Από εσένα εξαρτάτε εάν θα θελήσεις τέλεια μπλουζάκια τα οποία όλοι θα φορέσουν στο πάρτη σου πριν τον γάμο, το οποίο οργανώνεις σε 2 εβδομάδες. Ή πρέπει να ετοιμάσεις μπλουζάκια για ένα συνέδριο; 'Η μπλουζάκια για την 5-μελή ομάδα ποδοσφαίρου;  

Source

Το πρόβλημα είναι όμως πως δεν έχεις ιδέα για το στυλ ή ποιά χρώματα θέλεις ή ακόμα και τα μεγέθη.

Μπορεί να σου έδωσε το αφεντικό σου τον ρόλο του να φτιάξεις τα μπλουζάκια τα οποία όλοι οι υπάλληλοι της εταιρείας θα φορέσουν στο σαββατοκύριακο που έρχεται τον επόμενο μήνα για το κτίσιμο τις ομάδας σου.

Source

Αλλά δεν είσαι γραφίστας και δεν θα ήξερες την διαφορά μεταξύ της μεταξοτυπίας και της ψηφιακής εκτύπωσης ακόμα και αν η ζωή σου κρεμόταν από αυτό

Η αλήθεια να λέγεται, ο σχεδιασμός και η εκτύπωση πάνω σε ένα μπλουζάκι δεν είναι απλά μια τέχνη. Έχει γίνει επιστήμη με την έλευση καινούργιας τεχνολογίας και την ανάπτυξη των μηχανών τα οποία φέρνουν την επανάσταση στην βιομηχανία.

Για αυτό λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω σκεφτήκαμε να γράψουμε έναν οδηγό ο οποίος εξηγά πως λειτουργεί αυτή η αγορά, για να έχετε μια καλύτερη κατανόηση πως δημιουργούνται τα μπλουζάκια και τα διάφορα είδη εκτυπώσεων τα οποία βοηθούν στην επίτευξη του τελικού προϊόντος.

Η διαδικασία σχεδιασμού

1. Εξερευνήστε διάφορα σενάρια και σκεφτείτε σχέδια

Σκεφτείτε ένα μπλουζάκι σαν ένα κενό καμβά. Είναι απλώς το θεμέλιο στο οποίο όλα τα άλλα πρέπει να βασίζονται. 

Η πρόκληση έρχεται με ένα σχεδιαστικό σενάριο που μπορεί να προσαρμοστεί σε μια μπλούζα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι χρειάζεται να συνεργαστείς με έναν γραφίστα ή εικονογράφο ακόμη ότι μπορεί να καταλήξει με μερικά σκίτσα - διαφορετικές παραλλαγές- οι οποίες μπορούν να διαμορφωθούν σε μια φωτογραφία ενός μοντέλου, να τυπωθεί και να τοποθετηθεί σε ένα μπλουζάκι
 

Source

2. Μην περιπλέκεις τα πράγματα

Κάποιες φορές το πιο επιτυχημένο σχέδιο είναι και το πιο απλό. Μπορεί να μπεις στον πειρασμό για να φτιάξεις ένα ''παρακμιακό κομμάτι της τέχνης'' όταν στην πραγματικότητα θα μπορούσες να μεταδόσεις αυτό που θέλεις να πεις με κάτι λιγότερο από αριστούργημα.

Source

3. Να θυμάσε για ποιόν το σχεδιάζεις 

Ίσως το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να κρατήσεις κατά νου. Εάν είναι για μια εταιρική ενδυμασία που ζητήθηκες να ετοιμάσεις τότε το σχέδιο θα πρέπει να συμμορφώνεται με ένα επίπεδο ευπρέπειας. Εάν είναι για το πάρτη του γάμου σου τότε είναι πολύ εμφανές πως έχεις την κάθε δυνατότητα να δημιουργήσεις κάτι χιουμοριστικό  

4. Να βρείς ενα καλό γραφείο για εκτύπωση 

Το άτομο το οποίο θα σου φτιάξει το μπλουζάκι είναι πολύ καλό εάν και ο εκτυπωτής είναι εξίσου καλός. Όπως όλες τις υπηρεσίες κάνε και σε αυτό το σωστό ψάξιμο. Χρησιμοποίησε πηγές όπως το AtYourService  το οποίο έχει πληθώρα από επαγγελματίες στο οποίο μπορείς να πάρεις πληροφορίες για να κάνεις την σωστή επιλογή στον επαγγελματία που θα χρησιμοποιήσεις.

 

Η διαδικασία εκτύπωσης

Το μπλουζάκι που θα φτιάξεις χωρίζετε σε 3 διαδικασίες, μεταξοτυπία, ψηφιακή εκτύπωση και κέντημα.

