Θέλω να φτιάξω τον πιο όμορφο κήπο στην Κύπρο. Αν αυτή η πρόταση σε εκφράζει αυτός ο οδηγός έχει γραφτεί για σένα.

Ένας όμορφος κήπος έχει πολλά μυστικά και τα περισσότερα από αυτά, θα στα εκμυστηρευτούν οι σωστοί επαγγελματίες. Πριν από αυτό όμως, το μεγαλύτερο μυστικό όλων είναι να αποφασίσεις επακριβώς τί κήπος σου ταιριάζει.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει προτού ξεκινήσεις την υλοποίηση του κήπου σου να απαντήσεις λεπτομερώς στα παρακάτω ερωτήματα:


Τί χώρο διαθέτεις;

Θα αξιοποιήσεις όλη την έκταση της αυλής σου ή μόνο κάποια κομμάτια; Ποιά ακριβώς είναι αυτά; Εάν έχεις μόνο μία βεράντα πόσο ακριβώς χώρο θα “θυσιάσεις” για τα φυτά σου; Τί λύσεις εξοικονόμησης χώρου έχεις σκεφτεί;

 

Τί καιρό κάνει… στον κήπο σου;

Μπορεί να βρισκόμαστε σε μια ηλιόλουστη χώρα μεν με μεγάλες περιόδους ανομβρίας δε, όμως το μικροκλίμα της δικής σου περιοχής μπορεί να έχει αυξημένη υγρασία ή πολλά υπόγεια νερά που να ευνοούν τη βλάστηση και διαφορετικού τύπου φυτά από τα συνηθισμένα.

Ή εάν ο κήπος σου είναι εσωτερικού χώρου, οι συνθήκες του είναι πολύ διαφορετικές.

 


 

Ποιά θα είναι η χρήση του κήπου σου;

Είναι πολύ σημαντικό να αποφασίσεις την κύρια λειτουργία του δικού σου κήπου. Θα είναι παιδότοπος για τα μικρά σου, πηγή βοτάνων για την κουζίνα σου, μια διακοσμητική προσθήκη στην εξωτερική σου τραπεζαρία και τις βραδιές με τους φίλους ή η κατασκευή εκείνη που θα προστατεύει το σπίτι σου από τα αδιάκριτα βλέμματα;

 

Πόσο θέλεις να ασχοληθείς;

Απάντησε ειλικρινά στο εαυτό σου για το χρόνο που διαθέτεις, διότι ένας κήπος είναι μία μεγάλη δέσμευση, με ανάγκη σχεδόν καθημερινής φροντίδας.

Επίσης, οφείλεις να αναρωτηθείς εάν οι γνώσεις σου επαρκούν για την επιλογή των φυτών αλλά και την συντήρησή τους όπως και το είδος των επαγγελματιών που θα χρειαστείς για κάθε στάδιο κατασκευής του.

Ένα μικρό συντριβάνι μπορεί να φαίνεται πανεύκολο να τοποθετηθεί, όταν όμως δεν το έχεις ξανακάνει ενδέχεται να σε δυσκολέψει πολύ.

Τώρα λοιπόν που γνωρίζεις ακριβώς τί θέλεις, το επόμενο στάδιο είναι οι επιλογές σου. Για παράδειγμα, ένας εντυπωσιακός διακοσμητικός κήπος έχει εκατοντάδες ιδέες πίσω του και πολλούς τύπους επαγγελματιών που μπορούν να σε βοηθήσουν να τον κάνεις μοναδικό.

Προτού όμως αποφασίσεις όλα εκείνα τα ιδιαίτερα πράγματα που θα τον κάνουν να διαφέρει, ας δούμε λίγο τις κύριες οδούς κατασκευής κήπου καθώς και τί επιτάσσει η “μόδα” της εποχής:


 

Βάση

Οι επιλογές σου

Μπορείς να έχεις ό,τι σχήμα κήπου αποφασίσεις ενώ μια απλή αναζήτηση στο Internet θα σου επιστρέψει εκατομμύρια ιδέες για τη βάση του.

