Όλο και αυξάνονται οι ενδιαφερόμενοι που προτιμούν την επιλογή ενός προκατασκευασμένου σπιτιού (είτε για κατοικία, είτε για υποστατικό, είτε σαν βιομηχανική αποθήκη, γκαράζ ή γραφείο)  αντί των συμβατικών.


Η θεμελιώδης διαφορά με τα συμβατικά σπίτια είναι ότι τα επιμέρους δομικά στοιχεία και οι τοίχοι πλήρωσης των προκατασκευασμένων σπιτιών δεν κατασκευάζονται στο εργοτάξιο αλλά παραλαμβάνονται έτοιμα (προ-κατασκευασμένα) από το εργοστάσιο παραγωγής.


Συνεπώς, τα προκατ- σπίτια δεν αποτελούνται από ένα ενιαίο κομμάτι αλλά από επιμέρους δομικά στοιχεία που μπορούν να ενωθούν για να αποκτήσουν συνοχή. 


 

Τι τύποι προκατασκευασμένων σπιτιών υπάρχουν;

Tα εν λόγω σπίτια χωρίζονται σε λυόμενα, (αποσυναρμολογούνται και μεταφέρονται σε νέα θέση) και σταθερού τύπου (μόνιμα-όπως τα συμβατικά).


Επίσης μπορούμε να τα διαχωρίσουμε ανάλογα με το δομικό τους υλικό σε:  
   
 • ελαφριές προκατασκευές (ξύλο και μέταλλο) ή

 • βαρέως τύπου (φέροντα στοιχεία σκυροδέματος) 

(φωτογραφία από πηγή: www.easygreen.com.gr)

 

(φωτογραφία από πηγή: www.spitiprokat.gr)

 

Ο τρόπος κατασκευής τους είναι ο ίδιος:  

 

Η διαφορά είναι στον τόπο κατασκευής και συναρμολόγησής τους.

Αρχικά, η κατασκευή των δομικών υλικών γίνεται στο εργοστάσιο, μεταφέρονται με νταλίκα στο οικόπεδο και τοποθετούνται πάνω σε πλατφόρμα (συνήθως σε πλάκα από μπετόν) στο οικόπεδο.

Στη συνέχεια, η κατασκευή συνήθως συναρμολογείται με βίδες συγκεκριμένων προδιαγραφών ή με άλλους τρόπους όπως η συγκόλληση των κομματιών που είναι μεταλλικά.
 

Με τι υλικά χτίζονται;

 

Όπως έχετε καταλάβει, τα υλικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τα προκατασκευασμένα  σπίτια, δε διαφέρουν από αυτά που χρησιμοποιούνται σε όλες τις συμβατικές κατοικίες (ξύλο, μέταλλο, οπλισμένο ή άοπλο σκυρόδεμα) και τα πρόσθετα που αφορούν τη μόνωση.

Κάθε δομικό υλικό έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Για να αποφευχθούν μερικά μειονεκτήματα των δομικών υλικών ενδέχεται να γίνει συνδυασμός υλικών:

Π.χ. Κατοικία με μεταλλικό σκελετό και επένδυση με γυψοσανίδες ή επένδυση του σπιτιού με πέτρα, ή κτίσιμο ισογείου με τον συμβατικό τρόπο (σκυρόδεμα και τούβλα) και προκατασκευασμένος ο πάνω όροφος. 

Η ουσία είναι, πως ο κάθε ενδιαφερόμενος για ανέγερση κατοικίας ή εξοχικού μπορεί να χρησιμοποιήσει και να συνδυάσει μέσα από ένα μεγάλο φάσμα υλικών και κατασκευών τη καλύτερη δυνατή κατοικία λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις ανάγκες του, το κόστος και το μέγεθος της κατοικίας που θέλει να ανεγείρει.


 

Προσοχή! 