1. Μεταξοτυπία

   • Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί μια μεμβράνη με βάση το πλέγμα για να εφαρμόζει το μελάνη πάνω σε ένα υπόστρωμα, είτε πρόκειται για μπλουζάκια, αφίσες, αυτοκόλλητα, βινύλιο, ξύλο, ή άλλο υλικό (πηγή)
   • Τα βασικά προγράμματα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για να δημιουργηθούν έργα τέχνης για εκτύπωση είναι το Adobe Ilustrator και το Adobe Photoshop
   • Πριν από την επιλογή για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο , το έργο τέχνης πρέπει να έχει αναθεωρηθεί προκειμένου να διαπιστωθει αν θα εκτυπωθούν καλά . Μόλις ολοκληρωθεί και έχει διαπιστωθεί , μια απόδειξη για την καλή τέχνη,  πρέπει  να σου δώσει τη δυνατότητα να δεις μια μακέτα του σχεδιασμού πάνω σε ένα πραγματικό ένδυμα 
   • Η Ηραίον διαδικασία γίνεται κάπως πιο τεχνική , ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή του χρώματος. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε χρώμα στο σχεδιασμό χρειάζεται μια οθόνη από μόνη της να μπει στον τύπο που θα εκτυπωθεί , μια αποδόμηση της τέχνης του είδους . Η πολυπλοκότητα αυτής της διαδικασίας διαχωρισμού χρωμάτων εξαρτάται πραγματικά από το εάν εκτυπώνεις φωτογραφικές ή για την ποσότητα του χρώματος σε πλούσια γραφικά που ενσωματώνονται στο έργο τέχνης .
   • Ένα θετικό για κάθε χρώμα φιλμ παράγεται όταν η τέχνη έχει διαχωριστεί .
   • Μια στένσιλ οθόνη τότε δημιουργείται από την εικόνα επί της μεμβράνης και η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως η έκθεση της οθόνης. Η μεμβράνη στη συνέχεια τοποθετείται επί μιας επικαλυμμένης οθόνης και εκτίθενται σε υψηλή ένταση φωτός για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα , μετά την οποία η οθόνη ψεκάζεται με νερό , έτσι ώστε να απαλλαγούμε από το γαλάκτωμα στην εικόνα.
   • Μόλις στεγνώσει , η οθόνη έχει προετοιμαστεί για την περίοδο παραγωγής , κατά την οποία η μελάνη είναι έτοιμη για τις επιχειρήσεις τύπωσης η οποία στη συνέχεια θα ωθηθεί μέσω του στένσιλ στην οθόνη και εκτυπώνονται σε μπλουζάκια

Source

Source

2. Ψηφιακή εκτύπωση

   • Η ψηφιακή εκτύπωση είναι και αλλιώς γνωστή ως ''άμεση -για το- ένδυμα'' εκτύπωση
   • Συνήθως είναι γνωστό ότι είναι λιγότερο ακριβή από την μεταξοτυπία και είναι ένα έργο τέχνης το οποίο είναι εκτυπωμένο απευθείας στο ρούχο και είναι διακοσμημένο με χρήση ψεκασμού μελάνης.
   • Όπως και η μεταξοτυπία το έργο τέχνης βλέπετε πριν την εκτύπωση και εξασφαλίζει ότι έχει καλές δυνατότητες για εκτύπωση.
   • Υπάρχουν περιπτώσεις που ο δημιουργός θα πρέπει να αλλάξει λίγο από το σχέδιο για να κατάληξη σε μια εκτύπωση που είναι πολύ κοντά με την πρωτότυπη.
   • Η επόμενη φάση της διαδικασίας μιμητέ την δουλεία ενός κανονικού εκτυπωτή μελανιού το οποίο συμπεριλαμβάνει μελάνη και ψεκάζει με αυτό για να δημιουργήσει την εικόνα επάνω στο ρούχο το οποίο μετά μπαίνει κάτω από ψηλές θερμοκρασίες για να στεγνώσει το μελάνη.

Source

Source

 

3. Κέντημα

   • Με το κέντημα η ψηφιακή τέχνη η οποία χρειάζεται να κεντηθεί μεταφράζεται σε ράμματα.
   • Το αρχικό οπτικό 'σχέδιο' είναι σε ψηφιακή μορφή και καθοδηγεί τα ράμματα που θα χρησιμοποιηθούν για να κεντήσουν το συγκεκριμένο γραφικό. Αυτό μπορεί ή ακόμα και όχι να ακολουθείται από ένα πραγματικό δείγμα σε κέντημα
   • Τι έχει σημασία για την ποιότητα του κεντήματος είναι το ύφασμα το οποίο θα εκτυπωθεί επάνω το σχέδιο, και επίσης  το μέγεθος των γραμμάτων το οποίο σημαίνει πως πρέπει να το σκεφτείς καλά πριν να διαλέξεις αυτό τον τύπο εκτύπωσης.

Source

Στην τελική πως θα διαλέξεις συγκεκριμένα τον τύπο εκτύπωσης και το σχέδιο πάνω σε ένα μπλουζάκι θα πρέπει να συζητηθεί με τους επαγγελματίες στην εκτύπωση, οι οποίοι μπορούν να σου δώσουν συμβουλές στο τι δρόμο θα ακολουθήσεις βασιζόμενοι στο τελικό προϊόν που θέλεις να δημιουργήσεις. Για αυτό επικοινώνησε μαζί τους και ξεκινάς να λαμβάνεις πληροφορίες γιατί όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η ποιότητα στο τελικό προϊόν διαφέρει από την εμπειρία που έχει ο τυπογράφος.