Τα δάπεδα σήμερα, βγαίνουν σε τόσα υλικά, τύπους και σχέδια που είναι σχεδόν αδύνατο να πάρεις τη σωστή απόφαση ρωτώντας μόνο έναν ειδικό. Μόνο αφού δεις όλες τις διαθέσιμες επιλογές στην αγορά της Κύπρου, θα μπορείς να επιλέξεις τον τύπο πατώματος που ταιριάζει καλύτερα στο στιλ διακόσμησης και τις ανάγκες σου. Γι’ αυτόν τον λόγο, σου ετοιμάσαμε αυτόν τον οδηγό. Ελπίζουμε να σου αρέσει τόσο, όσο και σε εμάς!

Για πες, ποιό είναι το αγαπημένο σου πάτωμα αυτές τις μέρες; Τα ξύλινα πατώματα είναι στην κορυφή της λίστας των περισσοτέρων ενώ τα μαρμάρινα και αυτά με την φυσική πέτρα, κερδίζουν έδαφος. Παρόλα αυτά, με όλες τις νέες τεχνολογίες και τα υλικά που είναι πια διαθέσιμα, μπορεί να σου αλλάξουμε τη γνώμη για πάντα. Σκέψου γυαλί, φελλό και πλακάκια που φωτίζουν με το πάτημα! ;)

Ας δούμε όμως πρώτα όλες τις κύριες κατηγορίες διότι είναι πιθανό να μην γνωρίζεις όλα τα θετικά και τα αρνητικά του κάθε υλικού:

Πέτρα

Η φυσική πέτρα κάθε χρώματος ή τύπου, θα προσθέσει πολυτέλεια, κομψότητα και ποιότητα στον χώρο σου. Επιπλέον, η εμφάνιση της πέτρας θα βελτιωθεί με τον καιρό ενώ το στιλ της είναι διαχρονικό.

Τύποι

Μάρμαρο, ασβεστόλιθος, γρανίτης, ψαμμίτης, σχιστόλιθος και τραβερτίνη.

Αντοχή

Η πέτρα είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά υλικά για πάτωμα. Απλά σκέψου από τί υλικό είναι φτιαγμένα τα περισσότερα κτήρια που σώζονται ως σήμερα! Όποιον τύπο κι αν διαλέξεις, η πέτρα θα κρατήσει μεγάλο διάστημα και είναι τέλεια επιλογή και για εξωτερικούς χώρους.

Τοποθέτηση

Η τοποθέτηση της πέτρας, εάν όχι για την αυλή σου, δεν είναι κάτι που μπορείς εύκολα να το κάνεις μόνος σου. Είναι δύσκολο και σίγουρα η δουλειά για έναν ειδικό αφού η πέτρα δεν βγαίνει πάντα σε πλακάκια, οπότε πέρα από την προετοιμασία του δαπέδου χρειάζεται επίσης και κόψιμο και πολύ προσεκτική τοποθέτηση.

Συντήρηση

Οι περισσότεροι τύποι πέτρας χρειάζονται στεγανοποίηση κάθε λίγα χρόνια, ανάλογα τον τύπο και τη χρήση. Οι πιο μαλακιές πέτρες όπως ο ασβεστόλιθος πρέπει να στεγανοποιούνται πιο συχνά για να μπορούν να προστατεύονται από λεκέδες και την υγρασία ενώ οι πιο σκληρές όπως ο γρανίτης θέλουν στεγανοποίηση μόνο κάθε 5-6 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, μια ετήσια επίσκεψη από ειδικό θα είναι αρκετή για να σε βοηθήσει με την συντήρηση και τη συχνότητα των στεγανοποιήσεων.

Κόστος

Δεν θεωρείται η πιο φθηνή επιλογή, ειδικά εάν επιλέξεις έναν σπάνιο τύπο πέτρας. Επίσης έχε στο νου σου ότι το δάπεδό σου θα είναι ξεχωριστό διότι κάθε κομμάτι πέτρας το βρίσκεις μόνο μια φορά και δεν μπορεί να αναπαραχθεί, οπότε είναι μοναδικό. Και φυσικά αυτό είναι κάτι που μπορεί να σου κοστίσει παραπάνω.

