Ένα σύστημα θέρμανσης που είναι πολύ αποτελεσματικό, προσιτό και ασφαλές δεν είναι πλέον πολυτέλεια αλλά ανάγκη για το σπίτι ή τον επαγγελματικό σου χώρο.

Σε αυτόν τον αποκλειστικό οδηγό για την Κύπρο, μπορείς να εξερευνήσεις όλες τις διαθέσιμες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις θέρμανσης, τις νέες τεχνολογίες, τους τύπους θέρμανσης ανάλογα το καύσιμο ή την πηγή ενέργειας, τη διανομή της καθώς και τη συντήρηση, τις επισκευές και όπως πάντα, τους κορυφαίους επαγγελματίες και εργολάβους πάντοτε AtYourService!

Λίγο πριν μπει ο χειμώνας, η θέρμανση είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα για τους περισσότερους από εμάς που σκοπεύουμε να εγκαταστήσουμε ένα νέο σύστημα θέρμανσης ή μία πρόσθετη συσκευή ή εξάρτημα στο ήδη υπάρχον.

Φυσικά, η συντήρηση ή οι τυχόν επισκευές είναι πάντοτε στο μυαλό μας αυτές τις μέρες και ειδικά εάν χρησιμοποιούμε a/c – ένα πολύ διαδεδομένο σύστημα θέρμανσης και ψύξης – που δούλεψε πολύ σκληρά αυτό το ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι στην Κύπρο!

Οπότε, είναι σημαντικό να εξερευνήσουμε με κάθε λεπτομέρεια – αλλά σχετικά γρήγορα – καθετί διαθέσιμο στην αγορά σήμερα, όλους τους τύπους καυσίμου, τί είναι καλύτερο για τις δικές μας ανάγκες, όπως και το πότε χρειάζεσαι συντήρηση, επισκευή ή αναβάθμιση στο υπάρχον σύστημα θέρμανσης.

Παρόλα αυτά, ενώ έχω γεμίσει από διαφημίσεις και φυλλάδια για όλα αυτά τα υψηλής τεχνολογίας/ «πράσινα»/ επαναστατικά / μοντέρνα / συμπλήρωσε_ό,τι_θες συστήματα θέρμανσης, σπάνια νιώθω πως πραγματικά ξέρω πότε και εάν χρειάζομαι κάτι καλύτερο ή εάν το δικό μου σύστημα θέρμανσης είναι ήδη αποδοτικό, οικονομικό, αρκετά πράσινο ή υψηλής τεχνολογίας.

Οπότε αν κι εσένα σου ακούγονται Κινέζικα όλα αυτά, σκέφτηκα έναν ευκολότερο τρόπο να κατανοήσω τί κάνει τί, χωρίζοντας κάθε σύστημα θέρμανσης σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Βλέπεις, τα περισσότερα συστήματα θέρμανσης απαρτίζονται από δύο μεγάλα σκέλη: το ορατό και το αόρατο.


Απλά θυμίσου πως οτιδήποτε δεν βλέπεις είναι το μίνι εργοστάσιο παραγωγής, δηλαδή η γεννήτρια και το καύσιμο ή η πηγή ενέργειας για να παράξεις θερμότητα, ενώ τα εξαρτήματα και συσκευές που βλέπεις τριγύρω στο σπίτι σου είναι μόνο το σύστημα διανομής ή οι αυτόνομες συσκευές θέρμανσης.

Οπότε πρώτα, πρέπει να αποφασίσεις για το αόρατο κομμάτι και μόνο τότε μπορείς να προχωρήσεις στο σύστημα διανομής που προτιμάς.

Τώρα που όλα είναι λιγότερο μπερδεμένα, θα δεις πως αφού διαβάσεις αυτόν τον οδηγό, θα γνωρίζεις ακριβώς τί λένε όλα αυτά τα φυλλάδια και οι ειδικοί, για ποιό ακριβώς μηχάνημα ή στοιχείο μιλούν, εάν το σύστημα θέρμανσής σου επαρκεί σε μέγεθος για τους χώρους σου, εάν έχεις διαρροές, εάν πληρώνεις πολύ περισσότερα χρήματα απ΄όσο θα έπρεπε και τέλος, η μεγάλη ερώτηση, εάν είναι ώρα να αλλάξεις το σύστημά σου.

Οπότε, ας τα πάρουμε από την αρχή διότι οι ανάγκες σου μόνο θα καθορίσουν το σύστημα που χρειάζεσαι. Ούτε η αγορά, ούτε οι νέες τεχνολογίες αλλά ούτε και κάθε νέο προϊόν μόνο και μόνο επειδή είναι σε «απίθανη» τιμή!

Ποιές είναι οι ανάγκες σου για θέρμανση;


Πριν επιλέξεις σύστημα θέρμανσης, θα πρέπει πρώτα να έχεις όλες τις απαντήσεις στα παρακάτω θέματα, με κάθε λεπτομέρεια:

Το μέγεθος του χώρου σου

Τα τετραγωνικά του χώρου σου δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν την αγορά ενός συστήματος θέρμανσης. Θα πρέπει να ενημερώσεις τον εργολάβο θέρμανσης και για τον τύπο του χώρου σου καθώς και τα επίπεδα. Για παράδειγμα

Τους κατοίκους του

Τα τετραγωνικά του χώρου σου δεν θα βοηθήσουν στην επιλογή σου εάν παράλληλα δεν λάβεις υπόψη σου, τους ανθρώπους.


Οι ηλικίες τους, ο αριθμός τους, όπως και συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας των ανθρώπων που κατοικούν ή εργάζονται στον χώρο που θα εγκαταστήσεις σύστημα ή συσκευές θέρμανσης, είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες.

Εάν για παράδειγμα, η οικογένειά σου αποτελείται από 4 παιδιά και μία ηλικιωμένη γυναίκα με αρθρίτιδα (πέρα από εσένα και τον/την σύζυγό σου) τότε οι ανάγκες σου για ένα ασφαλές, ανθεκτικό και αποτελεσματικό σύστημα θέρμανσης είναι μεγάλες, ειδικά σε σύγκριση με έναν ανύπαντρο διευθυντή εταιρείας Forex - άρα δεν είναι σχεδόν ποτέ σπίτι - παρόλο που και οι δύο μένετε σε παρόμοιο σπίτι 200 τετραγωνικών.

Η κατάσταση του κτηρίου σου

Πότε χτίστηκε το σπίτι σου; Εάν ζεις σε ένα παλιό κτήριο με αρκετές ζημιές και λίγη ή καθόλου συντήρηση ανά καιρούς, τότε είναι πολύ πιθανόν πως το τελευταίας και πιο σύγχρονης τεχνολογίας σύστημα θέρμανσης θα είναι τελείως αναποτελεσματικό και χάσιμο χρόνου και χρημάτων.

Πριν από κάθε αγορά, θα πρέπει πρώτα να καλέσεις έναν εργολάβο ώστε να επισκευάσει πιθανές ζημιές στο κτήριό σουόπως τρύπες που προκαλούν διαρροή αέρα, ραγισμένα ή σπασμένα τζάμια κτλ.