Αφού πάρεις την απόφασή σου, ανάλογα με το είδος του χώρου σου, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία για τα υλικά και τις τεχνικές που θα  μονώσουν τον κήπο και θα αποτρέψουν την υγρασία στο σπίτι σου.

Επίσης καλό θα ήταν να ρωτήσεις εάν πρέπει να περιφράξεις τον κήπο σου με φυσικό ή τεχνητό τρόπο, για τις υπάρχουσες ιδέες περίφραξης καθώς και την δημιουργία υποδομών για παροχή ηλεκτρισμού και νερού.

Τέλος εάν ο κήπος σου θα περιλαμβάνει επίπεδα ή εάν θα προσθέσεις υπερυψωμένα τμήματα για τα έπιπλά σου.

Η μόδα

Πέρα από τους οριζόντιους κήπους σε ό,τι σχήμα διαλέξεις, το νέο trend είναι οι κάθετοι κήποι.

Όχι απλά τα αναρριχητικά φυτά που ξέρεις, αλλά κανονικές κατασκευές με φυτά που φύονται και μεγαλώνουν πάνω σε τοίχους.

Είναι ο “δύσκολος” τρόπος δημιουργίας κήπου που όμως θα σου γλιτώσει πολύ χώρο, θα αλλάξει ριζικά την όψη των τοίχων που θα επιλέξεις να “ντύσεις” με φυτά και θα σου εξοικονομήσει μεγάλες ποσότητες νερού.

Βρες τον κατάλληλο επαγγελματία και δοκίμασέ το, έστω σε ένα μικρό κομμάτι για αρχή. Πολύ σύντομα θα ξέρεις εάν το προτιμάς.

Διακόσμηση

Οι επιλογές σου

Μπορείς να επιλέξεις πέτρα, τούβλο ακόμη και μάρμαρο ή ξύλο για κύριο υλικό σου.

Μπορείς να βάλεις χειροποίητες πήλινες γλάστρες, από μπαμπού, τενεκέδες ή πεπαλαιωμένα βαρέλια. Μπορείς να προσθέσεις υπερυψωμένη βάση από ξύλο για τις καρέκλες σου, να τον στρώσεις με χαλίκι, αληθινό ή ψεύτικο γρασίδι, πέτρα ή βότσαλο.

Μπορείς να φτιάξεις μια μικρή τεχνητή λίμνη, έναν χτιστό φούρνο, να πλαισιώσεις μια πισίνα ή να τον κλείσεις με τζάμι για ένα ρομαντικό αίθριο.

Μπορείς τέλος να προσθέσεις συντριβάνια, αγάλματα, παιδική χαρά και παγκάκια ή ό,τι έπιπλα επιθυμείς. Πραγματικά, οι επιλογές σου είναι αμέτρητες και ανοιχτές όσον αφορά την διακόσμηση του κήπου σου στις μέρες μας.  

 

Η μόδα

Όσο κι αν σου φανεί παράξενο, “δουλεύει”. Η κυρίαρχη μόδα στους κήπους είναι το μαύρο χρώμα.Από τους τοίχους, στα υλικά πατώματος, στις γλάστρες, στα διακοσμητικά.

Ειδικά όμως, στους φράχτες. Αρχικά ακούγεται εκκεντρικό αλλά σκέψου όλα αυτά τα έντονα χρώματα των φυτών και των λουλουδιών ή τα όμορφα έπιπλά σου σε μαύρο φόντο, πόσο πιο εντυπωσιακά θα δείχνουν.

Φυτά

Οι επιλογές σου

Τις περισσότερες φορές η απόφαση για τα φυτά μας είναι περιορισμένη και αυθόρμητη.

Τα κοιτάμε, μας αρέσουν και τα αγοράζουμε. Ή απλά είμαστε συνδεδεμένοι συναισθηματικά με αυτά, ίσως από τα παιδικά μας χρόνια και γι’ αυτό τα επιλέγουμε.