Παρόλα αυτά, οι τιμές ποικίλουν ανάλογα τον τύπο της πέτρας και εάν προορίζεται για εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Ένα ενδεικτικό κόστος για φυσική πέτρα είναι από 20€ ως 150€ το τετραγωνικό μέτρο, χωρίς την τοποθέτηση.

Συμβουλή

Εάν επιλέξεις πέτρα για το πάτωμα του μπάνιου ή της κουζίνας σου, ζήτα από τον ειδικό στα πατώματα για αντιολισθητικό φινίρισμα ή έναν τύπο πέτρας που η επιφάνειά του δεν γλιστρά.

Βινύλιο

Αυτά τα πλακάκια δεν είναι κάτι νέο για την αγορά αλλά είναι η καλύτερη και πιο συφέρουσα λύση για ένα ασφαλές, μαλακό και μερικές φορές η πιο καλαίσθητη επιλογή για το δάπεδό σου.
Τα περισσότερα πλακάκια βινυλίου βγαίνουν επίσης με ένα υπόστρωμα τσόχας ή αφρού για ακόμη πιο μαλακό δάπεδο. Μπορείς επίσης να βρεις στην αγορά πιο σκληρά συνθετικά πλακάκια ή βινυλίου που μιμούνται το ξύλο ή την πέτρα.

Τύποι

Φύλλο βινυλίου, πλακάκι βινυλίου και βινύλιο πολυτελείας

Αντοχή

Είναι πολύ ανθεκτικό στις γρατζουνιές και τους λεκέδες ενώ πολλοί κατασκευαστές δίνουν εγγύηση ακόμη και για 10 ή 15 χρόνια!

Τοποθέτηση

Τα πλακάκια βινυλίου τοποθετούνται σχετικά εύκολα, με ή χωρίς αρμόστοκο, ενώ μπορείς να τα τοποθετήσεις και εσύ, ανάλογα πάντα την πολυπλοκότητα της δουλειάς. Γενικά εάν δεν το έχεις ξανακάνει, είναι καλύτερο να προσλάβεις έναν επαγγελματία διότι μια κακή τοποθέτηση πέρα από κακή εμφάνιση μπορεί επίσης να επηρρεάσει τον χρόνο ζωής των πλακιδίων.

Συντήρηση

Το βινύλιο συνήθως δεν χρειάζεται συντήρηση εκτός φυσικά εάν πάθει ζημιά. Θέλει μόνο καθάρισμα και αντικατάσταση κάθε 10-15 χρόνια ανάλογα τη χρήση και το πάχος του.

Κόστος

Τα συνθετικά πλακάκια και βινυλίου, μπορεί να κοστίζουν τόσο λίγο όσο 4€ και να μην ξεπερνούν τα 20€ το τετραγωνικό. Όσο για την τοποθέτηση, πρόσθεσε 1-4€ το τετραγωνικό μέτρο ανάλογα την δυσκολία των χώρων. Η τιμή τοποθέτησης συνήθως περιλαμβάνει τα υλικά και τη μεταφορά των πλακιδίων.

Κεραμικά ή Πορσελάνινα πλακάκια

Αυτός ο τύπος δαπέδου βγαίνει σε τόσα σχέδια, σχήματα, χρώματα και υφές που μπορείς να φτιάξεις ένα εντελώς μοναδικό πάτωμα ταιριάζοντας μεταξύ τους διαφορετικούς τύπους. Επίσης, μπορείς να βρεις καλλιτέχνες που φτιάχνουν εκπληκτικά πλακάκια ως πρόσθετα μεμονωμένα κομμάτια που μπορείς να προσθέσεις στο (υπάρχον) πάτωμά σου και να το μεταμορφώσεις!

