Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, μικρές επισκευές στο σπίτι αλλά και μερικές απλές μα έξυπνες συμβουλές, μπορούν να μειώσουν έως και 80% τον λογαριασμό του ηλεκτρικού σου.

Ρίξε μια ματιά, σε αφορά άμεσα. Ζούμε στην χώρα με την ακριβότερη κιλοβατώρα της Ευρώπης μα η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι δεν θα έχει μόνο οικονομικό όφελος για εμάς αλλά βοηθά άμεσα το περιβάλλον και την κοινωνία μας.

Ξοδεύοντας λιγότερη ενέργεια, βοηθάς την κοινότητα καθώς οι πόροι που θα σπαταλούσες μειώνονται ή μεταφέρονται σε πιο καίριες ανάγκες, ενώ μειώνονται και οι ρύποι.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια εξαιρετικά ρυπογόνα διαδικασία, οπότε η παραμικρή μείωσή της είναι κυριολεκτικά ανάσα για το περιβάλλον και τους συνανθρώπους μας.

Απ΄όποια πλευρά κι αν το δεις λοιπόν, είναι υπέρ σου να συμβάλλεις κι εσύ στην εξοικονόμηση ενέργειας αρχίζοντας από το σπίτι σου.

Δες παρακάτω τους πιο εύκολους και απλούς τρόπους για να το καταφέρεις σε κάθε κατηγορία κατανάλωσης ενέργειας του σπιτιού!

1. Εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση

Θερμοστάτης

Όταν θέλουμε να έχουμε ένα ζεστό σπίτι διαρκώς χωρίς όμως να καταναλώνουμε επιπλέον ενέργεια, ο θερμοστάτης είναι απαραίτητος και σωτήριος. Ρύθμισέ τον στους 20-22 βαθμούς Κελσίου ή ζήτησε από έναν επαγγελματία να σε βοηθήσει να το ρυθμίσεις και γλίτωσε πολλή χαμένη ενέργεια, είτε για να ζεστάνει το δωμάτιο απ΄την αρχή είτε για να δουλεύει ενώ δεν υπάρχει ανάγκη θέρμανσης.

Τέρμα

Εάν κάνει πολύ κρύο και θέλεις πολλή ζέστη, μην βάλεις τις συσκευές θέρμανσης απευθείας να δουλεύουν στο φουλ. Ξεκίνησε σταδιακά να ανεβάζεις τους βαθμούς και σύντομα θα δεις ότι μόνο αυτή η κίνηση σου εξοικονομεί πολλή ηλεκτρική ενέργεια.

Συντήρηση

Μην αμελείς σε καμία περίπτωση την συχνή συντήρηση των συσκευών θέρμανσης. Το παραμικρό πρόβλημα, μπορεί να ανεβάσει στα ύψη την κατανάλωσή τους.

Χειμωνιάτικα

Τέλος, μην τα περιμένεις όλα από τη θέρμανση, προμηθεύσου όμορφες κουβέρτες, ζεστά ροφήματα και κυρίως, βάλε κάνα ρουχαλάκι πάνω σου! :)

2. Εξοικονόμηση ενέργειας στην ψύξη

Σκίαση

Εάν βάλεις τέντες στο μπαλκόνι σου, κουρτίνες ή blinds σε όλα τα παράθυρα και ψηλά δέντρα στον κήπο σου, περιορίζεις τις καυτές ακτίνες του ήλιου και άρα, προστατεύεις το σπίτι σου από την υπερθέρμανση. Αυτό σημαίνει λιγότερη χρήση κλιματιστικών. Επίσης, σημαίνει και πιο όμορφο σπίτι.

Διαρροές

Κλείνε οπωσδήποτε τις ενδιάμεσες πόρτες όταν ανάβει το κλιματιστικό ενός δωματίου. Έτσι, περιορίζεις τη διαρροή της ψύξης και χρειάζεσαι λιγότερη ενέργεια για να δροσίσεις το δωμάτιο.

