Αν ακούς “δικηγόρος” και “νομικός σύμβουλος” και δεν έχεις ιδέα σε ποιά πράγματα μπορούν να σου χρησιμεύσουν εκτός αν χώρισες ή σκοπεύεις να χωρίσεις ή αν τράκαρες και έχεις δικαστήρια, τότε καλά που έχεις εμάς. Η νομική βοήθεια είναι πολλά περισσότερα και μπορεί να σου λύσει τα χέρια! Κυριολεκτικό αυτό. :)
 
Αν κάτσεις και το σκεφτείς, δεν υπάρχει τίποτε που κάνεις στην καθημερινότητά σου που να μην αφορά έναν δικηγόρο. Ο γάμος σου, η οικογένειά σου, το αυτοκίνητό σου, το σπίτι σου, η δουλειά σου, οι φίλοι σου, ακόμη και οι γείτονες ή η πόλη που ζεις.
 
Μπορεί να μην χρειαστείς ποτέ έναν δικηγόρο, αλλά μπορεί ήδη να τον χρειάζεσαι και να μην έχεις ιδέα.  

Στην θεωρία

Οι “κανόνες” τους οποίους όλοι οι πολίτες πρέπει να τηρούμε καθώς και η “τιμωρία” μας εάν τους παραβούμε ξεκινούν από την Βουλή. Ψηφίζονται και φτιάχνεται το λεγόμενο Θεσμικό Δίκαιο. Έπειτα, το Ανώτατο Δικαστήριο παίρνει το Θεσμικό Δίκαιο, την θεωρία ας πούμε, και το ερμηνεύει δημιουργώντας τη λεγόμενη Νομολογία, που είναι δηλαδή τί θα γίνεται στην πράξη. Μετά από αυτό, όλα τα κατώτερα δικαστήρια δεσμεύονται και οφείλουν να την ακολουθούν κατά γράμμα.
 
Οι κλάδοι της δικαιοσύνης στην Κύπρο και στα περισσότερα κράτη, έχουν να κάνουν με κάθε πτυχή της ζωής μας. Χονδρικά, έχουμε το Αστικό Δίκαιο, το Ποινικό Δίκαιο, το Διοικητικό και το Συνταγματικό Δίκαιο, το Οικογενειακό Δίκαιο, το Ναυτικό Δίκαιο, το Εργατικό Δίκαιο, το Δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, το Φορολογικό Δίκαιο και το Εκκλησιαστικό Δίκαιο.


Καθετί το οποίο χρειάζεται παρέμβαση από τη δικαιοσύνη, έχει τον δικό του κλάδο. Για παράδειγμα, αν απλά μαλώσεις με τον γείτονα θα ασχοληθεί μαζί σου το Αστικό Δίκαιο, εάν όμως μιλάμε για σοβαρά αδικήματα που κατήγορος είναι το ίδιο το κράτος, τότε “ανεβαίνεις κατηγορία” :) και πας στο Ποινικό κ.ο.κ.

Στην πράξη

Επειδή όμως όπως καταλαβαίνεις οι νόμοι είναι πιο πολλοί κι από τα δέντρα του Αμαζονίου, ένας απλός πολίτης, μόνο μέσω δικηγόρου ή ενός νομικού συμβούλου μπορεί να μάθει γι’ αυτούς και μάλιστα, μόνο εάν τους χρειαστεί.  
 
Το θέμα όμως είναι, πως σπάνια ξέρουμε πότε χρειαζόμαστε δικηγόρο και επίσης, τί δικηγόρο θέλουμε. Συνήθως αποφεύγουμε να πολυρωτάμε γιατί όλα αυτά ακούγονται μπερδεμένα και κυρίως, ακριβά. :) Να όμως που μπορείς να τα ξεκαθαρίσεις!
 
Ας μάθουμε λοιπόν τί ακριβώς κάνει ένας δικηγόρος, πότε τον χρειάζεσαι στην Κύπρο, όλο το εύρος των υπηρεσιών του και τα είδη των δικηγορικών γραφείων στην διάθεσή σου. Επίσης, πού αλλού μπορεί να σου χρησιμεύσει ακόμη και τώρα, για να προστατευτείς ή ακόμη και να βελτιώσεις τη ζωή σου!

