Εάν ήρθε η σειρά του φράχτη και έχεις πελαγώσει με την τόση πληροφορία για τα κάγκελα, τις περιφράξεις, την ασφάλεια, τις προδιαγραφές και τα στιλ, ενώ ακόμη αναρρωτιέσαι αν είναι chic να βάλεις ηλεκτρικό φράχτη, τότε σου υποσχόμαστε πως σε λίγα λεπτά θα ξέρεις τα πάντα.

Όπως συμβαίνει και στην επίσκεψή σου σε έναν γιατρό, έτσι και εδώ χρειάζεσαι μία διάγνωση.


Γιατί ακριβώς θέλεις να περιφράξεις τον χώρο σου;

Μπορείς να επιλέξεις περισσότερες από μία από τις παρακάτω απαντήσεις ενώ αμέσως μετά θα αποφασίσεις ευκολότερα τα υλικά καθώς και άλλα καίρια θέματα του φράχτη σου:

 • Θέλω να ομορφύνω το σπίτι μου
 • Θέλω να προσφέρω ασφάλεια και προστασία στο οίκημά μου
 • Θέλω να διαχωρίσω τμήματα του οικοπέδου μου. Π.χ. να περιφράξω την πισίνα.
 • Θέλω να μην με βλέπουν αδιάκριτα βλέματα όταν κάθομαι στην αυλή μου
 • Θέλω τα παιδιά μου να παίζουν με ασφάλεια στην αυλή
 • Θέλω να είναι ασφαλής η υπερυψωμένη βεράντα/αυλή μου
 • Θέλω ο επαγγελματικός μου χώρος να προστατευτεί (φάρμα, εργοστάσιο κτλ.)
 • Θέλω ένα προσωρινό φράχτη (συρρόμενο, για μια βραδιά, να μπαινοβγαίνει εύκολα)

Ωραιότατα. Έχουμε λοιπόν την πρώτη διάγνωση για τις ανάγκες σου, οπότε μπορείς να προχωρήσεις παρακάτω εξετάζοντας το υλικό που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή σου καθώς και το είδος του φράχτη που χρειάζεσαι.
 

Οι πρώτες σου ύλες

Ανεξάρτητα από το υλικό που θα προτιμήσεις, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε έτοιμα κάγκελα ή φράχτη ή να αγοράσεις την πρώτη ύλη και να το φτιάξεις εσύ, ίσως με τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία για μαστορέματα.

Για παράδειγμα, μπορείς να αγοράσεις τα είδη φράχτη και κιγκαλερίας όπως σύρμα, σχοινιά, γυαλί ή την ξυλεία, να ζητήσεις να στα κόψουν στα μέτρα που θες, να στήσεις τον φράχτη σου όπως και όπου επιθυμείς και στη συνέχεια να καλέσεις έναν μπογιατζή να στον βάψει στα χρώματα που σου αρέσουν.

Ή και το ανάποδο. Άσε τους ειδικούς να ασχοληθούν με το κόψιμο και το στήσιμο και ελευθέρωσε το καλλιτεχνικό σου πνεύμα βάφοντάς τον!

Ας δούμε όμως τα κυριότερα υλικά:

Ξύλο

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα όμορφο, φυσικό και ανθεκτικό υλικό που θα προσθέσει ζεστασιά και αίσθηση σπιτιού στον χώρο σου. Θα το βρεις σε κάθε τιμή που έχει να κάνει συνήθως με την ποιότητα του ξύλου, το μέγεθος και το σχέδιο.

Μαντέμι

Παραδοσιακό, ίσως λίγο ακριβότερο αλλά ίσως η ωραιότερη και πιο μοδάτη λύση για συγκεριμένα στιλ σπιτιών που μπορούν να υποστηρίξουν ένα τόσο καλά δουλεμένο και ρετρό κάγκελο.

Σίδερο / Αλουμίνιο

Είναι ίσως από τα ανθεκτικότερα υλικά και καθόλου “ψυχρό” καθώς με τις χρωματικές επιλογές και τη μεγάλη γκάμα σχεδίων που θα βρεις, θα ταιριάξει απόλυτα με ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον. Είναι ευέλικτο και η τιμή του καλή.