Σε ποια τοποθεσία βρίσκεται το κτήριό σου;

Ένα ποτάμι που περνάει δίπλα στο σπίτι σου μπορεί να αλλάξει δραματικά τις ανάγκες σου για θέρμανση (και μόνωση) όπως και το ύψωμα και το μικροκλίμα της περιοχής σου. Πρέπει να ενημερώσεις τον ειδικό εργολάβο για τα πάντα σε σχέση με την τοποθεσία σου όπως και για τον καιρό στην περιοχή σου. Με άλλα λόγια, πόσο κρύο κάνει και πόσο συχνά.

Τέλος, ένας σημαντικός παράγοντας που θα επηρρεάσει αρκετά την επιλογή σου για το σύστημα θέρμανσης που σου ταιριάζει καλύτερα, είναι ο τύπος καυσίμου ή η πηγή ενέργειας.

Ποιός είναι ο καλύτερος τύπος καυσίμου ή πηγή ενέργειας για σένα;

Διαφορετικά καύσιμα έχουν διαφορετικές ικανότητες θέρμανσης και δεν είναι κατάλληλα για όλα τα συστήματα, τις περιοχές ή τους χώρους.


Μπορεί να ονειρεύεσαι ένα γιγάντιο μαρμάρινο τζάκι για το καθιστικό σου, μα εάν πρόκειται να είναι το κύριο μέσο θέρμανσης για το σπίτι σου, τότε ίσως προτού το κατασκευάσειςίσως πρέπει να ρωτήσεις τον εργολάβο σου εάν η αποθήκη σου θα χωράει το τριπλάσιο ξύλο γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να ζεσταθείς! :)

Οπότε, προτού αποφασίσεις το σύστημα θέρμανσης που θα βάλεις στο σπίτι σου, θα πρέπει να ρωτήσεις τί καύσιμα υπάρχουν διαθέσιμα, πόσο κοστίζουν και τί δυνατότητες θέρμανσης έχουν.

Ρώτησε έναν ειδικό για τα πιο συμφέροντα καύσιμα για τον δικό σου χώρο (μέγεθος, περιοχή, ανάγκες) και μόνο τότε μπορείς να προχωρήσεις στην αγορά του συστήματος ή των συσκευών και του συστήματος διανομής θερμότητας που είναι συμβατά με τον τύπο καυσίμου που επέλεξες.

Ακόμη, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου την μελλοντική διαθεσιμότητα του κάθε καυσίμου καθώς και τις δυνατότητες του καυσίμου ή της πηγής ενέργειας που επέλεξες.

Στην Κύπρο, πρόκειται να παράγουμε φυσικό αέριο στα επόμενα χρόνια και έτσι, είναι πολύ πιθανό πως το κόστος σου θα είναι συγκριτικά χαμηλότερο από το κόστος σου για πετρέλαιο θέρμανσης, για παράδειγμα.

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι επίσης συμφέρουσες, φιλικές για το περιβάλλον πηγές με σπουδαία δυναμική.  Ιδού λοιπόν, οι επιλογές σου:

Οι κοινότερες πηγές ενέργειας και τύποι καυσίμου

Ηλεκτρική ενέργεια

Αυτός ο τύπος ενέργειας δίνει πολύ οικονομικά αποδοτικές συσκευές και συστήματα θέρμανσης. Δυστυχώς δεν πρόκειται για την καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον, όμως θεωρείται καθαρή και υγιεινή ενέργεια για τα σπίτια διότι η παραγωγή και η μόλυση που προκαλεί, συμβαίνουν μακριά, στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Στην Κύπρο, η ηλεκτρική ενέργεια πρέρχεται από τα εργοστάσια της ΑΗΚ, τα οποία στην μεγαλύτερη πλειοψηφία τους καίνε diesel ενώ τελευταίαγίνονται προσπάθειες να στραφεί σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως ανεμόμυλοι και ηλιακά πάνελ.


Πλεονεκτήματα
- δεν χρειάζεσαι αποθήκη για καύσιμα
- χρειάζεσαι μικρό χώρο για τις συσκευές σου καιλίγη συντήρηση
- οι ηλεκτρικές θερμάστρες λειτουργούν σχεδόν άμεσα χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία
- θεωρείται καθαρότερη και υγιεινότερη λύση ειδικά για εκείνους με αναπνευστικά προβλήματα
- τα ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης δεν είναι τα φθηνότερα όμως είναι η πιο συμφέρουσα λύση εάν τηρηθούν τα βασικά (μόνωση, σωστή μελέτη και τοποθέτηση, συχνή συντήρηση κτλ.)
- μηδενικές εκπομπές

Μειονεκτήματα
- ο ηλεκτρισμός θεωρείται ο πλέον ρυπογόνος τύπος ενέργειας για το περιβάλλον, από τη στιγμή που η ενέργειά σου προέρχεται από την καύση diesel
- δεν έχεις θέρμανση κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος

Πετρέλαιο θέρμανσης

Αυτός ο τύπος καυσίμου βασίζεται σε αποθέματα ορυκτών και άρα το κόστος και η διαθεσιμότητά του εξαρτώνται από την κάθε περιοχή. Δεν είναι φιλικό στο περιβάλλον και όχι τόσο υγιεινό μα εξαιτίας της χαμηλής τιμής του, ειδικά τα προηγούμενα χρόνια, έγινε πολύ δημοφιλές.

Η μικρότερη δυνατή υποδομή που απαιτεί ένα τέτοιο σύστημα θέρμανσης που καίει πετρέλαιο, περιλαμβάνει σωληνώσεις, καλοριφές και καυστήρα. Οπότε, η εγκατάσταση και αγορά του είναι υψηλή όμως είναι μια πολύ συμφέρουσα και αποδοτική λύση θέρμανσης.

Πλεονεκτήματα
- κοστίζει λιγότερο από τα συστήματα που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια
- είναι πολύ αποτελεσματικό καύσιμο θέρμανσης
- παρόλο που είναι εύφλεκτο, εάν τηρηθούν οι βασικοί κανόνες ασφάλειας, θεωρείται ασφαλής λύση

Μειονεκτήματα
- η τιμή του δεν είναι σταθερή και αναμένεται να ανέβει αφού βασίζεται σε αποθέματα ορυκτών που αναμένεται να τελειώσουνσε περίπου 50 χρόνια
- υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα
- αυτό το καύσιμο χρειάζεται κάποιο εξαερισμό
- παράγει ρύπους (μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του άνθρακα και άζωτο)
- ο αέρας σε χώρο που θερμαίνεται με φυσικό αέριο διαρκώς κυκλοφορεί και ανασηκώνει σκόνη κάτι όχι πολύ ευχάριστο ή υγιεινό, ειδικά για ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα
- οι υποδομές για κεντρική θέρμανση πετρελαίου απαιτούν αρκετό χώρο όπως και δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου

Φυσικό αέριοΑυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι άνθρωποι για το φυσικό αέριο είναι πως οι δυνατότητες θέρμανσης που παρέχει δεν είναι ίδιες παντού. Διαφέρουν ανάλογα τη σύστασή του που εξαρτάται από την πηγή.

Στην αρχή, το φυσικό αέριο είχε μεγάλη απήχηση κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής τους (σε σύγκριση φυσικά με το πετρέλαιο θέρμανσης) μα η τιμή του ανέβηκε από τότε. Φυσικά, αφού η Κύπρος πρόκειται να παράγει φυσικό αέριο σύντομα,η τιμή του αναμένεται να πέσει αρκετά.

