Κάθε σπίτι  έχει ανάγκη την  ενέργεια. Όποιος θέλει να παράγει αυτή την ενέργεια, οικονομικά οικολογικά και με έξυπνο τρόπο  αξιοποιεί ένα μικρό κεφάλαιο σε  φωτοβολταϊκό σύστημα.

Με τα φωτοβολταϊκά συστήματα η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική και η ενέργεια που δημιουργείται  με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καταναλωθεί από το ίδιο το κτίριο στο οποίο είναι τοποθετημένα  ή να τροφοδοτήσει το ηλεκτρικό δίκτυο.

Τα φωτοβολταϊκά ανήκουν  στη  κατηγορία των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και είναι  κατασκευασμένα για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από το ηλιακό φώς.

Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται πάντα από ένα ή μια συστοιχία πλαισίων, τα οποία τοποθετούνται, όπου υπάρχει ηλιοφάνεια τις περισσότερες ώρες της μέρας και με τέτοια κλίση προς τον ήλιο, ούτως ώστε να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση.


Ο βαθμός απόδοσης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος δείχνει το ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.
 
Fotovoltaika Diagramma


Τα πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών

 • Τεχνολογία φιλική προς το  περιβάλλον: δεν υπάρχουν ρύποι από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
 • Η ηλιακή ενέργεια δεν τελειώνει ποτέ, τη βρίσκεις σχεδόν παντού και δεν κοστίζει απολύτως τίποτα
 • Εντελώς αθόρυβη λειτουργία γιατί δεν υπάρχουν καθόλου κινητά μέρη
 • Δεν χρειάζεται καθόλου συντήρηση παρά μόνο καθαρισμός των πλαισίων
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής. Συνήθως πάνω από 25 χρόνια
 • Αν διαπιστώσεις πως δεν είναι αρκετή η ενέργεια που παράγεται από το υφιστάμενο σύστημα που εγκατέστησες τότε μπορείς εύκολα να επεκτείνεις την εγκατάσταση σου φτάνει να υπάρχει επιπλέον χώρος (μόνο για αυτόνομα συστήματα)
 • Μπορούν να εγκατασταθούν πάνω σε ήδη υπάρχουσες κατασκευές, όπως είναι π.χ. η στέγη ενός σπιτιού
 • Μπορείς να αποθηκεύσεις την παραγόμενη ενέργεια (μόνο στην περίπτωση αυτόνομου συστήματος)
Ως μειονέκτημα δεν μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι υπάρχει κάτι αξιοπρόσεχτο, εκτός το σχετικά υψηλό κόστος του σε σχέση με την ανάπτυξη της τεχνολογίας στις μέρες μας. Ωστόσο, η τιμή ενός ολοκληρωμένου συστήματος δεν ειναι απαγορευτική αν ληφθεί υπόψη ότι η εξοικονόμηση είναι μεγάλη, τα χρόνια εκμετάλλευσης είναι αρκετά και πρόκειται για μια φιλική στο περιβάλλον επένδυση.

 

Τύποι φωτοβολταικών πλαισίων

Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια διακρίνονται σε δύο κυρίως τύπους ανάλογα με την τεχνολογία κατασκευής τους και την απαιτούμενη επιφάνειά τους. Οι δύο πιο δημοφιλείς και γνωστοί τύποι είναι σήμερα το κρυσταλλικό πυρίτιο και το λεπτό υμένιο (Thin Film).


Πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πλαίσια:

Το υλικό που χρησιμοποιείται περισσότερο για την κατασκευή φωτοβολταϊκών στοιχείων στη βιομηχανία είναι το πυρίτιο. Είναι ίσως και το μοναδικό υλικό που παράγεται με τόσο μαζικό τρόπο.

Το πυρίτιο σήμερα, αποτελεί την πρώτη ύλη για το 90% της αγοράς των φωτοβολταϊκών γιατί μπορεί να βρεθεί πάρα πολύ εύκολα στη φύση, αφού είναι το δεύτερο σε αφθονία υλικό που υπάρχει στον πλανήτη μετά το οξυγόνο.

Χαρακτηριστικά:
 • Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία πυριτίου αντεπεξέρχονται σε ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών.
 • Η μέθοδος παραγωγής τους είναι φθηνότερη από αυτήν του λεπτού υμενίου, για αυτό και η τιμή τους είναι συνήθως λίγο χαμηλότερη.
 • Η ενεργειακή απόδοσή τους είναι σχετικά μικρότερη από αυτή των πλαισίων λεπτού υμενίου
 • Είναι τα πλέον διαδεδομένα πλαίσιο παγκοσμίως.
 • Έχουν καλή σχέση κόστους-απόδοσης.


