Συζητήσαμε με την Ελένη και τον Κώστα Σταυρινίδη από την Gesolar, για τα Φωτοβολταϊκά στη Κύπρο!


Πόσα χρόνια είστε στον χώρο των Φωτοβολταϊκών;

Η Gesolar είναι στον τομέα των Φωτοβολταϊκών από το 2006 και δραστηριοποιείται από τότε, αποκλειστικά με την προμήθεια και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών συστημάτων. Στη τελευταία έκθεση Save Energy το Σεπτέμβριο του 2014 πήραμε βραβείο για τη 10η συνεχόμενη συμμετοχή της εταιρείας μας στο θεσμό αυτό. Έτσι λοιπόν η εμπειρία της εταιρείας μας αποκλειστικά σε αυτό το αντικείμενο είναι μεγάλη.Ποια είναι η ιστορία πίσω από την εταιρεία;

Ο πατέρας μας ήταν Ηλεκτρονικός-Μηχανικός. Ασχολείτο με αυτοματισμούς σε εργοστάσια σε όλη τη Κύπρο και στην Ελλάδα. H Gesolar ήταν η δεύτερη εταιρεία που ιδρύθηκε στον τομέα των Φωτοβολταϊκών στη Κύπρο και σιγά σιγά αναπτύχθηκε.

Μετά αναλάβαμε εμείς τα παιδιά του αφού ήταν κάτι που άρεσε και σε εμάς και έτσι συνεχίσαμε να αναπτύσσουμε το αντικείμενο. Συγκεκριμένα ο αδερφός μου Κώστας σπούδασε Ηλεκτρονικός-Μηχανικός και ήταν εύκολο να συνεχίσει στον ίδιο κλάδο. Υπήρχε και η γνώση και το μεράκι για να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε το αντικείμενο αυτό. 
 

Πώς θα αποτύπωνες την κατάσταση σήμερα για τον τομέα των Φωτοβολταϊκών στην Κύπρο και πως φαντάζεσαι το μέλλον;

Στην Κύπρο ήταν πολύ δύσκολος ο δρόμος για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Η γραφειοκρατία που υπήρχε καθώς και το άνοιγμα και κλείσιμο των σχεδίων έκανε πολύ δύσκολα τα πράγματα για εμάς και τις υπόλοιπες εταιρείες. Την ίδια στιγμή δεν υπήρχε καθόλου ενημέρωση ούτε στο κομμάτι της τεχνολογίας αλλά ούτε και της υλοποίησης των σχεδίων.

Το κόστος των Φωτοβολταϊκών μέχρι πριν 3-4 χρόνια ήταν πάρα πολύ υψηλό, ακόμα και με τις διαθέσιμες επιχορηγήσεις που υπήρχαν τότε. Έτσι ήταν δύσκολο για έναν καταναλωτή να κάνει μια τέτοια επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να εμπιστευτεί τα Φωτοβολταϊκά.  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθησε με διάφορα κονδύλια και έθεσε συγκεκριμένους ενεργειακούς στόχους για τα κράτη-μέλη. Έτσι λοιπόν ασκήθηκε κάποιου είδους πίεση προς τους κατασκευαστές ώστε να χαμηλώσουν σταδιακά οι τιμές των φωτοβολταϊκών και να μπορέσει η αγορά να αναπτυχθεί.

Το 2011 ήταν μια σημαντική χρονιά αφού  χαμήλωσαν αρκετά οι τιμές και πλέον δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ανάγκη για τις χορηγίες αφού πλέον ήταν μία επένδυση που μπορούσε κάποιος να προχωρήσει και μόνος του σε λογική τιμή.

Παρόλο που τα τελευταία δύο χρόνια βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον και κλίμα Οικονομικής Κρίσης, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και εγκαταστήσαμε πάρα πολλά συστήματα, αφού ένα τέτοιο σύστημα εξασφαλίζει  εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.  Εξακολουθεί όμως να υπάρχει άγνοια γύρω από το αντικείμενο…

Σε πρόσφατη έρευνα που έκανε η εταιρεία μας σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο Evresis, τον Νοέμβριο 2014, γύρω στο 70% του πληθυσμού δεν γνωρίζει καθόλου τι είναι το φωτοβολταϊκό και ποια είναι τα οφέλη του. Άρα για μας αποτελεί πρόκληση η ενημέρωση  του  κοινού για τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη των φωτοβολταϊκών, οφέλη πολύ σημαντικά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.
 

