Η Επιδιόρθωση ηλεκτρονικών είναι μεγάλο κεφάλαιο! Τα ηλεκτρονικά χαλάνε πολύ εύκολα και ποτέ δεν είσαι σίγουρος τι πρέπει να κάνεις.
Μάθε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα και λύσεις για τα πιο δημοφιλή γκάτζετ, όπως το smartphone, το tablet, το κομπιούτερ ή την κονσόλα σου μέσω του νέου λεπτομερή οδηγού μας! Δες τί μπορεί να προκάλεσε το πρόβλημα, εάν φτιάχνεται και πώς. Επίσης, συμβουλές και κόλπα!
Μόλις τελείωσε ο μήνας του μέλιτος με το νέο σου smartphone?
Έχει συμβεί σε όλους μας και το μισούμε. Ακόμη και μερικές εβδομάδες αφού αγοράσεις μια ηλεκτρονική συσκευή, μπορεί να αρχίσεις να έχεις προβλήματα με το λογισμικό ή το hardware. Παρόλα αυτά, θα ήταν πραγματικά δύσκολο να φανταστείς τη ζωή σου σήμερα, μόλις πριν πέντε χρόνια.
Όλα όσα μπορούμε να κάνουμε με τις ηλεκτρονικές συσκευές πλέον, έχουν αλλάξει εντελώς τις ζωές μας προς το καλύτερο. Από κομπιουτεράκια μέχρι ξυριστικές μηχανές, η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ και τόσο γρήγορα που είναι αδιανόητο να περάσεις ακόμη και μία μόνο μέρα χωρίς κανένα από αυτά.
Ο λόγος είναι προφανής. Δεν υπάρχει τίποτε για το οποίο να μην μπορείς να βρεις πληροφορίες, καμία υπηρεσία που να μην μπορείς να απολαύσεις ακόμη κι όταν είσαι μακριά από το σπίτι σου ή ενώ οδηγείς, κανένας χάρτης που να μην μπορείς να βρεις σε δευτερόλεπτα και κανένας φίλος, γνωστός ή συγγενής που δεν μπορείς να επικοινωνήσεις οπουδήποτε, σε κάθε στιγμή.
Πλέον, έχεις χιλιάδες εφαρμογές και τόσες πολλές μικροσυσκευές και ηλεκτρονικές μηχανές που σου επιτρέπουν να κάνεις περίπου τα πάντα, ενώ το ηλεκτρονικό παιχνίδι έχει εξελιχθεί σε μια εκπληκτική εμπειρία.
Επιπλέον, η δουλειά σου βρίσκεται πάντα μαζί σου (εντάξει, δεν είναι και τόσο πολύ καλό αυτό πάντα) και το ίδιο είναι και οι φίλοι σου, η οικογένειά σου, η μουσική, τα βιβλία, τα περιοδικά και όλες οι φωτογραφίες σου.
Σήμερα, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να φανταστείς έστω και μία μέρα χωρίς το έξυπνο τηλέφωνό σου, ένα επαγγελματικό ραντεβού χωρίς το iPad ή ένα Σαββατοκύριακο χωρίς το PS4 ή το XBOXOne σου. Και παρόλα αυτά, μία από τις πολυαγαπημένες ηλεκτρονικές σου συσκευές αποφασίζει ξαφνικά να σου κάνει τη ζωή δύσκολη.
Από το πουθενά, μια σπασμένη οθόνη, χαλασμένος ήχος, νεκρή μπαταρία κι εσύ δεν έχεις ιδέα εάν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις ή ποιος μπορεί να στο φτιάξει.
Για αρχή λοιπόν, ας δούμε όλα τα συνηθισμένα προβλήματα των πιο αγαπημένων μας συσκευών όπως και τις διαθεσιμες λύσεις, εάν υπάρχουν:
Συνηθισμένο πρόβλημα: Σπασμένη οθόνη
Είτε γρατζουνισμένο, είτε με ρωγμές ή τελείως σπασμένο, οποιοδήποτε κι αν είναι το πρόβλημα με το γυαλί της οθόνης σου μπορείς εύκολα να το δώσεις να στο αντικαταστήσουν και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φτιαχτεί σε μια - δυο ώρες.