 

Πάντοτε πρέπει να παίρνουμε συμβουλές από τους ειδικούς στο είδος της κάθε εργασίας για να μην βρεθούμε εξ απροόπτου σε κάτι που δεν είχαμε την απαραίτητη τεχνογνωσία, γι’ αυτό εμείς σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε κάποιο έμπειρο πολιτικό μηχανικό πριν αποφασίσετε για οτιδήποτε.

 
Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε μερικά πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα του κάθε δομικού υλικού.


 
  Μεταλλικής Κατασκευής
 
Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα
Μεγάλη διάρκεια ζωής Κόστος κατασκευής
Αντισεισμική Κόστος συντήρησης
Μη έυφλεκτη  
Εύκολη επεκτασιμότητα κτιρίου  
Αλλαγή τοποθεσίας (αναλόγως μεγέθους)   
 Ξύλινης Κατασκευής
 
Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα
Η πιο οικονομική λύση Ραγίζει ή στραβώνει εύκολα λόγω συστολής και     διαστολής
Ιδανική για κάτοικους με   αλλεργίες Εξαιρετικά έυφλεκτη
Άριστη θερμομόνωση Αλλοίωση χρώματος ξύλου λόγω υψηλής θερμοκρασίας
Οικολογική Περιοδική συντήρηση (5-7 χρόνια)
Ηχομονωτική  


 

 Κατασκευή από μπετόν
 
Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα
Αντισεισμική Κόστος κατασκευής
Ηχομονωτική Δύσκολα αλλάζει θέση
Αντιμουχλική  
Καλές ιδιότητες πυρασφάλειας  
Υψηλής αντοχής κατασκευή  


 

Συνολικά πλεονεκτήματα προκατασκευασμένων σπιτιών:

 
 • Χαμηλό κόστος: ως και 40% πιο φθηνά από τις συμβατικές κατοικίες (το κόστος αυξομειώνετε ανάλογα με το πάχος και την ποιότητα της τοιχοποιίας του προκατασκευασμένου σπιτιού)
 • Προκαθορισμένο κόστος
 • Υψηλή ταχύτητα κατασκευής και προκαθορισμένος χρόνος παράδοσης (2 ως 5 μήνες)
 • Απαλλαγή από το άγχος της κατασκευής (συνεργεία, καιρικές συνθήκες)
 • Ελεγχόμενη ποιότητα κατασκευής
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής
 • Εξοικονόμηση ενέργειας. Ανάλογα με τον τύπο του δομικού υλικού: ξύλο, μέταλλο(χάλυβας) ή σκυρόδεμα(μπετόν) 
 
 

Συνολικά μειονεκτήματα προκατασκευασμένων σπιτιών:

 
 • Κάποιες φορές υπάρχουν αρχιτεκτονικοί περιορισμοί
 • Ολιγοόροφα (το πολύ ως 3 όροφοι)
 • Πρέπει να γίνει σοβαρή μελέτη για το τι υλικά θα χρησιμοποιηθούν και ο τρόπος που θα γίνει η ένωση σε κάθε επιμέρους κομμάτι γιατί υπάρχουν σοβαρά ενδεχόμενα ρηγμάτωσης σε τοίχους και εν συνέπεια εισχώρηση υγρασίας στα τοιχώματα
  
 

Τι πρέπει να κάνω αν θέλω να κτίσω Προκατασκευασμένο Σπίτι;


Αν ψάχνεις για Προκατασκευασμένο σπίτι η πιο έξυπνη κίνηση που μπορείς να κάνεις είναι να γράψεις τι χρειάζεσαι στο AtYourService και να πάρεις εύκολα και γρήγορα προσφορές από τις καλύτερες εταιρείες σε όλη την Κύπρο.

Να εξηγήσω:

Το AtYourService είναι μια online Αγορά για όλες τις Υπηρεσίες.

Εσύ απλά περιγράφεις τι ψάχνεις π.χ. Φωτογράφο, Προκατασκευασμένο Σπίτι, Δικηγόρο ή οποιαδήποτε άλλη από τις 200+ Υπηρεσίες που καλύπτονται.