Χωρίς σχέδιο, χωρίς πληροφόρηση για τις ανάγκες του κάθε φυτού αλλά και την ευαισθησία του.

Εάν δείξεις σε έναν κηπουρό το είδος του κήπου που αποφάσισες, ακόμη και τα χρώματα που θέλεις να επικρατήσουν, πόσο έντονη θες τη συντήρησή τους και τη βασική του χρήση (σκίαση, διακόσμηση, κλίμα, κλπ.) θα σου πει όλες τις επιλογές σου.

Δεν κοστίζει η συμβουλή και θα σου δώσει πολύ περισσότερες ιδέες για τον κήπο σου. Δοκίμασέ το!

 

Η μόδα

Οι εποχές επιβάλλουν χρηστικότητα. 

Αυτή και μόνο η ανάγκη ορίζει τη μόδα των κήπων και προσανατολίζει τις ιδέες μας προς πιο χρήσιμες επιλογές. Αν θέλεις να ακολουθήσεις τη μόδα λοιπόν, ο διακοσμητικός κήπος πάει “περίπατο” και ο λαχανόκηπος τον αντικαθιστά. 

Αντί να ξοδεύεις γη και νερό για λόγους αισθητικής, καλλιέργησε τα βιολογικά λαχανικά σου και δώσε στον κήπο σου νόημα και χρηστικότητα. Αυτό είναι το πνεύμα της εποχής, άλλωστε.

 

Κόστος

Οι επιλογές

Η ακριβότερη αλλά γρηγορότερη και πιο αξιόπιστη λύση, είναι να επιλέξεις μία εταιρεία σχεδιασμού κήπων που θα οργανώσει κάθε στάδιο του κήπου σου, από την σχεδίαση μέχρι την αγορά υλικών, την υλοποίηση ακόμη και την συντήρησή του εξ’ ολοκλήρου.

Η αμέσως πιο οικονομική λύση είναι να προμηθεύεσαι εσύ τα υλικά σου εκμεταλλευόμενος ισχύουσες προσφορές, να υλοποιείς μόνος σου κάθε στάδιο που θεωρείς πως καταφέρνεις και να αναθέτεις τα πιο δύσκολα στάδια σε μεμονωμένους επαγγελματίες.

Η δε συντήρηση, μπορεί να περιοριστεί σε μία επίσκεψη το χρόνο από κηπουρό, που απλά θα κλαδεύει και θα σε συμβουλεύει πώς να περιποιείσαι μόνος σου τα φυτά σου.

 Η μόδα

Η πιο διαδεδομένη και οικονομική λύση όλων, είναι να εκμεταλλευτείς την “ηλεκτρονική” εποχή και την ελεύθερη πρόσβασή σου σε πόρους, πληροφορία και επαγγελματίες, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πώς;

Απλά γράψε στο AtYourService πως θα ήθελες τον κήπο των ονείρων σου καθώς και το ανώτατο ποσό που θέλεις να ξοδέψεις.

Σε λίγες ώρες, οι καλύτεροι πιστοποιημένοι επαγγελματίες του τόπου, θα σου έχουν δώσει όλες τις λύσεις που επιθυμείς, στις καλύτερες τιμές της αγοράς και χωρίς να υπερβείς τον προϋπολογισμό σου.

Τι περιμένεις λοιπόν. Απάντησε τις ερωτήσεις που ακολουθούν και φτιάξε τον κήπο που ονειρεύεσαι τώρα.

Ψάχνεις για κάποια Υπηρεσία;

Κάνε κλικ στο Μενού μας και θα σε βοηθήσουμε να βρεις τις καλύτερες Υπηρεσίες στις καλύτερες Τιμές

1 2 3

Γράψε τι Ψάχνεις & θα κάνουμε εμείς τα υπόλοιπα

 

Ο οδηγός αυτός έχει φτιαχτεί με την υποστήριξη του Leroy Merlin. Κάνε κλικ και δες το φυλλάδιο με τις Προσφορές Κήπου