Παρόλα αυτά, εάν η ζημιά δεν περιορίζεται μόνο στην ψηφιακή σου οθόνη, τότε ίσως πάρει παραπάνω.
Φτιάχνεται;
Ναι.
Συσκευή
Smartphone, τάμπλετ, λάπτοπ, τηλεόραση, κάμερα, κτλ.
Μπορώ να το φτιάξω εγώ;
Καλύτερα όχι. Μπορείς πάντοτε να βρεις εταιρείες που πουλούν οθόνες και βίντεο στο YouTube που σου δείχνουν τη διαδικασία βήμα - βήμα, μα η αλήθεια είναι πως δεν είσαι τεχνικός ή δεν έχεις ιδέα από όλα αυτά, τότε μάλλον δεν είναι η καλύτερη λύση για εσένα αυτή.
Εάν για παράδειγμα πέταξες το iphone σου στον τοίχο έπειτα από μία πολύ κακή μέρα, τότε το πιθανότερο η σπασμένη οθόνη σου δεν είναι το μόνο πρόβλημα της συσκευής σου. Ο τεχνικός που θα αντικαταστήσει την οθόνη σου, θα σε ενημερώσει για την πλήρη έκταση της ζημιάς.
Ποιός μπορεί να βοηθήσει:
Εάν υπάρχει εγγύηση σε ισχύ για την συσκευή σου και καλύπτει σπασμένη οθόνη, τότε μπορείς να την πας στο κατάστημα που την αγόρασες και να στην αντικαταστήσουν δωρεάν. Συνήθως, αυτό παίρνει μερικές ημέρες, όμως σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να πάρει και βδομάδες.
Για παράδειγμα, το να πας το iPad σου στο Applestore δεν είναι η καλύτερη ιδέα εάν θες να φτιαχτεί άμεσα. Οπότε εάν δε θες ένας άγνωστος να επισκευάσει τη συσκευή σου και δεν σε πειράζει να πληρώσεις για να φτιαχτεί, τότε με μια μικρή βοήθεια από το AtYourService μπορείς να βρεις εξουσιοδοτημένο σέρβις ή έναν κορυφαίο επαγγελματία και να το φτιάξεις σε λίγες ώρες.
Σημείωσε βέβαια, πως εάν η ζημιά δεν περιορίζεται μόνο στο γυαλί, μπορεί να πάρει και έως δύο εβδομάδες.
Συνηθισμένο πρόβλημα: Κουμπιά που δεν δουλεύουν
Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο για τα χειριστήρια των περισσότερων παιχνιδομηχανών. Φυσικά, συμβαίνει συνέχεια και σε κάθε είδος κουμπιού, είτε πρόκειται για τα κουμπιά αφής, είτε τα φυσικά κουμπιά στις περισσότερες συσκευές και κονσόλες παιχνιδιών που χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο από το κανονικό.
Συσκευή
Smartphone, τάμπλετ, λάπτοπ, παιχνιδοκονσόλα, τηλεόραση, κάμερα, κτλ.
Φτιάχνεται;
Ναι.
Μπορώ να το φτιάξω εγώ;
Εξαρτάται. Εάν νομίζεις ότι μπορείς, προσπάθησε να ανοίξεις τη συσκευή και να ρίξεις μια ματιά στο εσωτερικό της μήπως είναι κάτι που φτιάχνεται. Οι οδηγοί του YouTube για συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση οποιασδήποτε συσκευής, ίσως σε βοηθήσουν πολύ.