Τύποι

Υαλωμένα κεραμικά πλακάκια, πλακάκια πορσελάνης υαλωμένης και χωρίς υάλωμα, πήλινα, ψηφιδωτά ένθετα και ψηφίδες

Αντοχή

Ρίξε μια ματιά γύρω σου, τα περισσότερα αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, σταθμοί τρένων και μεγάλα βαριάς χρήσης κτήρια έχουν πατώματα με πορσελάνινα ή κεραμικά πλακάκια. Είναι μια κοψή αλλά πολύ ανθεκτική λύση που κρατά για πολλά χρόνια.

Τοποθέτηση

Οι έμπειροι τοποθέτες πλακιδίων δεν θα σου κοστίσουν πολύ και θα διασφαλίσουν τα καλύτερα αποτελέσματα ακόμη και για το πιο πολύπλοκο σχέδιο και έργο. Αν είναι η πρώτη σου φορά ή τα πλακάκια σου είναι με μοτίβο ή πολύχρωμα δεν συνιστάται να κάνεις εσύ την τοποθέτηση.

Συντήρηση

Αυτός ο τύπος πατώματος είναι ο ευκολότερος στο καθάρισμα ακόμη και σε βαριά χρήση. Η μόνη συντήρηση που χρειάζεται είναι η αντικατάσταση των ραγισμένων ή σπασμένων πλακιδίων.

Κόστος

Η τεράστια γκάμα κεραμικών και πορσελάνινων πλακακίων επηρρεάζει και το κόστος. Μπορείς να βρεις πλακάκια μόνο με 2-3€ το τετραγωνικό αλλά μπορείς να βρεις και κεραμικά πλακάκια πολυτελείας με 50€ το τετραγωνικό. Επίσης, στην περίπτωση των καλλιτεχνικών ενθεμάτων που είναι μοναδικά, η τιμή εξαρτάται από τον καλλιτέχνη και τις χρεώσεις του.

Συμβουλή

Όταν αγοράζεις κεραμικά ή πορσελάνινα πλακάκια σιγουρέψου ότι έχουν κατασκευαστεί συγκεκριμένα για πάτωμα. Επίσης αγόρασε μια δωδεκάδα παραπάνω για να έχεις ακριβώς τα ίδια να τα αντικαταστήσεις σε περίπτωση ζημιάς.

Laminate δάπεδο

Αυτός ο τύπος πατώματος μοιάζει αρκετά με το πάτωμα από βιομηχανικά επεξεργασμένο ξύλο με τη μόνη διαφορά πως εκτός από τις στρώσεις πεπιεσμένου ξύλου και κόντρα πλακέ η τελευταία στρώση δεν είναι ξύλο, αλλά φωτογραφία με πλαστική επίστρωση.

Αυτός ο τύπος τεχνολογίας δίνει πολύ ρεαλιστικό φινίρισμα σε κάθε τέτοιο τύπο πατώματος, κάνοντάς το μία τέλεια και συμφέρουσα εναλλακτική για την πέτρα, το ξύλο, το τσιμέντο ή οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς!

Τύποι

Ο πιο δημοφιλής τύπος είναι το πλωτό laminate σύστημα δαπέδου που μπορεί κατευθείαν να τοποθετηθεί πάνω στο παλιό σου πάτωμα χωρίς κόλλα, καρφιά ή ξήλωμα του παλιού σου δαπέδου. Ιδίως, χωρίς να το περιμένεις να στεγνώσει!


Επίσης, έχε στο νου σου πως το laminate βγαίνει σε πλακάκι ή σανίδες και πως υπάρχουν τύποι που μιμούνται κάθε υλικό που θέλεις ακόμη και την αίσθησή τους στην αφή.

Αντοχή

Πολύ ανθεκτικό, το δάπεδο laminate έχει υψηλή αντίσταση σε χτυπήματα, ξεθώριασμα, τη φθορά και τους λεκέδες. Άρα, το πάτωμά σου μπορεί να διατηρηθεί ανέπαφο για χρόνια!

