Ένας ηλεκτρολόγος δεν πρέπει να είναι μόνο εκείνος που καλούμε την τελευταία στιγμή για να επισκευάσει κάτι που χάλασε ή για να προσθέσει μια νέα πρίζα στην κουζίνα.

Ένας καλός ηλεκτρολόγος μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα ακόμη που θα βελτιώσουν πολύ την ποιότητα της ζωής σου, θα ενισχύσουν την ασφάλεια των ηλεκτρολογικών υποδομών αλλά και θα σε βοηθήσουν να κάνεις οικονομία.

Διάβασε τον οδηγό που αφιερώσαμε στους ηλεκτρολόγους και θα μάθεις όλες τις χρήσιμες υπηρεσίες που μπορεί να σου παρέχει ένας καλός επαγγελματίας αλλά και πόσο θα σου χρησιμέψει το AtYourService, όταν πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο φάσμα υπηρεσιών, απαραίτητο για κάθετι γύρω μας.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να τονίσουμε κάτι πολύ σημαντικό σε σχέση με τους ηλεκτρολόγους. Ακριβώς επειδή πρόκειται για επάγγελμα δύσκολο που απαιτεί πολλές γνώσεις και κατάρτιση, δεν μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε.

Ναι, όλοι μας μπορούμε να αλλάξουμε μια λάμπα, όμως μέχρι εκεί θα πρέπει να φτάνουν οι ηλεκτρολογικές εργασίες μας.

Αν θέλεις εργασία εγγυημένη, σωστή και κυρίως με ασφάλεια μην προσπαθήσεις να την κάνεις μόνος/η σου και προτού αναθέσεις μία δουλειά ηλεκτρολόγου σε επαγγελματία, καλό είναι να έχεις υπόψη σου τα παρακάτω για εκείνον:

Τί να ξέρω για να προσλάβω ηλεκτρολόγο;

Οι γνώσεις του

Ένας εμπειρικός ηλεκτρολόγος δεν αρκεί, ειδικά στις μέρες μας που τα ηλεκτρολογικά συστήματα είναι εξελιγμένα τεχνολογικά και όλο και πιο πολύπλοκα.

Σκέψου ότι από τις περισσότερες εργασίες του ηλεκτρολόγου εξαρτώνται τα πιο πολλά συστήματα στο σπίτι η τη δουλειά μας και σίγουρα, δεν θέλεις να χρησιμοποιείς καθημερινά κάτι που έχει συνδεθεί λάθος ή δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε.


Και εννοείται, το τελευταίο που θες είναι να θέσεις σε κίνδυνο την οικογένεια ή τους υπαλλήλους σου. Οπότε, ζήτα ηλεκτρολόγο με σπουδές και πτυχίο και όχι κάποιον ο οποίος απλά έμαθε τη δουλειά από τον πατέρα του.

Οι πιστοποιήσεις του

Σε αρκετές εργασίες, πέρα από τις γνώσεις του ηλεκτρολόγου απαιτούνται και επιπλέον πιστοποιήσεις από το κράτος, που οφείλει να έχει κάθε επαγγελματίας που θα αναλάβει μία μεγάλη δουλειά.

Για παράδειγμα, την ηλεκτρολογική μελέτη ενός βιομηχανικού κτηρίου, δεν μπορεί να την κάνει, να την καταθέσει και να την υπογράψει ο οποιοσδήποτε, παρά μόνο ένας πιστοποιημένος ηλεκτρολόγος.

Άρα, ανάλογα τη δουλειά που χρειάζεσαι, θα πρέπει να’χεις και το νου σου για το επίπεδο γνώσεων και αδειών που έχει ο επαγγελματίας που θέλεις να προσλάβεις.

Η εξειδίκευσή του

Σαφώς και οι γνώσεις του ηλεκτρολόγου αφορούν όλα τα πεδία και συστήματα που θα χρειαστεί να καταπιαστεί στη διάρκεια της καριέρας του, όμως κάθε ένας εξειδικεύεται περισσότερο σε συγκεκριμένους τομείς.

Αυτό, γιατί πλέον η γκάμα του αντικειμένου μεγάλωσε σημαντικά και είναι αδύνατον ένας μόνο άνθρωπος να είναι άριστος σε όλα ή να γνωρίζει όλα τα ηλεκτρολογικά συστήματα του εμπορίου.

