκέτες σου, πέρα από τις οσμές, εάν δεν καθαριστούν για μεγάλο διάστημα, μπορεί να αφήσουν μόνιμο λεκέ ή ακόμη και να τα αποχρωματίσουν.

Έχεις ζώα ή παιδιά;

Η δυσκολία με τα παιδιά και τα ζώα είναι πως παρότι θα αυξήσουν την ποσότητα της βρωμιάς στα χαλιά σου, είναι παράλληλα πολύ ευαίσθητα σε αυτήν. Οπότε στην περίπτωση που έχεις ζωάκια ή και παιδιά στην οικογένειά σου, ο επαγγελματικός καθαρισμός και η απολύμανση ακόμη και κάθε τρεις μήνες είναι πολύ σημαντικά για να κρατήσεις τα χαλιά σου σε τέλεια κατάσταση αλλά και υγιεινά για τους αγαπημένους σου.

Έχεις θέματα υγείας;

Όπως προαναφέρθηκε, οι καταστάσεις υγείας και ειδικά τα αναπνευστικά προβλήματα ή οι αλλεργίες μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την συχνότητα του καθαρισμού των χαλιών σου έτσι ώστε όλα τα μικροσωματίδια που προκαλούν έξαρση σε αυτές τις ασθένειες να εξαφανίζονται.

Χρειάζεσαι επισκευές;

Εάν το σπίτι ή το γραφείο σου είναι πολύ παλιάς κατασκευής και δεν έχουν ελεχθεί για ζημιές για καιρό, τότε πριν στρώσεις τα πατώματά σου από τοίχο σε τοίχο ή με ακριβά περσικά χαλιά, θα πρέπει πρώτα να δεις τί συμβαίνει από κάτω. Τυχόν χαλασμένες σωληνώσεις νερού ή αυξημένη υγρασία μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστες οσμές, σκούρες κηλίδες και δημιουργία μούχλας.

Με τον καιρό, η υγρασία μπορεί να καταστρέψει τελείως τα χαλιά σου και έτσι, σε συμβουλεύουμε είτε να επισκευάσεις την πηγή των προβλημάτων, ή εάν δεν μπορείς, να αυξήσεις την συχνότητα καθαρισμών των χαλιών σου. Για να διατηρήσεις τα αποτελέσματα, θα πρέπει να αερίζεις τα χαλιά σου τουλάχιστον κάθε μέρα, είτε ανοίγοντας τα παράθυρα στους χώρους τους, είτε χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες και ποτέ μα ποτέ μην βάζεις υγρά καθαριστικά.

Υπηρεσίες καθαριστηρίων χαλιών

Υπάρχει μεγάλη γκάμα υπηρεσιών που προσφέρονται από τα καθαριστήρια χαλιών για να σου κάνουν τη ζωή πολύ εύκολη. Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε όλες τις διαθέσιμες υπηρεσίες, οπότε ρίξε μια ματιά και ίσως κι εσύ τις βρεις εξυπνότατες! :)

Διάλεξε το μέρος

Το καθάρισμα των χαλιών σου μπορεί να γίνει είτε κατ’ οίκον είτε στο καθαριστήριο. Εάν διαλέξεις το δεύτερο, τα χαλιά σου θα αφαιρεθούν, θα φορτωθούν σε βαν, θα μεταφερθούν και θα σου παραδοθούν με μικρή ή χωρίς επιπλέον χρέωση.

Όχι μόνο χαλιά

Τα περισσότερα καθαριστήρια χαλιών προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες καθαρισμού όπως σαλονιών, στρωμάτων, κουρτινών και σε μερικές περιπτώσεις και παραθύρων.

Αποθήκευση χαλιών

Πολλές εταιρείες, θα σου δώσουν επιπλέον την επιλογή να πάρουν τα χαλιά σου, να τα καθαρίσουν και επίσης να τα αποθηκεύσουν σε ειδικά προστατευμένους χώρους για όλο το καλοκαίρι, με έξτρα κόστος. Ειδικά εάν δεν έχεις αποθηκευτικούς χώρους ή ένα μέρος προστατευμένο από την υγρασία και τα έντομα, αυτό μπορεί να σε σώσει.

Συμβουλές καθαρισμού από τους ειδικούς


  • Αφαίρεσε κολλημένες τσίχλες, παγωνοντάς τις πρώτα με ένα παγάκι.
  • Ποτέ μην τρίβεις έναν λεκέ, ταμπονάρισέ τον.
  • Για το βερνίκι νυχιών, ρίξε κρύο νερό, 4-5 φορές σπρέι μαλλιών και δύο κουταλάκια οινόπνευμα. Τρίψε για ένα λεπτό και επανέλαβε μέχρι να φύγει.
  • Μαγειρική σόδα, οξυζενέ ή αφρός ξυρίσματος θα καθαρίσουν τους περισσότερους λεκέδες.


Όλοι αγαπάμε τα χαλιά μας διότι ομορφαίνουν τους χώρους μας, διότι είναι απαλά, ζεστά και προσφέρουν το καλύτερο παιχνίδι με τα παιδιά και τα ζώα μας. Παρόλα αυτά, τα χαλιά μπορεί επίσης να είναι και εστίες μολύνσεων για εμάς και τους αγαπημένους μας.

Ένας δωρεάν έλεγχος από έναν επαγγελματία καθαριστή χαλιών καθώς και ένας ετήσιος προγραμματισμός καθαρισμών ανάλογα τις ανάγκες σου, είναι ο καλύτερος τρόπος να συνεχίσεις να απολαμβάνεις τα χαλιά σου όσο θες!


Τι περιμένεις λοιπόν; Ζήτα προσφορές για να καθαρίσεις το χαλί σου τώρα

Ψάχνεις για κάποια Υπηρεσία;

Κάνε κλικ στο Μενού μας και θα σε βοηθήσουμε να βρεις τις καλύτερες Υπηρεσίες στις καλύτερες Τιμές

1 2 3

Γράψε τι Ψάχνεις & θα κάνουμε εμείς τα υπόλοιπα