Παρόλα αυτά, αν είσαι σαν κι εμένα και δεν σου πολυαρέσει να πολυμπλέκεσαι με τα πολύτιμα γκατζετάκια σου, τότε θα χρειαστείς ένα έξτρα χέρι. Ειδικά εάν έχεις ήδη δοκιμάσει (αποτυχημένα) στο παρελθόν να πιέσεις το χαλασμένο κουμπί με κατσαβίδι. :)
Ποιός μπορεί να βοηθήσει
Εάν η ηλεκτρονική σου συσκευή ή χειριστήριο κονσόλας είναι υπό εγγύηση, τότε τα πράγματα είναι εύκολα και συνήθως, γρήγορα. Πήγαινέ το στο κατάστημα που το αγόρασες ή επικοινώνησε με τον κατασκευαστή για να σου βρει ποιος είναι ο τοπικός εξουσιοδοτημένος επαγγελματίας για να στο επισκευάσει.
Εάν η εγγύησή σου έχει λήξει, τότε μια μικρή αναζήτηση θα σε βοηθήσει να βρεις τους κορυφαία βαθμολογημένους επαγγελματίες για να αντικαταστήσουν τα φυσικά κουμπιά ή να επισκευάσουν τα κουμπιά αφής της πολύτιμης συσκευής σου!
Συνηθισμένο πρόβλημα: Χαλασμένη είσοδος φόρτισης
Η είσοδος φόρτισης είναι εκείνο το σημείο των συσκευών που όλοι κάνουμε βαριά χρήση και έτσι, μπορεί να χαλάσει εύκολα έπειτα από κάποιο διάστημα. Και αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, αυτό το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την ποιότητα ή τη μάρκα, φταίει απλά η συχνή χρήση.
Σκέψου το, ακόμη κι αν πέρασαν μόνο έξι μήνες από τη στιγμή που αγόρασες το android κινητό σου ας πούμε, το φορτίζεις κάθε μα κάθε μέρα! Παρόλα αυτά, είναι ένα πρόβλημα που λύνεται εύκολα.
Συσκευή
smartphone, τάμπλετ, λάπτοπ, κονσόλα, κάμερα
Φτιάχνεται;
Ναι.
Μπορώ να το φτιάξω εγώ;
Ίσως. Βλέπεις, αυτό εξαρτάται από τη ζημιά. Τα προβλήματα φόρτισης μπορεί να οφείλονται και σε χαλασμένο καλώδιο. Για αρχή, προσπάθησε να το φορτίσεις με ένα άλλο καλώδιο μόνο και μόνο για να σιγουρευτείς πως φταίει η υποδοχή για το πρόβλημα στη φόρτιση.
Επίσης, αυτό μπορεί να σου ακουστεί παράξενο αλλά φύσηξε καλά την υποδοχή. Η σκόνη και τα χνούδια είναι ένας πολύ συνηθισμένος λόγος για υποδοχές που δε δουλεύουν, ειδικά εάν η συσκευή σου τελικά φορτίζει αν κουνήσεις ή στριφογυρίσεις λίγο το καλώδιο.
Ποιός μπορεί να βοηθήσει:
Εάν τίποτε από τα παραπάνω δεν δουλέψει, τότε ένας ειδικός θα σε βοηθήσει να βρεις το ακριβές πρόβλημα και επειδή αυτό είναι ένα μηχανικό πρόβλημα, να κάνει την αντικατάσταση. Αυτό κάποιες φορές μπορεί να πάρει μόλις μερικά λεπτά.
Συνηθισμένο πρόβλημα: Νεκρή ή χαλασμένη μπαταρία
Όλες οι μπαταρίες έχουν μια συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Όσο καλά κι αν τη χειρίζεσαι, η μπαταρία σου κάποια στιγμή θα πεθάνει και εάν είσαι άτυχος, χωρίς προειδοποίηση.
Συσκευή
Smartphone, τάμπλετ, λάπτοπ, κονσόλα, κάμερα, κτλ.
