Τα προβλήματα υγρασίας και η μούχλα δεν θεωρούνται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα όταν σκεφτόμαστε τους κινδύνους που απειλούν τα κτήρια ή τα σπίτια μας. Παρόλα αυτά, τα υψηλά επίπεδα υγρασίας και ειδικά η μούχλα, πέρα από το αισθητικό πρόβλημα ή τις δυσάρεστες οσμές, μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλες καταστροφές στα κτήρια και στην υγεία μας.

Το AtYourService, σας ετοίμασε έναν λεπτομερή οδηγό για να σας δώσει όλες τις πληροφορίες, οδηγίες για πρόληψη και τί να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη μούχλα μια για πάντα.

Η μόδα με τα τέλεια μονωμένα κτήρια που σπαταλούν λιγότερη ενέργεια, παρότι επαναστατική και αναγκαία, δυστυχώς οδήγησε στην μειωμένη κυκλοφορία αέρα και τους ανθρώπους να μειώσουν τον συχνό αερισμό όλων των δωματίων.

Και παρόλο που νομίζαμε πως η πολλή υγρασία και η μούχλα ήταν προβλήματα του παρελθόντος, σήμερα πολλά σπίτια αντιμετωπίζουν εκτεταμένη δημιουργία μούχλας, η οποία πέρα από τις επισκευές, απαιτεί επίσης και ενημέρωση καθώς και λεπτομερείς οδηγίες σε όλα όσα πρέπει να κάνουμε για να διατηρήσουμε ένα υγιές κτήριο.

Τί είναι η μούχλα;

Μερικοί από εμάς πιστεύουμε πως η μούχλα είναι φυτό ενώ κάποιοι άλλοι, ζώο ή παράσιτο. Αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Η μούχλα δεν είναι ούτε φυτό, ούτε ζώο. Είναι ένας μύκητας όπως τα μανιτάρια αλλά αυτός δεν είναι καθόλου νόστιμος. :)

Η μούχλα, μερικές φορές είναι τοξική και μερικές όχι ενώ ζει στη γη για περισσότερα από 400 εκατομμύρια χρόνια, κάτι που σημαίνει πως είναι ένας πολύ ανθεκτικός μήκυτας.


Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε 48 ώρες εάν οι συνθήκες του περιβάλλοντος είναι οι σωστές. Ζέστη, υγρασία και φαγητό, όπως το ξύλο, είναι όλα όσα χρειάζονται. Τα σπόρια τους βρίσκονται παντού, ενώ μούχλα υπάρχει σε μικρά σημεία σε κάθε σπίτι. Οπότε δεν μπορείς να απαλλαχθείς εντελώς από αυτή ή τα σπόρια της. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να σταματήσεις την ανάπτυξή της.

Πού βρίσκεται συνήθως η μούχλα;

Η μούχλα μπορεί να εμφανιστεί παντού, αρκεί να υπάρχει ζέστη και υγρασία. Συνήθως βρίσκεται σε σκοτεινά απομονωμένα μέρη ή κοντά σε νερό. Στα σπίτια, βρίσκεται συνήθως σε υπόγεια, κουζίνες, μπάνιο και σε τοίχους με σπασμένους σωλήνες νερού.

Γιατί η μούχλα είναι κακή για την υγεία;

Η μούχλα μπορεί να είναι τοξική (η μαύρη μούχλα) ενώ δεν μολύνει μόνο τις επιφάνειες όπως οι περισσότεροι νομίζουμε αλλά και τον αέρα που αναπνέουμε. Παρόλο που οι ερευνητές ακόμη λογομαχούν εάν η μούχλα πρέπει να κατηγορηθεί για σοβαρές ασθένειες, γενικά οι ασθένειες που προκαλεί, είναι πολλές. Ρίξε μια ματιά παρακάτω:

Αλλεργίες

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη αντίδραση στη μούχλα ενώ τα συμπτώματά της μπορεί να ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και μοιάζουν με τα συμπτώματα της αλλεργίας στη γύρη όπως μύτη που τρέχει, φτάρνισμα, εξανθήματα ή κόκκινα μάτια που φαγουρίζουν.

