Οργανώνεις έναν πραγματικά διαφορετικό γάμο αλλά θέλεις και μία τέλεια φωτογράφιση γάμου που θα καταφέρει να αιχμαλωτίσει τις υπέροχες στιγμές σου για πάντα; Βλέπεις φωτογραφίες και βίντεο γάμου αλλά σπάνια ο φωτογράφος μεταφέρει το πραγματικό κλίμα των συναισθημάτων και της συγκινητικής ατμόσφαιρας;

Σου έχει συμβεί κι εσένα να ακούς τα καλύτερα για έναν γάμο και βλέποντας τις φωτογραφίες ή το βίντεο, να απογοητεύεσαι γιατί μοιάζει με όλους τους συνηθισμένους γάμους;

Και ειδικά όταν ξέρεις ότι στ’ αλήθεια το ζευγάρι ξόδεψε ένα πολύ μεγάλο ποσό για φωτογράφο αλλά και για όλο το μυστήριο, που τελικά όσοι δεν το ‘ζησαν δεν μπορούν να το νιώσουν μέσα από τις φωτογραφίες;

Λοιπόν, χαλάρωσε. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στον δικό σου γάμο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διασφαλίσεις πως ο φωτογράφος σου θα μεταφέρει επακριβώς την ατμόσφαιρα της ονειρικής αυτής ημέρας. Είναι μόνο θέμα λίγων λεπτών για να ξέρεις τί να ψάξεις, τί να προσέξεις και τί να ρωτήσεις τον επαγγελματία φωτογράφισης.

Ο οδηγός μας θα σου δώσει όλες τις πληροφορίες για να βρεις τον καλύτερο φωτογράφο γάμου, μα και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις πριν και αφού τον προσλάβεις. Τέλος θα μάθεις όλα τα μυστικά για να εξασφαλίσεις τον Τέλειο Γάμο όχι μόνο για εκείνη την ημέρα αλλά για πολλά πολλά χρόνια μέσα από τις εκπληκτικές φωτογραφίες και το βίντεο του γάμου σου.

Για αρχή, πάρε χαρτί και μολύβι

 

και φτιάξε μια λίστα με όλες τις πληροφορίες του γάμου σου. Μπορεί να σου φανεί περιτό αλλά αν για παράδειγμα, εστιάσεις στον τέλειο φωτογράφο, δεν είναι καθόλου περιττό το γεγονός πως μπορεί να ζει στην Ιταλία και όχι στην Πάφο που θα γίνει ο γάμος σου. :)


Η λίστα σου πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει:

  • Ημερομηνία και ώρα του γάμου σου
  • Τόπος του μυστηρίου, της εκδήλωσης, ίσως και των πατρικών σας σπιτιών
  • Μια γενική εικόνα ή το ανώτερο όριο του budget σου

Πριν προσλάβεις φωτογράφο γάμου

Τώρα ήρθε η στιγμή να σκεφτείς λίγο τις ανάγκες σου ώστε να σιγουρευτείς πως ο υποψήφιος φωτογράφος ξέρει ακριβώς τί θέλεις και μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτά που ζητάς. Αν δεν ξέρεις όλες τις πιθανές ανάγκες σου, σου φτιάξαμε ένα πρόχειρο ερωτηματολόγιο για να πάρεις ιδέες:

Θέλεις μόνο φωτογραφίες ή και video;

Οι περισσότεροι επαγγελματίες θα σου δώσουν προσφορά για ολοκληρωμένα πακέτα γάμου που περιλαμβάνουν και τα δύο καθώς συνηθίζεται να καλύπτονται οι γάμοι και με φωτογράφους και με βιντεογράφους.  

Όμως, δεν έχεις υποχρέωση να πεις ναι σε ένα πακέτο που δεν σου ταιριάζει. Εάν δεν θέλεις το video, γιατί ας πούμε, θα το αναλάβει ένας φίλος καλλιτέχνης video, απλά σημείωσέ το για να λάβεις προσφορές χωρίς αυτό.

Ποιά ακριβώς σημεία του γάμου σου θέλεις να φωτογραφήσεις ή να βιντεοσκοπήσεις;
Ένα συμβατικό άλμπουμ και βίντεο γάμου περιλαμβάνει μερικά στιγμιότυπα από το μυστήριο και ίσως από την εκδήλωση μετά. Εσύ, μπορεί να θέλεις ένα βίντεο από το ξεκίνημα της ημέρας στο σπίτι του γαμπρού και της νύφης, πλήρη κάλυψη στο μυστήριο και όλη την εκδήλωση μετά ή και μέχρι το πρωί.