Τοποθέτηση

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή είναι μια εύκολη περίπτωση πατώματος για να το τοποθετήσεις ακόμη κι εσύ, μόνο βέβαια εάν το έχεις ξανακάνει διότι εάν υπερεκτιμήσεις τις ικανότητες και την υπομονή σου, μπορεί να καταλήξει σε καταστροφή, πίστεψέ με! :)

Συντήρηση

Αυτός ο τύπος πατώματος είναι ιδανικός εάν ψάχνεις πάτωμα με μηδενική συντήρηση. Χρειάζεται μόνο καθάρισμα και θα είναι σαν καινούργιο εκτός κι αν πάθει ζημιά.

Κόστος

Η ποικιλία των δαπέδων laminate είναι ευρεία και το ίδιο είναι και οι τιμές αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ακριβό. Η τιμή μπορεί να κυμανθεί από 2-3€ και συνήθως δεν υπερβαίνει τα 20-25€ το τετραγωνικό μέτρο. Σε μερικές περιπτώσεις, το κόστος τοποθέτησης συμπεριλαμβάνεται στην τιμή, παρόλα αυτά εάν πληρώσεις παραπάνω και ανάλογα την ποιότητα και τη δυσκολία της τοποθέτησης, δεν θα σου κοστίσει πάνω από 4€ το τετραγωνικό.

Συμβουλή

Μπορείς να καλύψεις γρατζουνιές και μικρά κοψίματα απλά καλύπτοντάς τα με λίγο στόκο φινιρίσματος.

Ξύλινο πάτωμα

Αυτή είναι μια από τις πιο διαδεδομένες λύσεις όταν μιλάμε για ανθεκτικότητα και φυσική ομορφιά που ταιριάζει με κάθε στιλ και διακόσμηση. Ειδικά για σπίτια ανοιχτού πλάνου, η αίσθηση της συνέχειας που μπορεί να επιτύχει το ξύλο, τα κάνει να φαίνονται μοναδικά!

Τύποι

Το ξύλο βγαίνει σε σανίδες από μια πηγή ξύλου και έχει πάχος συνήθως 20-22 χιλιοστά. Οι πιο διαδεδομένοι τύποι ξύλου είναι: δρυς, σφένδαμος, μελιά, κεράσι, σημύδα, καρυδιά, άσπρη καρυδιά (Αμερικής), πεύκο και οξιά.

Αντοχή

Το ξύλο μπορεί να κρατήσει μια ζωή εάν το προσέξεις και του κάνεις σωστή χρήση. Πέρα από την ομορφιά του είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά υλικά για δάπεδα.

Τοποθέτηση

Αυτή είναι σίγουρα μια δουλειά για ειδικούς τοποθέτησης ξύλινων πατωμάτων και εργολάβους δαπέδων. Η τοποθέτησή του απαιτεί ειδική προετοιμασία και στην περίπτωση μασίφ ξύλου, θέλεις ένα υπόστρωμα πατώματος πάνω στο οποίο θα καρφωθεί.

Συντήρηση

Ανάλογα τη χρήση, το ξύλο είναι εύκολο στη συντήρηση ενώ εάν πάθε ζημιά μπορείς πάντοτε να προσλάβεις έναν ειδικό για να το ελέγξει και να βάλει νέα επίστρωση ώστε να δείχνει σαν καινούριο. Επίσης το μασίφ ξύλο μπορείς να του αλλάξεις επίστρωση όσες φορές θέλεις, καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του.
Για την καλύτερη διατήρησή του, προσπάθησε να αποφύγεις υπερβολική χρήση νερού και να ρωτήσεις τον κατασκευαστή για ειδικά προϊόντα καθαρισμού που μπορείς να χρησιμοποιείς.

Κόστος

Το ξύλινο πάτωμα δεν είναι η πιο οικονομική λύση όσον αφορά το κόστος της αγοράς και της τοποθέτησής του. Παρόλα αυτά, αν λάβεις υπόψη σου τη φοβερή του εμφάνιση, τη διάρκεια ζωής του και τα πολύ χαμηλά έξοδα συντήρησης, βασικά είναι πολύ οικονομικό. Επίσης, οι τιμές εξαρτώνται από την περιοχή και τη διαθεσιμότητα του κάθε τύπου ξύλου.