Πλεονεκτήματα
- είναι μια πολύ αποδοτική λύση θέρμανσης
- παρόλο που είναι επίσηςεύφλεκτο θεωρείται σχετικά ασφαλές εάν τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας του
- δεν χρειάζεσαι χώρο αποθήκευσης καυσίμου

Μειονεκτήματα
- υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενώ έχει καταχωρηθεί επίσημα ως αέριο θερμοκηπίου
- ο αέρας σε χώρο που θερμαίνεται με φυσικό αέριο διαρκώς κυκλοφορεί και ανασηκώνει σκόνη κάτι όχι πολύ ευχάριστο ή υγιεινό, ειδικά για ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα
- απαιτεί εξαερισμό
- οι εγκαταστάσεις του απαιτούν μεγάλο χώρο
- το κόστος των εγκαταστάσεων και των εργασιών τους για σύστημα φυσικού αερίου είναι υψηλό

LP ή προπάνιο

Ένα πολύ κοινό καύσιμο σε αρκετά μέρη του κόσμου που είναι συμβατό με αρκετούς τύπους συσκευών και συστημάτων θέρμανσης.

Πλεονεκτήματα
- είναι καύσιμο χαμηλού κόστους
- είναι πολύ αποδοτική λύση θέρμανσης
- ζεσταίνει γρηγορότερα από τον ηλεκτρισμό
- δεν είναι αέριο θερμοκηπίου, παρόλα αυτά παράγει ελάχιστες εκπομπές
- παρόλο που είναι επίσηςεύφλεκτο θεωρείται σχετικά ασφαλές εάν τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας του
- παρέχει θέρμανση ακόμη και σε διακοπές ρεύματος

Μειονεκτήματα
- απαιτεί χώρο για τις υποδομές του
- το κόστος των υποδομών και της εγκατάστασης είναι υψηλό
- απαιτεί κάποιον εξαερισμό στους χώρους που θερμαίνει

Ξύλα/ ΚαυσόξυλαΤο ξύλο είναι το αρχαιότερο καύσιμο για ζεστασιά, μαγείρεμα και φωτισμό. Είναι διαθέσιμο σχεδόν παντού και έτσι οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν ακόμη. Παρόλα αυτά, το ξύλο δεν θεωρείται ένα φιλικό προς στο περιβάλλον καύσιμο, ενώ η αποδοτικότητά του επηρεάζεται αρκετά από τον τύπο του ξύλου και τα επίπεδα υγρασίας.

Πλεονεκτήματα
- είναι καύσιμο πολύ χαμηλού κόστους
- η θέρμανση δεν εξαρτάται από τις διακοπές ρεύματος

Μειονεκτήματα
- απαιτεί μεγάλα και ξηρά σημεία αποθήκευσης
- ο εξαερισμός είναι απαραίτητος στα περισσότερα συστήματα
- δεν έχεις έλεγχο της καύσης
- η υγρασία μειώνει την ποιότητά του

Κάρβουνο

Τα τελευταία 40 χρόνια, το κάρβουνο είναι το κορυφαίο οικιακό καύσιμο για συσκευές όπως σόμπες και τζάκια.

Πλεονεκτήματα
- συγκρινόμενο με το ξύλο, το κάρβουνο είναι πιο αποδοτικό για τα λεφτά του
- είναι διαθέσιμο σχεδόν παντού
- απαιτεί λιγότερο χώρο αποθήκευσης απ΄ότι το ξύλο
- οι συσκευές που καίνε κάρβουνο μπορούν να κάψουν και άλλα είδη καυσίμων

Μειονεκτήματα
- παράγει CO2, μικρά σωματίδιακαι ρυπαίνει την ατμόσφαιρα και μπορεί να κάνει ανθιυγεινό τον εσωτερικό αέρα ενός χώρου, ειδικά εάν δεν υπάρχει εξαερισμός και ζουν άνθρωποι με αναπνευστικές διαταρραχές
- καίει αργά και άρα δεν υπάρχει ανάγκη διαρκούς προμήθειας
- τα συστήματα θέρμανσης που καίνε κάρβουνο απαιτούν διαρκές καθάρισμα και συχνή συντήρηση
- η υγρασία μειώνει την ποιότητά του

Εναλλακτικές ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καύσιμα

Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι καθαρές, δεν κάνουν κακό στο περιβάλλον, οι τεχνολογίες τους εξελίσσονται εντυπωσιακά και ολοένα φθηναίνουν.

Προς το παρόν πάντως, δεν χρησιμοποιούνται όσο θα ‘πρέπε κυρίως της χαμηλής διαθεσιμότητας και του υψηλού κόστους αγοράς ή/και εγκατάστασηςτέτοιων συσκευών και συστημάτων. Κάτι φυσικά, που αλλάζει από μέρα σε μέρα και στον τόπο μας.

Αιολική ενέργεια


Τα αιολικά πάρκα και ανεμόμυλοι είναι πλεόν ένα οικείο θέαμα σχεδόν παντού όπως και στην Κύπρο.

Πλεονεκτήματα
- καθαρή και οικονομική πηγή ενέργειας
- δεν χρειάζεσαι καύσιμο
- δεν χρειάζεσαι αποθήκη

Μειονεκτήματα
- ο άνεμος δεν μπορεί να προβλεφθεί και άρα μπορεί να μην επαρκεί ανά καιρούς ειδικά όταν χρησιμοποιείται για να δώσει ενέργεια σε μεγάλες περιοχές
- οι ανεμόμυλοι κάνουν κάποιο θόρυβο, κάτι που για κάποιους είναι πολύ δυσάρεστο ενώ για άλλους δεν είναι θέμα
- ενδέχεται να απειληθεί η ζωή των πουλιών
 
Ηλιακή ενέργεια
Η Κύπρος είναι ένα από τα τέλεια μέρη για να εκμεταλλευθείς την ηλιακή ενέργεια. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα και τα ηλιακά πάνελ είναι πολύ διαδεδομένα καθώς αυτός ο τύπος συστημάτων θέρμανσης είναι πολύ αποδοτικός.

Πλεονεκτήματα
 - καθαρή και οικονομική πηγή ενέργειας
- καμία ανάγκη για καύσιμα
- υψηλή διαθεσιμότητα σχεδόν όλο το χρόνο στην Κύπρο

Μειονεκτήματα
- τα ηλιακά πάνελ και φωτοβολταϊκά πάρκα απαιτούν μεγάλους χώρους
- αυτός ο τύπος ενέργειας έχει επίσης διακυμάνσεις όταν ο ήλιος πέφτει ή όταν έχει βαριά συννεφιά
- υψηλά κόστη αγοράς και εγκατάστασης

Βιομάζα (αιθανόλη και βιοντίζελ)
Πρόκειται για ευρεία γκάμα προϊόντων, υποπροϊόντων και διάφορων πηγών αποβλήτων (αστικά, βιομηχανικά, δασικά, αγροτικά κτλ.) που καίγονται για να παράξουν ενέργεια.