Άρα, όταν ψάχνεις να προσλάβεις ηλεκτρολόγο, καλό είναι να αναφέρεις την ακριβή δουλειά που θέλεις να σου κάνει γιατί για παράδειγμα, εκείνος που θα σου φτιάξει την χαλασμένη πρίζα είναι λίγο σπάνιο να γνωρίζει να σου περάσει και οπτικές ίνες στο σαλόνι.  :)

Ποιός κάνει τη δουλειά

Σε αρκετές περιπτώσεις, η πρόσληψη ενός επαγγελματία ηλεκτρολόγου με όλες τις γνώσεις και τις πιστοποιήσεις που χρειάζεσαι, δεν συνεπάγεται πως θα κάνει ο ίδιος τη δουλειά σου.


Συνήθως, όταν πρόκειται για μεγάλες εταιρείες ή επιτυχημένους επαγγελματίες, υπάρχει ολόκληρο συνεργείο ή μεμονωμένοι βοηθοί που κάνουν αρκετό μέρος της δουλειάς.

Δεν είναι ντροπή, ρώτησε ποιός ακριβώς θα κάνει τη δουλειά σου και εάν έχει τις εξειδικευμένες γνώσεις που χρειάζεσαι. Ειδικά στην περίπτωση που μεσολαβήσει εργολάβος, μπορεί να μην ξέρεις καθόλου τους ηλεκτρολόγους του και ίσως να μην πάρεις την ποιοτική ή ασφαλή εργασία που χρειάζεσαι.

Καλό είναι λοιπόν να ξέρεις ακριβώς ποιός θα κάνει τί και με τί εφόδια.

Ηλεκτρολόγος ή Ηλεκτρονικός; Ιδού η απορία

Αν κι εσύ μπερδεύεσαι ποιόν από τους δύο να καλέσεις και τί ακριβώς κάνει ο καθένας, ας τα ξεκαθαρίσουμε, γιατί είναι αλήθεια πως δεν είναι σαφή τα όρια των δύο αυτών επαγγελμάτων.

Η ηλεκτρολογία είναι ο γενικός κλάδος ενός επαγγελματία, ενώ η ηλεκτρονική είναι μια συγκεκριμένη εξειδίκευση που ασχολείται περισσότερο με τα ασθενή ρεύματα.

Άλλοι κλάδοι της ηλεκτρολογίας είναι οι τηλεπικοινωνίες, τα ενεργειακά, ο αυτόματος έλεγχος κτλ. Άρα, ένας ηλεκτρολόγος θεωρητικά έχει σπουδάσει τα πάντα, όμως εάν ψάχνεις κάποιον για να σου εγκαταστήσει/επισκευάσει ηλεκτρονικά συστήματα θα πρέπει να έχει επιπλέον, και τη συγκεκριμένη εξειδίκευση.

Βέβαια, για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, έχε υπόψη σου πως πλέον όλοι οι ηλεκτρολόγοι λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας παίζουν πλέον στα δάχτυλα την ηλεκτρονική και  σε λίγο, και τα ενεργειακά. Οπότε εσύ ζήτα πάντα ηλεκτρολόγο και θα είσαι μέσα!  :)

Τώρα λοιπόν που ξεκαθαρίσαμε τις ακριβείς γνώσεις, τα θέματα ασφάλειας και την εξειδίκευση για τη δουλειά που θες, ας ρίξουμε μια ματιά και σε όλο το φάσμα των εργασιών ενός ηλεκτρολόγου:

Τί μπορεί να κάνει ένας ηλεκτρολόγος για μένα;

Μελέτες
Πρόκειται για την πιο σημαντική δουλειά ευθύνης ενός διπλωματούχου ηλεκτρολόγου καθώς όπως αναλύθηκε και παραπάνω, πρέπει να ακούσει τί ακριβώς χρειάζεσαι, να σκεφτεί την καλύτερη λύση, να βρει πώς θα βάλει τις υποδομές στο νέο ή το υφιστάμενο κτήριό σου και να το υλοποιήσει άψογα.

