Τι πρέπει να γνωρίζω για τα κουφώματα και πώς θα προχωρήσω με τις σωστές επιλογές για το δικό μου σπίτι;

Η τεχνολογία σήμερα προχωρά με ασύλληπτους ρυθμούς ταχύτητας σε όλους τους τομείς όπως και στη τεχνολογία κατασκευής των κουφωμάτων αλουμινίου.

Εάν σκοπεύετε σύντομα να προχωρήσετε με την εφαρμογή καινούργιων κουφωμάτων αλουμινίου ή αντικατάσταση των παλιών στο δικό σας σπίτι, τότε βρίσκεστε στο σωστό  μέρος για να σας εξηγήσουμε και να σας βοηθήσουμε στην επιλογή τους.
 

 
Τα τελευταία χρόνια, το θέμα των κουφωμάτων έχει αναχθεί σε μεγάλης σημασίας θέμα, λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας που προσφέρει. Μελέτες δείχνουν πως το 35% των ενεργειακών απωλειών μιας οικίας, προέρχονται από τα παλιά κουφώματα.

Εκτός από την υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία φτάνει έως και 65% σε σύγκριση με τα κουφώματα παλαιού τύπου, τα κουφώματα νέας γενιάς προσφέρουν επιπλέον μεγαλύτερη ασφάλεια, ηχομόνωση, αντοχή και ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η κατασκευή των κουφωμάτων έχει σημαντικό κόστος και για αυτό θα πρέπει να είσαστε προνοητικοί στο κτίσιμο του σπιτιού σας όσον αφορά στον αριθμό των πόρτων και των παραθύρων που επιθυμείτε να έχετε.
 

Επιλογή των κατάλληλων κουφωμάτων 

Για να επιλέξετε το κούφωμα που ταιριάζει για την κατοικία σας  ή την επαγγελματική σας στέγη, θα πρέπει να ξέρετε τους τύπους των κουφωμάτων και τις ιδιότητες τους, τις ιδιαιτερότητες του κτιρίου που προορίζονται, αλλά και τυχόν περιορισμούς που επιβάλλουν οι χώροι.

Παρακάτω, θα βρείτε έναν οδηγό επιλογής κουφωμάτων, που θα σας ενημερώσει κατάλληλα  για τους τύπους, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε τύπου βοηθώντας σας να επιλέξετε την ιδανική λύση για το δικό σας χώρο.


 

Υπάρχουν δύο τύποι κουφωμάτων:
 

Τα ανοιγόμενα κουφώματα και τα συρόμενα.
 
 
      
Ανοιγόμενη


     
       

Συρόμενη 
 
Φυσικά στο καθένα υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες που μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογα στη κάθε περίπτωση και τις απαιτήσεις του πελάτη.
 

Τα ανοιγόμενα κουφώματα  

 
Προσφέρουν καλή  μόνωση, μεγάλη  ασφάλεια, υπάρχουν  σε πολλούς τύπους και σχέδια και εφαρμόζεται  τζάμι, σήτα και πατζούρι ή ρολό στην έξω πλευρά.

Τα ανοιγόμενα κουφώματα είναι  σήμερα στην πρώτη επιλογή για το μεγαλύτερο  τμήμα της αγοράς και τοποθετούνται κυρίως σε μονοκατοικίες, εξοχικές κατοικίες και σε κτίρια.

Ακόμη τοποθετούνται σε αντικαταστάσεις παλαιών ξύλινων κουφωμάτων. Είναι ιδανικά για παλιές  κατασκευές και όχι μόνο.

 Υπάρχουν σειρές απλές και θερμομονωτικές.

Από οικονομικής άποψης είναι πιο ακριβά από τα συρόμενα, έχουν όμως την δυνατότητα να προσφέρουν πάρα πολλές  εφαρμογές και σωστές λύσεις σε πολλές από τις περιπτώσεις , δέχονται πολλά αξεσουάρ και μηχανισμούς καλύπτοντας τις περισσότερες  απαιτήσεις.

 

Πλεονεκτήματα ανοιγόμενων:


Πολύ καλή στεγανότητα
 
Μεγάλο άνοιγμα όταν ανοίγουν όλα τα φύλλα (σχεδόν όσο είναι ο τοίχος)
 
Μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία από διαρρήξεις

 

Μειονεκτήματα ανοιγόμενων:
 

Χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο κατά το άνοιγμα τους.

 
 

Τα συρόμενα κουφώματα 
 

Τα συρόμενα κουφώματα είναι ένα ιδιαίτερο γνώρισμα της αγοράς και είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο στις κατασκευές κουφωμάτων κατά τις δεκαετίες '70 και '80.
 