Εγώ, δικηγόρο;

Μόνο στην περίπτωση που δεν έχεις καθόλου περιουσία, οικογένεια ή οποιαδήποτε επαφή με άλλον άνθρωπο και δεν δουλεύεις, μόνο τότε ίσως να μην χρειάζεσαι δικηγόρο. :)
 
Σκέψου τον δικηγόρο σου όπως τον παθολόγο σου. Θα αναλάβει για πάντα εσένα και την οικογένειά σου, θα σας κάνει συχνά τσεκ απ και θα σας στέλνει στον κατάλληλο γιατρό όταν αρρωσταίνετε. Γενικά, θα είναι εκεί όχι μόνο για θεραπεία αλλά και για πρόληψη, καλύτερη ποιότητα ζωής και προσωπικές συμβουλές.

Πότε είναι απαραίτητος ο δικηγόρος;

Οι δικηγόροι αναλαμβάνουν κάθε είδους υπόθεση. Από απλή αντιδικία, μέχρι  ληστείες, φόνους και απαγωγές. Στα δύσκολα ναι, πρέπει να είναι πάντα εκεί και όλοι το ξέρουμε. Στα εύκολα όμως, πότε είναι απαραίτητος; 

Όταν έχει δικηγόρο και η άλλη πλευρά

Διότι μπορεί να έχεις όλα τα δίκια με το μέρος σου, να μιλάς τέλεια και να είσαι σίγουρος πως ο δικαστής θα σε λατρέψει όμως δεν έχεις ιδέα από νόμους, νομικά επιχειρήματα και κυρίως, δεν έχεις αντιδικήσει με δικηγόρο. ΔΕ θες! :)

Όταν θες να σου κοστίσει λιγότερο

Ναι, μην σου φαίνεται παράξενο. Μπορεί ένας δικηγόρος να λαμβάνει αμοιβή για κάτι που (νομίζεις ότι) μπορείς να κάνεις εσύ, όμως το σύνηθες είναι πως ο δικηγόρος θα σου εξασφαλίσει ότι θα πληρώσεις το λιγότερο δυνατό πρόστιμο, ενώ έχει πάρα πολλές πιθανότητες να σε αθωώσει εάν πρόκειται για κάτι πολύ μικρό.

Για να γλιτώσεις από το… χαρτοβασίλειο!

Ένας δικηγόρος δεν είναι μόνο “μάχιμος” δίνοντας παραστάσεις στα δικαστήρια. Έχει και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του να φέρει σε πέρας που είναι η γραφειοκρατία. Αιτήσεις, ελέγχους στα υποθηκοφυλακεία, τρέξιμο σε δημόσιες υπηρεσίες, διεκπεραίωση μεταβιβάσεων και δεκάδες άλλα χαρτιά και διαδικασίες, που για εμάς τους απλούς ανθρώπους φαντάζουν βουνό. Και είναι, βασικά.

Όταν χρειάζεσαι νομική συμβουλή

Πολύς κόσμος νομίζει πως το να διαβάσεις τον νόμο για το θέμα σου, είναι το ίδιο με μια νομική συμβουλή αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Η δική σου προσωπική υπόθεση μπορεί να αφορά δεκάδες νόμους με άλλα τόσα παραθυράκια.
 
Ένας έξυπνος δικηγόρος θα συνδυάσει γνώση, εμπειρία και δημιουργικότητα και θα σου βρει λύσεις που ούτε σε δέκα ζωές δεν θα κατάφερνες να συνθέσεις. Πρόκειται για σπουδαία υπηρεσία είτε για τις προσωπικές σου υποθέσεις είτε για τις επαγγελματικές.

Ποιές είναι οι πιο κοινές κατηγορίες υποθέσεων;


Σε γενικές γραμμές όλες οι υποθέσεις έχουν κίνηση στη χώρα μας, δεν έχουμε παράπονο. :) Τα κοινότερα είδη υποθέσεων όμως αφορούν τα εξής: Αυτοκινητιστικά, διαζύγια, περιουσιακά, φορολογικά, διαθήκες, κτηματικά, συλλήψεις για κλοπές, τραυματισμούς και μικροαδικήματα, σεξουαλικά εγκλήματα, ιδρύσεις επιχειρήσεων και αντιδικίες εργοδοτών - εργαζομένων.
 
Σίγουρα υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη κατηγορίες υποθέσεων, όμως το σημαντικό είναι, είτε είσαι στην πλευρά του κατήγορου είτε του κατηγορούμενου, καλό είναι να σπεύσεις να εκπροσωπηθείς από έναν καλό δικηγόρο.

Δικηγόρος, δικηγορικό γραφείο ή… κολοσσός;

Η νομική εκπροσώπηση και συμβουλευτική που θα διαλέξεις, εξαρτάται καθαρά από τις ανάγκες αλλά και τα γούστα σου. Δες παρακάτω τις επιλογές σου και θα σου είναι ευκολότερο να αποφασίσεις ποιό σου ταιριάζει:

Δικηγόρος

Σε αυτήν την περίπτωση, είτε πρόκειται για πολύ διάσημο δικηγόρο, κάποιον πολύ εξειδικευμένο ή κάποιον στο ξεκίνημά του, μιλάμε για έναν άνθρωπο που θα σε εκπροσωπήσει ο ίδιος. Μπορεί το γραφείο του να έχει κι άλλους υπαλλήλους ή και ασκούμενους αλλά η ευθύνη και οι χειρισμοί είναι δικής του κατεύθυνσης.
 
Πρόκειται για καλή λύση εάν ταιριάζεις μαζί του, εάν έχει το χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθεί μαζί σου και εάν έχει τις διασυνδέσεις να σε στέλνει στον κατάλληλο συνάδελφο όταν κάποια υπόθεσή σου δεν είναι του κλάδου του. Επίσης, εάν δεν μιλάμε για διασημότητα, και εάν οι γνώσεις του επαρκούν για τις περισσότερες υποθέσεις σου, τότε γενικά είναι από τις οικονομικότερες λύσεις.

Μικρό δικηγορικό γραφείο

Αυτό το γραφείο έχει το πολύ 10 δικηγόρους και συνήθως εξειδικεύεται σε μεγαλύτερη γκάμα υποθέσεων απ΄ότι το γραφείο του ενός δικηγόρου. Μπορεί δηλαδή να αναλαμβάνει οτιδήποτε αφορά διαζύγια και περιουσιακά αλλά και επιχειρησιακά.


Ενδέχεται να κοστίζει λίγο παραπάνω από την πρώτη επιλογή, όμως σου δίνει πρόσβαση σε περισσότερους δικηγόρους που θα είναι στη διάθεσή σου για κάθε συμβουλή, που θα σε καλύψουν οι ίδιοι σε περισσότερες υποθέσεις.

Πολυεθνική Δικηγορική Εταιρία

Εδώ μιλάμε για τεράστιες εταιρείες, με γραφεία και σε άλλα σημεία του κόσμου, ενώ ο αριθμός των δικηγόρων μπορεί να φτάνει και μερικές εκατοντάδες. Πραγματικά δεν υπάρχει καμία υπόθεση που να μην αναλαμβάνουν αυτές οι εταιρείες ενώ παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη από την απλή συμβουλευτική, τη στρατηγική, την πλήρη διεκπεραίωση κάθε έργου και όλα τα γραφειοκρατικά.
 
Καταλαβαίνεις ότι μια τέτοια λύση είναι ιδανική για εταιρείες και ανθρώπους που καταπιάνονται με πάρα πολλά πράγματα ή κινούν μεγάλα κεφάλαια ή επιχειρούν πολύ και στο εξωτερικό. Είναι πολύ σημαντικό ένας δικηγόρος να γνωρίζει και το δίκαιο της χώρας που άνοιξες για παράδειγμα ένα ακόμη κατάστημα. Το κόστος τους φυσικά, είναι ανάλογο πάντα των υπηρεσιών τους και του όγκου των υποθέσεων.

Συνεργάτες

Όλα τα παραπάνω, είναι σχετικά διότι οι ανάγκες της εποχής ανάγκασαν τους δικηγόρους να προσαρμοστούν. Έτσι, καθώς η αγορά παγκοσμιοποιείται, καθώς η κρίση μειώνει τα εισοδήματα μας και καθώς αρκετοί δικηγόροι δυσκολεύονται να χτίσουν πελατολόγιο, οι συνεργασίες είναι πιο συχνές.
 