Κρίσεις άσθματος

Η μούχλα προκαλεί κρίσεις άσθματος σε ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα ενώ η συχνότητά τους εξαρτάται από την έκταση της μούχλας.

Άλλες ασθένειες

Παρότι δεν είναι αποδεδειγμένο, η μούχλα έχει κατηγορηθεί για πολύ περισσότερες ασθένειες και θεωρείται σοβαρή απειλή για την υγεία μας. Πονοκέφαλοι, απώλεια μνήμης, ζαλάδα, ναυτία, κόπωση, μέχρι καρκίνος είναι μόνο μερικές από τις ασθένειες που έχουν καταγραφεί σε σπίτια με έντονο πρόβλημα μούχλας. Μπορεί ακόμη να προκαλέσει μολύνσεις του πνεύμονα σε ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Και τα ζώα μας αρρωσταίνουν!Αφού τα περισσότερα ζώα είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τους ανθρώπους και αφού η επαφή τους με τα πατώματα και άλλες επιφάνειες είναι πολύ πιο εκτεταμένη, εκτίθενται στην μούχλα περισσότερο και άρα, απειλείται σοβαρά η υγεία τους. Η μούχλα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες σε όλα τα ζώα μας, ακόμη και θάνατο.

Γιατί η μούχλα είναι κακή για τα κτήρια

Όπως και η σκουριά, η μούχλα απαιτεί χρόνο αλλά μπορεί να «φάει» εντελώς τοίχους, γυψοσανίδες, πλακάκια οροφής, ξύλινες σκάλες και ό,τι πορώδες αντικείμενο αγγίξει. Επίσης, αφού η μούχλα είναι σύμπτωμα υγρασίας, οι διαρροές νερού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε ένα σπίτι.

Εάν έχεις μούχλα

Αυτό που κάνουμε οι περισσότεροι μόλις δούμε σκούρες κηλίδες στον τοίχο ή το ταβάνι είναι να προσπαθήσουμε να το καθαρίσουμε. Μερικές φορές θα φύγει με λίγο τρίψιμο με υγρό πιάτων ή σε χειρότερες περιπτώσεις, με μπογιάτισμα. Αλλά αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίσεις τη μούχλα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως δεν είναι υγιές να ακουμπήσουμε ή να πάμε κοντά σε ένα μουχλιασμένο σημείο, ενώ το σίγουρο είναι πως οτιδήποτε κι αν κάνεις η μούχλα θα επανέλθει εάν δεν κάνεις κάτι για το αίτιο του προβλήματος. Οπότε, ας δούμε τον σωστό και υγιή τρόπο να αντιμετωπίσουμε τη μούχλα μια για πάντα.

Έλεγξε το σπίτι σου

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν εμφανίζεται μούχλα σε ένα δωμάτιο, θα πρέπει επίσης να τσεκάρεις ολόκληρο το σπίτι σου διότι είναι πιθανό να υπάρχει σε περισσότερα δωμάτια.

Φυσικά, έχε στο νου σου πως μερικά μικρά σκούρα σημεία στο μπάνιο σου είναι απόλυτα φυσιολογικά να δημιουργηθούν λόγω της αυξημένης υγρασίας, οπότε ένα ειδικό καθαριστικό, υγρό πιάτων ή χλωρίνη με νερό, είναι περισσότερο από αρκετά για να ξεμπερδέψεις. Μόνο που θα πρέπει μετά να έχεις το νου σου να ελέγχεις το μπάνιο σου συχνά και να την καθαρίζεις όσο πιο γρήγορα μπορείς, όποτε ξαναδημιουργείται.