Βινύλιο / Πλαστικό

Βγαίνει σε κάθε τύπο φράχτη ενώ μπορεί να μιμηθεί και άλλα υλικά. Είναι πολύ διαδεδομένος ο φράχτης βινυλίου που μιμείται το ξύλο διότι είναι φθηνότερος, ανθεκτικότερος και αρκετά ευέλικτος προσφέροντας ένα αποτέλεσμα ακριβώς σαν το φυσικό υλικό.

Συρμάτινο πλέγμα

Συνηθιζόταν σε επαγγελματικούς χώρους ή σε φτωχότερα οικήματα διότι είναι φθηνή, εύκολη και ελαφριά λύση. Σήμερα οι τιμές του παραμένουν χαμηλές αλλά η αισθητική του έχει αναβαθμιστεί αισθητά. Είναι ασφαλές, ευέλικτο και συνδυάζεται πολύ όμορφα με ξύλο.

Καλάμι / Μπαμπού

Η εύκολη λύση είτε για μόνιμη είτε για προσωρινή περίφραξη. Παρόλο που εάν ταιριάζει με το στιλ του χώρου, αισθητικά δίνει πολύ ωραίο αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ανθεκτικό. Όμως, η τιμή του επιτρέπει να το αντικαθιστάς όσο συχνά το επιθυμείς!

Φυτά

Εάν θες υψηλό αισθητικά αποτέλεσμα χρησιμοποίησε αποκλειστικά δένδρα και θάμνους που ένας κηπουρός θα κλαδέψει (ή θα σου δείξει πως να κλαδέψεις) για να πάρει σχήμα φράχτη. Μπορεί να γίνει όσο πυκνός ή ψηλός θέλεις, μόνο που θα πρέπει να έχεις υπόψη σου πως χρειάζεται συχνότερη συντήρηση και φροντίδα.

Γυαλί / Plexiglass

Ναι, παρότι δεν είναι πολύ διαδεδομένος για σπίτια, αλλά υπάρχει και αυτός ο φράκτης! Ίσως η περίφραξη στις καφετέρειες να είναι το μόνο στυλ διάφανης περίφραξης που έχεις δει αλλά πίστεψέ με, αν το ψάξεις, θα βρεις εκπληκτικά σχέδια φράχτη από γυαλί ή Plexiglass.

Ύφασμα

Ένας πολύ μοδάτος και εύκολος τρόπος να διαχωρίσεις ή και να περιφράξεις εξωτερικούς χώρους ενώ τους ειδικούς αυτούς τύπους πολύ ανθεκτικού υφάσματος, θα τους βρεις σε φοβερά χρώματα και σχέδια!

Βέβαια, μην περιοριστείς στα παραπάνω αν είσαι δημιουργικός τύπος. Μια ηλεκτρονική “βόλτα” στους εκπληκτικούς φράχτες αυτού του κόσμου θα σου αποκαλύψει θησαυρούς, όπως π.χ. ένας φράχτης από παλιά ποδήλατα, από ξυλόγλυπτες φιγούρες, ακόμη και από σανίδες surf θα δώσει σίγουρα έναν μοναδικό τόνο στο σπίτι σου!Αν περίπου προσανατολίστηκες στα υλικά σου, τότε μάλλον ήρθε η στιγμή να δεις και τα είδη φράχτη που έχεις στη διάθεσή σου :

Κάγκελο

Παρόλο που συνήθως χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη για κατασκευές από σίδερο, μαντέμι και αλουμίνιο, τα κάγκελα μπορεί είναι και ξύλινα. Πρόκειται δηλαδή για είδος φράχτη και αφορά περισσότερο κάθετες στήλες δεμένες, κολλημένες ή ενωμένες μεταξύ τους από ό,τι υλικό.

Καφασωτό

Το καφασωτό είναι ένα ξύλινο συνήθως πλέγμα το οποίο διαθέτει γύρω γύρω πλάσιο σαν καφάσι. Πωλείται σε κομμάτια διαφόρων μεγεθών, σχεδίων και χρωμάτων ενώ είναι σχετικά φθηνή λύση.