Φτιάχνεται;
Ναι. Τις περισσότερες φορές λοιπόν, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αντικαταστήσεις την μπαταρία και η συσκευή σου θα δουλεύει καλύτερα από καινούργια.
Το μόνο πρόβλημα με αυτό, είναι πως οι μπαταρίες είναι ακριβό εξάρτημα για τις περισσότερες συσκευές. Πέρα από το κόστος όμως, πρόκειται για εύκολη περίπτωση.
Μπορώ να τη φτιάξω εγώ;
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αγοράσεις μια μπαταρία και να την αντικαταστήσεις. Κανονικά, αυτό είναι ένα πολύ εύκολο πράγμα, όμως πριν κάνεις την αγορά ίσως θα πρέπει πρώτα να ρίξεις μια ματιά μόνος σου στην παλιά μπαταρία μήπως δεν είναι νεκρή ή έτοιμη να νεκρώσει.
Θα μπορούσε να είναι ελαφρώς χαλασμένη ή απλά χρειάζεται να την απομακρύνεις από τη συσκευή για μερικά λεπτά και έπειτα θα δουλεύει μια χαρά.
Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να ξανασετάρεις την μπαταρία σου, φορτίζοντάς την όσο περισσότερο πάει, μετά να την αφήσεις να αδειάσει τελείως και τέλος να την ξαναφορτίσεις. Έτσι, η ένδειξη της οθόνης για τη ζωή της μπαταρίας σου θα είναι πιο ακριβής και σωστή.
Ποιός μπορεί να βοηθήσει
Εάν το ‘χεις σίγουρο πως η μπαταρία σου νέκρωσε, τότε μπορείς να πας κατευθείαν να αγοράσεις μία από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ή από το ανάλογο γειτονικό σου μαγαζί. Η αντικατάστασή της είναι συνήθως εύκολη δουλειά.
Εάν όμως δεν ξέρεις σίγουρα ποιό είναι το πρόβλημα, ίσως το τοπικό εξουσιοδοτημένο κατάστημα επισκευών ή κάποιοι συστημένοι επαγγελματίες είναι η καλύτερη λύση για να βρουν το πρόβλημα και να το φτιάξουν ή να βάλουν νέα μπαταρία.
Για να αποφύγεις προβλήματα με την μπαταρία σου στο μέλλον, ή να μην σου νεκρώσει νωρίτερα απ΄ότι πρέπει, προσπάθησε να την αφήνεις να αδειάζει τελείως πριν την ξαναφορτίσει. Επίσης, για όλες τις ηλεκτρονικές σου συσκευές με μπαταρία, απέφυγε να τις έχεις συνέχεια στην πρίζα.
Συνηθισμένο πρόβλημα: (συχνό) Πάγωμα ή κενή οθόνη
Συχνά, το πάγωμα της οθόνης μπορεί να οφείλεται στο ότι έχεις γεμίσει τη συσκευή σου με πάρα πολλές εφαρμογές, σε πρόβλημα τρίτων όπως ένα προβληματικό app ή στο ότι δεν έχεις καθόλου ελεύθερο χώρο.
Φυσικά, θα μπορούσε να είναι και ιός εάν η συσκευή σου δεν έχει προστασία. Το χειρότερο πάντως σενάριο είναι πως το πάγωμα οφείλεται σε χτύπημα ή φυσική ζημιά της συσκευής.
Συσκευή
Smartphone, τάμπλετ, λάπτοπ, κονσόλα, τηλεόραση, κάμερα, κτλ.
Φτιάχνεται;
Ναι.
Μπορώ να το φτιάξω εγώ;
Ίσως. Πριν αναζητήσεις υπηρεσίες επισκευής, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να προσπαθήσεις που πιθανόν να σου λύσουν το πρόβλημα. Εάν έχεις τύχη και αυτό είναι απλά πρόβλημα χώρου ή λογισμικού, τότε ξεκίνα με επανακίνηση της συσκευής σου κρατώντας το κουμπί εκκίνησης πατημένο έως να σβήσει η συσκευή σου.