Για παράδειγμα, ένας δικηγόρος μπορεί να συνεργάζεται με μια εταιρεία κολοσσό ή δύο μικρά δικηγορικά γραφεία διαφορετικών κλάδων να συνεργάζονται για να ανταλλάσσουν πελάτες όταν δεν μπορούν να καλύψουν την υπόθεσή τους.

Δωρεάν νομική αρωγή στην Κύπρο

Στην χώρα μας, θεσπίστηκε ένα ειδικό πρόγραμμα βοήθειας, κατά το οποίο όσοι δεν μπορούν να προσλάβουν δικηγόρο για συμβουλή, βοήθεια ή κάθε άλλη νομική αντιπροσώπευση να απευθύνονται στο κράτος και να τους παραχωρείται δικηγόρος, δωρεάν.


Οι δικαιούχοι θα πρέπει φυσικά να έχουν τις προϋποθέσεις και να συμπληρώσουν την ειδική αίτηση. Εάν σε ενδιαφέρει μπορείς να πάρεις περισσότερες πληροφορίες από όλες τις νομικές υπηρεσίες της χώρας (δικαστήρια, Παγκύπριο ή τοπικούς δικηγορικούς συλλόγους, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κτλ.).

Τί παραπάνω θα μπορούσε να κάνει ο δικηγόρος σου για σένα;

Να σου πει πώς θα ανοίξεις ή να επεκτείνεις την επιχείρησή σου

Κι όχι μόνο να ανοίξεις επιχείρηση στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Πολλοί νομίζουν πως ένας λογιστής ασχολείται με αυτά, όμως σκέψου το, οι νόμοι ενός κράτους, το φορολογικό και το εργατικό δίκαιο καθώς και όλοι οι νόμοι που συνδέονται με τις επιχειρήσεις είναι τόσο δύσκολο να τα μάθει ένας δικηγόρος, πόσο μάλλον ένας λογιστής! Επίσης, ο δικηγόρος όχι μόνο θα στα βρει, αλλά θα σου βρει και τις πιο συμφέρουσες λύσεις για σένα.

Να διαπραγματευτεί περισσότερα χρήματα

Είτε ως αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία, είτε ως αντιδικία για τα πνευματικά σου δικαιώματα, ένας δικηγόρος μπορεί να διαπραγματευτεί πολύ καλύτερα από εσένα μια καλύτερη αποζημίωση. Σκέψου μονάχα, πως το έχει σπουδάσει και πως από αυτό ζει. :)

Να διαβάσει κάθε είδους συμβόλαιο

Είτε για δουλειά είτε για σπίτι είτε για συνεργασία, μόνο ένας δικηγόρος μπορεί να σου πει αν το συμβόλαιο που έχεις στα χέρια σου είναι εντάξει, αν θέλει αλλαγές και γενικά αν πρέπει να βάλεις την υπογραφή σου.

Να σε προστατέψει έμπρακτα από την οικογενειακή βία

Ένας δικηγόρος δεν συμπληρώνει μόνο χαρτιά. Το πεδίο του είναι πολύ ευρύτερο αλλά και τα χαρτιά του πιο δυνατά. Ειδικά στην περίπτωση ενός απροστάτευτου θύματος, μπορεί να βοηθήσει και να πάρει πρωτοβουλίες.


Επίσης, μπορεί να εκδώσει περιοριστικά μέτρα για όποιον θέλεις να απομακρύνεις από γύρω σου, να σου βρει βοήθεια, να συντάξει μήνυση, να σου δώσει διεξόδους κάλυψης εξόδων, ακόμη και να σε φέρει σε επαφή με φορείς του κράτους για στήριξη ψυχολογική και δωρεάν προσωρινή φιλοξενία.

Όπως θα είδες, ένας δικηγόρος δεν είναι πάντα του… διαβόλου. :)
Όσο προχωράει ο κόσμος μας τόσο όλοι συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι όλα άσπρο και μαύρο. Τα στερεότυπα το λένε πονηριά, εμείς όχι ακριβώς αλλά περίπου συμφωνούμε. Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός καλού δικηγόρου είναι η ευφυία και οι γνώσεις. Και στον τόπο μας, οι επιλογές ευτυχώς είναι αρκετές.