Εδώ, μη λυπηθείς τα χρήματα ούτε τον χρόνο που απαιτεί μια τόσο απαιτητική δουλειά διότι θέλει πολλές γνώσεις, μεγάλη εμπειρία, πολλή σκέψη αλλά και σκληρή δουλειά για να πάρεις ακριβώς αυτό που θες με υψηλά στάνταρ ασφαλείας, άσχετα για τί είδους εγκατάσταση πρόκειται.

Εγκαταστάσεις

Ένας ηλεκτρολόγος μπορεί να σου σχεδιάσει από το μηδέν, προτού καν χτιστεί ένα κτήριο, όλες τις απαραίτητες ηλεκτρολογικές υποδομές που θα χρειαστούν, ανάλογα τη χρήση που θα έχει.

Από βιομηχανικό κτήριο μέχρι οικία. Επίσης, ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης θα υπογράψει το σχέδιο αυτό και άρα θα πάρει την ευθύνη για την ασφάλειά του ενώ είναι υπεύθυνος και για την υλοποίηση με ότι αυτό συμπεριλαμβάνει.

Όπως υλικά, εργαλεία, αναλώσιμα και εργατικά. Θα περάσει τα ανάλογα καλώδια στους τοίχους κατά το χτίσιμο του κτηρίου και μόλις αυτό ολοκληρωθεί θα βάλει τις πρίζες, τους πίνακες με τις ασφάλειες, θα τα ενώσει με την παροχή ρεύματος και θα στα παραδόσει όλα όπως τα παράγγειλες.

Αν για παράδειγμα, θέλεις πρίζα τηλεφώνου σε κάθε δωμάτιο θα πρέπει να το πεις από την αρχή για να το συμπεριλάβει στο σχέδιό του και να «τραβήξει» καλώδια για να μην τρυπάει μετά πάλι τους τοίχους σου.

Παρακάτω δες στα γρήγορα μερικά από όσα μπορεί να εγκαταστήσει για σένα ένας ηλεκτρολόγος:

Πίνακες ασφαλείας και ρελέ ασφαλείας, θυροτηλέφωνα & θυροτηλεοράσεις, δορυφορικές κεραίες, συστήματα αυτοματισμού, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, δορυφορικό internet, φωτισμούς εσωτερικών και εξωτερικών χώρων καθώς και μελέτες φωτισμού, πίνακες ελέγχου – διανομής συστημάτων παραγωγής ενέργειας, καυστήρες, πυρανίχνευση και συστήματα ασφαλείας, θερμοσίφωνες και ηλιακές συσκευές, δομημένη καλωδίωση (συνδιασμός όλων των καλωδιώσεων σε ένα σύστημα).Και σκέψου ότι αυτά είναι μόνο οι γενικές κατηγορίες με δεκάδες υποκατηγορίες το καθένα!

Επισκευές

Οι επιδιορθώσεις είναι η υπηρεσία που σχεδόν όλοι μας γνωρίζουμε μιας και όλο και κάτι θα χαλάσει από τις δεκάδες συσκευές και συστήματα στο σπίτι μας.

Από τον συναγερμό, το διαδίκτυο, τον κλιματισμό, γενικά δηλαδή, οτιδήποτε ηλεκτρολογικό ή ηλεκτρονικό αγοράσεις ή σου εγκαταστήσει ηλεκτρολόγος, να ξέρεις ότι κάποια στιγμή είναι λογικό να φθαρεί, να χαλάσει ή να θέλει αντικατάσταση.

Άρα, αν αυτή τη στιγμή γυρίσεις το κεφάλι σου και κοιτάξεις γύρω σου, θα πάρεις μια ιδέα πόσα μπορεί να κάνει για σένα και πόσο γενικά χρήσιμο είναι το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου.

Έλεγχος και επανέλεγχοι

Το σημαντικότερο κομμάτι όλων των ηλεκτρολογικών συστημάτων, για λόγους ασφάλειας, οικονομίας και διάρκειας στον χρόνο, είναι η πρόληψη και ο έλεγχος της καλής λειτουργίας τους.

Ανάλογα την εγκατάσταση λοιπόν, οφείλουμε να αναθέσουμε σε έναν ηλεκτρολόγο να κάνει έναν έλεγχο ώστε να διαπιστώσουμε για την καλή λειτουργία της.

