Πρόκειται για τον «αφανή ήρωα» των περισσότερων κτισμάτων γύρω σου, διότι παρόλο που ελάχιστα ξέρουμε όλοι για τις μεταλλικές κατασκευές, είναι σίγουρα ο πιο διαδεδομένος και αξιόπιστος σκελετός για οτιδήποτε θελήσεις να φτιάξεις.

Ακόμη κι αν δεν έχεις ιδέα τί έχει από κάτω η υπέροχη κυκλική σκάλα σου ή η νέα πισίνα του σπιτιού σου, οι περισσότεροι επαγγελματίες που θα αναλάβουν μια κατασκευή σου, θα αναθέσουν ένα μεγάλο μέρος της στη βιομηχανία και τους τεχνίτες των μεταλλικών κατασκευών.

Επαγγελματίας ή ιδιώτης λοιπόν, για ελαφρού ή βαρέως τύπου μεταλλικές κατασκευές, καλό είναι να γνωρίζεις πόσο ποιοτικές είναι, τις ιδιότητές τους, πού μπορούν να σου χρησιμέψουν και μια που έφτασες ως εδώ, πώς θα βρεις τους κορυφαίους στις μεταλλικές κατασκευές στην Κύπρο. :)

Τί εννοούμε με τον όρο μεταλλικές κατασκευές;

Εάν πάρουμε τον όρο κυριολεκτικά, τότε μεταλλική κατασκευή είναι οτιδήποτε φτιάχνει ο άνθρωπος από μέταλλο όπως για παράδειγμα, μια καρφίτσα ή ένα κουτάλι ακόμη και ένα έπιπλο.

Εάν όμως το ακούσεις στην καθημερινότητά σου, τότε αφορά περισσότερο τον κλάδο των οικοδόμων και της κατασκευαστικής βιομηχανίας γενικότερα.

Οι μεταλλικές κατασκευές και τα αλουμίνια αποτελούν συνήθως τους σκελετούς ή το τελικό προϊόν που θα πάρει ο πελάτης στο χτίσιμο, την επέκταση, την περίφραξη, την ενδυνάμωση ή και τον καλλωπισμό του κτηρίου του από εργοστάσια και ξενοδοχεία μέχρι σπίτια.

Μπορεί όμως να είναι βασικό δομικό μέρος και για μεγαλύτερα έργα όπως μια γέφυρα ή ένα αεροδρόμιο. Πραγματικά, βρίσκονται παντού γύρω σου.

Γιατί μεταλλικές κατασκευές;

Περίπου θα φαντάζεσαι γιατί όλοι προτιμούμε το μέταλλο για κάποιες κατασκευές μας, όμως για να έχεις μια γενική ιδέα, τα μέταλλα μπορούν και συνδυάζουν όλα τα καλά σε ένα υλικό.


Μπορούν να αντέχουν στον χρόνο ενώ παράλληλα είναι ευέλικτα, αποδοτικά και θέλουν πάρα πολύ λίγη έως καθόλου συντήρηση. Σπάνια ένα υλικό τα συνδυάζει όλα αυτά μαζί. Αλλά έχει κι άλλα η λίστα με τα πλεονεκτήματά τους.

Τα μέταλλα, είναι φυσικά στοιχεία και ανακυκλώνονται πλήρως. Μόλις σταματήσουν να μας είναι χρήσιμα, τα λιώνουμε και τα ξαναχρησιμοποιούμε. Άρα από αυτήν την άποψη δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Τέλος, πρόκειται για οικονομικές κατασκευές όχι μόνο λόγω κόστους αλλά και λόγω διάρκειας ζωής και ανθεκτικότητας.

Έτσι, για να έχεις περίπου μια ιδέα για το χαμηλό κόστος, η κατασκευή ενός κάγκελου περίφραξης (συρρόμενου ή ανοιγόμενου) κοστίζει γύρω στα 90-100€ το μέτρο ενώ η κατασκευή ενός στέγαστρου από πασαμάνα 6x3 μέτρα κοστίζει γύρω στα 500€.

Από τί μέταλλα φτιάχνονται;

Θα συναντήσεις πολλά μέταλλα και κράματα σε όλο το εύρος των μεταλλικών κατασκευών που επιλέγονται από τους επαγγελματίες ανάλογα τη χρήση και τις ανάγκες. Παρόλα αυτά, δύο είναι τα πιο διαδεδομένα:

Χάλυβας ή ατσάλι

Συνήθως πρόκειται για ανοξείδωτο ατσάλι. Το μέταλλο αυτό είναι ίσως το πιο γνωστό μέταλλο στον κατασκευαστικό κόσμο και το τρίτο πιο διαδεδομένο μετά το μπετόν και το ξύλο, ειδικά για βαρέως τύπου μεταλλικές κατασκευές.