Μείνε μακριά

Ανάλογα το πρόβλημα, εάν έχεις μούχλα στο σπίτι και δεν είναι μικρά σημεία, τότε πολύ πιθανόν να μην πρέπει να το αναλάβεις εσύ, αλλά οι ειδικοί.  Σε περιπτώσεις που το πρόβλημα είναι εκτεταμένο σε περισσότερα από 2-3 τετραγωνικά μέτρα και ειδικά όταν όχι μόνο φαίνεται αλλά μυρίζει κιόλας, ένας βαθύς προσεκτικός καθαρισμός από επαγγελματίες είναι απαραίτητος ώστε να φύγει εντελώς.

Τη μυρίζεις;

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να αισθάνεσαι μια μυρωδιά μούχλας αλλά να μην βλέπεις καθόλου σκούρα σημάδια. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχεις πρόβλημα. Αντίθετα, αφού η μυρωδιά ξεκινά μετά τη δημιουργία μεγάλων σημείων μούχλας, τότε είναι πιθανό πως έχει αναπτυχθεί ήδη μέσα σε τοίχους ή μένει κρυμμένη πίσω από ταπετσαρίες, μέσα σε γυψοσανίδες ή σε κάθε άλλο σκοτεινό και υγρό σημείο του σπιτιού σου, που δεν μπορείς να το δεις. Επίσης, τσέκαρε κάτω από τα χαλιά και τις μοκέτες σου.

Εάν συμβαίνει αυτό, κάλεσε αμέσως έναν ειδικό για να βρει πού είναι το πρόβλημα καθώς και την πηγή του, διότι παρότι κρυμμένη, μπορεί ακόμη να προκαλέσει ασθένειες μολύνοντας την ατμόσφαιρα.

Θα το κάνεις μόνος σου;

Δεν συστήνεται να διώξεις τη μούχλα μόνος σου, παρόλα αυτά, εάν πρέπει να την καθαρίσεις εσύ, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να την αγγίξεις ή να πας πολύ κοντά στα σημεία αυτά. Πρώτα άνοιξε όλα τα παράθυρα και ακόμη αφού αφαιρέσεις τη μούχλα, άσε τα ανοιχτά για όσο περισσότερο μπορείς. Σε περιπτώσεις, μπορεί να πάρει ακόμη και μερικές μέρες μέχρι να στεγνώσει τελείως το σημείο αλλά και να καθαρίσει η ατμόσφαιρα με φρέσκο αέρα.


Δεύτερον, αν η μούχλα είναι εκτεταμένη ή μαύρη, πάντα να θυμάσαι να φοράς γάντια, μακριά μανίκια και μια αναπνευστική μάσκα για να μειώσεις την έκθεσή σου σε αυτήν. Τέλος, υποθέτοντας πως έχεις ήδη αντιμετωπίσει την πηγή του προβλήματος (σπασμένοι σωλήνες νερού, αυξημένη υγρασία κτλ.) μπορείς να προχωρήσεις στον καθαρισμό του σημείου.

Η επόμενη μέρα

Αφού φτιάξεις τους σπαμένους σωλήνες σου και διώξεις την μούχλα, δεν έχεις τελειώσει με τις επισκευές. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί να αποκαταστήσεις επιπλέον ζημιές που προκάλεσε η μούχλα, όπως βάψιμο και να αντικαταστήσεις όλες τις πορώδεις επιφάνειες όπως χαλιά, κάποιους τύπους πατωμάτων,  κατεστραμένα υδραυλικά ή ακόμη να κάνεις πλήρη ανακαίνιση.

Οπότε, όπως βλέπεις δεν τέλειωσες ακόμη. Πρώτα έλεγξε εάν η ασφάλεια του κτηρίου ή του σπιτιού σου καλύπτει ζημιές από υγρασία ή μούχλα. Έπειτα, κάνε μια λίστα με τις δουλειές που χρειάζεσαι διότι τώρα πρέπει να αντιμετωπίσεις και μια σειρά από επισκευές και μάλλον πρέπει να προσλάβεις πολλούς ειδικούς για την κάθε μία. Όμως και πάλι, έχουμε την καλύτερη και γρηγορότερη λύση για σένα.

