Η αγάπη μας για το “τούβλο” και τα στερεότυπα γύρω από τα χτιστά σπίτια, ίσως μας εμποδίζουν πολλές φορές να συμβαδίσουμε με την εποχή, την τεχνολογία και όλα όσα μπορούν να μας προσφέρουν. Το πρώτο μας βήμα στη γνώση, είναι να “σπάσουμε” τους μύθους.

(αν προτιμάτε μπορείτε να διαβάσετε τον πλήρη οδηγό για Προκατασκευασμένα Σπίτια εδώ )

Για τους περισσότερους από εμάς είναι παντελώς άγνωστο ότι τα περισσότερα νοσοκομεία και σχολεία αυτού του κόσμου είναι προκατασκευασμένα, ενώ παραπάνω από τα μισά σπίτια στις ΗΠΑ είναι επίσης προκατασκευασμένα.

Ο φόβος του αγνώστου όμως, η ελιπής πρόσβαση στην πληροφορία μέχρι χθες, ίσως και τα μικροσυμφέροντα, βοήθησαν να δημιουργηθούν και να συντηρούνται μύθοι για τα προκάτ που σαφώς δεν ισχύουν.

Ρίξε μια ματιά στους μύθους, όλο και κάποιον θα έχει πάρει τ’ αφτί σου.

Μαθαίνοντας τα δεδομένα, κερδίζεις διπλά: ξέρεις τί αλήθεια συμβαίνει και βοηθάς να μην συνεχίζει η κοινωνία μας να πιστεύει σε μύθους για τα έτοιμα σπίτια.

Μύθος #1: Τα προκατασκευασμένα σπίτια καταστρέφονται ευκολότερα

Πρόκειται για έναν πολύ διαδεδομένο μύθο αλλά αυτό που στ’ αλήθεια ισχύει είναι πως οι προδιαγραφές ασφαλείας καθώς και η ποιότητα των υλικών των προκάτ σπιτιών είναι οι ίδιες με εκείνες των παραδοσιακών χτιστών σπιτιών.

Ισχύει η ίδια νομοθεσία, ενώ έχοντας πλέον πολλά χρόνια που βρίσκονται τα προκάτ στην αγορά, πλέον ξέρουμε πως η αντίστασή τους στην φωτιά, τον σεισμό ή την καταιγίδα δεν είναι μικρότερη, αντίθετα σε μερικές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερη.  

Μύθος #2: Τα προκατασκευασμένα σπίτια είναι “δεύτερης” ποιότητας

Ένας παλιός μύθος που είχε κάποια στοιχεία αλήθειας όταν ξεπρόβαλλαν στην αγορά τα πρώτα πάμφθηνα αλλά κακάσχημα μεταλλικά σπιτάκια από ελενίτ.

Η αλήθεια όμως πλέον, είναι πως τα προκάτ σπίτια φτιάχνονται από πλήθος ποιοτικών υλικών ενώ αισθητικά, μπορείς να βρεις μέχρι και επαύλεις!

Μύθος #3: Τα προκατ σπίτια είναι για προσωρινές ή εξοχικές κατοικίες, όχι για κύριες

Αυτός ο μύθος ξεκίνησε από το γεγονός πως λόγω του χαμηλού κόστους, οι περισσότεροι καταναλωτές επέλεγαν προκάτ σπίτια για το εξοχικό τους. Όμως, τίποτε δεν το εμποδίζει να στεγάζει μια οικογένεια καθώς η διάρκεια ζωής ενός προκάτ σπιτιού είναι το ίδιο μεγάλη.

Mερικές φορές μάλιστα, είναι μεγαλύτερη του παραδοσιακού, διότι “σηκώνει” πολλές αλλαγές ακόμη και μετακίνηση ή πλήρη μεταρρύθμιση, κάτι που το χτιστό δεν επιτρέπει αν δεν το γκρεμίσεις.

Μύθος #4: Τα προκατασκευασμένα σπίτια βγαίνουν σε προκάτ ίδια σχέδια

Ο φόβος των περισσότερων να μην μοιάζει το σπίτι τους με του διπλανού και οι παλιές διαφημίσεις που έδειχναν 3 ή 4 συγκεκριμένους τύπους σπιτιού μόνο, συντέλεσαν στον μύθο αυτό.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι σήμερα μπορείς να πάρεις ένα χαρτί κι ένα μολύβι, να σχεδιάσεις το σπίτι των ονείρων σου όπως ακριβώς το έχεις φανταστεί και να το παραγγείλεις σε προκάτ. Είναι τόσο ευέλικτα πλέον τα σχέδια των προκατασκευασμένων σπιτιών.