Παρότι τα είδη του χάλυβα είναι χιλιάδες, σχεδόν όλα διακρίνονται για την εκπληκτική ανθεκτικότητά τους. Γενικά, το ατσάλι διαθέτει την μεγαλύτερη αντοχή στο βάρος, είναι δυνατό, σκληρό, ανθεκτικό στη διάβρωση, δεν καίγεται, δεν ραγίζει, δεν σαπίζει και είναι 100% ανακυκλώσιμο.


Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκουμε συχνά το ατσάλι σε παροιμίες και γνωμικά που μιλούν για δύναμη και αντοχή. Κι αν μιλάμε για το ανοξείδωτο ατσάλι, τότε προστίθεται στα παραπάνω, η ακόμη μεγαλύτερη αντοχή του στη διάβρωση.

Αλουμίνιο

Είναι το πιο γνωστό και κοινό μέταλλο για πολλά είδη κατασκευών, είναι καλός αγωγός της θερμότητας και του ηλεκτρισμού και από τα πιο ελαφριά μέταλλα κατασκευών. Η μεγάλη προτίμηση των επαγγελματιών αλλά και των ιδιωτών για το μέταλλο αυτό, έχει μεν να κάνει με το βάρος του αλλά και με την ανθεκτικότητά του στη διάβρωση.

Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα να φανταστείς, ενώ πρόκειται για ένα από τα λίγα μέταλλα με τόσο μεγάλη ποικιλία σε κράματα και γι’ αυτό η χρήση του έχει πλέον διαδοθεί παντού.

Το παράξενο με αυτό το μέταλλο είναι πως παρόλο που είναι μαλακό και μπορεί εύκολα να δουλευτεί, παράλληλα η αντοχή του σε μηχανικές καταπονήσεις είναι εξαιρετική.

Κι όχι μόνο μέταλλα...

Μπορεί να λέγονται μεταλλικές κατασκευές όμως συνδυάζονται με ότι υλικό θέλεις για να ταιριάξουν στο κτήριό σου, την αισθητική σου ή τις ανάγκες σου. Έτσι, θα δεις μεταλλικές κατασκευές με γυαλί για τα πολύ εντυπωσιακά γυάλινα κάγκελα ή διάφορους συνδυασμούς τους με ξύλο για να φτιαχτούν στέγαστρα, πέργκολες και σκίαστρα.

Τί είδη μεταλλικών κατασκευών υπάρχουν;

Έτσι χονδρικά για να τις ξεχωρίσεις μέσα σου, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου ασχολούνται είτε με ελαφρού είτε με βαρέως τύπου τέτοιες κατασκευές. Οι ελαφρού τύπου είναι συνήθως εκείνες που δεν έχουν στατικό χαρακτήρα όπως μεταλλικά κάγκελα.

Επίσης, θα βρεις πολλούς επαγγελματίες και εταιρείες που είναι εξειδικευμένοι στην δημιουργία αλλά και στην κοπή της λαμαρίνας (συνήθως με laser). Η λαμαρίνα είναι βασικό κομμάτι για τις περισσότερες μεταλλικές κατασκευές ελαφρού τύπου.


Οι βαρέως τύπου από την άλλη, είναι όπως κατάλαβες συνήθως μεγάλες και βαριές κατασκευές, συνήθως για τη χρήση σε κτήρια και άλλα έργα, φτιαγμένες από μεταλλικές δοκούς και κολώνες όπως για παράδειγμα, εργοστάσια με μεταλλικό σκελετό και γέφυρες.

Σημείωσε πως στη χώρα μας, για να μπορέσει ένας επαγγελματίας να ασχοληθεί με βαρέως τύπου μεταλλικές κατασκευές υποχρεούται να έχει άδεια εργολήπτη.

Τί μπορεί κανείς να φτιάξει με μια μεταλλική κατασκευή;

Ελαφριές μεταλλικές κατασκευές

 • Μεταλλικά στέγαστρα, σκέπαστρα, πέργκολες και υπόστεγα
 • Περιφράξεις κάθε είδους, κάγκελα και φράχτες
 • Κατασκευές στήριξης ντεπόζιτων
 • Σκαλωσιές
 • Σιδεριές παραθύρων
 • Πισίνες
 • Καγκελόπορτες
 • Μεταλλικά ράφια ή τύπου Dexion
 • Κοντέινερ
 • Λαμαρίνες, σωλήνες, λεπτοί δοκοί και πασαμάνες για κάθε άλλη μη τυποποιημένη κατασκευή στα μέτρα σου