Μόνωση

Μπορεί βέβαια, οι πόρτες του δωματίου να είναι κλειστές αλλά η μόνωσή του να μην είναι καλή και έτσι να διαφεύγει η ψύξη και να καταναλώνεις πολλή ενέργεια. Κλείσε όλες τις τρύπες στους τοίχους, εν ανάγκη μόνωσέ τους και μην ξεχάσεις τις κάσες των παραθύρων!

Ανεμιστήρες

Έχεις σκεφτεί να προσθέσεις ανεμιστήρες οροφής; Δίνουν υπέροχο στιλ στον χώρο σου και καίνε ρεύμα όσο μία λάμπα! Θα χρειάζεσαι ελάχιστα έως καθόλου τα κλιματιστικά σου ενώ ο λογαριασμός ρεύματος θα πέσει στο μισό. Χώρια που θα γλιτώσεις κι από τα κουνούπια! :)

Κατάσταση

Τέλος, μην ξεχνάς την συντήρηση και την επισκευή των κλιματιστικών σου διότι μπορεί να καταναλώνουν πολλή περισσότερη ενέργεια μόνο και μόνο λόγω κακής λειτουργίας.

3. Εξοικονόμηση ενέργειας στον φωτισμό

Λάμπες

Αν δεν το ‘χεις κάνει ήδη, αντικατέστησε όλες τις παλιές λάμπες πυρακτώσεως με νέας τεχνολογίας λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Μπορεί να κοστίζει διπλά η αγορά τους αλλά θα σου επιστραφούν με τόκο στον πρώτο λογαριασμό της ΑΗΚ!

Αισθητήρες

Σε όποια δωμάτια είναι εφικτό, αντικατέστησε τους διακόπτες με αισθητήρες κίνησης. Έτσι, τα φώτα θα ανάβουν μόνο όταν πραγματικά τα χρειάζεσαι με τεράστια διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας.

Ήλιος

Κατά τις περιόδους που η ζέστη δεν είναι αφόρητη, άσε τις ακτίνες του ηλίου και το φυσικό φως να φωτίσει το σπίτι σου. Επέλεξε ανοιχτόχρωμες κουρτίνες ή στόρια για τις πολύ φωτεινές ώρες ενώ μπορείς να τα ανοίγεις τις υπόλοιπες ώρες.

Εάν θέλεις να κρατήσεις την ιδιωτικότητά σου, υπάρχουν στο εμπόριο εξελιγμένα υφάσματα και συστήματα σκίασης που επιτρέπουν στο φως να μπει ανεμπόδιστο αλλά δεν φαίνεται τίποτε από το εσωτερικό του σπιτιού σου, στους περαστικούς.

4. Εξοικονόμηση ενέργειας στις οικιακές συσκευές

Αναμονή

Όλες οι συσκευές που δεν δουλεύουν αλλά βρίσκονται στην αναμονή, με μια φωτεινή ένδειξη δηλαδή αναμένη, καταναλώνουν ενέργεια. Η λύση είναι είτε να τις βγάζεις από την πρίζα αμέσως μετά τη χρήση τους, είτε να κλείνεις τον γενικό.

Για περισσότερη ευκολία και για να μην κλείνεις διαρκώς τον γενικό, βάλε τις συσκευές κάθε δωματίου σε ένα πολύπριζο και απλά βγάζε αυτό από την πρίζα.

Φούρνος

Για να ζεστάνεις το φαγητό σου, προτίμησε τον φούρνο μικροκυμμάτων ή την τοστιέρα. Ξοδεύουν λιγότερη ενέργεια από την ηλεκτρική κουζίνα ή τον φούρνο ψησίματος.

Ψυγείο

Γέμισε τα άδεια σημεία στο ψυγείο σου και την κατάψυξη με νερά. Έτσι, αφού παγώσουν τα πάντα, θα χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να διατηρηθεί η ψύξη του απ΄ότι όταν είναι άδειο.