Κάποιοι ζητούν κάλυψη και για το πάρτυ των επομένων ημερών ή ακόμη και στο γαμήλιο ταξίδι!  Όλα εξαρτώνται από τις επιθυμίες σου.

Θα χρειαστείς έξτρα φωτογράφιση;

Σκοπεύεις να καλύψεις με φωτογραφίες ή βίντεο μερικές μέρες πριν τον γάμο; Θέλεις να προσθέσεις και μερικά στιγμιότυπα από το bachelor & bachelorette πάρτι;


Θέλεις να φορέσετε ξανά το νυφικό και το κοστούμι και να φωτογραφηθείτε μέσα στη θάλασσα, δίπλα σε έναν καταρράκτη ή στις χιονισμένες πλαγιές του Τρόοδος;

Εάν θέλεις να συμπεριλάβεις μια έξτρα ημέρα στις φωτογραφίες ή/και το βίντεο του γάμου σου, θα πρέπει να το προσθέσεις στις ανάγκες σου και να φροντίσεις να ορίσεις και μια έξτρα μέρα κάποια στιγμή μετά τον γάμο σου (κάποιοι το κάνουν αμέσως μετά το μυστήριο και πριν το γεύμα) για την... εξωτική σου φωτογράφιση!

Πόσες κάμερες θέλεις;

Οι περισσότεροι επαγγελματίες έχουν ως standard τις δύο κάμερες που καλύπτουν πλήρως κάθε γάμο, βάφτιση ή παρόμοια εκδήλωση. Αυτό, εκτός κι αν εσύ ζητήσεις κάτι παραπάνω. Μπορεί οι καλεσμένοι σου να είναι πραγματικά πολλοί και να θέλεις να βιντεοσκοπείς ταυτόχρονα πολλά σημεία την ώρα της εκδήλωσης ή της τελετής.

Μπορεί να χρειάζεσαι 4 επαγγελματίες ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία για να καλύπτουν διαφορετικούς εορτασμούς της ημέρας στις οικογένειές σας. Ζήτησέ το!

Μήπως θέλεις και drone?

Εάν σε συναρπάζουν οι αεροφωτογραφίες και οι λήψεις αέρος, τότε μπορεί να θέλεις κάλυψη με drone και για τον δικό σου γάμο. Άρα οφείλεις να ψάξεις φωτογράφους που όχι μόνο να διαθέτουν drone αλλά να έχουν προλάβει να είναι πολύ καλοί σε αυτό, διότι πρόκειται για πολύ δύσκολη δουλειά.

Επίσης, κάνε μια έρευνα στους χώρους του γάμου σου (εκκλησία, πατρικά σπίτια, χώρος εκδήλωσης κτλ.) και συγκέντρωσε όλα τα πιθανά σημεία που θα ήθελες μια λήψη αέρος είτε για φωτογράφιση είτε για βιντεοσκόπηση.

Μήπως χρειάζεσαι άλλον εξειδικευμένο εξοπλισμό;

Μην θεωρήσεις δεδομένο πως όλοι οι φωτογράφοι διαθέτουν κάθε τύπου επιπλέον εξοπλισμό που εσύ θέλεις να χρησιμοποιήσουν. Εάν για παράδειγμα, χρειάζεσαι έξτρα φωτισμό για την εκκλησία ή έναν γερανό, μην ξεχάσεις να τα ζητήσεις! Μπορεί να σου φανεί παράξενο αλλά δεν αναλαμβάνουν όλοι οι φωτογράφοι τα πάντα, ενώ ενδέχεται να σου αυξήσουν πολύ την τιμή αν δεν το πεις!

Ποιό στιλ θα έχει η φωτογράφισή σου;

Χρειάζεσαι λίγη «εκπαίδευση» στο μάτι προτού αποφασίσεις στο στιλ φωτογραφίας ή βίντεο που ταιριάζει καλύτερα στο γούστο ή το στιλ του γάμου σου. Ξεκίνησε να ξεφυλίζεις τις δουλειές φωτογράφων στο internet ή μελέτησε καλά τις δουλειές στα προφίλ των φωτογράφων του AtYourService.