Όπως είπες οι τιμές στα Φωτοβολταϊκά έπεσαν τελευταία. Ένας καταναλωτής θα πρέπει να φοβάται ότι θα πέσουν και άλλο οι τιμές ή είναι καλή στιγμή για να κάνει ένα τέτοιο έργο;

Η τιμή του Φωτοβολταϊκού έχει φτάσει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα,άρα στο άμεσο μέλλον δεν υπάρχει προοπτική περαιτέρω μείωσης των τιμών. Στην παρούσα φάση μία εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών μπορεί να αποσβεστεί σε 3.5 – 4 χρόνια ενώ η ζωή του Φωτοβολταϊκού είναι πέραν των 25 χρόνων, άρα είναι ένα πολύ καλό χρονικό σημείο για να επενδύσει κάποιος σε αυτό.

 

Γιατί η Κύπρος είναι καλή χώρα για να εγκαταστήσει κάποιος Φωτοβολταϊκά στο σπίτι του ή στην επιχείρηση του;

Μπορεί ακόμη να είναι και περιττό να απαντήσω αυτήν την ερώτηση, αλλά καλό είναι να τονίσουμε κάποια πράγματα :) Η Κύπρος είναι μια μεσογειακή χώρα όπου έχουμε άφθονο Ήλιο και το φωτοβολταϊκό λειτουργεί άριστα με την καθαρή ηλιοφάνεια.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σίγουρα λειτουργούν αποτρεπτικά, δουλεύουμε όμως με λύσεις όπως φωτοβολταϊκά πλαίσια που έχουν χαμηλότερες απώλειες σε υψηλές θερμοκρασίες και είναι κατασκευασμένα για χώρες όπως η Κύπρος. Με τον τρόπο αυτό εκμεταλλευόμαστε στο έπακρον αυτή την ηλιοφάνεια χωρίς να επηρεαζόμαστε αρνητικά από τις ψηλές θερμοκρασίες. 

Επίσης, όπως γνωρίζετε η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες παγκόσμια που χρησιμοποιεί τους Ηλιακούς Θερμοσίφωνες για θέρμανση νερού και αυτό μας δείχνει ακόμη περισσότερο πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον ήλιο.

Άς πάρουμε παράδειγμα τη Γερμανία μια χώρα με πολύ λιγότερη ηλιοφάνεια συγκριτικά την Κύπρο η οποία έχεις ως στρατηγικό στόχο για το 2050 να παίρνει τουλάχιστον το 50% της ενέργειας που χρειάζεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κυρίως από  Φωτοβολταϊκά.

Δεν υπάρχει δικαιολογία λοιπόν για να μην χρησιμοποιούνται τα Φωτοβολταϊκά σε μία μεσογειακή χώρα όπως η Κύπρος, τη στιγμή ειδικά που τέτοιες χώρες είναι τόσο μπροστά. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα, μέσα στην Ευρωπαϊκή Επικράτεια, ιδανικότερες περιοχές για Φωτοβολταϊκά θεωρούνται η Κρήτη, μία περιοχή στην Ανδαλουσία και η Κύπρος!

 

Πόσο είναι το διάστημα που έχει Ηλιοφάνεια η Κύπρος?

Όλο το χρόνο εκτός από πολύ λίγες ημέρες κάποιων μηνών του χειμώνα. Με βάση τις μετρήσεις που παίρνουμε από τα Φωτοβολταϊκά μας πάρκα, έχουμε φτάσει σε αποδόσεις ρεκόρ και ειδικά κάποιους χειμερινούς μήνες με χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή ηλιοφάνεια όπου είναι και οι ιδανικές συνθήκες. 3 Λέξεις που χαρακτηρίζουν την δουλειά σας;

Εμπειρία – Τεχνογνωσία – Αξιοπιστία – Επαγγελματισμός (τέσσερις! :))Ένα Project για το οποίο αισθάνεστε περήφανοι?

Τα Φωτοβολταϊκά πάρκα που εγκαταστήσαμε τα τελευταία χρόνια με τα πλαίσια TSMC με το οποίο έχουμε κάνει ρεκόρ αποδόσεων. Και φυσικά για μέγιστες αποδόσεις δεν αρκεί μόνο το προϊόν αλλά πρέπει να γίνει και ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός της εγκατάστασης. Εκεί είναι που φαίνεται η εμπειρία και η τεχνογνωσία της εταιρείας μας.Μπορώ να παραγγείλω μόνος μου τα πλαίσια και να φέρω κάποιον φίλο ηλεκτρολόγο μου να τα εγκαταστήσει. Τι παραπάνω θα μου προσφέρει η Gesolar από αυτή τη διαδικασία;

Μπορεί εύκολα να γίνει αυτό που λες και παρατηρούμε ότι συμβαίνει όλο και περισσότερο τελευταία. Σίγουρα όμως η βαθύτερη γνώση του αντικειμένου θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο με την πάροδο των χρόνων, στην αντοχή και ποιότητα της εγκατάστασης.

Εμείς μπορούμε ανά πάσα στιγμή σε περιπτώσεις βλαβών να αντικαταστήσουμε οποιοδήποτε προβήματικό μέρος του συστήματος αφού έχουμε συνεχώς διαθέσιμα εμπορεύματα  και συνεργαζόμαστε με αξιόπιστους προμηθευτές που είναι πάντα δίπλα μας.

