Κουρτίνες ή Blinds; Σκέτο ύφασμα ή στόρια; Ή μήπως περσίδες και panels; Και τί λες για τα rollers; Ποιοί είναι οι λόγοι να επιλέξεις το ένα ή το άλλο, πόσο δύσκολη η τοποθέτηση/συντήρηση και ποιά τα trends του καθενός; Ρίξε μια ματιά στον οδηγό μας και επέλεξε το σωστότερο για σένα.

Εάν ρωτήσεις τη γιαγιά σου θα σε κοιτάξει απορημένη γιατί ποτέ δεν χρησιμοποίησε blinds για το σπίτι, ενώ η μαμά σου ίσως να σου πει τον γενικό κανόνα της δικής της εποχής: στο σπίτι βάζουμε κουρτίνες και στο γραφείο blinds. Εγώ κι εσύ όμως, ξέρουμε ότι οι συμβάσεις του παρελθόντος τελείωσαν.

Το ίδιο πιστεύουν φυσικά και οι μοντέρνοι άνθρωποι κάθε ηλικίας σήμερα, αρκεί να έχουν πρόσβαση στις ατελείωτες ιδέες σύγχρονης διακόσμησης που ο συγκεκριμένος τομέας έχει κάνει άλματα.

Όμως πριν από όλα, τί ακριβώς υπάρχει στην αγορά σήμερα;

Οι κουρτίνες δεν είναι πλέον απλά μακριά υφάσματα, ενώ τα blinds έχουν τόσα πολλά είδη και λειτουργίες που εάν δεν τα ξέρεις, μπορεί να σε μπερδέψουν. Πολύ. Πάμε λοιπόν να τα ξεχωρίσουμε:

Κουρτίνες

Κυρίως μεγάλα κομμάτια ύφασμα που καλύπτουν κάθετα μεγάλες επιφάνειες παραθύρων και τοίχων. Θα τις βρεις σε πολλά σχέδια και χρώματα και μπορεί να σου φαίνονται αρκετά διαφορετικές και σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο το ράψιμο. Απλές, σουρωτές, μπαλού, τεντωμένες, με πολλά ή λίγα layers, απλά εσύ επιλέγεις το ράψιμο ανάλογα την διακόσμηση και το ύφος του σπιτιού σου.

Θυμίσου μόνο πως σε γενικές γραμμές τα μεγάλα ριχτά υφάσματα μεγαλώνουν και μεταμορφώνουν τον χώρο σου.

Blinds

Με αυτόματο μηχανισμό ή χειροκίνητα, που εξαφανίζονται όταν τα κλείνεις ή όχι, σε όλα τα χρώματα και υλικά όπως ξύλο, ύφασμα, μπαμπού, αλουμίνιο ή πλαστικό. Κάθε τύπος blinds έχει τη δική του χρηστικότητα αλλά εξυπηρετεί και κάθε τύπου αισθητική και διακόσμηση. Τα blinds έχουν τρία βασικά είδη:

Στόρια

Είναι τα γνωστά μικρά οριζόντια μακρόστενα ελάσματα, ενωμένα με κορδόνι. Τα κλασικά στόρια που συναντούσαμε μέχρι χθες αποκλειστικά σε επαγγελματικούς χώρους, είτε άσπρα είτε ξύλινα, που όμως πλέον τα βρίσκεις σε όλα τα χρώματα, σε όλα τα μεγέθη και ταιριάζουν σε κάθε χώρο.

Ρολά

Είναι εκείνα τα στόρια που μαζεύονται στην κορυφή του παραθύρου σε ρολό, τα γνωστά και ως rollers. Μπορείς να καλύψεις μεγάλες επιφάνειες με εννιαίο κομμάτι ή με πολλά μικρότερα για καλύτερο έλεγχο του φωτός και της ηλιακής ακτινοβολίας. Μπορεί να τις ακούσεις και ως ρολοκουρτίνες.

Περσίδες

Είναι οι κάθετες λωρίδες συνήθως υφασμάτινες, που προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο και τελευταία έχουν μεγάλη απήχηση και σε οικιακούς χώρους καθώς βγαίνουν σε όλο και περισσότερα χρώματα και σχέδια. Εκτός από τον μηχανισμό που τις τραβάει στην άκρη, ισως έχουν μηχανισμό που τις περιστρέφει γύρω από τον εαυτό τους για καλύτερο έλεγχο του φωτός.
 

