Η πέργκολα ή κιόσκι, είναι ίσως η πιο δημιουργική και ευέλικτη λύση για να ομορφύνεις, να προστατεύσεις, να κλείσεις ή και να απολαύσεις μοναδικά έναν εξωτερικό χώρο.

Σε κάθε περίπτωση, για την επιχείρηση ή το σπίτι, η πέργκολα θέλει να ξέρεις τα βασικά ώστε να χρειαστεί  να την αγοράσεις μόνο μια φορά! :)

Γιατί πέργκολα;

Παρότι σε πολλούς οι λόγοι είναι προφανείς, δυστυχώς λίγοι ξέρουν όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει μία πέργκολα. Διάβασε να δεις:

Για σκιά

Η πέργκολα σε προστατεύει από τον ήλιο, είτε με τέντα είτε με ξύλινα σκίαστρα και φροντίζει να έχεις πάντα δροσιά.

Για τον χειμώνα

Η πέργκολα είναι ίσως η μοναδική κατασκευή μετά τα κτίσματα που μπορεί να σε προστατεύσει τέλεια από ακραίες καιρικές συνθήκες όπως ο δυνατός άνεμος και το κρύο.

Για τα φυτά μου

Ένα κιόσκι αποτελεί τον ιδανικό χώρο να μεγαλώσεις τα ευαίσθητα φυτά σου διότι θα προστατεύονται καλύτερα από τις καιρικές συνθήκες, τα έντομα και τα ζώα.

Γιατί είναι ευέλικτη

Πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά οι πέργκολες δεν βγαίνουν μόνο στο προκαθορισμένο σχήμα που βλέπουμε στην αγορά όπως οι περισσότερες τέντες. Γι’ αυτό και τις προτιμούμε περισσότερο.

Η πέργκολα, δεν μειώνει τον ωφέλιμο χώρο και είναι τόσο ευέλικτη που προσαρμόζεται πλήρως στις υπάρχουσες κατασκευές και αρχιτεκτονική ενός κτηρίου.

Εάν το χρειαστείς, η πέργκολα παίρνει ό,τι σχήμα θέλεις και μπορεί να καλύψει γωνίες ή οποιουδήποτε σχήματος επιφάνεια. Οι ειδικοί θα πάρουν μέτρα, θα λάβουν υπόψη τις ανάγκες σου και θα σου παραγγείλουν εκείνη που θα σου ταιριάζει καλύτερα.

Και τέλος, γιατί είναι πανέμορφη! :)

Πού μπορώ να βάλω πέργκολα;

Πραγματικά δεν υπάρχει χώρος που να μην μπορεί να τοποθετηθεί μια πέργκολα, γι’ αυτό και έχει πολλούς διαφορετικούς τύπους.


Είτε σε οικιακό είτε σε επαγγελματικό χώρο, η πέργκολα καλύπτει εξίσου καλά και όμορφα, γκαράζ, κήπους, βεράντες αλλά και ταράτσες ή εστιατόρια και καφετέριες. Μπορεί να κλείσει το μπαλκόνι σου, να ομορφύνει το πάρτι, να γίνει ένας τέλειος παιδότοπος ή να γίνει ολόκληρη ένα κιόσκι-κρεβάτι δίπλα στην πισίνα.

Μπορεί να γίνει ένα στρογγυλό σαλόνι κήπου με φινετσάτα έπιπλα και να μεταμορφώσει μοναδικά μια γωνιά του κήπου σου ή να γίνει ένα εξωτικό δωμάτιο για τον χειμώνα αν το κλείσεις τριγύρω. Θα μπορούσες επίσης, να βάλεις τζάμια στα πλαινά του και να μεταμορφώσεις μοναδικά το εστιατόριό σου, προστατεύοντας παράλληλα τους πελάτες σου από κάθε αλλαγή του καιρού.