Σύντομα, θα ξέρεις τί ακριβώς στιλ θέλεις και ποιοί κορυφαίοι επαγγελματίες είναι καλύτεροι σε αυτό το στιλ. Για να είσαι πιο ακριβής συγκέντρωσε εικόνες του στιλ που θες ή περιέγραψέ το ακριβώς στο αίτημά σου για φωτογράφο.

Τί τύπου πακέτο θέλεις;

Τί ακριβώς θέλεις να πάρεις στα χέρια σου από τον δικό σου φωτογράφο γάμου; Τυπωμένες φωτογραφίες ή σε ηλεκτρονική μορφή; Ή και τα δύο; Τις θέλεις σε άλμπουμ, σε ειδικά διαμορφωμένο βιβλίο ή μήπως σε ένα ηλεκτρονικό άλμπουμ;

Το βίντεο, το θέλεις γραμμένο σε dvd ή αν όχι, σε ποιά ακριβώς μορφή;  Θέλεις ένα πλήρες βίντεο όλων των στιγμών της τελετής ή κάποια επιλεγμένα στιγμιότυπα; Μήπως θέλεις κινηματογραφικό editing ή ένα κανονικότατο storytelling για να το πλαισιώσεις;

Και όλα αυτά, σε τί ποιότητα; Για παράδειγμα, αν θέλεις τις φωτογραφίες σου μόνο για να τις δημοσιεύσεις στο Facebook, το Instagram ή στο blog σου, δεν χρειάζεσαι την καλύτερη δυνατή ποιότητα και σίγουρα όχι πολύ μεγάλα αρχεία. Δες λοιπόν, τί ακριβώς θέλεις να πάρεις στο τέλος και καθόρισε το πακέτο που σου ταιριάζει.

Τί να ρωτήσεις τον φωτογράφο που σκοπεύεις να προσλάβεις

Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις να κάνεις στον φωτογράφο γάμου, όμως πέρα από τις συμβατικές, μπορείς να ρωτήσεις και κάποιες πιο «ψαγμένες».

Πόσους γάμους καλύπτει τον χρόνο;

Ένας φωτογράφος που δουλεύει σε ελάχιστους γάμους ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση για σένα. Βρες κάποιον που έχει μεγάλη πείρα αλλά όμως δεν είναι και «μηχανή παραγωγής». Θες να έχει εμπειρία αλλά να μην είναι περισσότερο έμπορος απ΄ότι καλιτέχνης. Η δουλειά του και η συχνότητα των γάμων που αναλαμβάνει θα σου δώσει τη χρυσή τομή.

Θα απασχολεί βοηθούς ο φωτογράφος στον γάμο σου;
Και αν ναι, πόσοι είναι, τί ακριβώς θα κάνει ο καθένας για την κάλυψη του γάμου σου και τί γνώσεις/σπουδές/εμπειρίες έχουν;

Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό, πόσο καιρό συνεργάζονται με τον φωτογράφο σου; Διότι αν ας πούμε, εκείνος που θα κρατάει την κάμερα και υπεύθυνος για τη βιντεοσκόπηση του γάμου σου συνεργάζεται μόνο δύο μήνες με τον φωτογράφο σου, τότε ίσως να το ξανασκεφτείς.

Όμως, εάν απ΄την άλλη πρόκειται για ομάδα 5 ανθρώπων που συνεργάζονται για χρόνια και έχουν μεγάλο αριθμό γάμων που έχουν καλύψει με μεγάλη επιτυχία, τότε προχώρα άφοβα!

Τί ακριβώς περιλαμβάνει το πακέτο που σου προτείνει

Ζήτησε πλήρη ανάλυση και μάλιστα γραπτά, όλων όσων περιλαμβάνει το πακέτο σου με κάθε λεπτομέρεια.

Κάποιοι φωτογράφοι πέρα από το υλικό που θα σου παραδώσουν, σου δίνουν και ακριβές χρονοδιάγραμμα του προγράμματος φωτογράφισης της μέρας του γάμου σου. Π.χ. την τάδε ώρα φωτογράφιση στο κομμωτήριο, την τάδε ώρα βιντεοσκόπηση από το σπίτι του γαμπρού κτλ.

Μάθε από τί ώρα μέχρι τί ώρα ακριβώς θα εργαστεί και σε ποιά σημεία ενώ ρώτησέ τον εάν θα υπάρξουν έξτρα κόστη που πιθανόν να προκύψουν στην πορεία. Όπως π.χ. ένας έξτρα βοηθός για το γαμήλιο τραπέζι, ή επιπλέον εξοπλισμός φωτισμού.