Μύθος #5: Τα προκατασκευασμένα σπίτια είναι για τους “φτωχούς”

Εδώ ο μύθος είναι προέκταση της γνωστής λαϊκής ρήσης “ό,τι πληρώσεις παίρνεις”. Ο απλός κόσμος είναι εύκολο να συμπεράνει πως ένα σπίτι τόσο φθηνό προφανώς απευθύνεται σε έναν φτωχό που δεν μπορεί να αγοράσει ένα “κανονικό” σπίτι.

Αυτό φυσικά καταρρίπτεται αμέσως εάν κάποιος κάνει μια βόλτα στις χολυγουντιανές επαύλεις των μεγάλων σταρ ή δει πόσο πραγματικά στοιχίζει ένα υπερπολυτελές προκάτ σπίτι. Διότι όπως καταλαβαίνεις, ένα χρυσό πόμολο για παράδειγμα, κοστίζει το ίδιο σε όποια πόρτα κι αν τοποθετηθεί.

Μύθος #6: Τα προκατασκευασμένα σπίτια δεν χρηματοδοτούνται εύκολα

Δεν πρόκειται για δεδομένο αλλά για “λογική” προέκταση εκείνων των μύθων που δεν θέλουν το έτοιμο για “αληθινό” σπίτι. Αντιθέτως όμως, μία τράπεζα θα επιλέξει να σου δώσει στεγαστικό δάνειο για παράδειγμα, ανάλογα την πιστοληπτική σου ικανότητα και όχι ανάλογα τα υλικά ή την τεχνοτροπία που θα χρειαστεί για να φτιαχτεί το σπίτι σου.

Επιπλέον, λόγω χαμηλότερου κόστους, υπάρχουν εταιρείες προκάτ σπιτιών που αναλαμβάνουν οι ίδιες να σε χρηματοδοτήσουν χωρίς καν να πας στην τράπεζα.

Μύθος #7: Τα προκατασκευασμένα σπίτια χάνουν εύκολα την αξία τους

Μέχρι πριν 20 χρόνια τα έτοιμα σπίτια δεν είχαν καμία αξία και είτε πουλούσες οικόπεδο σκέτο είτε με προκάτ, η αξία ήταν ίδια. Στις μέρες μας αυτό είναι σχεδόν αστείο διότι ένα τελειωμένο προκάτ σπίτι δύσκολα ξεχωρίζει από ένα χτιστό και η αξία του παραμένει ακριβώς όπως σε ένα παραδοσιακό σπίτι.

Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, το γεγονός ότι ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να το μεγαλώσει ή διαρρυθμίσει όπως επιθυμεί, ανεβάζει ακόμη περισσότερο την αξία του.

Μύθος #8: Τα προκατασκευασμένα σπίτια καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια

Τα στερεότυπα γύρω από τα “ψεύτικα” σπίτια γεμάτα “τρύπες” δίνουν συχνά την αίσθηση στους περισσότερους ότι το σπίτι θα μπάζει τον χειμώνα και θα βράζει το καλοκαίρι. Αυτό ενδεχομένως να συνέβαινε με τα πρώτα προκάτ σπίτια από ελενίτ πολλές δεκαετίες πριν, όμως τώρα, η εξοικονόμηση ενέργειας που προσφέρει ένα προκάτ είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους να το επιλέξει κανείς.

Σκέψου μόνο ότι ένα βιοκλιματικό προκάτ σπίτι έχει σταθερή θερμοκρασία 17 βαθμών Κελσίου ανεξάρτητα από το τί καιρό κάνει!


Τώρα που οι μύθοι έχουν διαλυθεί, μπορείς να διαβάσεις τον πλήρη οδηγό μας για τα προκατασκευασμένα σπίτια καθώς και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Αν βέβαια “ψήθηκες” και θέλεις να μάθεις κόστος και επιλογές ενός έτοιμου σπιτιού για τις δικές σου ανάγκες, ζήτα προσφορές για προκατασκευασμένα σπίτια στο AtYourService!