Εάν όταν το ξαναπατήσεις για να ανοίξει, δουλεύει κανονικά, τότε αμέσως έλεγξε πόσο ελεύθερο χώρο έχεις στο δίσκο σου. Για να αδειάσεις εύκολα λίγο χώρο ή να καθαρίσεις τα άχρηστα αρχεία, μπορείς να κατεβάσεις μια εφαρμογή καθαρίσματος που θα τα κάνει όλα στο λεπτό.
Επίσης, σιγούρεψε πως ένα antivirus είναι ήδη εγκατεστημένο και λειτουργεί στη συσκευή σου ενώ θυμίσου να κάνεις uninstall σε όλα τα apps που δεν χρησιμοποιείς.
Ποιός μπορεί να βοηθήσει
Εάν τα παραπάνω δεν βοηθήσουν, τότε το να βρεις ένα εξουσιοδοτημένο κατάστημα επισκευών είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις. Θα σου πουν άμεσα εάν φταίει κάποια εφαρμογή, αν είναι ζημιά ή οφείλεται σε ιό και θα στο φτιάξουν σε κάθε περίπτωση.
Συνηθισμένο πρόβλημα: Ζημιά από νερό
ή και καφέ. :)
Αυτό που έχει περισσότερη σημασία, είτε έριξες το android σου στην πισίνα ή έριξες ποτό στο Wii ενώ έπαιζες τένις, είναι να σταματήσεις να διαβάζεις ηλεκτρονικούς οδηγούς για το πρόβλημα και αμέσως να τρέξεις να το κλείσεις εάν είναι ανοιχτό. Στη συνέχεια, αφαίρεσε την μπαταρία ή βγάλτο από την πρίζα και τώρα μπορείς να συνεχίσεις να διαβάζεις τις οδηγίες μας. :)
Συσκευή
Smartphone, τάμπλετ, λάπτοπ, κονσόλα, τηλεόραση, κάμερα, εξωτερικός σκληρός δίσκος, κτλ.
Φτιάχνεται;
Τις περισσότερες φορές. Αρκεί να ξέρεις τί να κάνεις και γρήγορα, διότι εάν βάλεις τα κλάματα αντί να προσπαθείς να το στεγνώσεις αμέσως, τότε οι πιθανότητες μειώνονται όλο και πιο πολύ. :)
Είτε λοιπόν αποφασίσεις να το φτιάξεις εσύ είτε όχι, πρέπει πρώτα να προσπαθήσεις να αφαιρέσεις ό,τι υγρά έχει είτε σκεπάζοντάς το με μια πετσέτα ή αναποδογυρίζοντάς το, ανάλογα το πόσο πολύ βράχηκε και πού.
Μπορώ να το φτιάξω εγώ;
Ίσως. Πεπιεσμένος αέρας, μπατονάκια για τα αυτιά και ένα ηλεκτρικό σκουπάκι μπορούν να σε βοηθήσουν να καθαρίσεις και να στεγνώσεις καλύτερα τη συσκευή σου. Ένας επαγγελματίας επίσης, θα το άνοιγε, θα αφαιρούσε τα εξαρτήματα που βγαίνουν και θα τα στέγνωνε όλα ένα-ένα. Κάνε το κι εσύ μόνο αν ξέρεις τί κάνεις.
Στη συνέχεια, είναι το δύσκολο κομμάτι: Θα πρέπει να περιμένεις μέχρι να στεγνώσει τελείως. Αυτό σημαίνει πως ίσως να πρέπει να περιμένεις χωρίς να ξέρεις εάν η συσκευή σου είναι νεκρή ή όχι. Αυτό μπορεί να πάρει και μια μέρα ή δύο, πριν προσπαθήσεις να την ξανανοίξεις για να δεις αν δουλεύει. Και τις περισσότερες φορές, δουλεύει.