Μόλις το κάνεις αυτό το αίτημα σου θα μεταφερθεί σε Επαγγελματίες και Εταιρείες σε όλη την Κύπρο οι οποίες θα σου στείλουν το μήνυμα και την προσφορά τους. 

Φυσικά, για να μπορέσουν να σου στείλουν τιμές οι οποίες θα είναι σωστές θα πρέπει να δώσεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς δηλαδή να γράψεις:

- Για πόσα τετραγωνικά μέτρα ψάχνεις και πόσους Ορόφους
- Τι Υλικό κατασκευή θέλεις
- Τι Χρώμα ψάχνεις
- Που θα τοποθετηθεί, τι έδαφος υπάρχει κλπ
- Οποιεσδήποτε άλλες ειδικές ανάγκες μπορείς να έχεις
 
Θέλεις λοιπόν να πάρεις Προσφορές για Προκατασκευασμένα Σπίτια ευκολά και Γρήγορα;  Απάντα τις ερωτήσεις που βλέπεις πιο κάτω και θα πάρεις προσφορές από τις καλύτερες εταιρείες σε όλη την Κύπρο
 

Ψάχνεις για κάποια Υπηρεσία;

Κάνε κλικ στο Μενού μας και θα σε βοηθήσουμε να βρεις τις καλύτερες Υπηρεσίες στις καλύτερες Τιμές

1 2 3

Γράψε τι Ψάχνεις & θα κάνουμε εμείς τα υπόλοιπα

Ποιες είναι οι εταιρείες προκατασκευασμένων σπιτιών στην Κύπρο;


H Αγορά προκατασκευασμένων σπιτιών είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά στην Κύπρο.

Πιο κάτω, σας παρουσιάζουμε τις εταιρείες που ειδικεύονται στον τομέα των προκατασκευασμένων σπιτιών στην Κύπρο:

 
 

Μεταλλικά σπίτια:


Master MetalSmiths: Εταιρεία με βάση την Λάρνακα, που δραστηριοποιείτε στον τομέα μεταλλικών κατασκευών εδώ και 14 χρόνια: προκατασκευασμένα σπίτια, βιομηχανικές αποθήκες, υπόστεγα για φάρμες, διάφορες μεταλλικές κατασκευές, μεταλλικοί σκελετοί.


Πανταζής: Εταιρεία με βάση την Λάρνακα, ειδικεύεται στην κατασκευή μεταλλικών κατασκευών (σπίτια, καγκελόπορτες, εξωτερικά κάγκελα, σιδεριές, πόρτες και παράθυρα, λυόμενα, γκαράζ, εξιδεικευμένες κατασκευές.)


ΣΛΠ ΚΤΙΖΩ: Κατασκευαστική εταιρεία με βάση την Λεμεσό (δραστηριοποιείται σε όλη την Κύπρο) ειδικεύεται στην κατασκευή προκατασκευασμένων σπιτιών (μεταλλικό σπίτι με σκελετό από γαλβανιζέ μέταλλα). Η εταιρεία επιμένει στην υπεροχή των σπιτιών με μέταλλο. Η εταιρεία προσφέρει υδραυλικές, ηλεκτρολογικές και άλλες εγκαταστάσεις.


Bonis Komers: Η εταιρεία εδρεύει στην Θεσσαλονίκη (με υπηρεσίες και στην Κύπρο) και ειδικεύεται στην κατασκευή προκατασκευασμένων σπιτιών τιμή κατασκευής του σπιτιού €450/m2. H εταιρεία προσφέρει πάνω από 70 σχέδια και μοντέλα αλλά δεν προσφέρει περιορισμό στο σχεδιασμό και στο μέγεθος της οικίας. H εταιρεία προσφέρει υδραυλικές, ηλεκτρολογικές και άλλες εγκαταστάσεις.