Πλεονεκτήματα
- συγκριτικά φθηνότερα καύσιμα
- φιλικά στο περιβάλλον διότι μειώνουν τα απόβλητα αλλά και τη ζήτηση των πόρων της Γης

Μειονεκτήματα
- ενδέχεται να υπάρχουν θέματα με τη διαθεσιμότητα των καυσίμων σε συγκεκριμένες περιοχές ή εποχές του χρόνου
- απαιτούν χώρο αποθήκευσης
- πρόκειται για καύση και άρα, απελευθέρωση αερίων και μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα

Πέλετ
Τα πέλετ είναι μικρά στρογγυλά κομμάτια συμπιεσμένης βιομάζας, ξύλου (ανακυκλωμένο πριονίδι και απόβλητα ξύλου κυρίως). Ως εναλλακτικό καύσιμο, τα πέλετ είναι φθηνότερα από το πετρέλαιο ή την ηλεκτρική ενέργεια ενώ οι συσκευές τους είναι αρκετά κοψές.


Πλεονεκτήματα
- τα πέλετ κοστίζουν σχεδόν 50% φθηνότερα από το πετρέλαιο θέρμανσης
- είναι από 100% φυσικό υλικό χωρίς χημικές προσθήκες
- έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα
- παρότι είναι φωτιά, θεωρείται ασφαλής λύση θέρμανσης
- οι συσκευές ή εγκαταστάσεις που καίνε πέλετ έχουν οικονομική τιμή αγοράς

Μειονεκτήματα
- τα συστήματα ή οι συσκευές που καίνε χαμηλής ποιότητας πέλετ ίσως χρειαστούν πιο συχνή συντήρηση
- απαιτεί μεγάλο χώρο αποθήκευσης, μικρότερο όμως από εκείνον για ξύλο ή κάρβουνο
- χρειάζεται να ανεφοδιάζεις τη σόμπα ή τον καυστήρα σου, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα
- πρέπει να αποθηκεύεται σε πολύ ξηρούς χώρους διότι η υγρασία καταστρέφει τα πέλετς και με τον καιρό ίσως καταστρέψει και το σύστημα θέρμανσης.

Γεωθερμική ενέργεια
Αυτός ο τύπος ενέργειαςαπαιτεί να σκάψεις μια τρύπα στο έδαφος και να στείλεις κάτω νερό ώστε να πάρεις ατμό, ο οποίος μέσω μιας τουρμπίνας ή γεννήτριας θα δώσει ενέργεια σε ευρεία γκάμα συστημάτων και συσκευών θέρμανσης.

Παρόλα αυτά, το βάθος για το σκάψιμο όπως και οι υποδομές που θα χρειαστείς, εξαρτώνται από την περιοχή που μένεις και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται.

Πλεονεκτήματα
- δεν θα χρειαστείς ποτέ καύσιμο, απλά νερό
- πηγή ενέργειας χωρίς απολύτως καμία εκπομπή – μηδενικόδιοξείδιο του άνθρακα
- καμία διακύμανση, αντίθετα με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια
- οι νέες τεχνολογίες δεν απαιτούν υψηλές θερμοκρασίες εδάφους

Μειονεκτήματα
- εάν δεν είναι ήδη διαθέσιμη στην περιοχή σου είναι ακριβό να φτιάξεις δικές σου εγκαταστάσεις στο δικό σου κτήριο
- οι πυκνοκατοικημένες περιοχές δεν είναι οι καλύτερες για τέτοια ενέργεια
- ίσως έχεις διαρροές λόγω των αποστάσεων
- η μικρότερη θερμοκρασία που χρειάζεσαι είναι 350F+ (περίπου 160°C)

Ποιός θα ελέγχει το δικό σου σύστημα θέρμανσης;


Κεντρική θέρμανση

Έχεις κεντρική θέρμανση όταν όλες οι συσκευές θέρμανσης είναι συνδεδεμένες και ελέγχονται από ένα κεντρικό σημείο όπου ο λέβητας, η γεννήτρια, ο κλίβανος, η ηλεκτρική αντλία ή με λίγα λόγια, εκεί που βρίσκεται ή όποια άλλη πηγή ενέργειας χρησιμοποιείς.

Η διανομή της θερμότητας μπορεί να γίνει με όποιον τρόπο προτιμάς, όμως το όλο σύστημα ελέγχεται από ένα σημείο. Η κεντρική θέρμανση χρησιμοποιείται για να θερμάνει σπίτια, ολόκληρα κτήρια ή πολυκατοικίες.

Πλεονεκτήματα
- μπορεί να κοστίζει παραπάνω για να εγκατασταθεί αλλά σε ένα μονωμένο κτήριο που θα σχεδιαστεί σωστά από ειδικούς, τα έξοδα για θέρμανση είναι χαμηλότερα απ΄ότι με την αυτόνομη θέρμανση
- ειδικά για γραφεία, αφότου ένας ειδικός εκτιμήσει το πρόγραμμα λειτουργίας της θέρμανσης ώστε να ταιριάξει με τις ανάγκες ολόκληρου του κτηρίου, είναι πολύ οικονομική λύση
- αποφεύγεις τη σπατάλη ενέργειας και τη φθορά του συστήματος θέρμανσης από το συνεχές άνοιγμα και κλείσιμο των συσκευών ή τις περιπτώσεις που οι άνθρωποι ξεχνούν να κλείσουν τις συσκευές όταν ένα δωμάτιο ή κτήριο αδειάζει.

Μειονεκτήματα
- απαιτεί χρόνο να ζεστάνει ένα δωμάτιο οπότε ίσως χρειάζεται να αγοράσεις έξτρα συσκευή θέρμανσης.
- στην περίπτωση πολύ μεγάλων κτηρίωνκαι σε απότομες αλλαγές του καιρού, μπορεί να πάρει μέρες να προγραμματιστεί και να αρχίσει να λειτουργεί
- διαφορετικά δωμάτια μπορεί να έχουν διαφορετικές ανάγκες και έτσι ίσως να μην είναι επαρκής λύση για όλους τους χώρους ή μπορεί να σπαταλάς ενέργεια σε δωμάτια με λιγότερες ανάγκες
- όταν ζεσταίνεις μεγαλύτερους χώρους όπως ένα ολόκληρο σπίτι ή κτήριο, δεν μπορείς να το σφραγίσεις τελείως και άρα εάν δεν είναι μονωμένο, ίσως η ζέστη φεύγει από τις πόρτες και τα παράθυρα

Αυτόνομη θέρμανση (αυτόνομες μονάδες/συσκευές)


Η αυτόνομη θέρμανση είναι όταν θερμαίνουμε έναν συγκεκριμένο χώρο με μεμονωμένες συσκευές και όχι ως κομμάτια συστήματος θέρμανσης. Απλά το βάζεις στην πρίζα όποτε επιθυμείς να ζεστάνεις το συγκεκριμένο δωμάτιο ή χώρο.

Και εδώ, δεν έχεις περιορισμούς στον τύπο συσκευής ή συστήματος θέρμανσης. Από μονάδες κλιματιστικών και πάνελ θερμότητας μέχρι καλοριφέρ με φέτες, οτιδήποτε μπορεί να δουλέψει αυτόνομα και να ελέγχεται τοπικά.