Στεγνωτήριο

Σε μια τόσο ηλιόλουστη χώρα όπως η δική μας είναι άσκοπο, ανθυγιεινό και τρομερά ενεργοβόρο να χρησιμοποιείς στεγνωτήριο.

Αν δεν μπορείς να σταματήσεις τη χρήση του, τουλάχιστον περιόρισέ την και θα δεις τεράστια διαφορά στον λογαριασμό σου.

Πλυντήριο

Τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων πρέπει να είναι γεμάτα όταν δουλεύουν. Σίγουρα δεν πρέπει να τα υπερφορτώνεις, όμως θα πρέπει να περιμένεις να γεμίζουν κάθε φορά για να τα βάλεις σε λειτουργία.

Η ηλεκτρική ενέργεια που θα γλιτώσεις είναι μεγάλη ενώ θα κάνεις οικονομία και στο νερό!

Ψήσιμο

Προγραμμάτισε το μαγείρεμα έτσι ώστε να χρησιμοποιείς στο έπακρο την ενέργεια που ξοδεύεις. Για παράδειγμα, όταν πρόκειται να μαγειρέψεις στον φούρνο, ψήσε ταυτόχρονα δύο φαγητά που θα διατηρήσεις στο ψυγείο ή την κατάψυξη μέχρι να καταναλωθούν.

Με αυτόν τον τρόπο, κερδίζεις και ελεύθερο χρόνο για εσένα!

Σιδέρωμα

Το σίδερο ξοδεύει πάρα πολλή ηλεκτρική ενέργεια οπότε εάν θέλεις να κάνεις πιο αποδοτικό το σιδέρωμα, δοκίμασε να βάλεις ένα φύλλο αλουμινόχαρτο κάτω από το σιδερόπανο.Το αλουμινόχαρτο αντανακλά τη θερμότητα με αποτέλεσμα τα ρούχα να σιδερώνονται ευκολότερα και σε πολλές περιπτώσεις, και από τις δύο πλευρές με ένα μόνο πέρασμα.

5. Εξοικονόμηση ενέργειας στο κτήριο

Ψευδοροφές

Εάν το σπίτι σου είναι πολύ ψηλοτάβανο, τότε χρειάζεσαι έως και τη διπλάσια ενέργεια για να το ζεστάνεις ή να το δροσίσεις. Βάλε σε όποια δωμάτια μπορείς ψευδοροφές από γυψοσανίδα και θα επιτύχεις μεγάλη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας.

Panels

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και η οικονομία που όλοι κάνουμε για να ζεστάνουμε το νερό μας μέσω της ηλιακής ενέργειας είναι πολύ διαδεδομένη. Τί θα έλεγες λοιπόν να εκμεταλλευτείς την ηλιακή ενέργεια και για άλλες λειτουργίες του σπιτιού σου;

Τα ηλιακά panel είναι εύκολα να τοποθετηθούν σε κάθε σπίτι και θα σου προσφέρουν άφθονη φθηνή ενέργεια για τις περισσότερες ανάγκες σου.

Μόνωση

Επένδυσε σε μία επαγγελματική μόνωση της ταράτσας αλλά και των τοίχων του σπιτιού σου και γλίτωσε από μεγάλες απώλειες στην κατανάλωση ενέργειας για την ψύξη ή την θέρμανσή του.


Πριν λοιπόν γίνουμε οι Βασιλιάδες του Φυσικού Αερίου όταν όλα τα παραπάνω δεν θα μας ενδιαφέρουν, :)  μπορείς τώρα με μια απλή ερώτηση στο AtYourService, να ρωτήσεις τους κατάλληλους επαγγελματίες για όλες τις αλλαγές που θα χρειαστεί το σπίτι σου και τις επιλογές σου για να ξοδεύεις ακόμη λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.