Easy home CY: Εταιρεία με βάση την Λεμεσό, προσφέρει χαμηλές τιμές σε προκατασκευασμένα σπίτια, αποθήκες και γραφεία με τη μορφή Container House. H εταιρεία προσφέρει υδραυλικές, ηλεκτρολογικές και άλλες εγκαταστάσεις. Ενδεικτική τιμή €42000, για την κατασκευή λυόμενης οικίας, 3 υπνοδωματίων,2 κουζινών και 2 WC.


Karix: Εταιρεία με βάση την Λευκωσία που ειδικεύεται από το 1992 στο κτίσιμο προκατασκευασμένων κατασκευών. Η εταιρεία προσφέρει και άλλες υπηρεσίες όπως: ξυλουργικά και έπιπλα, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, αλουμίνια, πόρτες, παράθυρα, φορτοεκφορτώσεις-μεταφορές και συνεργείο συντηρήσεων.


TEU Conservices: Εταιρεία με βάση την Λεμεσό που ιδρύθηκε το 1978 και από το 1983 κατασκευάζει προκατασκευασμένες (μεταλλικές) κατασκευές με παράδοση σε όλη την Κύπρο. Υπάρχει μεγάλος αριθμός τυποποιημένων σχεδίων με μεγάλη προσαρμοστικότητα ή την δυνατότητα κατασκευής κατοικίων με σχέδια του πελάτη. H εταιρεία προσφέρει υδραυλικές, ηλεκτρολογικές και άλλες εγκαταστάσεις.


ΗΛΥΜΕΤ: Εταιρεία με βάση την Λευκωσία και την Πάφο που ιδρύθηκε το 1996 και ειδικεύεται στην κατασκευή μεταλλικών προκατασκευασμένων κατασκευών (λυόμενων και μόνιμων). Ο πελάτης μπορεί να τροποποιήσει ανάλογα με τις ανάγκες του την μεταλλική κατασκευή. Η εταιρεία παρέχει δυνατότητα ηλεκτρολογικής, υδραυλικής εγκατάστασης, πρόνοια τηλεφωνικής γραμμής κτλ. 


Da metal Home:  Η εταιρεία με βάση την Αγία Νάπα ειδικεύεται από το 2003 στην κατασκευή προκατασκευασμένων μεταλλικών κατασκευών (αποθήκες, γραφεία, σπιτάκια, γκαράζ). Η εταιρεία προσφέρει και  ηλεκτρονικό κατάστημα (ενδεικτικά αναφέρουμε ένα δωμάτιο 12 τ.μ. πωλείται στα €4638.99).


M Michael Metals: H εταιρεία με έδρα την Πάφο ειδικεύεται από το 1990 στην κατασκευή και εγκατάσταση μεταλλικών προκατασκευασμένων. H εταιρεία προσφέρει τοποθετήσεις, υδραυλικές, ηλεκτρολογικές και άλλες εγκαταστάσεις.


L.M Michael Metallotechniki Ltd:   H εταιρεία με βάση την Λευκωσία ειδικεύεται από το 2008 στην κατασκευή μεταλλικών προκατασκευασμένων σπιτιών. Στην εταιρεία αυτήν τη στιγμή έχει 7 προσφορές στα προκατασκευασμένα σπίτια όπως: σπίτι 96 τ.μ., 3 υπνοδωματίων με κουζίνα καθιστικό και w/c αξίας €38200 ή δωμάτιο 12 τ.μ. με ηλεκτρική εγκατάσταση, αλουμινένια κουφώματα αξίας €3900.
 


 

Μεταλλικά και ξύλινα σπίτια:

 
Detima Constructions LTD: H εταιρεία (στην Λάρνακα) είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της εταιρείας Κοφινάς Constructions (με έδρα την Ελλάδα) και ειδικεύεται στην κατασκευή προκατασκευασμένων σπιτιών από 42 μέχρι 300 τ.μ., σπιτιών «Flexy home» (οι τιμές που ξεκινούν από €2450 ως €29250) και ξύλινων φινλανδικών σπιτιών. Η εταιρεία προσφέρει μοντέλα και σχέδια σπιτιών χωρίς αυτά να είναι τυποποιημένα.