Πλεονεκτήματα
- είναι η τέλεια λύση για μικρούς χώρους
- εάν θέλεις να ζεστάνεις πολύ γρήγορα έναν χώρο, η αυτόνομη θέρμανση είναι καλύτερη
- σου παρέχει την ακριβή ποσότητα θερμότητας που χρειάζεσαι, όποτε τη χρειάζεσαι και άρα σε δωμάτια με εντελώς διαφορετικές ανάγκες θέρμανσης, δεν υπάρχει σπατάλη ενέργειας

Μειονεκτήματα
- οι περισσότερες συσκευές απαιτούν κάποιον εξαερισμό αλλιώς η ατμόσφαιρα μπορεί να γίνει ανθυγιεινή, ειδικά για παιδιά και ηλικιωμένους. Οπότε, εάν ο χώρος δεν έχει παράθυρο, η αυτόνομη θέρμανση ίσως δεν είναι η καλύτερη λύση
- εάν θέλεις να ζεστάνεις μεγάλους επαγγελματικούς χώρους με πολλά δωμάτια και υπαλλήλους, τότ αυτή μπορεί να είναι μια πολύ ακριβή λύση

Συστήματα ή μέσα διανομής θερμότητας

Ανάμεσα στο μίνι εργοστάσιο παραγωγής θερμότητας του υπογείου σου ή της πρίζας και της ζέστης που σε αγκαλιάζει, υπάρχει μια γκάμα συστημάτων και μέσων για να μεταφέρεται η θερμότητα.

Ζεστός αέρας

Με τη χρήση αεραγωγών διανέμεται ζεστός αέρας, συνήθως από καυστήρες πετρελαίου ή αντλίες ηλεκτρισμού ή γκαζιού σε όλο το σπίτι ή τις επαγγελματικές σου εγκαταστάσεις, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο κοινά συστήματα θέρμανσης.

Πλεονεκτήματα
- οι αεραγωγοί μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να φιλτραριστεί ή να υγρανθεί ο αέρας και έτσι δεν χρειάζεσαι ένα διαφορετικό σύστημα και είναι υγιεινότερο
- μερικοί τύποι ηλεκτρικών αντλιών δεν απαιτούν εγκατάσταση συστήματος αεραγωγών


Μειονεκτήματα
- μαζί με τη θερμότητα συνήθως ταξιδεύει και θόρυβος από τον καυστήρα, οσμές και σκόνη, κάτι που μπορεί να κάνει δυσάρεστο το περιβάλλον
- οι αεραγωγοί που δεν συντηρούνται συχνά και δεν μονώνονται μπορεί να προκαλέσουν διαρροή θερμότητας έως και 20-30%

Ζεστό νερό

Με την κυκλοφορία ζεστού νερού μέσα από σωληνώσεις που μπαίνουν στους τοίχους, τα πατώματα ή/και τα ταβάνια, αυτός ο τύπος συστήματος θέρμανσης διανέμει θερμότητα στο σπίτι ή την επιχείρησή σου.

Τα υδραυλικά συστήματα θέρμανσης απαιτούν ένα μπόιλερ ή λέβητα για να ζεσταίνει το νερό, ένα χειριστήριο αέρα, ενώ οι σωληνώσεις που διανείμουν τη θερμότητα είναι από χαλκό ή πλαστικό. Παρόλα αυτά, συνήθως το ζεστό νερό δουλεύει σε κάθε σύστημα διανομής θερμότητας.

Πλεονεκτήματα
- πολύ αποδοτικό, ειδικά για ολόκληρα σπίτια ή κτήρια
- υπάρχει πάντοτε ζεστό νερό διαθέσιμο και έτσι δεν χρειάζεσαι θερμοσίφωνο
- διαρκεί πολύ (με την απαραίτητη συντήρηση και καλή χρήση)
- οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν διανομή με ζεστό νερό χωρίς δεξαμενή νερού
- είναι καθαρός και γρήγορος τρόπος διανομής θερμότητας

Μειονεκτήματα
- είναι καλύτερη λύση για νέα κτίσματα ή για κτήρια με υπάρχον σύστημα σωληνώσεων σε πατώματα, τοίχους ή/και ταβάνια
- υψηλότερο κόστος αγοράς και εγκατάστασης

Αποθήκευμένη ενέργεια (θερμοσυσσωρευτές)

Η θερμική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα πολύ διαδεδομένο σύστημα διανομής, το οποίο χρησιμοποιεί το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα νυκτός ή των ωρών της μέρας εκτός αιχμής για να το αποθηκεύσει ως θερμική ενέργεια και να το απελευθερώσει στα δωμάτια χωρίς άλλη χρήση ενέργειας.

Πλεονεκτήματα
- επιτυγχάνει την πιο αποδοτική χρήση και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας
- είναι φιλικότερο στο περιβάλλον απ’ ότι τα περισσότερα συστήματα με ηλεκτρική ενέργεια
- χαμηλό κόστος λειτουργίας
- καθόλου εκπομπές
- δεν ξηραίνει την ατμόσφαιρα
- χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα


Μειονεκτήματα
- πρόκειται για ακριβά συστήματα να τα αγοράσει και να τα εγκαταστήσει κανείς
- υψηλή κατανάλωση ενέργειας και άρα κοστίζει εάν καταναλώσει ρεύμα με κανονικό τιμοκατάλογο
- απαιτεί περισσότερο χώρο από άλλες συσκευές
- δεν είναι νέα τεχνολογία και διαδόθηκε πρόσφατα λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του αερίου

Αντλίες θερμότητας

Ακριβώς όπως στα ψυγεία και τα κλιματιστικά (μόνο που σε αυτήν την περίπτωση έχουμε θέρμανση, όχι ψύξη), αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για να μεταφέρουν την θερμότητα από την πηγή στον χώρο που θέλουμε να ζεστάνουμε.

Πλεονεκτήματα
- κερδίζεις έως και 70% περισσότερη ενέργεια απ΄το πετρέλαιο
- χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια και άρα είναι πιο οικονομικές
- πολύ αποδοτικές και γερές

Μειονεκτήματα
- κοστίζουν για να τις αγοράσεις και να τις εγκαταστήσεις
- είναι ογκώδεις και θέλουν μεγάλους χώρους
- λόγω της συνεχούς ροής αέρα, αιωρείται διαρκώς σκόνη στην ατμόσφαιρα και αυτό μπορεί να μην είναι υγιεινό για ανθρώπους με αναπνευστικό ή αλλεργίες

Τί άλλες συσκευές θέρμανσης υπάρχουν;

Είτε φορητές είτε εντοιχισμένες, αυτόνομες ή κομμάτια του συστήματος θέρμανσής σου, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω συσκευές θέρμανσης για να δεις τί μπορούν να σου προσφέρουν, τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους.

Κατηγορία: Καλοριφέρ

Αυτός ο τύπος θερμάστρας είναι πολύ διαδεδομένος. Είτε με πετρέλαιο, με νερό ή οποιουδήποτε άλλου τύπου, τα καλοριφέρ είναι ασφαλή, αποδοτικά και δεν απαιτούν πολύ χώρο.