Ή να βάλεις μια όμορφη πέργκολα στην ταράτσα του ξενοδοχείου σου προσφέροντας έναν ακόμη χώρο χαλάρωσης για τους καλεσμένους σου. Ακόμη, τί θα έλεγες να σκεπάσεις ένα μέρος του κήπου σου για να προστατέψεις τα φυτά σου; Οι ιδέες είναι αμέτρητες!

Από τί υλικό;

Τα υλικά της πέργκολας ποικίλουν ως προς την ποιότητα, την επεξεργασία και το είδος τους. Παρόλα αυτά τα βασικά υλικά της είναι τέσσερα ενώ το συνηθισμένο είναι να έχει δύο ή και περισσότερα υλικά, ανάλογα τον τύπο της αλλά και τις ανάγκες που οφείλει να καλύψει. Ας τα δούμε όμως:

Ξύλο

Συνήθως πρόκειται για εμποτισμένο ξύλο για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά του σε όλες τις καιρικές συνθήκες που θα εκτεθεί. Επίσης, περνά ειδική επεξεργασία για να μην αρρωσταίνει από ζωύφια ή σάπισμα ώστε να κρατήσει περισσότερα χρόνια. Το ξύλο συντελεί πολύ στην ομορφιά της πέργκολας, ενώ τα σχέδια και τα πλέγματα που πλέον υπάρχουν είναι πάρα πολλά.

Πανί

Στις πέργκολες χρησιμοποιούνται συνήθως τα καλύτερα τεντόπανα και αυτό διότι, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σταθερά και δεν μαζεύονται, άρα πρέπει να αντέξουν όλες τις καιρικές συνθήκες για πολλά χρόνια.

Τα υφάσματα είναι συνήθως διάτρητα ή πλαστικοποιημένα αλλά άκαυστα. Γενικά, είναι ειδικά επεξεργασμένα υφάσματα για να απωθούν τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου αλλά και τη ζέστη ώστε να προσφέρουν αποτελεσματική σκίαση.

Για λόγους διακόσμησης ωστόσο, συχνά θα δούμε και μερικά κομμάτια κοινών υφασμάτων να κρέμονται, να δένονται στους στύλους ή να πέφτουν τριγύρω, λειτουργώντας ως κουνουπιέρες.

Μέταλλο

Ανοξείδωτα ατσάλινα πλαίσια, γαλβανισμένα ή από αλουμίνιο, το μέταλλο είναι ένα αξιόπιστο υλικό που θα εγγυηθεί την αντοχή αλλά και την αισθητική της πέργκολας. Συνήθως βάφεται σε ό,τι χρώμα επιθυμούμε ενώ το στιλ του μπορεί να είναι από περίτεχνο ή παραδοσιακό μέχρι όσο μοντέρνο θέλουμε. Συνδυάζεται συχνά με ξύλο ή πανί ή και με τα δύο.

Τζάμι

Συνήθως προτιμάται σε επαγγελματικούς χώρους ή για το μόνιμο και αεροστεγές κλείσιμο ενός οικιακού χώρου όπως μια βεράντα ή ένα ρετιρέ. Συνήθως το τζάμι είναι ειδικής επεξεργασίας και για να αντέχει τις καιρικές συνθήκες, όπως ακριβώς τα τζάμια που τοποθετούμε στα παράθυρα και τους εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, μπορούμε να διαλέξουμε κάθε είδους τζάμι, με σχέδια, με αμμοβολή, φιμέ ή όποιας απόχρωσης μας αρέσει.

Βασικά Είδη Πέργκολας

Αν αρχίσεις να βλέπεις σχέδια για πέργκολες θα σε πάρει κυριολεκτικά το βράδι. :) Πραγματικά έχουν εξελιχθεί τόσο τα σχέδια και η αισθητική τους που η ποικιλία τους σήμερα,  μπορεί να ικανοποιήσουν κάθε γούστο και στιλ.