Όμως, η δουλειά του δεν σταματά εκεί. Το ιδανικό είναι να επαναλαμβάνονται οι έλεγχοι στα διαστήματα που θα μας συμβουλέψει ο ηλεκτρολόγος ώστε να προλάβουμε πιθανές ζημιές και να μην μειώνεται καθόλου η απόδοσή τους λόγω φθοράς.

Ειδικά εάν πρόκειται για επαγγελματικούς χώρους, οι έλεγχοι πρέπει να πραγματοποιούνται σε τακτικά χρονικά διαστήματα για να εγγυάται η τέλεια λειτουργία όλων των συστημάτων από τα οποία εξαρτάται το εισόδημά μας.

Προμήθεια υλικών

Κάθε είδους καλώδιο και μικροσυσκευή που θα χρειαστείς για τις εγκαταστάσεις σου, στα παρέχει ο ηλεκτρολόγος που θα αναλάβει τη δουλειά. Συνήθως, ακριβώς επειδή τα προμηθεύεται σε μεγάλες ποσότητες και χονδρική, θα στα μεταπωλήσει σε πολύ χαμηλότερες τιμές από του εμπορίου.


Το κυριότερο όμως είναι, πως μπορείς να ψάχνεις σε όλη την Κύπρο ένα συγκεκριμένο καλώδιο για παράδειγμα, και να μην το βρίσκεις πουθενά. Εάν όμως απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο, θα το έχεις αυθημερόν.

Σημάδια ότι το σπίτι σου χρειάζεται επειγόντως ηλεκτρολόγο!

Φώτα που αναβοσβήνουν

Εάν δεν πιστεύεις στα φαντάσματα, τότε ένας ηλεκτρολόγος θα σου λύσει το πρόβλημα. Προφανώς πρόκειται για παλιά καλώδια που δεν κάνουν καλή ένωση πια. Εάν πάλι, πιστεύεις στα φαντάσματα, τότε συνέχισε να πιστεύεις αλλά φέρε κι έναν ηλεκτρολόγο.  :)

Μυρωδιά καμένου

Όταν χρησιμοποιείς μια συσκευή ή μια πρίζα και αναδύεται μια παράξενη μυρωδιά καμένου, τότε σταμάτα αμέσως τη λειτουργία της και προσέλαβε έναν ηλεκτρολόγο άμεσα διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος φωτιάς.

Σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη μυρωδιά ίσως δεις και λίγους σπινθήρες ή μπορεί να μη δεις, αλλά μονάχα να ακούσεις τον χαρακτηριστικό θόρυβο του σπινθήρα. Μην το ξαναδοκιμάσεις, ψάξε έναν ειδικό άμεσα!

Τιναγματάκια

Εάν οι συσκευές που χρησιμοποιείς, σου προκαλούν μικρά τιναγματάκια ή νιώθεις ένα ελαφρύ γαργαλητό στα χέρια σου όταν τις ακουμπάς, τότε μάλλον έχεις πρόβλημα γείωσης και ένας ηλεκτρολόγος είναι απαραίτητος.

Θερμότητα

Εάν οι πρίζες ή οι υποδοχές των φωτιστικών σου στο ταβάνι είναι ζεστές, τότε είναι πολύ σημαντικό να το κοιτάξεις διότι αυτό σημαίνει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την καλωδίωση ή το φωτιστικό σου.

Έκανες μόνος σου μια εγκατάσταση και δεν δουλεύει

Το DIY στα ηλεκτρολογικά όπως είπαμε και παραπάνω, δεν είναι το ασφαλέστερο πράγμα που μπορείς να κάνεις και σπάνια είναι το οικονομικότερο. Εάν λοιπόν προσπάθησες να κάνεις μια οποιαδήποτε εγκατάσταση και ενώ νομίζεις ότι τα έκανες όλα σωστά, δεν λειτουργεί, τότε μην χάνεις άλλο χρόνο.
 


Ένας ειδικός είναι ο μόνος τρόπος για να μην αχρηστέψεις τελείως το σύστημα που αγόρασες αλλά και για να μην βάλεις καμιά φωτιά. :)

Σημείωσε επίσης, πως εάν δεν έχεις στο σπίτι σου ρελέ ασφαλείας για τις φορές που κάποια συσκευή χαλάσει έτσι ώστε να μπλοκαριστεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ζήτησέ του μια που θα ‘ρθει να το κάνει. Είναι η νούμερο ένα προστασία από τη φωτιά ή τα ατυχήματα!