Καλοριφέρ αερίου
Σύστημα ελέγχου: κεντρική θέρμανση, αυτόνομη θέρμανση
Τύποι: φορητό, εντοιχισμένο

Πλεονεκτήματα
- η χρήση των καλοριφέρ αερίου συνήθως κοστίζει 50% λιγότερο από τη χρήση εκείνων του ηλεκτρικού
- ζεσταίνουν γρήγορα
- ζεσταίνουν ακόμη και σε διακοπές ρεύματος

Μειονεκτήματα
- χρειάζεσαι εξαερισμό στο δωμάτιο
- μερικές φορές κάνει θόρυβο


Ηλεκτρικό καλοριφέρ
Σύστημα ελέγχου: κεντρική θέρμανση, αυτόνομη θέρμανση
Τύποι: φορητό, εντοιχισμένο

Πλεονεκτήματα
- υψηλή αποδοτικότητα
- είναι η πιο ασφαλής λύση για φορητή συσκευή θέρμανσης
- μπορεί με ασφάλεια να χρησιμοποιηθεί σε μικρά και κλειστά δωμάτια καθώς δεν χρειάζεται εξαερισμό

Μειονεκτήματα
- δεν ζεσταίνει πολύ γρήγορα
- εάν δεν υπάρχει παροχή ηλεκτρικού (διακοπή ρεύματος) ή πρίζα, δεν μπορείς να έχεις θέρμανση

Συντήρηση
Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, από ειδικό

Κατηγορία: Θερμάστρες ακτινοβολίας


Θερμάστρες υπέρυθρης ακτινοβολίας
Ονομάζονται επίσης και ανακλαστικές θερμάστρες διότι παράγουν θερμότητα αντανακλώντας υπερυθρες ακτίνες για να ζεστάνουν αντικείμενα ή μικρά δωμάτια.

Σύστημα ελέγχου: αυτόνομη θέρμανση
Τύποι: φορητό

Πλεονεκτήματα
- χαμηλότερο κόστος ενέργειας
- μπορεί ασφαλώς να χρησιμοποιηθεί σε μικρά και σφραγισμένα δωμάτια καθώς δεν απαιτεί εξαερισμό
- αθόρυβη λειτουργία
- ελαφρύ

Μειονεκτήματα
- είναι χρήσιμο μόνο για μικρούς χώρους και όχι για περισσότερους από 1-2 ανθρώπους
- εάν δεν υπάρχει ρεύμα (διακοπή ρεύματος) ή πρίζα δεν έχεις θέρμανση

Συντήρηση
Δεν απαιτεί συντήρηση απλά επισκευή εάν χρειαστεί

Θερμάστρες αλογόνου
Σύστημα ελέγχου: αυτόνομη θέρμανση
Τύποι: φορητό

Πλεονεκτήματα
- χαμηλό κόστος ενέργειας
- μπορεί ασφαλώς να χρησιμοποιηθεί σε μικρά και σφραγισμένα δωμάτια καθώς δεν απαιτεί εξαερισμό
- αθόρυβη λειτουργία
- ελαφρύ
- συνήθως κρατά περισσότερο από κάθε θερμάστρα ακτινοβολίας με αντιστάσεις

Μειονεκτήματα
- είναι χρήσιμο μόνο για μικρούς χώρους και όχι για περισσότερους από 1-2 ανθρώπους
- εάν δεν υπάρχει ρεύμα (διακοπή ρεύματος) ή πρίζα δεν έχεις θέρμανση
- εάν δεν είναι εξοπλισμένο με θήκη δεν πρέπει να αγγίζεται όταν λειτουργεί

Συντήρηση
Δεν απαιτεί συντήρηση απλά επισκευή εάν χρειαστεί

Κατηγορία: κονβέκτορ

Σύστημα ελέγχου: αυτόνομη θέρμανση
Τύποι: φορητό, εντοιχισμένο

Πλεονεκτήματα
- χαμηλό κόστος αγοράς και συγκριτικά χαμηλό κόστος χρήσης
- δεν απαιτεί ιδιαίτερο χώρο
- είναι καλαίσθητο

Μειονεκτήματα
- λόγω της συνεχούς κυκλοφορίας αέρα η σκόνη αιωρείται στο δωμάτιο και έτσι αλλεργίες και αναπνευστικά είναι πιθανά εάν δεν υπάρχει εξαερισμός

Συντήρηση
Χρειάζεται συχνό καθάρισμα και τουλάχιστον χρόνια συντήρηση

Κατηγορία: κλιματιστικά

Τα κλιματιστικά είναι πολύ διαδεδομένα στα περισσότερα σπίτια στην Κύπρο και πολύ αποδοτικές συσκευές θέρμανσης παρόλο που ο αρχικός σχεδιασμός τους είναι για ψύξη και όχι θέρμανση!

Σύστημα ελέγχου: κεντρική θέρμανση, αυτόνομη θέρμανση
Τύποι: φορητό, εντοιχισμένο

Πλεονεκτήματα
- συνήθως έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα καλοριφέρ με αντιστάσεις
- ευκολότερη, oικονομική και γρήγορη λύση θέρμανσης

Μειονεκτήματα
- αυτό που ζεσταίνει το a/c δεν είναι τα αντικείμενα αλλά τον αέρα ενός χώρου και άρα το αποτέλεσμα δεν κρατά πολύ
- κατά τη χρήση τους, υπάρχει διαρκής κυκλοφορία του αέρα και άρα η σκόνη που αιωρείται μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά
- παρότι οικονομικό για να αγοραστεί και να εγκατασταθεί (εάν δεν είναι τεχνολογίας inverter) τα κλιματιστικά μπορούν να ανεβάσουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού
- εάν δεν υπάρχει παροχή ηλεκτρικού (διακοπή ρεύματος) ή πρίζα δεν υπάρχει θέρμανση
- ξηραίνουν τον αέρα, κάτι που απαιτεί την αγορά υγραντήρα

Συντήρηση
Απαιτεί ετήσια συντήρηση εάν χρησιμοποιηθεί μόνο για θέρμανση και συχνότερη εάν είναι και για ψύξη, δηλαδή χρησιμοποιηθεί όλον τον χρόνο.

Κατηγορία: Σόμπες

Ένα παραδοσιακό σύστημα θέρμανσης, το οποίο βγαίνει σε πολύ κομψά σχέδια.

Ξυλόσομπες
Σύστημα ελέγχου: αυτόνομη θέρμανση
Τύποι: φορητό, εντοιχισμένο

Πλεονεκτήματα
- μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για μαγείρεμα
- μπορείς να ελέγξεις την ταχύτητα και την ένταση της καύσης
- απαιτεί λιγότερο ξύλο από το τζάκι
- έχει μικρό κόστος χρήσης
- πραγματικά καλαίσθητη σχεδίαση
- δεν επηρεάζεσαι από διακοπές ρεύματος
- αποδοτικό, βολικό και γρήγορο σύστημα


Μειονεκτήματα
- ογκώδεις συσκευές που απαιτούν πολύ χώρο
- όταν λειτουργούν δεν μπορείς να τις αγγίξεις ή να μείνεις πολύ κοντά
- ακριβή αγορά
- χρειάζεσαι μεγάλη και ξηρή αποθήκη για τα καυσόξυλα
- ίσως χρειαστείς επιπλέον μέτρα ασφάλειας ειδικά εάν έχεις παιδιά
- ο εξαερισμός είναι απαραίτητος
- δεν ζεσταίνει μεγάλους χώρους ή ολόκληρα σπίτια, μόνο τα σημεία που είναι εγκατεστημένη

Συντήρηση
Απαιτεί διαρκή συντήρηση και καλό καθάρισμα πριν και μετά από κάθε χρήση.