Επίσης σε περίπτωση λάθους κατά την ηλεκτρολογική εγκατάσταση πρέπει να γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος ότι ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών είναι πέρα από υπαρκτός, πολύ πιθανός ειδικά αν πρόκειται για την μόνιμη κατοικία κάποιου. Από λάθος ηλεκτρολογικής εγκαταστάσης υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς και οποιασδήποτε φύσης ηλεκτρολογική βλάβη.

Δεν αρκεί κάποιος να γνωρίζει το ηλεκτρολογικό αντικείμενο καλά αλλά απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις για να γίνει μία ολοκληρωμένη, επαρκής και ασφαλής εγκατάσταση. Υπάρχουν οι λεγόμενοι «πειρατές» στο χώρο λόγω της μη διασφάλισης του επαγγέλματος μας και μπορεί ένας καταναλωτής εύκολα να πέσει στην παγίδα να επιλέξει κάποια εταιρεία που να είναι «προσωρινή».

Εμείς αναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία όπως να κάνουμε την αίτηση από το μηδέν, να ολοκληρώσουμε όλα τα γραφειοκρατικά βήματα μέχρι την τελική έγκριση και σύνδεση του Φωτοβολταϊκού και πάντα χωρίς να ασχοληθεί καθόλου ο πελάτης με όλα αυτά. Και φυσικά προσφέρουμε after sales support με τους τεχνικούς της εταιρείας μας για όποιο πρόβλημα προκύψει.

 

Θα μοιραστείτε μαζί μας κάτι «αστείο» από τη δουλειά σας; :)

Το πιο αστείο είναι πώς αποκαλεί ο κόσμος τα Φωτοβολταϊκά. 
Έχουμε ακούσει διάφορα όπως:
Φορταϊκά, φυτοβολταϊκά, βολταϊκά,γυαλιά, γυάλες, βορταϊκά

Επίσης, μία πολύ αστεία ιστορία, με μία γλυκύτατη πελάτισσα μας είναι η εξής: αφού ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση, μας επισκέφθηκε για να παραλάβει τις εγγυήσεις της και ήθελε κάποιες οδηγίες για το πώς θα συντηρεί τα Φωτοβολταϊκά. Της είπαμε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να πλένονται για να είναι καθαρά από σκόνη. Της εξηγήσαμε μάλιστα ότι είναι αρκετά ανθεκτικά και με μεγάλες αντοχές άρα αντέχουν και τη βροχή και το χαλάζι χωρίς κανένα πρόβλημα. Μας είπε όμως,
«εντάξει με το χαλάζι. Αν πέσει όμως μετεωρίτης? »:)


 

Κλείνοντας, γιατί ένας πελάτης να διαλέξει την Gesolar για να βάλει Φωτοβολταϊκά στο σπίτι του στην επιχείρηση του ή να κάνει ένα πιο μεγάλο project?

Λόγω των χρόνων εμπειρίας που έχουμε στον τομέα καθώς και λόγω των συνεργασιών που έχουμε με τεράστιους προμηθευτές. Ο λόγος βέβαια είναι ότι υπάρχει ασφάλεια όσον αφορά τις εγγυήσεις, γεγονός πολύ σημαντικό γιατί μιλάμε για σημαντική επένδυση. Σίγουρα εμείς είμαστε χρόνια στο τομέα και θα είμαστε και αύριο και για πολλά ακόμα χρόνια εδώ για εξυπηρετούμε τους πελάτες μας.

Website: gesolarcyprus.com
Facebook Page: facebook.com/GESOLAR.CYPRUS.LTD
 
Η εταιρεία Gesolar επιβεβαιώθηκε από την ομάδα του AtYourService και ελέγξαμε τα παρακάτω πιστοποιητικά. 

Πιστοποιητικά:
 • Πιστοποιητικό Εγγραφής Εταιρείας και εγγραφής στον ΦΠΑ.
 • Άδεια Ενάσκησης της Επιχείρησης, Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων
  Εκπόνηση Σχεδίων και Μελετών. Εγκεκριμένη Ισχύς: Απεριόριστη, χαμηλής και μέσης Τάσης
  Εγκατάσταση (Εργοληψία). Εγκεκριμένη Ισχύς: Απεριόριστη, χαμηλής και μέσης Τάσης
  Λειτουργία και Συντήρηση Ηλεκτρικών Συσκευών και Εξοπλισμού. Εγκεκριμένη Ισχύς: Πάσης τάσης
 • ISO 9001:2008 Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας για Εμπορία και Τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, TUV Intercert
 • Διάκριση: 10η συνεχής συμμετοχή στην Έκθεση "Save Energy", Σεπτέμβριος 2014, ΟΕΒ
 • Μέλος του Συνδέσμου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου