Εάν πρέπει να ξεφορτωθείς άμεσα έντομα, ζωύφια ή ακόμη και τρωκτικά, μάθε και δοκίμασε, ανάλογα το πρόβλημα, όλους τους τρόπους εξολόθρευσης που έχεις στη διάθεσή σου, συμβατικούς ή εναλλακτικούς - φυσικούς. Όχι, η παντόφλα δεν είναι ο σωστός τρόπος! :)

Κανονικά αυτό το άρθρο θα έπρεπε να ξεκινά με την παρουσίαση κάθε μικροσκοπικού (ή και όχι) μπελά που έχει εισβάλλει ή ίσως εισβάλλει στο σπίτι σου.

Όμως ας μην σε διώξουμε ακόμη, και κυρίως ας μην το παρακάνουμε στη λεπτομέρεια, ο σκοπός που διαβάζεις αυτό το άρθρο είναι για να μην τα ξαναδείς μπροστά σου, όχι να σιχαθείς μέχρι αηδίας και να μάθεις τις κρυφές πτυχές της κατσαρίδας, σωστά; Σωστά.

Τώρα που συμφωνήσαμε, ας τελειώνουμε με οτιδήποτε πετάει, κολυμπάει και κινείται στο σπίτι μας εκτός από εμάς, τους αγαπημένους μας και τα γατάκια ή σκυλάκια μας που κανονικά εκείνα θα έπρεπε να κυνηγούν τα μαμούνια αλλά τέλος πάντων. :)

Πριν όμως αναλύσουμε τους τρόπους για να τελειώσεις οριστικά μαζί με κάθε είδους ζωύφιο, παράσιτο ή τρωκτικό, ίσως θα έπρεπε να ξέρεις πως εκτός από το αισθητικό κομμάτι, έχεις πολλούς ακόμη λόγους να τα αποφεύγεις.


Ειδικά εάν έχεις παιδιά και μωρά, οι κίνδυνοι που υπάρχουν είναι αρκετοί:

Ας τους δούμε περιληπτικά:

Αλλεργίες

Ορισμένα τσιμπήματα εντόμων που δεν γνώριζες ότι είχες αλλεργία σε αυτά, μπορεί να σου δημιουργήσουν από απλό πρόβλημα μέχρι αλλεργικό σοκ.


Μολύνσεις

Η επαφή σου με μερικά ζωύφια μπορεί να φέρει φαγούρα και το ξύσιμο λόγω των μικροβίων που μεταφέρουν να σου δημιουργήσει μολύνσεις.

Ασθένειες

Πέρα από τις μολύνσεις και τις δερματοπάθειες, η πιο διαδεδομένη ασθένεια που σχετίζεται με ζωύφια και παράσιτα είναι σίγουρα το άσθμα αλλά και γενικά οτιδήποτε κολλητικό που μεταφέρεται, όπως π.χ. ο Η1Ν1 και άλλα στελέχη γρίπης.

Φθορές

 Ένας ακόμη κίνδυνος από τα ζωύφια και τα τρωκτικά είναι και οι φθορές στο κτήριο και τα έπιπλα του σπιτιού σου. Σε ακραίες και χρόνιες περιπτώσεις, τα έπιπλα καταστρέφονται ολοσχερώς ενώ μπορεί να κινδυνέψει ακόμη και η στατικότητα του κτηρίου.

Αυπνία

Ναι, μην το γελάς καθόλου. Φαντάσου όλη νύχτα να ξύνεσαι ή να ακούς περίεργους θορύβους και χράτσα - χρούτσα! Η αυπνία είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα τέτοιων περιστατικών.

Και τώρα που λυγίσαμε κάθε ίχνος δεύτερης σκέψης σου για τα ζωύφια που εισέβαλλαν απρόσκλητα στο σπίτι σου πάμε να τα διώξουμε, να τα εξολοθρεύσουμε και να μην μιλήσουμε ποτέ ξανά γι’ αυτά.

Έχεις τρεις τρόπους να “πολεμήσεις” τα έντομα και τα ζωύφια του σπιτιού σου. Είτε με τα κλασικά χημικά σκευάσματα της αγοράς, είτε με εναλλακτικούς, φυσικούς και κυρίως, οικολογικούς τρόπους.

Tέλος, καλώντας έναν επαγγελματία εξολοθρευτή που εκείνος μόνο θα αποφασίσει το “όπλο” που είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσει.


Οποιονδήποτε τρόπο όμως κι αν επιλέξεις, πρέπει πρώτα να ξέρεις τί θέλεις να πετύχεις.

Θέλεις απλά να τα εξολοθρεύσεις τώρα; Θέλεις το αποτέλεσμα να διαρκέσει; Θέλεις να εξολοθρεύσεις την αποικία ή τη φωλιά; Ή μήπως θέλεις να εξαφανιστούν αλλά και να σιγουρευτείς ότι η λύση που ψάχνεις θα τα κρατήσει και μακριά;

Έχοντας τα παραπάνω στο νου σου, ρίξε μια ματιά τί μπορείς να πετύχεις με κάθε διαθέσιμο τρόπο.

Χημικά Σκευάσματα για έντομα και ζωύφια

Υπέρ

Τα βρίσκεις σε κάθε κατάστημα όσο γρήγορα ή συχνά τα χρειαστείς ενώ στις μέρες μας, η μυρωδιά τους έχει βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό που σχεδόν μπερδεύονται με τα αποσμητικά εσωτερικού χώρου.

Είναι αποτελεσματικά, σχετικά ασφαλή εάν τηρήσεις κατά γράμμα τις οδηγίες, υπάρχουν σε πολύ μεγάλη γκάμα και για κάθε είδους εισβολέα, ενώ η τιμή τους δεν είναι υψηλή αν το πρόβλημά σου είναι μικρό. Διότι εάν τα ζωύφια είναι πολλά ή σε εκτεταμένο χώρο, δεν σε συμφέρει να αγοράζεις κιβώτια με εντομοκτόνα.

Δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχεις με αυτή τη μέθοδο αρκεί να προσέξεις τί αναγράφεται στο κουτί, δηλαδή το είδος του ζωύφιου που αντιμετωπίζει και πώς το κάνει αυτό (εξολόθρευση, απομάκρυνση, κτλ.).

Κατά

Τα αποτελέσματά τους διαρκούν λίγο ή για όσο τα χρησιμοποιείς και γι’ αυτόν τον λόγο δεν συνηθίζονται για προληπτική χρήση, εκτός από τα αντικουνουπικά που απωθούν τα κουνούπια από το να μπουν στο σπίτι σου.

Είναι βλαβερά εάν τα εισπνεύσεις ή έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια και κυρίως για τα μικρά παιδιά και τις ευπαθείς ομάδες. Εκτός από τις δηλητηριάσεις και τους δερματικούς ερεθισμούς, τα συμβατικά εντομοκτόνα ενδέχεται να προκαλέσουν και σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά.

Μην προτιμήσεις τα νέου τύπου εντομοκτόνα που κάνουν για πολλές ομάδες ζωυφίων αλλά διάλεξε ένα πιο εξειδικευμένο για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα που θα διαρκέσουν.

Εναλλακτικές μέθοδοι για έντομα και ζωύφια

 

Υπέρ

Είναι αποτελεσματικές μέθοδοι χωρίς ιδιαίτερους κινδύνους για την υγεία μας και ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, εγκύοι, παιδιά).

Είναι εύκολες διότι με τον όρο “εναλλακτική” δεν εννοείται μόνο κάποιο σκεύασμα αλλά και οτιδήποτε μάθαμε από τους παλιούς και δουλεύει, ή ίσως και μία μηχανική μέθοδος. Για παράδειγμα, η πιο διάσημη εναλλακτική μηχανική μέθοδος είναι η μυγοσκοτώστρα. :)

Συνήθως πάντως, πρόκειται για απλές συνταγές όπως φυτά που προστατεύουν ή διώχνουν τα ζωύφια ή ακόμη και φυτικά σκευάσματα που θα βρεις στο εμπόριο μα μπορείς να φτιάξεις πανεύκολα κι εσύ.

Κατά

Συνήθως χρειάζεσαι μεγαλύτερη ποσότητα ή συχνότερη / μεγαλύτερη χρήση για να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα συμβατικά.

Παρότι προέρχονται από φυσικά ή φυτικά συστατικά, αυτό δεν αποκλείει κάποιος να έχει αλλεργία σε κάποια ουσία, φυτό ή βότανο, οπότε πρώτα οφείλεις να μαθαίνεις τα συστατικά.

Συνήθως οι έντονες μυρωδιές των φυτών και βοτάνων που χρησιμοποιούνται, είναι πιο δύσκολα ανεκτές από ανθρώπους με αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα.

Επίσης, τουλάχιστον online, θα διαβάσεις ανάμεσα στα πολύ χρήσιμα της εναλλακτικής μεθόδου και πολλές συνταγές που δεν ισχύουν, οπότε καλό είναι να διασταυρώνεις/ρωτάς προτού χρησιμοποιήσεις κάτι.

Ας πούμε, όλοι ξέρουμε ότι αν κάψεις ωμό αλεσμένο κυπριακό καφέ, ο πυκνός καπνός του θα διώξει τις μύγες από την αυλή σου αλλά όχι, μια γλάστρα με βασιλικό στο παράθυρό σου δεν αρκεί για να απαλλαγείς από τα κουνούπια. Θέλεις τουλάχιστον ένα δάσος βασιλικούς αν μιλάμε για τα δικά μας κουνούπια. :)

Επαγγελματίας Εξολοθρευτής για έντομα, ζωύφια και τρωκτικά

Υπέρ

Σίγουρη λύση, με τη σωστή διάγνωση από την αρχή και αρκετά οικονομικότερη εάν σκεφτείς τα χρήματα που θα έπρεπε να ξοδέψεις σε εντομοκτόνα μέχρι να γλιτώσεις εντελώς.

Εάν πρόκειται για εισβολή συγκεκριμένων εντόμων ή τρωκτικών, ο ειδικός επαγγελματίας, θα χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα φάρμακα και μεθόδους ή θα συνδυάσει περισσότερα σκευάσματα για να γλιτώσεις πιο γρήγορα και με περισσότερη διάρκεια.


Αυτή η λύση είναι προτιμότερη όταν ο χώρος που θέλεις να καθαρίσεις είναι πολύ μεγάλος και ειδικά εάν περιλαμβάνει μεγάλους εξωτερικούς χώρους.

Τέλος, ο εξολοθρευτής θα σε γλιτώσει από την άμεση επαφή με τα χημικά αλλά και από την επαφή με τους εισβολείς!

Κατά

Υπερβολικά δραστικές χημικές κυρίως ουσίες- δηλητήρια, εξαιρετικά βλαβερές για την υγεία. Ειδικά για ένα μικρό παιδί ή ζώο στο σπίτι που δεν ελέγχεται πλήρως και ακουμπάει παντού, είναι πολύ επικίνδυνη λύση.


Ακόμη κι αν προσέξεις ή τηρήσεις όλους τους κανόνες ασφαλείας, οι αναθυμιάσεις είναι αρκετά δυνατές οπότε καλύτερα φύγε για λίγες μέρες ή κράτα τα παιδιά και τα ζώα πολύ πολύ μακριά και μάλιστα, για όσες περισσότερες μέρες γίνεται.  Εάν είσαι έγκυος, απλά ξέχνα το.

Θωράκισε το σπίτι σου

Όποια μέθοδο κι αν επέλεξες, δεν έχεις τελειώσει με τους μικρούς εισβολείς. Σχεδόν σε όλα τα έντομα, τα ζωύφια και ειδικά τα τρωκτικά αρέσει η υγρασία, το σκοτάδι και η θερμότητα. Ακριβώς εκεί είναι που θα κάνουν τις φωλιές τους.


Οπότε, αυτό που πρέπει να κάνεις είτε έδωσες τη μάχη σου είτε όχι, είναι να θωρακίσεις το σπίτι σου για να αποτρέψεις κάθε πιθανή μόλυνση από ζωύφια, παράσιτα και τρωκτικά.

Πώς; Τρεις οι τρόποι:

Καθαριότητα

Φρόντισε το σπίτι σου να είναι πάντοτε σχετικά καθαρό. Οι μυρωδιές, οι λεκέδες, τα υπολείματα τροφών και τα πολυκαιρισμένα σκουπίδια προσελκύουν κάθε είδους ζωντανό. Η καθαριότητα θα σε γλιτώσει από πολλούς μικρούς μπελάδες!

Μαστορέματα

Βούλωσε τρύπες, κουφώματα, κάσες ώστε να μην αφήσεις πέρασμα ή χώρο για φωλιά σε μικρά ή μεγάλα έντομα. Εάν το σπίτι σου είναι παλιό, άλλαξε οτιδήποτε “μπάζει” και δεν διορθώνεται. Π.χ. τα ξύλινα παλιά παντζούρια που μπάζουν, καλό είναι να αντικατασταθούν με αλουμινένια.

Με τη βοήθεια του AtYourService!

Εάν θέλεις να απαλλαγείς από παράσιτα ή άλλους ενοχλητικούς “επισκέπτες” ή απλά θέλεις μια διάγνωση για τα προβληματικά σημεία του σπιτιού σου ώστε να εμποδίσεις μια μελλοντική εισβολή από ζωύφια ή τρωκτικά, απάντησε τις ερωτήσεις που ακολουθούν και θα σε βοηθήσουμε να πάρεις προσφορές από τους καλύτερους Επαγγελματίες & Εταιρείες στην Κύπρο.

 

Ψάχνεις για κάποια Υπηρεσία;

Κάνε κλικ στο Μενού μας και θα σε βοηθήσουμε να βρεις τις καλύτερες Υπηρεσίες στις καλύτερες Τιμές

1 2 3

Γράψε τι Ψάχνεις & θα κάνουμε εμείς τα υπόλοιπα