Αντί να προσλαμβάνεις τον πρώτο που ισχυρίζεται ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά σου, κάνε το με τον έξυπνο τρόπο.

Το AtYourService, σου επιτρέπει να δημοσιεύσεις το αίτημά σου με μια λίστα από τις δουλειές που χρειάζεσαι, για να λάβεις πιο συμφέρουσες προσφορές από άριστα βαθμολογημένους επαγγελματίες της Κύπρου.

Χρησιμοποίησε προϊόντα για τη μούχλα

Αναστολείς μούχλας που προσθέσεις στις μπογιές σου ή καθάρισμα με αντιμουχλικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά, είναι μια καλή λύση για να προλάβεις τη μούχλα, ειδικά σε σκοτεινά και ζεστά σημεία του κτηρίου σου.

Έλεγχε συχνά

Αφού τελειώσεις με τη μούχλα και το σπίτι σου είναι επισκευασμένο, σίγουρα δεν θέλεις να ξαναδείς το ίδιο πρόβλημα. Όπως θα έχεις καταλάβει μέχρι τώρα, η μούχλα, παρότι ανθιυγιεινή και κακή για το κτήριό σου, δεν είναι αυτή το πρόβλημα.

Είναι μόνο το τελευταίο σύμπτωμα μιας σειράς πραγμάτων που έχουν πάει πολύ λάθος για μεγάλο διάστημα. Οπότε έχεις όλο τον χρόνο από εδώ και πέρα για να κάνεις πολλά γι’ αυτό. Είτε μόνος σου είτε προσλαμβάνοντας ειδικούς να κάνουν ελέγχους τουλάχιστον ετήσια, μπορείς να προλάβεις την ανάπτυξη μούχλας και να αποφύγεις όλον αυτόν τον κόπο μαζί με τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει στην οικογένειά σου.

Η παρακάτω λίστα θα σε βοηθήσει να σιγουρέψεις πως έχεις ένα σπίτι τελείως καθαρό από μούχλα. Οπότε ξεκίνα εσύ ή ζήτα από έναν ειδικό να κάνει τους παρακάτω ελέγχους:

Υδραυλικά

Εάν τα υδραυλικά σου είναι παλιά, ένας έλεγχος από ειδικό τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο είναι απαραίτητος. Γενικά, κοίτα για τοίχους που ιδρώνουν, σωλήνες που στάζουν, σημεία που μυρίζουν κάτω από τον νεροχύτη σου, το πλυντήριο και το πλυντήριο πιάτων σου, ειδικά αν είναι εντοιχισμένα.

Ντουλάπια

Άνοιξε όλα τα ντουλάπια της κουζίνας και του μπάνιου σου και έλεγξέ τα προσεκτικά για οσμές ή οποιοδήποτε σημάδι υγρασίας. Πάρε μια χαρτοπετσέτα και πέρασέ την από κάθε επιφάνεια για να σιγουρευτείς ότι δεν υπάρχει σταγόνα νερού πουθενά.

Μπογιά

Έλεγξε για φουσκωμένη μπογιά γύρω από το σπίτι σου. Η υγρασία κάνει τη μπογιά να ξεκολάει από τους τοίχους (είτε λαδομπογιά είτε νερού) και να μοιάζει σα να έχει φουσκάλες. Με τον καιρό, η μπογιά θα κάνει ρωγμές και θα ξεφλουδίσει.

Τοίχοι

Έλεγξε όλους τους τοίχους για σταγόνες νερού ή ξεθώριασμα στην μπογιά ή την ταπετσαρία. Επίσης δες για ρωγμές, τρύπες ή κάθε άνοιγμα που έχει πράσινο ή σκούρο χρώμα.