Πλαίσια λεπτού υμενίου (thin film):

Πρόκειται για μια ευρύτερη κατηγορία, που περιλαμβάνει τα λεγόμενα πλαίσια «τρίτης γενιάς» που προέρχονται από διαφορετικές μεθόδους παραγωγής και επεξεργασίας.

Χαρακτηριστικά:
 • Εμφάνιση με υψηλή αισθητική, όλα χρώματος μαύρου
 • Κατανομή παραγωγής  +5 W με -0 W
 • Υψηλή απόδοση σε θερμά κλιματα λόγω χαμηλού θερμοκρασιακού συντελεστή
 • Αυξημένη ονομαστική ισχύς 10% μετά την έκθεση στον ήλιο (π.χ  Ονομ. Ισχ. 3KWp= 3,3 ΚWp) λόγω του φαινομένου Light soaking effect
 • Αυξημένη απόδοση σε συνθήκες σκίασης
 • Μεγάλη απόδοση σε όλες τις εποχές
 • 25ετής εγγύηση απόδοσης


Είδη Φωτοβολταϊκών συστημάτων

Fotovoltaika eidi

Στα Διασυνδεδεμένα συστήματα:

Τα διαδυνδεδεμένα συστήματα είναι φωτοβολατϊκά συστήματα δυνδεδεμένα με το κεντρικό δίκτυο της ΑΗΚ. Συγκεκριμένα αυτή την περίοδο είναι σε ισχύ το σχέδιο συμψηφισμού μετρήσεων (NET-METERING), όπου η παραγόμενη από τα φωτοβολταϊκά ενέργεια καταναλώνεται από την κατοικία. 

Σε περίπτωση που υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας διοχετεύεται στο δίκτυο της  ΑΗΚ και σε περίπτωση που υπάρχει μεγαλύτερη ενεργειακή ανάγκη αντλείται ενέργεια από το δίκτυο. 

Η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος προϋποθέτει την ύπαρξη ενός διπλού μετρητή, ο οποίος καταγράφει τις μετρήσεις από και προς το δίκτυο.

Στο παρελθόν υπήρχε η δυνατότητα η παραγόμενη ενέργεια να πωλείται στην ΑΗΚ σε προκαθορισμένη από το κράτος τιμή. Αντίστοιχα σχέδια δεν είναι αυτή την περίοδο σε ισχύ και πιθανότατα να μην επαναληφθούν.

Στα Αυτόνομα συστήματα

Εδώ η παραγόμενη ενέργεια καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες ενός κτιρίου που δεν είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο. Για τη λειτουργία ενός αυτόνομου συστήματος απαιτούνται  μονάδες αποθήκευσης (μπαταρίες), ώστε η παραγόμενη ενέργεια να αποθηκεύεται και να υπάρχει αδιάλειπτη παροχή ενέργειας στο κτίριο.
 
 
 

Οικιακά Φωτοβολταϊκα συστήματα 3ΚW με τη Μέθοδο του NET-METERING


ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Το σύστημα συμψηφισμού κιλοβατώρας Net-Metering δίνει τη δυνατότητα σε όποιον έχει ιδιόκτητη μόνιμη κατοικία, να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 3kw, προκειμένου να εξασφαλίσει σημαντική εξοικονόμηση στο ρεύμα που καταναλώνει, αφού υπολογίζεται ότι το σύστημα μπορεί να παράξει περίπου 5000 κιλοβατώρες το χρόνο.

Ο τρόπος λειτουργίας του Net-Metering είναι απλός και στηρίζεται στην ιδέα ότι το φωτοβολταϊκό σύστημα είναι συνδεδεμένο απευθείας  με το δίκτυο της Α.Η.Κ.