Τέλος, πέρα από τους χρόνους του για τη μέρα του γάμου σου, μάθε και τους χρόνους του για την παράδοση του υλικού. Όλοι γνωρίζουμε ζευγάρια που χρυσοπλήρωσαν τον φωτογράφο τους και έλαβαν το υλικό μήνες ή και έναν χρόνο μετά.


Εάν σκοπεύει να στο αργήσει πολύ, μην το δεχτείς. Θέλεις να μοιραστείς τις καλύτερες φωτογραφίες σου το συντομότερο δυνατόν και να μην τους αφήσεις όλους με την εντύπωση των φωτογραφιών που θα βγάλουν οι συγγενείς σου και θα ανεβάσουν στο Facebook. ;)

Εάν κάτι του τύχει, ποιό είναι το σχέδιό του;

Είναι ανθρώπινο να συμβεί κάτι στον φωτογράφο σου τη μέρα του γάμου, όμως δεν είναι καθόλου ανθρώπινο να σας αφήσει ξεκρέμαστους.

Έτσι, πρέπει να μάθεις το ακριβές σχέδιό του σε περίπτωση προβλήματος, ποιός τον αντικαθιστά και εν ανάγκη, κανονίζεις ένα ραντεβού μαζί με τον αντικαταστάτη ώστε να σιγουρευτείς πως γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες της φωτογράφισής σου.

Πόσο θα σου κοστίσει;

Η τιμή σου, όπως στις περισσότερες υπηρεσίες που περιλαμβάνουν καλλιτεχνική δουλειά, κυμαίνεται ανάλογα το «όνομα» του επαγγελματία. Πέρα όμως από αυτό, εξαρτάται και από πιο πεζά πράγματα όπως τί ακριβώς θέλεις να πάρεις. Εάν για παράδειγμα, θέλεις τα πάντα και τυπωμένα και ηλεκτρονικά, η τιμή αυξάνεται.

Αφού προσλάβεις φωτογράφο γάμου

Στο πρώτο ραντεβού

Φρόντισε το πρώτο ραντεβού σου με τον φωτογράφο σου να είναι στον στούντιό του. Δες το ως μια κανονικότατη συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο όπου θα ελέγξεις εξονυχιστικά τον χώρο του, τις δουλειές που έχει στη «βιτρίνα», τον εξοπλισμό του και γενικά τον επαγγελματισμό και την αισθητική του.

Σε αυτό το ραντεβού θέλεις να μάθεις εάν σου ταιριάζει το στιλ του, οι ιδέες του, η ματιά του και πως τεχνολογικά αλλά και καλλιτεχνικά είναι ο τύπος φωτογράφου που θέλεις.
Εάν κάτι από τα παραπάνω δεν σου «κολλάει» μην διστάσεις να ψάξεις για άλλον.


Μην νιώσεις άσχημα, οι φωτογράφοι ξέρουν πως δεν είναι προσωπικό, είναι συχνό φαινόμενο να μην ταιριάξουν με όλους τους πελάτες τους και πίστεψέ μας, ο φωτογράφος σου θέλεις να είναι κάποιος που σου ταιριάζει γάντι!

Στο δεύτερο ραντεβού

Αυτό το ραντεβού είναι για πολύ απαιτητικούς πελάτες αλλά θα σου συνιστούσαμε να το κάνεις. Πρώτον θα βοηθήσει ώστε η σχέση σου με τον φωτογράφο να γίνει πιο στενή γιατί σίγουρα δεν θα αφεθείς τελείως σε έναν άνθρωπο που έχεις δει μόνο μια φορά στη ζωή σου.

Ακόμη, θα βοηθήσει να συζητήσετε όλες τις λεπτομέρειες και να ησυχάσεις πως δεν άφησες κανένα ερώτημά σου αναπάντητο από την πρώτη συνάντηση. Τέλος, αν γίνεται πάρε τον και κάντε μια βόλτα στους χώρους της φωτογράφισης. Είτε είναι τα πατρικά σας σπίτια, είτε η εκκλησία, είτε ο χώρος του γαμήλιου γλεντιού... είτε σε όλα.