Οι σημερινές σειρές συρομένων κουφωμάτων είναι προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της αγοράς και προσφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερη μόνωση, κυκλοφορούν δε και σε θερμομονωτικές λύσεις.
Χρειάζονται λιγότερο χώρο για να λειτουργήσουν και δέχονται τζάμι, σήτα και πατζούρι ή ρολό εξωτερικά.

Μπορούν να είναι χωνευτά στον τοίχο (προσφέροντας όλο το άνοιγμα) και εξωτερικά στον τοίχο. Μπορούν ακόμη να είναι δίφυλλα που ενώνονται στο κέντρο του ανοίγματος, ή επάλληλα που κινούνται το ένα επάνω στο άλλο και πολύφυλλα με ανάλογη λειτουργία.
 
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των συρόμενων  είναι η εξοικονόμηση χώρου, καθώς ανοίγουν συρόμενα κατά μήκος.

 Έτσι είναι η  ιδανική λύση για περιπτώσεις όπου ο χώρος είναι περιορισμένος, όπως τα μικρά διαμερίσματα.

Παρέχουν ικανοποιητική  μόνωση, πιο μικρή από τα ανοιγόμενα, ενώ αν ανοίγουν χωνευτά μέσα στον τοίχο προσφέρουν όλο το άνοιγμα του πλαισίου στο οποίο είναι τοποθετημένα.

Η εφαρμογή χωνευτών κουφωμάτων προτιμάται σε κτήρια υπό δόμηση, όπου η τοιχοποιία τους κατασκευάζεται ειδικά για αυτό το σκοπό.

Η εφαρμογή τους σε ήδη υπάρχουσα τοιχοποιία δε συνιστάται, ενώ κοστίζει και πολύ ακριβά.

Εκτός από χωνευτά στον τοίχο, μπορούν να ανοίγουν και εξωτερικά κατά μήκους του τοίχου, μπορούν να είναι δίφυλλα που ενώνονται στο κέντρο του ανοίγματος , να κινούνται παράλληλα το ένα δίπλα στο άλλο (επάλληλα), να ανοίγουν προς τα επάνω (ανασυρόμενα), να είναι ανακλινόμενα ή γωνιακά.
 
Επίσης πρέπει να ξέρετε πως όσο πιο πολύπλοκο είναι το παράθυρο ή πόρτα αλουμινίου που θα παραγγείλετε, τόσο πιο ακριβό θα είναι λόγω των έξτρα εξαρτημάτων που θα χρειαστούν στη κατασκευή του.
 
Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα κούφωμα μπαλκονόπορτας πλάτους 2,5 μέτρων και έχετε την επιλογή να γίνει συρόμενο ή φυσερό δύο φύλλων μπορείτε να καταλάβετε εύκολα πως το φυσερό θα κοστίσει πιο ακριβά λόγω του ότι θα χρειαστεί τα διπλάσια εξαρτήματα και χρόνο κατασκευής  έστω και αν καλύπτει τις ίδιες διαστάσεις!

Εννοείτε πως κερδίζετε μεγαλύτερο άνοιγμα με το φυσερό απλά θα πρέπει να επωμισθείτε το ανάλογο έξτρα κόστος.
 

 

Αφού επιλέξετε σε ποια κατηγορία θα πάτε για τα κουφώματα της οικίας σας τότε θα πρέπει να σκεφτείτε τι θα σας ενδιάφερε περισσότερο και στο πού θα θέλατε να δώσετε τη περισσότερη βαρύτητα.
 
  1. Θέλετε μια τέλεια θερμομονωμένη οικία;
 
  1. Θέλετε μια τέλεια ασφαλισμένη οικία;
 
  1. Θέλετε κάτι πολύ οικονομικό;
 
  1. Θέλετε κάτι μοναδικά όμορφο και πρωτότυπο;
 
Θα πρέπει να ιεραρχήσετε λοιπόν τις ανάγκες σας, τις απαιτήσεις σας, και το προϋπολογισμό που έχετε για την οικία σας ούτως ώστε να καταλήξετε εύκολα κάπου.

Μόλις  καταλήξετε με τα πιο πάνω το επόμενο βήμα θα είναι να βρείτε τον επαγγελματία που θα συνεργαστείτε μαζί του και να του αναθέσετε την εργασία.


Ένα μικρό Tip για να συγκρίνετε τους επαγγελματίες που θα πάρετε προσφορές.

Στη Κύπρο δύο είναι οι κύριες  εταιρίες που οι περισσότεροι επαγγελματίες εμπιστεύονται και προμηθεύονται τα υλικά τους για τη κατασκευή των κουφωμάτων. Καλό είναι να ρωτήσετε τον Επαγγελματία ή την εταρεία που θα συνεργαστείτε ποιά είναι η εταιρία κατασκευής του αλουμινίου γιατί η κάθε εταιρία έχει τα δικά της μοντέλα και σίγουρα διαφορετικές τιμές μοντέλα και σειρές αλουμινίου.