Τώρα που είναι σαφείς οι λύσεις που έχεις στη διάθεσή σου, καταλαβαίνεις πως δεν έχεις κανέναν περιορισμό για να επιλέξεις όποια θέλεις με τα καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα. Ή μάλλον, έχεις έναν σοβαρό περιορισμό:

Προσοχή στις προδιαγραφές

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, λόγω πολλών ατυχημάτων με μικρά παιδιά, όλα τα συστήματα κάλυψης παραθύρων και εσωτερικής σκίασης που περιλαμβάνουν μηχανισμούς με κορδόνια έχουν πλέον κανονισμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προτείνουμε λοιπόν, να φροντίζεις να αγοράζεις προϊόντα με τις προδιαγραφές ασφαλείας, να μην πειραματίζεσαι με αυτοσχέδιους μηχανισμούς και να μην παραποιείς τους μηχανισμούς του κατασκευαστή, προτού σιγουρευτείς με κάποιον ειδικό ότι θα είναι ασφαλές για τα μικρά σου!

Προτού λοιπόν καταλήξεις, φρόντισε η λύση που θα επιλέξεις να καλύπτει όλες τις ανάγκες του χώρου σου. Πώς θα το κάνεις αυτό; Απαντώντας τις παρακάτω ερωτήσεις:


Τα παράθυρά σου έχουν ήδη παντζούρια ή όχι;

Εάν ο κατασκευαστής δεν έχει φροντίσει για παντζούρια στο κτήριο, τότε οποιαδήποτε λύση κι αν επιλέξεις θα πρέπει να διαθέτει υλικά ολικής συσκότισης. Εάν όμως εσύ θέλεις κουρτίνα και μάλιστα ανοιχτόχρωμη, τότε η ιδανική λύση είναι να τοποθετήσεις πίσω της blinds ολικής συσκότισης!

Θέλεις να φαίνεσαι στους περαστικούς;

Εάν ο χώρος είναι επαγγελματικός, όπως για παράδειγμα μια βιτρίνα καταστήματος, ίσως να μην θέλεις τόσο πολύ το φως του ήλιου όμως είναι σημαντικό να φαίνεσαι στους περαστικούς.
Τα λεγόμενα διάτρητα υφάσματα θα βοηθήσουν ώστε να προσφέρεις σκίαση στον χώρο σου αλλά να φαίνεσαι στους περαστικούς. Για το μέγεθος της σκίασης, μπορείς να επιλέξεις μεταξύ διάφανου, ημιδιάφανου και ολικής συσκότισης υφάσματος/υλικού.

Θα βάλεις ένα χεράκι;

Προτού επιλέξεις τη λύση που σου ταιριάζει, καλό είναι να αποφασίσεις εάν θέλεις αυτόματο μηχανισμό ή χειροκίνητο για τις κουρτίνες και τα blinds σου. Αυτό θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος καθώς και τις επιπλέον εργασίες και επαγγελματίες που ίσως χρειαστείς για την τοποθέτηση.

Ξέρεις από μαστορέματα;

Για να ολοκληρωθεί αυτή η εργασία, θα χρειαστεί να επιλέξεις λύση, να μετρήσεις τον χώρο σου, να αγοράσεις τα υλικά σου και να τα τοποθετήσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι εξαιρετικά απλή υπόθεση όμως εξαρτάται πόσο μεγάλες επιφάνειες θέλεις να καλύψεις και πόσο πολύπλοκο μηχανισμό διάλεξες.

Η Φυσικά μπορείς πολύ απλά να γράψεις τι ψάχνεις στο AtYourService και τα υπόλοιπα θα γίνουν από μόνα τους

Υπέροχα! Και μετά, τί;

Η συντήρηση των κουρτινών και των blinds μπορεί να είναι από πανεύκολη μέχρι πολύ δύσκολη. Μπορεί να χρειάζεσαι ένα απλό πλύσιμο στα υφάσματα ή ένα πέρασμα με πανί στα αλουμίνια αλλά μπορεί να χρειαστείς στεγνό καθάρισμα, ώρες σιδερώματος, δύσκολα προσβάσιμα και ψηλά σημεία ή ολόκληρο συνεργείο κάθε μήνα. Φρόντισε να μάθεις τα πάντα για τη συντήρηση της λύσης που διάλεξες προτού την αγοράσεις.

 

Άσε τους επαγγελματίες να σου δώσουν ιδέες!

Τί θα προτιμήσεις εξαρτάται καθαρά από εσένα, τις ανάγκες σου και τα γούστα σου. Μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε εικόνες για διακόσμηση online αλλά μπορείς να έχεις και πραγματικά καλές ιδέες αποκλειστικά για τον δικό σου χώρο, με μια απλή ερώτηση στον κατάλληλο επαγγελματία.

Πώς;

Απλά ρώτησε ή ανέβασε φωτογραφίες του χώρου που θέλεις να “ντύσεις” στο AtYourService και πάρε προσφορές και ιδέες από interior designers και ειδικούς εσωτερικής σκίασης, για την πιο μοντέρνα λύση στις καλύτερες φυσικά τιμές της αγοράς!