Σόμπες πέλετ
Σύστημα ελέγχου: αυτόνομη θέρμανση
Τύποι: φορητό, εντοιχισμένο

Πλεονεκτήματα
- οι περισσότεροι τύποι σου επιτρέπουν μεγάλη γκάμα βιοκαυσίμων ανάλογα τις προμήθειες της περιοχής σου
- πολύ κομψές συσκευές
- χρησιμοποιούνται επίσης για μαγείρεμα
- μπορείς να ελέγξεις την ταχύτητα και την ένταση της καύσης
- χαμηλά κόστη λειτουργίας
- δεν επηρεάζεσαι από διακοπές ρεύματος
- αποδοτικές, βολικές και γρήγορες

Μειονεκτήματα
- απαιτούν μεγαλύτερο χώρο απ΄ότι οι θερμάστρες και τα καλοριφέρ
- όταν λειτουργούν δεν μπορείς να τις αγγίξεις ή να κάτσεις πολύ κοντά
- ακριβές στην αγορά τους
- χρειάζεσαι μεγάλους ξηρούς χώρους για να αποθηκεύεις τα πέλετ, αλλά μικρότερους απ΄ότι για καυσόξυλα
- μπορεί να χρειαστείς επιπλέον μέτρα ασφάλειας ειδικά εάν έχεις παιδιά
- ο εξαερισμός είναι απαραίτητος
- δεν ζεσταίνουν μεγάλους χώρους ή ολόκληρα σπίτια, μόνο τα σημεία που βρίσκονται

Συντήρηση
Απαιτεί διαρκή συντήρηση και καλό καθάρισμα πριν και μετά από κάθε χρήση.

Σόμπες αερίου
Σύστημα ελέγχου: κεντρική θέρμανση, αυτόνομη θέρμανση
Τύποι: φορητό, εντοιχισμένο

Πλεονεκτήματα
- μπορείς να ελέγξεις την ταχύτητα και την ένταση της καύσης
- χαμηλό λειτουργικό κόστος
- δεν επηρεάζεσαι από διακοπές ρεύματος
- αποδοτικό, βολικό και γρήγορο
- πολύ οικονομική αγορά

Μειονεκτήματα
- όταν λειτουργούν δεν μπορείς να τις αγγίξεις ή να κάτσεις πολύ κοντά
- μπορεί να χρειαστείς επιπλέον μέτρα ασφάλειας ειδικά εάν έχεις παιδιά
- ο εξαερισμός είναι απαραίτητος
- δεν ζεσταίνουν μεγάλους χώρους ή ολόκληρα σπίτια, μόνο τα σημεία που βρίσκονται

Συντήρηση
Χρειάζονται ετήσια συντήρηση από ειδικούς

Κατηγορία: Τζάκια

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό σύστημα θέρμανσης που μπορεί να είναι πολύ όμορφο στοιχείο διακόσμησης. Παρόλα αυτά, έχεις ένα μίνι εργοστάσιο ενέργειας μέσα στο σπίτι σου και έτσι, παρόλο που είναι πολύ οικονομικό στη χρήση του, ίσως να μην είναι ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος θέρμανσης.

Τζάκι με ξύλα
Σύστημα ελέγχου: αυτόνομη θέρμανση
Τύποι: εντοιχισμένο

Πλεονεκτήματα
- στο τζάκι μπορείς και να μαγειρέψεις
- η τέλεια μυρωδιά φρεσκοκαμμένου ξύλου είναι για πολλούς ένα μεγάλο πλεονέκτημα αλλά για άλλος, μπορεί να είναι δυσάρεστο
- χαμηλά λειτουργικά έξοδα
- απαιτεί χρόνο και προσπάθεια για να λειτουργήσει
- δεν επηρεάζεσαι από διακοπές ρεύματος
- ίσως είναι θορυβώδες

Μειονεκτήματα
- απαιτεί χρόνο για να ζεστάνει ένα δωμάτιο και έτσι, ίσως χρειαστείς συμπληρωματική συσκευή θέρμανσης
- παράγει αιωρούμενα σωματίδια και καπνό και έτσι, το δωμάτιο ίσως χρειάζεται συχνό καθάρισμα και βάψιμο
- απαιτεί συνεχή επίβλεψη
- έχει υψηλό κόστος κατασκευής
- χρειάζεσαι μεγάλο και ξηρό χώρο αποθήκευσης για τα καυσόξυλα
- μπορεί να χρειαστείς επιπλέον μέτρα ασφάλειας ειδικά εάν έχεις παιδιά
- ο εξαερισμός είναι απαραίτητος
- δεν ζεσταίνουν μεγάλους χώρους ή ολόκληρα σπίτια, μόνο τα σημεία που βρίσκονται

Συντήρηση
Ένα τζάκι απαιτεί διαρκή συντήρηση και καλό καθάρισμα πριν και μετά την κάθε χρήση

Τζάκι αερίου

Σύστημα ελέγχου: αυτόνομη θέρμανση
Τύποι: εντοιχισμένο

Πλεονεκτήματα
- συγκεκριμένοι τύποι τζακιών δεν θέλουν καμινάδα
- έχει χαμηλό κόστος λειτουργίας
- ζεσταίνει γρήγορα
- πολύ βολικό
- είναι επαρκής θέρμανση για ένα δωμάτιο
- δεν επηρεάζεσαι από διακοπές ρεύματος
- όχι θόρυβος, μυρωδιές, καπνός ή αιωρούμενα σωματίδια

Μειονεκτήματα
- ακριβό να αγοραστεί και να εγκατασταθεί
- μπορεί να χρειαστείς επιπλέον μέτρα ασφάλειας ειδικά εάν έχεις παιδιά
- ο εξαερισμός είναι απαραίτητος
- δεν ζεσταίνουν μεγάλους χώρους ή ολόκληρα σπίτια, μόνο τα σημεία που βρίσκονται

Συντήρηση
Τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο από ειδικό στην θέρμανση.


Ηλεκτρικό τζάκι
Σύστημα ελέγχου: αυτόνομη θέρμανση
Τύποι: εντοιχισμένο, φορητό

Πλεονεκτήματα
- δεν απαιτεί καμινάδα
- έχει χαμηλό κόστος λειτουργίας και είναι φθηνότερο από το ξύλο ή τα τζάκια γκαζιού
- ζεσταίνει γρήγορα
- πολύ βολικό, αρκεί μόνο να το βάλεις στην πρίζα
- είναι επαρκής λύση θέρμανσης για ένα δωμάτιο
- δεν επηρεάζεσαι από τις διακοπές ρεύματος
- όχι θόρυβος, μυρωδιές, καπνός ή αιωρούμενα σωματίδια

Μειονεκτήματα
- ακριβό να αγοραστεί και να εγκατασταθεί
- τα ηλεκτρικά τζάκια με την «ηλεκτρονική εκδοχή» φλόγας ίσως δείχνουν πολύ ψεύτικα
- ο εξαερισμός είναι απαραίτητος
- δεν ζεσταίνουν μεγάλους χώρους ή ολόκληρα σπίτια, μόνο τα σημεία που βρίσκονται

Συντήρηση
Τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο από ειδικό στην θέρμανση.