Ωραία, θέλω ηλεκτρολόγο. Ποιά είναι τα βήματα;

Μην ανησυχείς, οι οδηγοί του AtYourService σε καλύπτουν σε όλα! Πάμε να δούμε τα βήματα:
 

  • Αποφάσισε τί ακριβώς χρειάζεσαι.Π.χ. έναν νέο πίνακα ασφαλείας και αλλαγή καλωδίωσης σε όλο το σπίτι ή εξωτερικό φωτισμό και συναγερμό για το εργοστάσιό σου.
  • Δημοσίευσε το αίτημά σου με κάθε λεπτομέρεια στο AtYourService. Είναι σημαντικό να αναφέρεις εάν πρόκειται για σπίτι ή χώρο επαγγελματικό διότι συνήθως οι ηλεκτρολόγοι εξειδικεύονται σε ένα από τα δύο ή σε συγκεκριμένα συστήματα π.χ. μόνο συναγερμοί και αυτοματισμοί ή μόνο καλωδιώσεις.
  • Ζήτησε από τον επαγγελματία μία επιτόπια έρευνα ώστε να δει από κοντά τον χώρο σου και να σιγουρευτείς ότι η προσφορά που σου έδωσε είναι ακριβής ως προς το μέγεθος, τους χρόνους αλλά και τα χρήματα που σου ζητήθηκαν.

Αυτό ήταν!

Φυσικά, εάν δεν υπήρχε το AtYourService θα χρειαζόσουν πολλά περισσότερα βήματα, όπως να ρωτήσεις φίλους- γνωστούς για καλό ηλεκτρολόγο, να σιγουρευτείς ότι έχει τις σπουδές, την εμπειρία και την εξειδίκευση σε αυτό ακριβώς που ζητάς και το κυριότερο, να παζαρέψεις πολύ την ακριβή τιμή.

Όμως, μην τα ξαναλέμε, καλά που έχεις κι εμάς και σου συστήνουμε την αφρόκρεμα των επαγγελματιών κάθε κατηγορίας, ενώ γλιτώνεις πολύ, πάρα πολύ χρόνο! :)Α, και θυμήσου πάντοτε μα πάντοτε να ζητάς από τους εγκαταστάτες σου να αναλαμβάνουν τον τακτικό έλεγχο των συστημάτων που σου έβαλαν ή εάν πρόκειται για το σπίτι σου να έχεις έναν οικιακό ηλεκτρολόγο που θα ελέγχει όλο το σπίτι όσο τακτικά αποφασίσει ότι χρειάζεται.

Έτσι, θα έχεις πάντα ήσυχο το κεφάλι σου ότι όλα δουλεύουν καλά, ότι δεν έχεις απώλειες και πως δεν θα ξυπνήσεις ένα πρωί και θα πρέπει να πληρώσεις έναν σκασμό λεφτά γιατί δεν είχες συντηρήσει κάποια συσκευή ή εγκατάσταση.

Ως συμπέρασμα, τα ηλεκτρολογικά δεν είναι από τις δουλειές που σε συμφέρει να κάνεις μόνος σου διότι είναι τόσο μεγάλο το φάσμα τους που θες πολλές γνώσεις για να καταφέρεις ένα σωστό αποτέλεσμα.

Ακόμη, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά και τα θέματα ασφάλειας, τη διάρκεια της εγκατάστασης αλλά ακόμη και το πόσο πιο ακριβά θα σου στοιχίσει να αγοράσεις εσύ τα υλικά και τα συστήματα που χρειάζεσαι.

Όλα δείχνουν πως το να προσλάβεις έναν ειδικό είναι μια από τις πιο έξυπνες και οικονομικές λύσεις για κάθε είδους εγκατάσταση.

Ψάχνεις για κάποια Υπηρεσία;

Κάνε κλικ στο Μενού μας και θα σε βοηθήσουμε να βρεις τις καλύτερες Υπηρεσίες στις καλύτερες Τιμές

1 2 3

Γράψε τι Ψάχνεις & θα κάνουμε εμείς τα υπόλοιπα