Πλέγμα

Ήταν από σύρμα μετάλλου και πωλείται συνήθως σε ρολό. Παλιότερα το χρησιμοποιούσαν για περίφραξη οικοπέδων και χώρων με ζώα αλλά πλέον υπάρχει και σε πλαστικό που είναι σαφώς πιο καλαίσθητο. Ίσως η φθηνότερη επιλογή και αρκετά ανθεκτικό.

Καλαμωτή

Η φυσική επιλογή, είτε από καλάμι ή μπαμπού που θα βρεις σε κάθε δυνατό ύψος. Η πλέξη είναι πυκνή και το σχέδιο κάθετο ενώ είναι πολύ φθηνό και μεταφέρεται εύκολα. Παλιότερα ήταν λιγότερο αστική επιλογή αλλά πλέον θα την συναντήσεις και στις μεγαλύτερες πόλεις.

Πτυσσόμενος

Συνήθως αυτό το είδος φράχτη θα το συναντήσεις σε ξύλινα πλέγματα.  Ο φράχτης “φυσαρμόνικα” είναι συνήθως μικρού μεγέθους, περιφράσει κυρίως παρτέρια και προσαρμόζεται σχεδόν σε κάθε χώρο μεγαλώνοντας ή μικραίνοντας, απλά τραβώντας το.

Συρόμενος

Ένας τέτοιος τύπος φράχτη μπορεί είτε να αφορά πολύ μεγάλες επιφάνειες που όμως θέλουμε να ανοιγοκλείνουμε, κυρίως διότι λειτουργούν και ως είσοδος για το πάρκινγκ. Κάθε είδους φράχτης μπορεί να γίνει συρόμενος με ρόδες συνήθως, που είτε μετακινούμε με τα χέρια είτε με κάποιο αυτόματο μηχανισμό.

Παραβάν

Πρόκειται για μικρά εύκολα μετακινούμενα “κομμάτια” φράχτη που είτε με ρόδες είτε λόγω της ειδικής ελαφριάς κατασκευής τους έχουν τη λειτουργία παραβάν στους εξωτερικούς χώρους μας είτε για να ομορφύνουν είτε για να χωρίσουν την αυλή μας.


Πάρε παράδειγμα:

 • Για περισσότερη ομορφιά επέλεξε έναν χαμηλό αραιόπλεχτο φράχτη από ξύλο ή περίτεχνα ρετρό κάγκελα από μαντέμι
 • Για λίγη παραπάνω ιδιωτικότητα επέλεξε μια ψηλή καλαμωτή από μπαμπού ή χοντρό καλάμι, έναν όμορφο κλασσικό ξύλινο φράχτη με κάθετα πλατιά κάγκελα.
 • Για εγγυημένη ασφάλεια προτίμησε έναν ψηλό μεταλλικό ή πυκνό ξύλινο φράχτη.
 • Για να χωρίσεις διακριτικά τους χώρους της αυλής σου διάλεξε ένα από τα εκατοντάδες ξύλινα καφασωτά, ένα ασυνήθιστο ύφασμα ή ένα πολύ χαμηλό διαχωριστικό για το παρτέρι σου από φαρδιά ξύλινα κάγκελα.
 • Για πιο δημιουργικό αποτέλεσμα χρησιμοποίησε αποκλειστικά δένδρα και θάμνους που ένας κηπουρός θα κλαδέψει (ή θα σου δείξει πως να κλαδέψεις) για να πάρει σχήμα φράχτη.

Και ναι, ο ηλεκτρικός φράχτης είναι πολύ chic αν δέχεσαι συχνά επιθέσεις από αρκούδες.  :)


Για να διαφέρεις...

Χρώμα

Αν δεν προτιμήσεις το μαύρο που είναι το μεγάλο trend στους φράχτες, σίγουρα τότε θα πρέπει να αποφύγεις τα κλασσικά μαυρόασπρα ή πράσινα κάγκελα και φράχτες.
Τόλμησε ένα έντονο χαρούμενο χρώμα και δεν θα το πιστεύεις πόσο θα μεταμορφωθεί η όψη της αυλής σου. Ένα έντονο γλυκό κίτρινο ή το γαλάζιο του Αιγαίου στα κάγκελα θα δώσει έναν πολύ ιδιαίτερο τόνο στο στυλ του σπιτιού σου.