Ειδικά στα σημεία που δεν έχει ξαναδουλέψει, θα τον βοηθήσει αυτή η βόλτα να εξοικειωθεί, να δει τις καλύτερες γωνίες λήψης, να σχεδιάσει τη δουλειά του. Κυρίως όμως να συζητήσετε και τις δικές σου εισηγήσεις για τις λήψεις του, καθώς και να δει τί ακριβώς εξοπλισμό θα χρειαστεί και πόσους επιπλέον βοηθούς.

Και ακόμη μερικά μυστικά!

Εάν θέλεις να μπεις πιο «βαθιά» στα άδυτα του επαγγέλματος του φωτογράφου και να εξασφαλίσεις ακόμη περισσότερο την επιτυχία των γαμήλιων φωτογραφιών ή του βίντεο, να μερικά ακόμη μυστικά!

Πόσο αγαπάει τη δουλειά του

Ένας επαγγελματίας που αγαπάει πολύ τη δουλειά του, μιλάει συνέχεια γι’ αυτήν, την επιδεικνύει, ψάχνεται διαρκώς, ενημερώνεται και πειραματίζεται πολύ. Από την συζήτησή σας, από τον χώρο του, από την online παρουσία του αλλά και από τις δουλειές του, αυτά όλα είναι πολύ ορατά. Ψάξε για τον πιο παθιασμένο φωτογράφο και δεν θα χάσεις.

Σχέση... ερωτική

Αν διαβάσεις τις συνεντεύξεις των περισσότερων φωτομοντέλων έπειτα από μία πετυχημένη φωτογράφιση, θα διαπιστώσεις κι εσύ πως το κοινό τους είναι η αναφορά στην καλή χημεία τους με τον φωτογράφο.

Για να βγάλει ένας φωτογράφος τον πιο φυσικό σου εαυτό, να σε κάνει να παίξεις διάφορους ρόλους, να σε δείξει σέξι, να βγάλει ρομαντισμό και γενικά, συναισθήματα, πρέπει πρώτα να σε κάνει να νιώσεις άνετα μαζί του.

Να γελάτε πολύ μαζί, να μην τον ντρέπεσαι και να καταφέρει να σε αποτυπώσει με το ταίρι σου σα να είστε μόνο οι δυό σας. Η σχέση αυτή για χτιστεί θέλει είτε χρόνο, είτε χημεία. Το δεύτερο είναι πιο σπάνιο αλλά αν ξέρεις ότι παίζει ρόλο, και καθώς δεν έχεις χρόνο, η χημεία είναι το πρώτο που θα ψάξεις.

2 φωτογράφοι ίσως είναι καλύτεροι από έναν

Τα περισσότερα ζευγάρια ψάχνουν τον έναν και μοναδικό τέλειο φωτογράφο για τον γάμο τους. Όμως, έχεις σκεφτεί πόσο κόπο θα γλιτώσεις εάν προσλάβεις δύο πολύ καλούς επαγγελματίες, εξειδικευμένοι ο καθένας σε συγκεκριμένα πράγματα;

Ή που ο καθένας θα αναλάβει διαφορετικά σημεία ή δουλειές; Σίγουρα ο προϋπολογισμός θα είναι μεγαλύτερος, όμως στο τέλος θα κερδίσεις πολύ διότι μειώνοντας τον όγκο της δουλειάς τους αυξάνεις σημαντικά την ποιότητα.

Επίσης, η εξειδίκευση του καθενός θα φανεί στο αποτέλεσμά σου. Ένας τέλειος φωτογράφος για τις γαμήλιες φωτογραφίες και ένας φοβερός  βιντεογράφος ή και χειριστής drone για το βίντεό σου.  


Δες τις ανάγκες σου, μοίρασε τις δουλειές σου και άσε τους πιο τέλειους εξειδικευμένους επαγγελματίες να σου δώσουν τις προσφορές τους. Είναι σίγουρο ότι εάν η τσέπη σου το αντέχει, θα πάρεις αριστουργήματα!

Ψάχνεις για κάποια Υπηρεσία;

Κάνε κλικ στο Μενού μας και θα σε βοηθήσουμε να βρεις τις καλύτερες Υπηρεσίες στις καλύτερες Τιμές

1 2 3

Γράψε τι Ψάχνεις & θα κάνουμε εμείς τα υπόλοιπα

Σημείωση: Αυτός ο οδηγός φτιάχτηκε αρχικά τον Μάρτιου του 2014 και ανανεώθηκε και αναβαθμίστηκε τον Μάρτη του 2016.