Πιο συγκεκριμένα
 
1.  Γίνεται εγκατάσταση Φ/Β Σύστηματος 3 kW (12 πολυκρυσταλλικών Φ/Β πλαισίων ή 20 Φ/Β πλαισίων λεπτού υμενίου (thin film) στην στέγη της οικίας.
2.  Γίνεται αντικατάσταση του υφιστάμενου μετρητή της κατοικίας με έναν διπλό μετρητή με τον οποίο το σύστημα συνδέεται με το δίκτυο της ΑΗΚ και όλη η ενέργεια που παράγεται από τα Φ/Β δίνεται στο Δίκτυο. (Δεν υπάρχουν μπαταρίες)
3.  Κάθε δίμηνο ο ελεγκτής της ΑΗΚ καταγράφει τις ενδείξης του μετρητή   ( ενέργεια που αντλήθηκε και δόθηκε στο δίκτυο ) και γίνεται αφαίρεση κιλοβατώρων  (μια προς μια).
4.   Σε  περίπτωση  που  η  παραγωγή  είναι  μεγαλύτερη  από  την  κατανάλωση,  οι
κιλοβατώρες πιστώνονται για το επόμενο δίμηνο και στο τέλος του Μαρτίου/ ή Απριλίου γίνεται εκκαθάριση και αν υπάρχουν περισσότερες κιλοβατώρες χάνονται.
 
Fotovoltaika Net Metering
 


ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ;  ΠΟΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΘΑ ΕΧΩ;

 
Ένα επιπλέον κίνητρο είναι ότι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τη φύση και πολύ φιλικό στο περιβάλλον με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην μείωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκαλούν οι συμβατικές μορφές ενέργειας.
 
Πέραν όμως της συμβολής του στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας σας και κατ’ επέκταση της  χώρας μας η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του Net-Metering μπορεί να προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού σας ρεύματος.
 
Ένα σύστημα συνολικής ισχύος 3KW μπορεί να παράξει τουλάχιστον 5000 κιλοβατώρες το χρόνο, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται περίπου 1230 ευρώ το χρόνο από το λογαρισμό του ρεύματος. Ο πιο κάτω πίνακας  μπορεί να καταδείξει την αναμενόμενη εξοικονόμηση :
 
 
 
 
Μήνας
 
Παραγωγή Φ/Β kWh/μήνα
Εξοικονόμηση   
Εξοικονόμηση/ δίμηνο
 
ΛογαριασμόςΠριν
Λογαριασμός Μετά
Γεν. 353 kWh 99 €  
185 €
 
280 €
 
       95 €
Φεβ. 307 kWh 86 €
Μαρ. 400 kWh 112 €  
241 €
 
270 €
 
       29 €
Απρ. 461 kWh 129 €
Μαίος 459 kWh 129 €  
258 €
 
250 €
 
0 € (-8€)
Ιουν. 464 kWh 130 €
Ιούλ. 473 kWh 132 €  
262 €
 
400 €
130 € (=138-8€)
Αυγ. 462 kWh 129 €
Σεπτ. 508 kWh 142 €  
270 €
 
300 €
 
30 €
Οκτ. 457 kWh 128 €
Νοε. 376 kWh 105 €  
186 €
 
400 €
 
214 €
Δεκ. 290 kWh 81 €
 
Σύνολο
 
5010 kWh
 
1.403 €
 
1.403 €
 
1.900 €
 
498 €
Μέσος
Όρος
 
418 kWh
 
117 €
 
234 €
 
317 €
 
83 €
 
Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουάριου η οικία κατανάλωσε 1000 κιλοβατώρες οι οποίες αντιστοιχούν σε λογαριασμό €280.
 • Την ίδια περίοδο το Φ/Β σύστημα των 3kw παρήγαγε περίπου 660 κιλοβατώρες.
 • Ο Ιδιοκτήτης θα πληρώσει τις 340 (1000-660) κιλοβατώρες με 95 € και θα έχει μια εξοικονόμηση, κέρδος 185 €


ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

 • Όλη η εγκατάσταση των 3kw στοιχίζει περίπου €5000, τελική τιμή +250€ για στην ΑΗΚ για τον μετρητή.
 • Το σύστημα εξοικονομεί στον ιδιοκτήτη περίπου €1250 το χρόνο για την διάρκεια ζωής των φωτοβολταϊκών πλαισίων  που είναι 20 – 25 χρόνια.
 • Η πραγματική εξοικονόμηση είναι παραπάνω καθώς η συνήθης διατίμηση της ΑΗΚ είναι κλιμακωτή δηλαδή οι πρώτες 120kwh χρεώνονται με χαμηλότερη τιμή από τις επόμενες.
 • Η απόσβεση γίνεται περίπου στα 4 χρόνια και στα 20 χρόνια έχω μια συνολική εξοικονόμηση 22000€, με σημερινές τιμές ρεύματος!
 • Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του σχεδίου Net-Metering είναι ότι έχει να κάνει μόνο με κιλοβατώρες. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιώτης ΔΕΝ εξαρτάται από το αν έχει λεφτά το κράτος, πότε θα τον πληρώσει και είναι απρόσβλητο σε οποιαδήποτε μελλοντική φορολογία.


ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ  ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ;

Πάνω σε οροφές νόμιμα υφιστάμενων οικιστικών μονάδων ή στο έδαφος εντός του τεμαχίου  στο  οποίο  βρίσκεται  η μονάδα/κτίριο. Στις  περιπτώσεις  οικιστικών  μονάδων που  οι  ιδιοκτήτες  είναι  περισσότεροι  από  ένας,  τότε  όλοι  οι ιδιοκτήτες  θα  πρέπει  να δηλώσουν  υπεύθυνα  ότι  συμφωνούν  με  την  πραγματοποίηση  της  εν  λόγω εγκατάστασης  στο υποστατικό.


ΠΟΣΟ ΧΩΡΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

Σε περίπτωση που επιλέξετε ένα σύστημα με πολυκρυσταλλικά πλαίσια 250W για να γίνει η εγκατάσταση των 3KW χρειάζονται 12 φ/β πλαίσια, διαστάσεων 1,67m X 1m
 • Σε επικλινή στέγη (κεραμίδια) με νότιο προσανατολισμό: χρειάζονται 20m2
 • Σε επίπεδη οροφή (ταράτσα) χρειάζονται 30m2
Σε περίπτωση που επιλέξετε ένα σύστημα με πλαίσια λεπτού υμενίου 150W για να γίνει η εγκατάσταση των 3KW χρειάζονται 20 φ/β πλαίσια, διαστάσεων 1,65m X 0,65m
 • Σε επικλινή στέγη (κεραμίδια) με νότιο προσανατολισμό: χρειάζονται 22m2
 • Σε επίπεδη οροφή (ταράτσα) χρειάζονται 32m2


ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι κατάλληλα για ιδιώτες που η μόνιμη ή η εξοχική κατοικία τους βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το δίκτυο παροχής  ηλεκτρικής ενέργειας της Α.Η.Κ.  Εκτός από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια και τον αντιστροφέα τάσεως (inverter), ο οποίος μετατρέπει το συνεχές ρεύμα (DC) σε εναλλασσόμενο ρεύμα (AC), ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα χρειάζεται μπαταρίες για την αποθήκευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο σχεδιασμός  των αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων προετοιμάζεται από εξειδικευμένους μηχανικούς με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Ωστόσο, πάντα συμβουλεύουμε τους πελάτες μας να χρησιμοποιούν μια γεννήτρια φυσικού αερίου η οποία να είναι συνδεδεμένη με το σύστημα για εφεδρική χρήση.
 

ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ως «Αυτοπαραγωγή» ορίζεται  η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά που είναι εγκατεστημένα στην οροφή υποστατικού ή στο ίδιο τεμάχιο που βρίσκεται το υποστατικό του Εμπορικού ή Βιομηχανικού καταναλωτή (ΝΟΜΙΚΑ πρόσωπα) , η οποία δεν εγχέεται στο Δίκτυο αλλά χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ιδία κατανάλωση.

Το μέγεθος των συστημάτων που προτίθεται να εγκρίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι δυναμικότητας από 10KW μέχρι 500KW. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να προβλεφθεί το κόστος ενός συστήματος, εάν πρώτα δεν προηγηθεί μελέτη και σχεδιασμός που να ανταποκρίνεται  στις ενεργειακές ανάγκες της κάθε μονάδας ξεχωριστά.

Ενδιαφέρεσε για Φωτοβολταϊκά; Απάντα σε λίγες ερωτήσεις που ακολουθούν και θα πάρεις Προσφορές από τις καλύτερες εταιρείες στην Κύπρο

Ψάχνεις για κάποια Υπηρεσία;

Κάνε κλικ στο Μενού μας και θα σε βοηθήσουμε να βρεις τις καλύτερες Υπηρεσίες στις καλύτερες Τιμές

1 2 3

Γράψε τι Ψάχνεις & θα κάνουμε εμείς τα υπόλοιπα
Ο Οδηγός αυτός έχει φτιαχτεί από την εταιρεία Gesolar