Ταβάνια

Ξανά, έλεγξε για διαφορές στο χρώμα ή την εμφάνιση του ταβανιού σου και εάν μένεις στον τελευταίο όροφο, είναι καλύτερα να μονώσεις την ταράτσα για να αποφύγεις νερά από βροχές ή αυξημένα επίπεδα υγρασίας.

Χαλιά

Κάθε αποχρωματισμός στα χαλιά σου δεν είναι πάντα βρωμιά αλλά μπορεί να σημαίνει και πρόβλημα υγρασίας από κάτω. Επίσης, εάν τα χαλιά σου δεν καθαρίζονται σωστά και συχνά, λίγο νερό από το ποτήρι του παιδιού σου μπορεί επίσης να δημιουργήσει μούχλα.

Πατώματα

Ειδικά τα ξύλινα πατώματα που είναι τα πιο ευαίσθητα στην υγρασία, θα πρέπει να τα τσεκάρεις πιο συχνά για σκασίματα, φουσκάλες ή φουσκώματα.

Υπόγειο

Ένα υπόγειο που μυρίζει άσχημα μπορεί να το θεωρήσεις φυσικό λόγω του μειωμένου ή καθόλου αέρα αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω υγρασίας και ανάπτυξης μούχλας. Ο καλός φωτισμός είναι σημαντικός ώστε να μπορείς να δεις κάθε προβληματικό σημείο. Τσέκαρε κάθε σημείο και ντουλαπάκι ενώ μετακίνησε κάθε κουτί ή αντικείμενο που αποθηκεύεις στο υπόγειό σου για να δεις από κάτω αν έχει σημάδια υγρασίας.

Μπάνιο

Αφαίρεσε όλα τα χαλιά και τις μοκέτες από το μπάνιο σου, διότι πρόκειται για σίγουρο σημείο να αναπτυχθεί μούχλα. Εάν είναι πολύ γλιστερό το πάτωμα και πρέπει να βάλεις χαλί, τότε πάρε μικρά πατάκια που μπορείς να βάλεις στο πλυντήριο και πλένε τα δυό φορές τη βδομάδα. Στο ενδιάμεσο, σιγουρέψου ότι είναι στεγνά.

Επίπεδα υγρασίας

Συνιστάται να προσπαθείς πάντα να κρατάς τα επίπεδα υγρασίας του κτηρίου σου κάτω από το 50%. Χρησιμοποίησε έναν μετρητή υγρασίας (υγρόμετρο) και άνοιξε τον αφυγραντήρα ή το air condition για να μειώσεις την υγρασία εάν είναι υψηλή.
 

Συμβουλή

Εάν δεις υγρασία οπουδήποτε (προφανώς όχι στο μπάνιο σου :) ) και δεν είσαι σίγουρος από πού ήρθε, στέγνωσε αμέσως το σημείο και έλεγχέ το δύο φορές την ημέρα για να δεις αν παρέμεινε στεγνό. Σε περίπτωση που επανεμφανιστεί, ζήτα τη βοήθεια ειδικού ή προσπάθησε να βρεις την πηγή.


Ως συμπέρασμα, πέρα από άσχημοι και δύσοσμοι, όλοι οι τύποι μούχλας είναι μια ακριβή απειλή για τα κτήριά μας και πιο σημαντικό, μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στην υγεία μας. Οπότε στην περίπτωση που δεις μούχλα στο σπίτι σου, προστάτεψε την υγεία της οικογένειάς σου και γλίτωσε ακόμα και χιλιάδες ευρώ σε επισκευές, δρώντας σύμφωνα με τις οδηγίες μας, τη στιγμή που θα τη δεις.

Ψάχνεις για κάποια Υπηρεσία;

Κάνε κλικ στο Μενού μας και θα σε βοηθήσουμε να βρεις τις καλύτερες Υπηρεσίες στις καλύτερες Τιμές

1 2 3

Γράψε τι Ψάχνεις & θα κάνουμε εμείς τα υπόλοιπα