Είτε στον τοίχο είτε να στέκεται μόνη της, η πέργκολα διακρίνεται σε μερικά βασικά είδη και στιλ που θα σε βοηθήσουν αν τα ξέρεις:

Μόνιμη

Πρόκειται για το κλασικό κιόσκι που θα συναντήσεις ακόμη και σε παλαιότερα χωριατόσπιτα ή εξοχικά.


Παλιά, λίγα μαδέρια ξύλου σε πλέγμα και ένα κλήμα με μερικά τσαμπιά σταφύλι να κρέμονται, ήταν η πιο διαδεδομένη εικόνα της ενώ βέβαια σήμερα τα σχέδια και η ποιότητα ποικίλουν.

Φτιαγμένη πλέον με οδηγό από ξύλο ή αλουμίνιο ή και πανί, είναι τόσο ανθεκτική που μπορείς να στηρίξεις ό,τι φυτά θέλεις και να φτιάξεις μία ονειρεμένη πράσινη τέντα στον κήπο σου.

Ιδανική
Για μόνιμη κάλυψη εξωτερικών και ανοιχτών χώρων και ειδικά για roof gardens, loft, ξενοδοχεία, καφετέριες, εστιατόρια κτλ.

Ημιμόνιμη

Με μόνιμο σκελετό πάνω στον οποίο εφαρμόζεται το τεντόπανο, το οποίο μπαίνει και βγαίνει με πλήθος τρόπους, σχέδια και μηχανισμούς. Το πιο διαδεδομένο είναι το στιλ τέντας που το τεντόπανο μαζεύεται σε πλισέ και καταπονείται λιγότερο.


Ιδανική
Για ημιμόνιμη κάλυψη εξωτερικών χώρων και ειδικά για βεράντες που δεν θέλουμε συνέχεια να καλύπτουμε, καφετέριες που δεν χτυπάει πάντοτε ο ήλιος, κτλ.

Πλεκτή ή Εγκιβωτισμένη

Ο σκελετός της πέργκολας αυτής είναι είτε από ξύλο είτε μεταλλικός. Ονομάζεται έτσι διότι στα τετράγωνα ανοίγματα που έχει ο σκελετός, περνάει τεντόπανο.

Ιδανική
Eάν σε ενδιαφέρει πολύ η αισθητική του χώρου σου ή θέλεις μια εντυπωσιακή κατασκευή για έναν επαγγελματικό χώρο, ειδικά στον τομέα εστίασης ή φιλοξενίας.

Έτοιμη

Πρόκειται για μίνι-πέργκολα προκατασκευασμένη που μπορείς να αγοράσεις έτοιμη και απλά να την τοποθετήσεις στον κήπο ή την αυλή σου. Μπορεί να είναι τετράγωνη, αψίδα ή στρογγυλή ενώ συνήθως είναι από ξύλο και σπάνια περιλαμβάνει τεντόπανα.

Ιδανική
Aν ψάχνεις για την οικονομικότερη λύση, μεταφέρεται παντού, τοποθετείται σε ελάχιστο χρόνο ακόμη και από εσένα, ενώ μπορείς να της προσθέσεις ύφασμα και αναρριχητικά φυτά για να την ομορφύνεις.

Πρόσεξε μονάχα διότι πριν την αγοράσεις πρέπει να πάρεις σωστά τα μέτρα του χώρου σου διότι αν δεν το κάνεις, η πέργκολα αυτή ούτε μικραίνει, ούτε μεγαλώνει.

Έξτρα!

Κάποια επιπλέον εξαρτήματα για τις πέργκολες ίσως να σου φανούν γνωστά. Σίγουρα όμως, τα περισσότερα όχι μόνο δεν τα έχεις ακούσει αλλά ούτε τα έχεις φανταστεί! :)

Αεροστεγές κλείσιμο

Ζήτησε η πέργκολά σου να κλείνει γύρω – γύρω αεροστεγώς έτσι ώστε τον χειμώνα να σου παρέχει ένα πλήρως προστατευμένο χώρο που θα απολαμβάνεις χωρίς να σε νοιάζει ο καιρός! Το κλείσιμο γίνεται συνήθως με προσθήκη διάφανου πλαστικού υφάσματος ή στην περίπτωση σταθερής πέργκολας, μπορεί να είναι και από τζάμι.