Ποιός μπορεί να βοηθήσει
Εάν δεν θέλεις να παίζεις με τις πιθανότητες και επιθυμείς να πας την συσκευή σου σε έναν επαγγελματία από το πρώτο λεπτό, κάντο χωρίς να χάσεις χρόνο. Εάν έχεις πιθανότητες να επαναφέρεις το γκάτζετ σου ακέραιο, τότε κάθε καθυστέρηση θα στο καταστρέψει για τα καλά.
Αλλά δεν θα έχεις τέτοιο πρόβλημα. Το AtYourService είναι το γρηγορότερο εργαλείο για να βρεις άμεσα έναν άριστα βαθμολογημένο ειδικό ή το τοπικό εξουσιοδοτημένο συνεργείο επισκευών.
Ρώτα το συνεργείο ή τον ειδικό επισκευών
Πόσο θα πάρει για να σου φτιάξει τη συσκευή σου
Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορείς να πάρεις πίσω το smartphone σου σε δύο ώρες ή να περιμένεις μερικά λεπτά και το iPad θα είναι σαν καινούργιο. Οπότε, εάν πρόκειται να διαλέξεις μεταξύ δύο επαγγελματιών, ίσως θα πρέπει να ρωτήσεις μήπως κάποιος τους είναι πραγματικά γρήγορος.
Εάν εγγυάται για την επισκευή
Μερικοί επαγγελματίες, αφού επισκευάσουν την συσκευή σου, θα σου δώσουν γραπτή εγγύηση για την ποιότητα των εξαρτημάτων ή της δουλειάς τους, για έξι μήνες ή και περισσότερο! Αλλά ακόμη κι αν δεν μπορούν να σου προσφέρουν εγγύηση, θα πρέπει να ρωτήσεις τί συμβαίνει στην περίπτωση που η συσκευή σου πάψει να δουλεύει λίγες μέρες μετά.
Οι περισσότεροι, εάν αυτό δεν οφείλεται σε διαφορετική ζημιά ή εξάρτημα, θα συμφωνήσουν να στο φτιάξουν χωρίς κόστος.
Το ήξερες;
Έχουμε πρόβλημα ηλεκτρονικών σκουπιδιών!
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα όταν αγοράζουν τη νέα αναβαθμισμένη συσκευή τους πως οι περισσότερες χώρες και κατασκευαστές δεν έχουν καθόλου προνοήσει για την τύχη των παλιών συσκευών τους.
Ο όγκος των πεταμένων ηλεκτρονικών γκάτζετ πρόκειται να αυξηθεί σε 93,5 εκατομμύρια τόνους το 2016 (το 2012 ήταν πάνω από 42,5 εκατομμύρια τόνους) κάτι που σημαίνει πως είναι πολύ σημαντικό να σταματήσουμε να πετάμε στα σκουπίδια τις παλιές ή κατεστραμένες συσκευές μας.
Το να παράγουμε όλο και περισσότερα ηλεκτρονικά σκουπίδια γίνεται όλο και πιο δύσκολο για το περιβάλλον και έτσι είναι απαραίτητο να ανακυκλώνουμε, να εφευρίσκουμε νέες χρήσεις ή να δίνουμε τα παλιά γκάτζετ μας σε φίλους, σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς ή για εξαρτήματα, αντί απλά να τα πετάμε όλα.
Κάνε μια έρευνα ή δημοσίευσε μια ερώτηση στο AtYourService και σίγουρα θα βρεις εταιρείες κοντά σου που θα συλλέξουν τα ηλεκτρονικά σου σκουπίδια με μεγάλη χαρά.
Σου άρεσε ο οδηγός μας; Γράψε μας το σχόλιο σου σε παρακαλώ :) και φυσικά αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια για επισκευή ηλεκτρονικής συσκευής, απλά γράψε το και θα πάρεις προσφορές για την επιδιόρθωση του στο πι και φι.