Βαριές μεταλλικές κατασκευές

 • Σπίτια, εργοστάσια και γενικά, κτήρια με μεταλλικό σκελετό
 • Μεταλλικά Προκατασκευασμένα σπίτια και κτήρια
 • Μεταλλικά και βιομηχανικά κτήρια
 • Κατασκευές για ενίσχυση ή επέκταση υφιστάμενων κτιρίων (αναπαλαιωμένων και μη)
 • Μπαλκόνια
 • Εσωτερικές και εξωτερικές σκάλες
 • Γκαράζ
 • Θερμοκήπια
 • Αποθήκες
 • Μεταλλικές κολώνες, μεγάλοι δοκοί και μεταλλικά φύλλα κάθε πάχους, για κάθε άλλη μη τυποποιημένη κατασκευή στα μέτρα σου

Το ήξερες;

Οι ουρανοξύστες έγιναν πραγματικότητα λόγω των μεταλλικών κατασκευών! Συγκεκριμένα, ο μεταλλικός σκελετός από ατσάλι έκανε δυνατό το χτίσιμο τόσων πολλών ορόφων χωρίς προβλήματα στατικότητας και αντοχής. Εάν δεν είχαν εφευρεθεί οι κατασκευές αυτές, σκέψου πως οι ουρανοξύστες αλλά και πολλά σύγχρονα θαύματα αρχιτεκτονικής, θα ήταν ακόμα άπιαστα όνειρα!

Έξυπνες μεταλλικές κατασκευές

Σύμμικτες κατασκευές

Η σύγχρονη αυτή μέθοδος συνδυάζει τις μεταλλικές κατασκευές με τον παραδοσιακό τρόπο που χτίζουμε σπίτια από μπετόν και τούβλα. Έτσι, είτε θέλεις να προσθέσεις κάτι σε υπάρχον κτήριο, είτε να χτίσεις ένα νέο, ειδικά εάν σε ενδιαφέρει το βάρος της κατασκευής, η σύμμικτη κατασκευή είναι ιδανική.

Δες σε τί υπερτερεί ο μεταλλικός σκελετός, σε σχέση με το απλό κτίσμα από μπετόν:

 • παράδοση στο μισό του χρόνου ενός συμβατικού κτηρίου
 • υψηλή ποιότητα κατασκευής διότι σκέψου πως ο μεταλλικός σκελετός σου φτιάχτηκε από εργοστάσιο με συγκεκριμένες προδιαγραφές και απαιτήσεις στην ποιότητα
 • υψηλή αντισεισμικότητα
 • μεγάλη ελευθερία, διότι πλέον δε χρειάζεσαι κολώνες παντού και ειδικά στη μέση των μεγάλων δωματίων σου για να στηρίζουν το σπίτι
 • ελευθερία στην μελλοντική επέκταση όπως και όσο ψηλά θελήσεις διότι το κτήριό σου μπορεί να «σηκώσει» όσους ορόφους θέλεις
 • χρειάζεσαι λιγότερη δουλειά στα θεμέλια
 • είναι φθηνότερο

Δόμηση Light Steel

Όπως και στις σύμμικτες κατασκευές, έτσι και εδώ, μιλάμε για έξυπνη δόμηση κτηρίων. Αυτό όμως που κάνει έξυπνη και αυτήν την μέθοδο είναι πως δεν χρησιμοποιείται καθόλου μπετόν ή τούβλα.

Φαντάσου λοιπόν έναν γαλβανισμένο χαλύβδινο σκελετό και στο τελείωμα, κάλυψη με γυψοσανίδα, τσιμεντοσανίδα, συστήματα ξηράς δόμησης και εξωτερικής θερμομόνωσης, ινοσανίδες και άλλα μοντέρνα υλικά δόμησης.

Αυτά τα υλικά, κάνουν το κτήριο λιγότερο ενεργοβόρο, οικονομικότερο, πλήρως μονωμένο από ήχους, ακραίες θερμοκρασίες και υγρασία, φιλικότερο στους κατοίκους του και το περιβάλλον και άρα, πιο υγιεινό.  

Κι όλα αυτά, αφού προσθέσεις τα πλεονεκτήματα του χάλυβα και τα πλεονεκτήματα του χτισίματος με μεταλλικό σκελετό που είδες παραπάνω στις σύμμικτες κατασκευές.

Κανένα όριο!


Από εδώ και πέρα λοιπόν, όταν σκέφτεσαι μεταλλικές κατασκευές, θα ξέρεις πως είναι ο ιδανικός τρόπος για να φτιάξεις ό,τι θελήσεις, όσο δυνατό, ανθεκτικό και όσο ψηλό το θελήσεις.

Κυρίως, μπορείς να φτιάξεις οτιδήποτε όπως ακριβώς το ονειρεύεσαι, διότι πλέον έχεις τον κατάλληλο αθάνατο σκελετό, που θα σου δώσει πλήρη ελευθερία κινήσεων για να φτιάξεις κάτι στα μέτρα σου και άρα μοναδικό!