Εγγύηση

Μη δεχτείς να βάλεις νέα πέργκολα χωρίς να πάρεις εργοστασιακή εγγύηση διότι οφείλει να είναι πολύ  ανθεκτική και φτιαγμένη από τα καλύτερα υλικά για να αντέξει όλες τις καιρικές συνθήκες ανέπαφη. Άρα, με την εγγύηση διασφαλίζεις όλα τα παραπάνω.

Κουρτίνες

Ζήτησε από έναν ειδικό στη διακόσμηση εξωτερικών χώρων να σου προσθέσει πλούσια κομμάτια υφάσματος στους στύλους της πέργκολάς σου και δώσε μια ασύγκριτα ρομαντική νότα σε αυτήν!

Παραβάν

Ζήτησε από τον κατασκευαστή ή έναν επιπλοποιό να σου φτιάξει παραβάν ακριβώς στην ίδια απόχρωση ξύλου με την πέργκολά σου τα οποία θα μπορείς να βάζεις, να βγάζεις και να μετακινείς στον χώρο σου.

Τα παραβάν θα σου αρέσουν πολύ γιατί εκτός της ευελιξίας τους, έχουν και πολλές χρήσεις: για διακόσμηση, για να μην φαίνεσαι, για να χωρίσεις έναν χώρο, για να κάνεις σκιά ή να προστατευτείς από τον άνεμο.

Ηλιακά Panels

Ζήτησε η πέργκολά σου να έχει, ηλιακά πάνελς έτσι ώστε να λειτουργεί αυτόνομη χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια.

PVC Blackout

Ζήτησε το ύφασμα της πέργκολάς σου να είναι PVC Blackout για να σε προφυλάσσει από τη ζέστη και τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Αυτοματισμοί

Ζήτησε η πέργκολά σου να έχει μοτέρ και ασύρματο χειριστήριο ώστε να ανοιγοκλείνει εύκολα με ηλεκτρισμό ή ηλιακή ενέργεια και όχι χειροκίνητα.

Φώτα LED

Ζήτησε να προστεθούν στην πέργκολά σου φώτα LED για φωτισμό ή διακόσμηση και απόλαυσέ την εξίσου και τις νυχτερινές ώρες!

Αισθητήρας Ήλιου – Ανέμου

Ζήτησε να μπει στην ανοιγόμενη πέργκολά σου ένας αισθητήρας ηλίου-ανέμου που ανιχνεύει την θερμοκρασία, την ακτινοβολία και την ένταση των ανέμων και προσαρμόζεται ανάλογα όπως π.χ. ανοίγει αυτόματα σε καύσωνα or δυνατούς ανέμους.

Χρονοδιακόπτης

Πρόκειται για ένα χρήσιμο εξάρτημα, ειδικά για επιχειρήσεις ή και ξενοδοχεία. Με τον χρονοδιακόπτη, η πέργκολα ανοίγει και κλείνει μόνη της σε χρόνους που θα έχεις ορίσει εσύ. Αν για παράδειγμα έχεις καφετέρια, μπορείς να την ρυθμίσεις να ανοίγει το πρωί στις 8 και να κλείνει αυτόματα το απόγευμα στις 6. Λιγότερος κόπος, λιγότερα να σε απασχολούν!


Γενικά, μία πέργκολα έχει τη δύναμη να αλλάξει τελείως την όψη αλλά και τη λειτουργικότητα ενός χώρου δίνοντάς σου λύσεις και επιπλεόν χρήσεις για τη δουλειά σου ή το σπίτι.  

Γι΄αυτό οι περισσότεροι διακοσμητές συνηθίζουν να λένε πως αν βαριέσαι να κάνεις ανακαίνιση στο σπίτι, βάλε μία πέργκολα. Θα σε ανανεώσει το ίδιο! ;)