Συμβουλή

Για να αποφύγεις τα τριξίματα ζήτα από τους επαγγελματίες ξύλινων πατωμάτων να προσθέσουν και κόλλα στις σανίδες εκτός από καρφιά.

Βιομηχανικά επεξεργασμένο ξύλο

Πρόκειται για έναν πολύ διαδεδομένο τύπο δαπέδου, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση, το αληθινό ξύλο είναι απλά ένα λεπτό στρώμα πάνω σε στρώσεις κόντρα πλακέ και ανακυκλωμένων ινών ξύλου που αναμιγνύονται με σκόνη πέτρας. Αυτός ο τύπος δαπέδου μπορεί να μοιάζει ακριβώς σαν ξύλινο δάπεδο παρόλο που είναι πολύ φθηνότερο.

Τύποι

Όπως και στα ξύλινα δάπεδα, ο επεξεργασμένος τύπος ξύλου βγαίνει σε τύπους που μπορούν είτε να καρφωθούν, να κολληθούν ή ακόμη και πλωτά που δεν απαιτούν καθόλου προετοιμασία.

Αντοχή

Το βιομηχανικά επεξεργασμένο ξύλο δεν θα διαρκέσει όσο το ξύλινο αλλά εάν είναι καλής ποιότητας θα είναι πιο σταθερό διότι δεν επηρεάζεται τόσο πολύ από την υγρασία ή τις διαφορές στην θερμοκρασία. Γενικά, είναι πολύ ανθεκτική λύση και η τέλεια επιλογή για την κουζίνα ή το υπόγειό σου.

Τοποθέτηση

Ο πλωτός τύπος θεωρείται εύκολος και γρήγορος στην τοποθέτηση ακόμη και από εσένα. Παρόλα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις θες έναν ειδικό να σου πει εάν το υπάρχον πάτωμά σου μπορεί να δεχτεί αυτόν τον τύπο δαπέδου ή εάν χρειάζεται έξτρα δουλειά για να διασφαλίσεις μια επιτυχημένη και γερή τοποθέτηση.

Συντήρηση

Πολύ εύκολα συντηρείται και καθαρίζεται χωρίς τους περισσότερους περιορισμούς του ξύλου. Αν και μπορεί να επιστρωθεί μόνο μια φορά και άρα, αν η επίστωση χαλάσει δεν επισκευάζεται όπως το ξύλινο αλλά πρέπει να αντικατασταθεί.

Κόστος

Πολύ πιο οικονομικό από το ξύλινο δάπεδο, το βιομηχανικά επεξεργασμένο ξύλο ποικίλει σε τιμές αφού υπάρχουν τόσοι πολλοί τύποι και ποιότητες για να διαλέξεις. Γενικά θα βρεις αυτόν το τύπο δαπέδου από 6€ έως 30€ το τετραγωνικό μέτρο, χωρίς να συμπεριλαμβάνοντα τα έξοδα τοποθέτησης, τα οποία ποικίλουν ανάλογα τον τύπο και τις χρεώσεις του επαγγελματία.

Νέες υπέροχες ιδέες και υλικά δαπέδου!

Τσιμέντο

Εάν το πρώτο πράγμα που σου ‘ρχεται στο μυαλό είναι αυτά τα βαρετά και μερικές φορές καταθλιπτικά γκρι πατώματα, τότε πρόκειται να ξετρελαθείς. Απλά επισκέψου το κοντινότερο κατάστημα και ζήτησε να δεις τα νέα τσιμεντένια πλακάκια. Θα ανακλύψεις μια μεγάλη γκάμα υπέροχων πλακιδίων που κουβαλούν την αντοχή του τσιμέντου αλλά και τις χαμηλές του τιμές.

Ξύλινο deck

Αυτός ο τύπος πατώματος γίνεται πολύ δημοφιλής και για πατώματα εσωτερικών χώρων. Μπορεί να μοιάζει με μασίφ ξύλο, αλλά είναι μόνο στρώση πλακιδίων, πολύ ανθεκτική, με αντίσταση στην υγρασία και εύκολη στην εγκατάσταση.