Κατηγορία: Θερμάστρες με ανεμιστήρα

Σύστημα ελέγχου: αυτόνομη θέρμανση
Τύποι: φορητό

Πλεονεκτήματα
- πολύ οικονομικό στην αγορά του
- βγαίνει και σε πολύ μικρά μεγέθη και είναι τέλειο ως έξτρα θέρμανση για γραφεία και μπάνια
-ζεσταίνει γρήγορα
- πολύ ελαφρύ και εύκολο να μεταφερθεί σε κάθε δωμάτιο
- πολύ βολικό απλά το βάζεις στην πρίζα
- είναι επαρκής λύση για δωμάτια και μικρούς χώρους

Μειονεκτήματα
- μπορεί να κάνει θόρυβο
- χρησιμοποιείται κυρίως ως έξτρα συσκευή θέρμανσης καθώς έχει περιορισμένες δυνατότητες όταν πρόκειται για μεγάλα δωμάτια
- κάποιος εξαερισμός είναι απαραίτητος λόγω του αέρα που μόνιμα κυκλοφορεί και αναδεύει τη σκόνη

Συντήρηση
Δεν απαιτεί συντήρηση

Κατηγορία: Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας (μακρού μήκους κύματος)

Σύστημα ελέγχου: αυτόνομη θέρμανση
Τύποι: εντοιχισμένο, φορητό

Πλεονεκτήματα
- καταναλώνουν λίγη ενέργεια
- πολύ αποτελεσματικό και ζεσταίνει υγιεινά

Μειονεκτήματα
- υψηλό κόστος αγοράς
- απαιτούν χώρο ή αλλιώς πρέπει να τα τοποθετήσεις στην οροφή

Συντήρηση
Μία φορά το χρόνο από ειδικό

 

Συμβουλή

Ένα πολύ αποδοτικό σύστημα θέρμανσης θα σου κοστίσει λιγότερα σε χρήση ή θα ζήσει περισσότερο, οπότε εάν σκέφτεσαι το κόστος, πρώτα θα πρέπει να κοιτάξεις την αποδοτικότητά του κάθε συστήματος.

Είναι ασφαλές το δικό σου σύστημα θέρμανσης;

Η ασφάλεια είναι η πρώτη σου προτεραιότητα όταν πρόκειται για συστήματα θέρμανσης. Πέρα από το να ακολουθείς όλες τις οδηγίες από τον κατασκευαστή και τους εργολάβους όταν αγοράζεις ή κάνεις εγκατάσταση ενός συστήματος θέρμανσης,θα πρέπει να ενημερώνεις και κάθε άτομο που το χρησιμοποιεί για αυτούς τους κανόνες.

Επίσης, ορίστε μερικά επιπλέον πράγματα για να ξέρεις ή που μπορείς να κάνεις:

Εγκατάσταση

Προσπάθησε να προσλαμβάνεις επαγγελματίες κάθε φορά που χρειάζεται να κάνεις εγκατάσταση μιας νέας συσκευής, κομματιού ή εξαρτήματος στο υπάρχον σύστημα θέρμανσής σου.

Εάν πέρασε καιρός από την τελευταία φορά που έγινε συντήρηση στο κτήριό σου, τότε βάλε πρώτα να στο ελέγξουν για διαρροές αέρα ή ακόμη και νερού.

Συντήρηση

Για την ασφάλειά σου, είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιούνται έλεγχοι στο σύστημα θέρμανσης τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, από ειδικούς. Καθάρισμα, αλλαγή στα φίλτρα αέρα και διάφοροι άλλοι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται συχνά, ιδανικά από τον εργολάβο σου που είναι ο κατάλληλος και ξέρει εάν τα μηχανήματα που εγκατέστησε δουλεύουν σωστά.

Σε περίπτωση που ο εργολάβος σου δεν μπορεί να σε βοηθήσει με την ετήσια συντήρηση, τότε διάβασε τους οδηγούς κάθε συσκευής ή συστήματος θέρμανσης και μπορείς να κάνεις εσύ τους ελέγχους.

Φυσικά, το DIY δεν είναι η ασφαλέστερη λύση οπότε προσπάθησε να προσλάβεις έναν άλλο επαγγελματία, από τον οποίο μπορείς να ζητήσεις να τσεκάρει συγκεκριμένα πράγματα που τονίζουν οι οδηγίες που διάβασες.

Αγόρασε έναν ανιχνευτή CO

Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) είναι ένα δηλητηριώδες αέριο που παράγεται από τις συσκευές και τα συστήματα θέρμανσης όταν υπάρχει διαρροή καυσίμου ή μη επαρκής καύση. Ένας ανιχνευτής είναι ο καλύτερος τρόπος για να το γνωρίζεις αυτό προτού τα επίπεδα μονοξειδίου ανέβουν αρκετά ώστε να προκαλέσουν δηλητηρίαση.

Το ιδανικό σημείο των ανιχνευτών διοξειδίου είναι μέσα ή ακριβώς έξω από τα υπνοδωμάτια.

Θα ‘πρεπε να αντικαταστήσεις ολόκληρο το σύστημα θέρμανσής σου;

Στην περίπτωση που δεν είσαι ευχαριστημένος/η με το σύστημα θέρμανσής σου και θέλεις να το αντικαταστήσεις, δεν χρειάζεται να το αλλάξεις όλο.

Εάν δεν πρόκειται να κάνεις μεγάλες αλλαγές ή ανακαινίσεις στο σπίτι ή τον επαγγελματικό σου χώρο, τότε καλύτερα να μην αντικαταστήσεις το σύστημα διανομής της θερμότητας αλλά αντί γι’ αυτό να ερευνήσεις τις νέες τεχνολογίες και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Απ΄την άλλη, εάν μόλις τώρα χτίζεις το σπίτι σου ή τον επαγγελματικό σου χώρο, τότε εάν θέλεις κεντρική θέρμανση αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να αποφασίσεις συγκεκριμένη λύση καθώς και το σύστημα διανομής διότι απαιτούν ειδική εγκατάσταση και δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικά αφού τελειώσει το κτήριό σου.

Εσύ, ποιό σύστημα χρησιμοποιείς; Γιατί;

Αυτά ήταν τα βασικότερα που οφείλεις να γνωρίζεις για κάθε σύστημα θέρμανσης, ενώ όπως είδες, το τί θα προτιμήσεις εξαρτάται από πλήθος παραγόντων και κυρίως τις δικές σου προσωπικές ανάγκες.

Το σημαντικό είναι πως έχεις πλέον τα μέσα να ενημερωθείς σωστά και τους ειδικούς της θέρμανσης που θα σε βοηθήσουν να πάρεις την σωστότερη απόφαση.

Και τώρα η σειρά σου. Αλήθεια, εσύ τί σύστημα θέρμανσης χρησιμοποιείς και πόσο ευχαριστημένος είσαι; Γράψε μας τα σχόλιά σου για το κόστος και την αποδοτικότητά του αλλά μπορείς επίσης να συμπληρώσεις τις δικές σου ιδέες και εμπειρίες από τονκόσμο των συστημάτων θέρμανσης!
 

Αυτός ο οδηγός έχει φτιαχτεί με την υποστήριξη του Leroy Merlin. Κάνε κλικ εδώ για να δεις το φυλλάδιο με τις ειδικές προσφορές για θερμάνσεις