Εναλλακτικά και εάν είσαι εντελώς προχωρημένος, δώσε στα πιτσιρίκια σου πινέλα και μπογιές και άστα να τον ζωγραφίσουν. Σε κάθε περίπτωση κερδίζεις, καθώς ο φράχτης σου θα είναι μοναδικός στον πλανήτη, ίσως γίνει και όμορφος, τα μικρά θα περάσουν υπέροχα και κυρίως, θα κουραστούν, πράγμα που σημαίνει ότι έστω για μία ημέρα μπορείς να ξεκουραστείς εσύ.

Λειτουργία

Ίσως η έλλειψη χώρου στις πόλεις αλλά και η τάση μας να χρησιμοποιούμε δημιουργικά και πρακτικά κάθε εκατοστό του σπιτιού μας, οδήγησαν στην τάση αυτή. Αξιοποίησε λοιπόν τον φράχτη ή τα κάγκελα της αυλής σου δημιουργικά και δώσε τους επιπλέον “αρμοδιότητες”. :)
Ως τώρα, η μόνη αξιοποίηση που βλέπουμε τριγύρω, είναι ο φράχτης “κρεμάστρα” για τα αναρριχητικά φυτά και τις γλάστρες μας. Από σήμερα όμως, αυτό αλλάζει.

Να λίγες ιδέες:

 • Σε έναν ψηλό φράχτη μπορείς να προσθέσεις φωλιές ή/και ταΐστρες πουλιών.
 • Σε έναν γερό φράχτη μπορείς να χτίσεις καθίσματα, τραπεζάκια και παγκάκια σε διάφορα μήκη της βάσης του.
 • Σε έναν όμορφο φράχτη μπορείς να κρεμάσεις ή ενσωματώσεις διάφορα φώτα, φανάρια ή αυτοσχέδια γκλιν γκλον (αν ξέρετε καλύτερο όνομα, πέστε το) για ακόμη πιο ρομαντική ατμόσφαιρα.
 • Σε έναν μακρύ φράχτη, αξιοποίησε μια γωνιά με άγκιστρα όπου θα κρεμάς κάθε είδους εργαλείο για τον κήπο.
 • Σε έναν ήδη τέλειο φράχτη μην απλώσεις χέρι, θα τον χαλάσεις!  :D

Οι καιροί απαιτούν ευγένεια, πολιτισμό και πράξεις ουσίας για τον περίγυρό μας. Αν σκέφτεσαι να φτιάξεις φράχτη σκέψου λίγο τον διπλανό σου.

Ο καλός ο γείτονας...


...ρίχνει πρώτα μια ματιά τι λέει ο νόμος για το ύψος του φράχτη στην περιοχή του.


...κοιτά αν ενοχλεί τους γείτονες με την κατασκευή του και φροντίζει για μια λύση που θα ικανοποιεί όλους.


...μετρά ακόμη και στο χιλιοστό εάν ο φράχτης που θα φτιάξει βρίσκεται μέσα στα όρια του οικοπέδου του.


...ενημερώνει από νωρίς τους γείτονες για τον φράχτη για να τους προετοιμάσει για τον τυχόν θόρυβο, τη σκόνη αλλά και... ψυχολογικά! :)


… γιορτάζει τον νέο του φράχτη με πρόσκληση για φαγητό, με καλό κρασί και την πιο χρήσιμη και ουσιαστική πράξη φιλίας:

Πες στο γείτονά σου για το AtYourService και πώς να βρει γρήγορα, οικονομικά και αξιόπιστα τους καλύτερους επαγγελματίες στο νησί!

Θέλεις βοήθεια με τον Κήπο σου λοιπόν; Απάντα σε λίγες απλές ερωτήσεις και πάρε Προσφορές από τους καλύτερους Επαγγελματίες & Εταιρείες σε όλοκληρη την Κύπρο
 

Ψάχνεις για κάποια Υπηρεσία;

Κάνε κλικ στο Μενού μας και θα σε βοηθήσουμε να βρεις τις καλύτερες Υπηρεσίες στις καλύτερες Τιμές

1 2 3

Γράψε τι Ψάχνεις & θα κάνουμε εμείς τα υπόλοιπα

 


 

Ο οδηγός αυτός έχει φτιαχτεί με την υποστήριξη του Leroy Merlin. Κάνε κλικ και δες το φυλλάδιο με τις Προσφορές Κήπου