Πλακάκια χαλιού

Ξέχνα τους λεκέδες στα μεγάλα ακριβά χαλιά σου. Αυτά τα πλακίδια θα αλλάξουν εντελώς την εμφάνιση των χώρων σου, ενώ συντηρούνται και τοποθετούνται πανεύκολα. Επίσης, ταιριάζοντας διαφορετικά μεταξύ τους κομμάτια μπορείς να φτιάξεις τα δωμάτιά σου πανέμορφα. Ειδικά τα παιδικά δωμάτια ή οι εξωτερικοί παιδότοποι.

Και μην ανησυχείς για τους λεκέδες, δεν χρειάζεται να το καθαρίσεις ολόκληρο όπως τα χαλιά, απλά καθαρίζεις το συγκεκριμένο πλακάκι χαλιού ή το βγάζεις και το αλλάζεις με άλλο!

Ναι, γυαλί!

Τα βλέπεις στα μουσεία, τις σκάλες, τα ασανσέρ και τα ξενοδοχεία, αλλά σκέφτηκες ποτέ να βάλεις γυάλινο πάτωμα στο σπίτι σου; Απλά φαντάσου πώς θα ήταν να έχεις ένα γυάλινο μπαλκόνι ή μια σκάλα από αντιολισθητικό γυαλί. Προσθέτει λάμψη, κλάση και έχει πλάκα!

Φωτεινά πλακάκια

Αυτή είναι η υπέρτατη επιλογή για το παιδικό δωμάτιο ειδικά αν θες τα παιδιά σου να κινούνται λιγάκι. Τα πλακάκια που ανάβουν όταν τους ασκηθεί πίεση έχουν πλάκα, είναι πανέμορφα και αρκετά οικονομικά, συν ότι έχεις την επιλογή να προσθέσεις και ήχους ή μουσική. Εάν τα παιδιά σου παίζουν πιάνο, ένα πάτωμα-πιάνο θα είναι το πιο τέλειο δώρο! 

Φελός

Μια πολύ μοντέρνα λύση πλέον, καθώς ο φελός είναι οικολογικός και με πολύ χαμηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Το πάτωμα φελού είναι πολύ ανθεκτικό αλλά και μαλακό καθώς και υποαλλεργικό. Πέρα όμως από αυτά, ο φελός τελευταία είναι πολύ δημοφιλής χάρη στα πολύ κομψά και εντυπωσιακά σχέδια με τα διάφορα φινιρίσματα που μπορούν να το κάνουν να μοιάζει μέχρι και με μάρμαρο!

Αειφόρα δάπεδα

Δεν είναι σίγουρο πως θα βρεις αυτό το Δάπεδο στην Κύπρο ακόμη, παρόλα αυτά, ένα πάτωμα που παράγει ενέργεια και ειδικά εάν έχεις  3-4 πιτσιρίκια που θα χορεύουν πάνω του όλη μέρα, είναι το είδος πατώματος που πολλοί άνθρωποι κυριολεκτικά θα λάτρευαν!

Λοιπόν;

Όπως είδες, το πάτωμα των ονείρων σου μπορεί σήμερα να είναι πολύ πιο εύκολα να το βρεις και σε περίπτωση που υπερβαίνει τον προϋπολογισμό σου, μπορείς πάντα να βάλεις μια ποικιλία υλικών που θα μοιάζουν ακριβώς με αυτό! ;) Όσο για τα σχέδια και τα σχήματα δεν έχεις κανένα απολύτως περιορισμό για να δημιουργήσεις το πάτωμα που σου αρέσει, αφού όλοι οι κορυφαίοι επαγγελματίες είναι ακριβώς εδώ, AtYourService, για να μοιραστούν μαζί σου τις ιδέες τους!

Λοιπόν για πες, ποιό είναι το αγαπημένο σου πάτωμα τώρα;  ;)

Ακόμα: Ανακαινίζεις το σπίτι σου; Ξεκίνησε από εδώ!